Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   160 / 270
(#) Bu13 hozzászólása Máj 27, 2014 /

Pi tekercs
Ennek az Orosz tekercsnek praktikus oka van csak. Ha rések száma páratlan, akkor minden OK.
A sík tekercs azért indokolt, mert a menetenkénti feszültség eléri a 18-20 voltot. A huzal vastagsága pedig azért indokolt, mert a Fet 05 Ohm és a 2200µF ESR étéke özött van.
A szórt kapacitás fontos, de még fontosabb lenne egy korszerűbb Fet, mert a 740 300pf kapacitása
határozza meg a végeredményt.
(#) lajos1969 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Milyen fetre gondolsz? A rések száma páratlan a külső meg a belső tekercsnek is gondolom ez jó!
(#) nagym6 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Idézet:
„a 740 300pf kapacitása határozza meg a végeredményt.”

Arra gondolsz, hogy söntöli bizonyos mértékben a 300pF az önindukciós feszültséget? Vagy rezgőkör lesz?
A 2200µF ESR -nek szerintem nincs jelentősége, mert van idő a tekercs feltöltésre. Annak induktív "fékezése" miatt eleve lassabban töltődik, ehhez elhanyagolható az ESR "fékezése". Vagy rosszul gondolom?
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Egy 4060B-vel építenék egy R-C oszcillátort, és valamelyik kimenetéről lekapnám a leosztott, 50-50 százalékos jelet. Sokkal jobb, mint az 555. Legalább is kitöltési tényezőre.
(#) mateatek hozzászólása Máj 27, 2014 /

Egy kicsit blogolok én is.
Ha valaki TGSL építésre adja a fejét, akkor az alábbi képen látható nyákot kerülje, vagy tervezze át, mert szerezhet az építőjének kellemetlenségeket.
A tervezője jó hosszan vezette a hangszóróhoz, és az azt árammal ellátó kondihoz a vezetősávot, ami kék színű. Ha megszólal a hangszóró, akkor a sávon esik egy kis feszültség. Erre a sávra, elmésen rá van kötve az U104-es műveleti erősítő invertáló bemenete. Ez a kis feszültség változás aztán eltolja kissé a hangszóró megszólalásakor a munkapontját az IC-nek, és ettől a hangszóró elhallgat. Majd megint megszólal, mert visszaállt az eredeti feszültség a bemenetén. Kellemes negatív visszacsatolás, amitől nagyon gáz lesz a gép gyenge jeleknél. Az erős találatnál már nem jelentkezik a hiba.
Az ominózus sávról lekötve a puffert, a hangszórót, és a 330 ohmos ellenállást, és külön szállal kötve a testre, megjavul a gép.
TGSL bütykölés közben föl lehet találni az egy-pont földelést.

Placement.jpg

(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Egyenlőre maradok az ltc1799 mellett, kipróbálom, a tápfeszültsége 2.7-5.5v ami pont megfelelő, ha nem jön össze és emelni kell a tápot, akkor kipróbálom a 4049 és 4060 verziót is.
(#) Bu13 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Amikor a Fet kinyit, akkor folyik nagy áram, ahhoz pedig kis maradék fesz. Fet kell, és a tekercs
táp oldalának max. hidegnek kell lenni. Itt van szerepe az az ESR-nek.
A 300pf (Dataset) a Fet D kapacitása, ezt egy sík tekercs szórt kapacitása alig befolyásolja,
alig növeli. Amiről beszélek az nem a Chance PI keresőre vonatkozik. Az eddigi PI keresők közül
műszakilag a Chance a "Sztár". Példás rajz, korszerűbb alkatrészek, és a beméréshez szükséges rajzok. De még itt is van lehetőség a módosításra.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) Yowie válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Igazad lehet, mert a kábelnél is nézzük a kapacitást, tehát a fet is számít, miután a coax-é kisebb, nem is keveset, bár a kapacitásgörbét rendszerint 1MHz re veszik fel, ez nem tudom hogy módosul a mi esetünkben.

Mindazonáltal, nemrég bipoláris tranyókat építettek a PI-kbe és az érdekes, hogy az ehhez képest hatalmasat fejlődött fet-es meghajtások azért nem nagyságrendi változást hoztak. Ezért gondolom, hogy miután azonos típusú alkatrészekben is elég nagy szórások vannak, nagyon fontos, hogy mindig az áramkörhöz lőjük a tekercset a menetszám próbálgatásával.

A chance-ba nekem az a fura, hogy míg az adórész az egyik leginkább kidolgozott, a vevőnél egy A/D átalakítóval nagyvonalúan elrendezték a kérdést, persze ha a gyakorlatban ez behozza a megfelelő eredményt, kár is vele tökölni, de ha így van, akkor minek az ilyen alkatrész temetők???

Belső.jpg

(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Előbbi hozzászólásomban hibáztam. Az invertáló bemenet helyett nem invertálót kellett volna írnom.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Nem a Te mostani Chance keresőd Fetjére gondoltam, mert az P csatornás, hanem az IRF740
helyettesítésére, a szóban forgó "szórt" kapacitások okán. A 2SK 3579 600v 10A 0.54 Ohm.
A Drain 180pf ( 740 300pf) a Source pedig 1500pf.
Hogy állsz a Chance keresővel? Ki programozta a PIC-et, mert nekem is kellene egy. A héten
elkészítettem a kissé módosított nyákot, ami kb 50% SMD-s. Az A/D nem okozott problémát. a 4.56 voltos referencia arra utal, hogy nem a lefutó él vízszintes jeléből veszi a változást
hanem egy picit lejjebbről a függőleges szakasz kezdetétől. Mint írtam én sem használok kapuzó jelet, komparátorral oldottam meg, ahol szintén így kapuzom ki a jelet.
A végfok működését átrajzolással értettem meg.
(#) lajos1969 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Most itt tartok, lassan készülget még egy akksit kell szereznem és mehet a beüzemelés!
Már kérdeztem egy párszor, hogy mit állítok a Barrier meg a Guard interval-a, de hát akkor megint kérdezem. Már a műhelyben próbáltam elvileg működik de itt sok a fém majd fémmentes környezetben kell kipróbálni ezért még nem tudok róla érdemben nyilatkozni!
A szelektálás is működik valamilyen szinten , az OP37 helyett NE5534 van most benne de erre is érzékeny nagyon majd egy OP37-et is kellene szereznem! A múgy nem PIC van benne hanem Atmega8, én programoztam. Nem tudom melyik tekercset használjam majd kipróbálom mind a hármat, vagy még tekerek egy negyedik fajtát is.
(#) Yowie válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Kíváncsi vagyok mire juttok vele, engem inkább a nagyobb fejjel történő mélykereső alk érdekelne.

Ha a megkülönböztetés túdja, amit a videók, akkor a görbült szakasz alatt felettkell mintát vennie. Növelnilehetne ennek a felbontását, ha itt lenne 2 vagy 3 ablak, és csak ezt digitalizálná, a 3 jelet kellene aztán összehasonlítani a mikrovezérlőnek és akár grafikusan meg is jeleníteni.
(#) deexteer hozzászólása Máj 29, 2014 /

Megcsináltam az adó tekercset, 4ohm lett 30cm belső, 30,6cm külső átmérővel (koncentrikus fej), 15 centi körül lenne a vevő tekercs, de ha 20-25 lenne, az jelentene plusz érzékenységet, vagy már nem lehetne kinullázni?
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Valamennyit nyilván el lehet térni, de ha túlságosan felborítod az arányt nem lesz jó. A 20cm átmérőhöz 8,5-11,5cm közti átmérőjű vevőtekercset szoktak tenni.
(#) deexteer válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Ok, köszi, maradtam akkor a fele tekercsnél, 30/15cm.
Most itt tartok, már háromszor lakkozva lett, még egy hátra van és mehet a grafit,
a közepében egy 8×9cm-es készülékházat raktam így látszódik hogy mekkora lesz, a teljes fejméretet 32cm körülire saccolom.:
Bővebben: Link
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A minelabosat azért tettem be, mert vannak benne arányok. Logikusan, a nem multifrekvenciás detektoroknál pont fordítva, a jó Q előnyösebb, tehát ezt a részt hagyd figyelmen kívül.

Egyébként valami okból pont a tesoro fejek nem tartják azt a kb fele arányt, és a belső rész lényegesen kisebb.

Amit még kipróbálhatnál, az a garrett nagy fej szerű elrendezés, ahol 3 különböző méret van.

Meg érdekességnek néhány fej értékei.
(#) deexteer hozzászólása Máj 30, 2014 /

Köszi, csak holnap tudom megnézni mert menni kell aludni, eleve három tekercsesre terveztem, ebből kettő már megvan, lesz még egy vagy a kettő között valahol, vagy a kisebbik tekercsben, lefixálom a jelenlegi kettőt, majd kihangolásnál kiderül hogy melyik lesz jobb.
(#) lajos1969 válasza deexteer hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Szia!
Erre nem jöttem rá. hogy tekerte, a tekercstest kész van!
(#) deexteer hozzászólása Máj 31, 2014 /

Pedig nagyon egyszerű, csak pont annyi bevágás kell rá mint ami az ábrán is van, elkezded valahol és három bevágást mész mindig, hármat mész felül, akkor a drót átkerül alulra, ott megint hármat és átkerül felülre, ezt egészen addig folytatod amíg megtelik. Ha jól néztem a figura harmincszor ment végig a dróttal, ha a kéket vesszük kezdésnek, akkor mire körbeérsz vele, oda fog kiérni ahol a zöld van, és minden körbeérés után egyel arrébb ha az összes vágatod elfoglal egy drótot, akkor tartasz öt menetnél és kiérsz a kezdőpontra, tehát a kék drótig, ezt még hatszor megcsinálod mert annyi drót van egy rovátkába egymáson és kész. Ha betartod a hármas ugrásokat, nem tudod elrontani.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) lajos1969 válasza deexteer hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Hát valami nem frankó próbáltam párszor de nem jött még össze!! Lehet, hogy én vagyok a h...e!
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Légy szíves írd meg,hogy milyen frekin megy a végfok, és milyen szélesek az impulzusok az
IRF9640 Feteken? Már majdnem minden alkatrészt megvettem, csak a programozás van hátra.
A nyákra sajnos két hét a vállalási idő, de szépen dolgoznak.
(#) lajos1969 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Nem tudom! Itt talán megvan!
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) deexteer válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

37 bevágás van a külső peremen? Ez egyszerű kosárfonás.
(#) lajos1969 válasza deexteer hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Igen 37! Minden 5 menet után lépni kell egy osztást, így jó lett legalábbis hasonló mint az ábrán!
(#) Neuzer hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok!segítsetek ha tudtok.Sikert végre összeraknom a TGSL-t.Csak az a bajom hogy egyfolytába jelez.Miért van ez adjatok tippeket Köszi!
(#) deexteer válasza Neuzer hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Ha jól emlékszem akkor sípol folyamatosan ha nincsen negatív táp, nem 100% de könnyen kimérhető.
(#) Neuzer válasza deexteer hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Az egész alaplap nem kap tápot vagy csak valamelyik alkatrész?
(#) deexteer hozzászólása Jún 1, 2014 /

Ha a dupla tranzisztor (tr7-8) nem működik, akkor nincsen negatív táp, csak test és pozitív, az ic-ket megmérve kiderül.
(#) deexteer hozzászólása Jún 1, 2014 /

Ha nem kapna tápot akkor nem sípolna.
(#) rexi77 hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok! Valaki tudna nekem ajánlani egy bevált nem túl bonyolult fémkeresőt?
Érmézéshez kellene.
Következő: »»   160 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem