Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Bocs! Rétegzárlatot akartam írni! A kivezetőszál forrasztásánál jól összeégették. Ismerősöm 3 ohm körüli értéket mért a ringeken.
Ezek alapján semmit. Vegyél egy elktret mikrofont, aminek van rajz a doksijában a karakterisztikájáról, mérd meg és akkor már lehet valamiből kiindulni. Bővebben: Link
Lehet tudni mi okozhatja, hogy u.n. fakó a hangja egy hangszórónak/hangsugárzónak?
Néhány teszten vagyok túl. Egy "saját" referencia hangszóróhoz képest próbálom hallgatni a többit, erősítő minden teszt esetben ugyanaz. Elsőként a mély, közép hangokra fókuszálok. A tesztben eddig HS282, Saphire I, illetve 2-3 saját kútfőből alkotott dobozba tett sugárzóval kísérleteztem. A referencia hangsugárzóról semmi gyártó/típus infóm nincs. A magas sugárzó hasonlít a VIFA dómra. A fakóság a többi hangszóró esetében abban merül ki: a mély hangok, pl basszus gitár, dob hangja elmosott, a dinamikája jóval kevesebb. Okozhatja ezt pl zárt doboz esetében a doboz rossz tömítése, azaz szelel ? Vagy az átvitelben jelentkező közép tartományú kiemelés ? Esetleg más ? A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Bármi okozhatja, neked is azt javaslom, amit az előbb az eltűnt hozzászólásra javasoltam.
Sziasztok! Hangváltó ügyben érdeklődnék!
Trapéz láda! kb. 100l 2 utas rendszerbe. Zenekari hang(fal)sugárzónak! Mély: Stage Pa 40 Adatok:Külső Méret: 390mm Beépítési méret: 352mm Egyenáramú ellenállás (Re): 7,5 Ω Impedancia 8 Ω Rezonanciafrekvencia (fs): 40Hz Frekvenciaátvitel: 35Hz-2500Hz Zenei teljesítmény: 500WMAX Névleges teljesítmény: 350WRMS Érzékenység: 99dB/W/M Qms: 13,85 Qes: 0,46 Qts: 0,44 Vas: 126L Csévetest anyaga: Black ASV, Lengőtekercs átmérő 63mm, Lineáris kitérés (XMAX) ±5,5mm, Mágnes tömege: 2kg (169*25mm) Driver: MNC 33354 Impedancia: 8 Ω Teljesítmény: 100/200 W Frekvencia: 1kHz-18kHz Érzékenység (1W/1m): 105dB M: 70 mm • Ø: 120 mm Véleményeteket kérném. Előre is köszönöm! További szép napot! Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Egy JBL CS1214 mennyire alkalmazható 2 utas rendszerben?
Itthon tök jól el van mélynyomóként, de megfordult a fejemben, hogy lehetne használni néha házibulikon (nem óriási bulikról van szó) valami magassal. Egy Castone CPA-300B van itthon, mint erősítő. Valami egyszerű olcsó megoldás kellene, mert csak alkalmanként használnánk. Nem létszükséglet a dolog, csak megfordult a fejemben a dolog. Sokat nem költenék rá.
Csak addig olvastam, hogy car subwoofer, szóval legfeljebb 3 utasban tudom elképzelni.
Reméltem megúszom e nélkül Köszönöm a tippet.
Nem egy nagy befektetés és mérés nélkül rendes váltót csinálni lehetetlen.
%OFF%
Az elektret mikrofont mivel érdemes hitelesíteni (mérő mikrofon hiányában) ? Például a fejhallgató sugárzójával közelről érdemes lehet ? %ON %
Olyanban ne is gondolkodjak, hogy a mély minden szűrés nélkül megy?
Az a jó bennük, hogy nem szórnak annyira, a doksi szerinti karakterisztikát ismerve, bőven elég otthoni célokra. Arra kell figyelni, hogy alacsony hőmérsékleten és gyorsan kell rá a kábelt forrasztani mert, ha sokat melegíted, akkor már előfordulnak problémák. De amúgy, ha egy jó fülest nekinyomsz a ikinek, akkor is szépen látszik, hogy mi a helyzet, de 10k felett a fülesek is megőrülnek, legalábbis az enyém biztos.
Primary Gondolkodhatsz, de borzalmas lesz a hangja, ráadásul ezeknek a suboknak nagyon gyenge az érzékenységük. Nem véletlenül, mélyládába lettek kitalálva. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
úgy 10 000,-Ft/db árig hatalmas eltérések vannak, 100Hz-től 5kHz-ig nagyjából mind egyenes, de ez sztem kevés.
Jaj... Lehet kétutas, ha párszáz Hz-nél elváltod, és fölötte mondjuk egy nagyobb átmérőjű szélessávú hangszóró dolgozik.
Úgy önmagában nincs semmilyen szűrőre emlékeztető karaktere a mélynek, és az 1kHz körüli rezonanciákat érdemes lenne kihagyni szerintem.
Mivel a hangszórók sem annyira igényesek, ezért valószínűleg működni fog egy első/másodrendű szűrővel.
Mély: 1,3mH Magas: 3,3µF × 470uH + ~6,8-10R Egyébként, erősen függ a váltó az elhelyezéstől, a tölcsértől, a hangszórók valós a paramétereitől, stb.
Tehát mélynyomós alkalmazáson kívül másra alkalmatlan.
Aktív váltás most nem jönne be, mivel csak 1 db sztereo végfok van. Passzívan meg megint nem jó. Hát akkor ezt szép csendesen elfelejtem.
Valahogy biztos ki lehet kompenzálgatni, de nem hiszem, hogy megéri. 5-600Hz környékén még nem oylan gáz egy 4R passzív másodrendű sztem. 2,5mH × 47µF vagy valami ilyesmi. Ehhez még nem kell aktív, csak egy ferrites tekercs.
Én 5-öt vettem a linkeltből és mind ugyanolyan volt.
Én asszem százat, kb. 50-et megmértem, és nem volt két egyforma. De az ECM 8000-ek között sincs. Pedig az nem 162,-Ft. Bővebben: Link
Akkor túlmelegítetted, úgy el is hiszem nekem is sikerült.
XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.
Sziasztok!
PCL86 SE végfokomhoz szeretnék csinálni valami hangládát. Szereztem két 4 wattos széles sávú hangszórót, szép állapotban és elvileg jó minőségűek. Segítségeteket szeretném kérni, hogy ezekről a hangszórókról mit lehet tudni, érdemes e velük foglalkozni, ha igen, akkor milyen dobozt ajánlotok hozzá ?
Majd szólj a Behringernek is, hogy túlmelegitik. Vagy a többi hasonló gyártónak, aki egyedi kalibrációs fáljt ad mellé. Nyilvánvaló okokból. Eleve ilyen a gyártástechnológia, én nem csodálkozom rajta, és nem misztifikálom melegitéssel, a szabályzott Weller pákák és egy hangszórógyár hátterében. De mindenki maga tudja.
Mekkora ennek a mérete? Doboz nem biztos, hogy fog kelleni, ezek freeair hangszórók, lapba épitve működnek jól, esetleg zárt dobozban.
22*14cm. Elvileg valami lemezjátszóban volt.
Azt hogy valamennyire eltér még értem, de az azért elég meredek, amikor majdhogynem fordítottja a karakterisztika, ilyennel még nem találkoztam, de tény, hogy ennyit nem mértem. Mellesleg attól, hogy ők a behringer még simán el tudom képzelni, hogy remegő kezű mérnök bohóckodta össze a dolgokat , láttam már, hogy olykor igennagy cégeknél hogy is megy a bevizsgálás, kb. mintha én csinálnám itthon hobbiból és a "jó lesz az" is elhangzik...
Ja és otthon hangváltót tervezni bőven elég az, látni rajta a lényeget, vagyis amikor a két hangszóró nem dolgozik együtt, a többi csak ráadás. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Nyilván széndékosan én sem akarom tönkretenni, annyira nem olcsó. Ez mondjuk még benne van a +-3dB-ben, amit a gyártó igér, csak az néha már sok. Váltási freki környékén még nincs nagy eltérés, de pont az átvitel egyensúlyában nem lehetsz biztos, mert a teteje és az alja a változékony.
Akkor úgy 80Hz-től 5000-ig viszonylag jól működik. Az eredeti célnak megfelelően.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |