Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Pi tekercs
Ennek az Orosz tekercsnek praktikus oka van csak. Ha rések száma páratlan, akkor minden OK. A sík tekercs azért indokolt, mert a menetenkénti feszültség eléri a 18-20 voltot. A huzal vastagsága pedig azért indokolt, mert a Fet 05 Ohm és a 2200µF ESR étéke özött van. A szórt kapacitás fontos, de még fontosabb lenne egy korszerűbb Fet, mert a 740 300pf kapacitása határozza meg a végeredményt.
Milyen fetre gondolsz? A rések száma páratlan a külső meg a belső tekercsnek is gondolom ez jó!
Idézet: „a 740 300pf kapacitása határozza meg a végeredményt.” Arra gondolsz, hogy söntöli bizonyos mértékben a 300pF az önindukciós feszültséget? Vagy rezgőkör lesz? A 2200µF ESR -nek szerintem nincs jelentősége, mert van idő a tekercs feltöltésre. Annak induktív "fékezése" miatt eleve lassabban töltődik, ehhez elhanyagolható az ESR "fékezése". Vagy rosszul gondolom?
Egy 4060B-vel építenék egy R-C oszcillátort, és valamelyik kimenetéről lekapnám a leosztott, 50-50 százalékos jelet. Sokkal jobb, mint az 555. Legalább is kitöltési tényezőre.
Egy kicsit blogolok én is.
Ha valaki TGSL építésre adja a fejét, akkor az alábbi képen látható nyákot kerülje, vagy tervezze át, mert szerezhet az építőjének kellemetlenségeket. A tervezője jó hosszan vezette a hangszóróhoz, és az azt árammal ellátó kondihoz a vezetősávot, ami kék színű. Ha megszólal a hangszóró, akkor a sávon esik egy kis feszültség. Erre a sávra, elmésen rá van kötve az U104-es műveleti erősítő invertáló bemenete. Ez a kis feszültség változás aztán eltolja kissé a hangszóró megszólalásakor a munkapontját az IC-nek, és ettől a hangszóró elhallgat. Majd megint megszólal, mert visszaállt az eredeti feszültség a bemenetén. Kellemes negatív visszacsatolás, amitől nagyon gáz lesz a gép gyenge jeleknél. Az erős találatnál már nem jelentkezik a hiba. Az ominózus sávról lekötve a puffert, a hangszórót, és a 330 ohmos ellenállást, és külön szállal kötve a testre, megjavul a gép. TGSL bütykölés közben föl lehet találni az egy-pont földelést.
Egyenlőre maradok az ltc1799 mellett, kipróbálom, a tápfeszültsége 2.7-5.5v ami pont megfelelő, ha nem jön össze és emelni kell a tápot, akkor kipróbálom a 4049 és 4060 verziót is.
Amikor a Fet kinyit, akkor folyik nagy áram, ahhoz pedig kis maradék fesz. Fet kell, és a tekercs
táp oldalának max. hidegnek kell lenni. Itt van szerepe az az ESR-nek. A 300pf (Dataset) a Fet D kapacitása, ezt egy sík tekercs szórt kapacitása alig befolyásolja, alig növeli. Amiről beszélek az nem a Chance PI keresőre vonatkozik. Az eddigi PI keresők közül műszakilag a Chance a "Sztár". Példás rajz, korszerűbb alkatrészek, és a beméréshez szükséges rajzok. De még itt is van lehetőség a módosításra. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Igazad lehet, mert a kábelnél is nézzük a kapacitást, tehát a fet is számít, miután a coax-é kisebb, nem is keveset, bár a kapacitásgörbét rendszerint 1MHz re veszik fel, ez nem tudom hogy módosul a mi esetünkben.
Mindazonáltal, nemrég bipoláris tranyókat építettek a PI-kbe és az érdekes, hogy az ehhez képest hatalmasat fejlődött fet-es meghajtások azért nem nagyságrendi változást hoztak. Ezért gondolom, hogy miután azonos típusú alkatrészekben is elég nagy szórások vannak, nagyon fontos, hogy mindig az áramkörhöz lőjük a tekercset a menetszám próbálgatásával. A chance-ba nekem az a fura, hogy míg az adórész az egyik leginkább kidolgozott, a vevőnél egy A/D átalakítóval nagyvonalúan elrendezték a kérdést, persze ha a gyakorlatban ez behozza a megfelelő eredményt, kár is vele tökölni, de ha így van, akkor minek az ilyen alkatrész temetők???
Előbbi hozzászólásomban hibáztam. Az invertáló bemenet helyett nem invertálót kellett volna írnom.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Nem a Te mostani Chance keresőd Fetjére gondoltam, mert az P csatornás, hanem az IRF740
helyettesítésére, a szóban forgó "szórt" kapacitások okán. A 2SK 3579 600v 10A 0.54 Ohm. A Drain 180pf ( 740 300pf) a Source pedig 1500pf. Hogy állsz a Chance keresővel? Ki programozta a PIC-et, mert nekem is kellene egy. A héten elkészítettem a kissé módosított nyákot, ami kb 50% SMD-s. Az A/D nem okozott problémát. a 4.56 voltos referencia arra utal, hogy nem a lefutó él vízszintes jeléből veszi a változást hanem egy picit lejjebbről a függőleges szakasz kezdetétől. Mint írtam én sem használok kapuzó jelet, komparátorral oldottam meg, ahol szintén így kapuzom ki a jelet. A végfok működését átrajzolással értettem meg.
Most itt tartok, lassan készülget még egy akksit kell szereznem és mehet a beüzemelés!
Már kérdeztem egy párszor, hogy mit állítok a Barrier meg a Guard interval-a, de hát akkor megint kérdezem. Már a műhelyben próbáltam elvileg működik de itt sok a fém majd fémmentes környezetben kell kipróbálni ezért még nem tudok róla érdemben nyilatkozni! A szelektálás is működik valamilyen szinten , az OP37 helyett NE5534 van most benne de erre is érzékeny nagyon majd egy OP37-et is kellene szereznem! A múgy nem PIC van benne hanem Atmega8, én programoztam. Nem tudom melyik tekercset használjam majd kipróbálom mind a hármat, vagy még tekerek egy negyedik fajtát is.
Kíváncsi vagyok mire juttok vele, engem inkább a nagyobb fejjel történő mélykereső alk érdekelne.
Ha a megkülönböztetés túdja, amit a videók, akkor a görbült szakasz alatt felettkell mintát vennie. Növelnilehetne ennek a felbontását, ha itt lenne 2 vagy 3 ablak, és csak ezt digitalizálná, a 3 jelet kellene aztán összehasonlítani a mikrovezérlőnek és akár grafikusan meg is jeleníteni.
Megcsináltam az adó tekercset, 4ohm lett 30cm belső, 30,6cm külső átmérővel (koncentrikus fej), 15 centi körül lenne a vevő tekercs, de ha 20-25 lenne, az jelentene plusz érzékenységet, vagy már nem lehetne kinullázni?
Valamennyit nyilván el lehet térni, de ha túlságosan felborítod az arányt nem lesz jó. A 20cm átmérőhöz 8,5-11,5cm közti átmérőjű vevőtekercset szoktak tenni.
Ok, köszi, maradtam akkor a fele tekercsnél, 30/15cm.
Most itt tartok, már háromszor lakkozva lett, még egy hátra van és mehet a grafit, a közepében egy 8×9cm-es készülékházat raktam így látszódik hogy mekkora lesz, a teljes fejméretet 32cm körülire saccolom.: Bővebben: Link
A minelabosat azért tettem be, mert vannak benne arányok. Logikusan, a nem multifrekvenciás detektoroknál pont fordítva, a jó Q előnyösebb, tehát ezt a részt hagyd figyelmen kívül.
Egyébként valami okból pont a tesoro fejek nem tartják azt a kb fele arányt, és a belső rész lényegesen kisebb. Amit még kipróbálhatnál, az a garrett nagy fej szerű elrendezés, ahol 3 különböző méret van. Meg érdekességnek néhány fej értékei.
Köszi, csak holnap tudom megnézni mert menni kell aludni, eleve három tekercsesre terveztem, ebből kettő már megvan, lesz még egy vagy a kettő között valahol, vagy a kisebbik tekercsben, lefixálom a jelenlegi kettőt, majd kihangolásnál kiderül hogy melyik lesz jobb.
Pedig nagyon egyszerű, csak pont annyi bevágás kell rá mint ami az ábrán is van, elkezded valahol és három bevágást mész mindig, hármat mész felül, akkor a drót átkerül alulra, ott megint hármat és átkerül felülre, ezt egészen addig folytatod amíg megtelik. Ha jól néztem a figura harmincszor ment végig a dróttal, ha a kéket vesszük kezdésnek, akkor mire körbeérsz vele, oda fog kiérni ahol a zöld van, és minden körbeérés után egyel arrébb ha az összes vágatod elfoglal egy drótot, akkor tartasz öt menetnél és kiérsz a kezdőpontra, tehát a kék drótig, ezt még hatszor megcsinálod mert annyi drót van egy rovátkába egymáson és kész. Ha betartod a hármas ugrásokat, nem tudod elrontani.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
Hát valami nem frankó próbáltam párszor de nem jött még össze!! Lehet, hogy én vagyok a h...e!
Légy szíves írd meg,hogy milyen frekin megy a végfok, és milyen szélesek az impulzusok az
IRF9640 Feteken? Már majdnem minden alkatrészt megvettem, csak a programozás van hátra. A nyákra sajnos két hét a vállalási idő, de szépen dolgoznak.
37 bevágás van a külső peremen? Ez egyszerű kosárfonás.
Igen 37! Minden 5 menet után lépni kell egy osztást, így jó lett legalábbis hasonló mint az ábrán!
Sziasztok!segítsetek ha tudtok.Sikert végre összeraknom a TGSL-t.Csak az a bajom hogy egyfolytába jelez.Miért van ez adjatok tippeket Köszi!
Ha jól emlékszem akkor sípol folyamatosan ha nincsen negatív táp, nem 100% de könnyen kimérhető.
Az egész alaplap nem kap tápot vagy csak valamelyik alkatrész?
Ha a dupla tranzisztor (tr7-8) nem működik, akkor nincsen negatív táp, csak test és pozitív, az ic-ket megmérve kiderül.
Sziasztok! Valaki tudna nekem ajánlani egy bevált nem túl bonyolult fémkeresőt?
Érmézéshez kellene. |
Bejelentkezés
Hirdetés |