Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   220 / 253
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 10, 2009
Úgy látom nem sokan olvassák a témát. Ma megjött a fet az inverterhez. beleraktam, de semmi. A tv egyébként megy, dvd lejátszót rákötve hang van, de kép még mindig nincs. Az invertert 3db BIT3106-os IC vezérli. Jeleket kap, de nem csinál semmit. A panelra 24V-os tápfesz megy be és az IC ebből 8V-ot kap. Érdekes, hogy egy csőhöz két trafó van. Ezt nem tudom hogy lehetnek bekötve. Valakinek valami ötlet, hogy miért nem megy az inverter? Gondoltam rá, hogy kevés lenne az IC-nek a tápfesz esetleg? Bár az adatlapon 4-13,5V-ig írják, egy pár oldallal lejjebb egy alapkapcsolásban már 10-13,5V-ig. Mivel elvileg minden alkatrész jó, nem tudom mi lehet a hiba. Érdekes, hogy a többi cső sem megy, nem csak az, amelyiknél halott volt a fet. pedig elvileg másik IC hajtja a többit. Szóval ha az tönkre ment volna, aminél a fet megdöglött, akkor is mennie kellene a többinek, nem? Nem értem miért kell ennyire megbonyolítani a dolgot. :no:
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 7, 2009
Helló!
Múltkor volt szó egy mások topicban egy SE K850-ről, aminek nem ment a kijelző háttérvilágítása. Most van egy ugyanilyen teló nálam, ugyanilyen hibával. Találtam egy jó kis szervízleírást hozzá. Ebből kiderítettem, hogy mi lehet a hibás. Az invertere csak kb 7,6V-ot állít elő a kb 12V helyett. A kapcsoló fet és az induktivitás forró. A fet annyira felmelegszik egy pillanat alatt, hogy meg sem lehet fogni. Sajnos én megfogtam, azóta is ég az ujjam. Én ezek közül valamelyikre tippelek, hogy hibás lehet. Legfőkepp az induktivitásra. Szerintem menetzárlatos és a fet emiatt melegszik. Ez magyarázná is a csökkent feszt. Valaki ránézne a rajza és esetleg mondana valami okosat erről a tippről? A rajzot mellékelem, a 48-ik oldalon van az inverter része a lap bal alsó részén. Azért az induktivitást könnyebb lenne cserélni, mert valamivel nagyobb, mint a fet. Az előző teló, ami ilyen hibával itt járt, azon már csak az aksifesz volt mérhető, szerintem ott a fet megadta magát a túláramtól. Még akkor is forró a fet, ha a kijelző nincs rádugva. Pedig akkor hidegnek kellene lennie. Valaki erősítse, vagy cáfolja meg a feltevésemet. Esetleg ilyen kicsi induktivitást honnan lehetne szerezni?Néztem más hibás telefon alaplapot, de még induktivitást se nagyon találtam bennük. K850 service manual.
(#) mark.budai hozzászólása Júl 5, 2009
Akkor nyugodtan belenézhetek, nem lesz gond. Ha a 12V-tól eltér a fesz, akkor nem gond? Ez is 6-12V-ig mehet, mint a kapcsolások között levő inverter? Az lesz a legegyszerűbb, ha kipróbálom.
(#) mark.budai hozzászólása Júl 5, 2009
Sziasztok! Van egy laptop v háttérvilágításból való fénycsövem. Megvan hozzá az inverter is, SNT-12V van ráírva. Akkor 12V kell neki? Belenézhetek, nem "bántja" a szememet?
(#) Thomm hozzászólása Júl 3, 2009
Páka mindig a pákatartóba!
A hugi meg a pincébe!
Máskülönben úgy jársz mint én, aki nem jár.
Az történ ugyanis hogy a hugom által lerántott dobozolatlan inverter úgy megb.....t hogy hanyat estem, a pákát lerántottam és az beleált vagy 1 cm mélyen a lábfejembe.
Most alig tudok járni.
(#) idlob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009
Szerintem lehetne egy olyan köztes megoldást, hogy 48V akkun tárolsz, majd egy központi inverterrel 110V egyenáramot állítasz elő, így kisebb vesztesség mellett szállíthatod, ill. minden normális kapcsüzemű táp elmegy róla, anélkül hogy módosítani kellene.
A 110V inverter meg nem kell, hogy 50Hz-en működjön, hanem mehet magasabban, úgyis egyenirányítod, így egy hagyományos 220/50Hz inverterhez képest jobb lesz a hatásfoka.
(#) Slyr hozzászólása Júl 3, 2009
Köszönöm!

Fel is tettem a kérdést az inverter osztályon
Jó lenne ha valaki építene nekem egy max 10W-os invertert, kp és még házhoz is megyek érte Pest és környékén!
(#) Action2K válasza Slyr hozzászólására (») Júl 3, 2009
Szia! 100%, hogy váltóáramú. Kell egy inverter, hogy pl.:12V-ról mehessen.
(#) Dr.God Man hozzászólása Júl 3, 2009
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne , hogy hogyan tudnám azt megoldani , hogy a kapcsolóüzemű táppal rendelkező műszaki cikkek 230V helyett DC 48V-al üzemeljenek?

Most építek ki napenergiás rendszert mely 48V akkuval működik.Nem szeretném az akkukat külön-külön terhelni mert akkor tönkremennek! Így a 48V-nyi akkut szeretném valahogy felhasználni , hogy az ilyen műszaki cikkeket inverter nélkül tudjam használni. Mert a "felesleges" feszültség átalakításkor nagy % veszteség van.

Az alábbi műszaki cikkeket szeretném valahogy megoldani , hogy 48V DC-ről lehessen őket használni:
DVD lejátszó
LCD monitor
Laptop tápegység
Parabola beltéri (ez működik úgy is ha a 230V-os csatira rákötöm a 48V-ot)
Esetleg nyomtató.

Gondolom a nagyfrekvenciás trafót kellene módosítani , hogy alkalmas legyen a 48V-ra. Vagy valami ilyesmi...

Tudna valaki használható segítséget adni?

Köszi!
(#) frob hozzászólása Júl 2, 2009
na szórakáztam egy kicsit
megépítettem az 1 db 555 ös inverteres dolgot, egyenlőre csak az inverter részét
kinek mennyit fogyaszt a kapcsolás üresen
nekem attól függ hogy hogy van benne a dióda 20-50mA vagy éppen 100-400mA terheletlenül, és zárlatban

az inverteren annyit módosítottam hogy kapott a 555 kimenete egy fetmeghajtót és egy fetet, legalább nincs ami melegedjen, meg raktam a két ellenállás helyére egy 10 és egy 1K potmétert hogy tudjam tekergetni állítani

nem vagyok megelégedve mert az általatok 400V ot nagyon lassan éri el a kapcsolás, lehet hogy rossz trafót használok? pedig sima mezei nyákos trafót kerítettem 6VA 230/9 , kb 200V ot viszonylag gyorsan eléri de onnantól sok másodperc eltelik a 400 ig ha egyáltalán eléri

ötlet?
előre is kösz
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 2, 2009
A magas szint a lábon és a fogyasztás nem függenek össze.

---------

18F252 adatlapjának 2-3 táblázatában van, hogy az OSC1 és OSC2 lábak milyen állapotban vannak SLEEP idején. Kvarchoz ezt írja: "Feedback inverter disabled, at
quiescent voltage level". Az első fele világos, de a quiescent voltage level mit akar jelenteni?
(#) kobold válasza deguss hozzászólására (») Júl 2, 2009
Szerintem alacsony szinten lesz mindig: SLEEP letiltja az oszcillátor meghajtóját (adatlapban egy inverter jelzi OSC1 és OSC2 között), annak a kimenete tuti, hogy alacsony lesz.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 1, 2009
Üdv!
A K850-re visszatérve, kiderült, hogy ez a kijelző világítás gond több telefonnal is előfordult már. Egy srác, aki vett tőlem nemrég cuccokat ilyen telóhoz, ő is írta, hogy az egyik alaplapja ugyanezt csinálta, hogy megszűnt a világítás. Most találtam egy hirdetésben ugyanilyen hibás telót. Szerintem egy kicsit alulméretezték a világítás inverterét és akinek jól megy, annak szerencséje van. Vagy nem megfelelő minőségű alkatrész miatt megy tönkre az inverter. Majd utána érdeklődök, hogy milyen arányban javítottak ilyen hibát.
(#) lev07 hozzászólása Jún 30, 2009
Kérdésem lenne hogy működik a 7406 os inverter? mik a bemeneti megengedett feszültségek, és mik a kimeneti feszültségek? A kimeneti feszültséget a Vcc szolgátatja?
össze lehet illeszteni egy 5 voltos bemenő és egy 24v os kimenő kapcsolást? vagy van más jobb megoldás is erre?
(#) velence válasza lgyk hozzászólására (») Jún 30, 2009
Kösz válaszodat!
Tiszta Th nem is fordult elő a csőgyártás gyakorlatában, mindig 2%-os W huzalról beszélnek. Azt ugyan nem nagyon értem, hogy miért csak 2 %, mert emellett sajnálkoznak a szerzők, hogy milyen kevés az egységnyi fütőteljesitményre jutó emissziós áram. Valami oka mégis van a használatánálk, mert egészen az utolsó időkig, amig (az oroszok) rádiócsövet használtak, a katonai adó/vevőkben előfordult a 2zs27 pentóda (ami a II. v.h-s RV2,4P700 Wehrmacht cső kopálmánya), és mindenki tudta, hogy "rádióaktiv". Valójában a fütőszálán van néhány mikrógramm Th, ami alfa sugárzó. A cső azonban egy kb. 0.5 mm vastag alu tokban van gyártva, igy nem igen jut ki a sugárzásból semmi.
A W maratásról van valahol egy Kandós jegyzetem, mivel a Tungsramnak ott képeztek dolgozókat. Abban egy NaOH fürdőbe leengedett több görgős szerkezet sematikus vázlata látszik, ami méterszámra képes lehet drótot maratni. Nekem annyi drótom sincs, amivel a készüléket el lehetne inditani.
Most elkészült a vákumszivattyum, és annak az üzembe állitása a főcsapás. Sajnos itthon nincs háromfázisu hálózatom, ami a rotációs szivattsunak kellene, ezért most nekiálltam egy 220/3x220 inverter készitésének. Este küldök pár képet a szivattyuról. Tanulságos lenne leirni az elmult fél év történetét is, de erre azt hiszem a fórum nem alkalmas hely.
Üdvözlettel, Tombor József
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Jún 29, 2009
Nagyon jók a tekercsek.természetesen használhatod a szünetmentes tápot is inverternek,csak az a gond velük, hogy általában a kimenő fesz nem stabil,nem szinuszos,és általában alacsonyabb a 22O voltnál.Vedd tekintetbe hogy egy sor készülék nem fog rendesen müködni a szünetmentes táp nyujtotta árammal.Viszont jelenleg már kapható viszonylag nagyon szerény áron szinuszos,kimenő fesz stabilizált inverter,amivel minden elektromos készülék gond nélkül használható,természetesen az inverter teljesitmény határán belül.
(#) proli007 válasza norby1 hozzászólására (») Jún 28, 2009
Hello!
Ha már "Szeretném kikérni a fórumtársak véleményét" ezt írtad..
- Az ÉS kapu nem jó erre a célra, mert pont azt kell detektálni, amikor az ABCD kimeneten minden jel szintje alacsony. Az ÉS kapu, kimenete, pedig csak akkor magas, mikor minden bemenet magas. Tehát itt a NOR kapu lenne az üdvözítő, hiszen annak csak akkor magas a kimenete, mikor egyik bemenete sem magas, azaz mind alacsony szintű. A legegyszerűbb nyolc bemenetű VAGY kaput, diódákból lehet készíteni, és ennek kimenetén célszerűbb egy tranyós "inverter", ha már a csipogó is tranyós felépítésű.
- A tranyós csipogó első tranzisztorának munkapontját lehúzzuk, akkor elhallgat a jelzés. (Grátiszként ilyenkor nem is fogyaszt sokat.)
- Arra is számítani kell, hogy a jelzés, csak egy másodpercig fog fennállni, hiszen a számláló nem áll meg nullán, hanem tovább számol visszafelé. Tehát ismét 9-es lesz.
Lerajzoltam, hátha nem elég érthető. Természetesen a diódák száma tetszőlegesen "szaporítható".
üdv! proli007

Null-Bip.png

(#) Dani494 válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 28, 2009
Most látom,ez meg azért nem jó,mert ha a kijelzőn 00 lesz akkor az ÉS-ek kimenetén is 0. Egy inverter segíthet a problémán?

javítás.JPG

(#) szendi001 hozzászólása Jún 27, 2009
Az inverterek olyan értelemben csereszabatosak, hogy a bemenő feszültség változtatásával jelentősen változtatható a fényerő: ha túl fényes egy vagy két dióda csodákat tesz a tápfesz ágban. Én a laptopban és a monitorban is az eredeti inverter kábelén találtam 12 Voltot. kb 10 perc keresgetés kell azért, de jelentős segítség, hogy az árnyékolás általában mínuszon van.
Egyedi inverter esetén a fényerő többet nem állítható, de ritkán szoktuk állítganti a fényerőt normál esetben a mindennapokban.
Kimértem egy ilyen inverter válaszát szkóppal: ahogy begyújt a cső, a feszültség harmadára esik. Négyszög jel van a kimeneten.

Ha méregettek érdemes 3* 10 Megas ellenállással sorba kötni egy negyedik kb. 100 kilósat, és azon mérni a jelalakot.

Szintén jó beszerzési forrás lehet a biztonsági világítás invertere (ez világít tűzriadó esetén pl. egy hotelben). Ezek kb. 4 voltról mennek. Egyedi építésnél figyelni kell a szimmetriára, pl. annó a Rádiótechnika ÉK-ban megjelent inverteren csak egyik irányba folyik áram a csöveken, amely laptop esetén hamar kárt okoz.

Nagy szívás a munkapont beállítása utánépítésnél, mivel más jellegű vas található általában nálad , mint annál aki tervezte az invertert.

Teszek fel képeket a jelalakokról hétfőn, mihelyt visszaérek.

Üdv Joe

OFF: Tud valaki tanácsot adni? Baj az, ha ékezet nélkül irok később a fórumon külföldről? Ott az jelentősen hátráltat...
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 26, 2009
inverter nélkül megvan a táp, meg az eredetivel is megvolt, amíg a kondit meg nem olvasztottam, és ki nem cseréltem. Sztem amikor elszállt, kivágott valamit a tápvezeték környékén. Az új inverter meg az enable jelről gyújtott be egy pillanatra(!), tönkretéve azt, amikor a 12V nélkül kapcsoltam be. Úgyhogy most a fényerő jelet kötöttem be az enable-ra. Realizálva, hogy hordozható már nem nagyon lesz, kifúrtam a káva oldalát, és az inverter most kívülről kapja a tápot.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 26, 2009
Igen. A legtöbb inverter 14-15 V körüli feszről simán megy, sőt annyi nekik az üzemi feszültség. A felhasznált PWM szabályzó IC -k sokkal nagyobb feszültséget is elviselnek min 12V. Pl. az TL5001c 40V -ig megy. A gond annyi szokott lenni, hogy ha nő a bemeneti feszültség, akkor nő az áramfelvétel is. És itt jön a képbe, hogy a laptop tápellátása bírja-e? Nézd meg milyen biztosíték van az inverterbe. Kb. 1A -kell lenni. Elvileg ezt az áramot ki kell tudni hajtani a notinak, különben nem bírná meghajtani az invertert. Mérd meg mennyi áramot vesz fel az inverter. Külső táp + ampermérő. A fénycső begyújtás után 0.5A - 0.8A -nél többet nem nagyon szabadna neki felvenni. Az ilyen működésre, mármint hogy lekapcsol a noti tápja, túlterhelésre utal. Az "új" inverter nem melegszik? Sokat ne kísérletezz vele, mert ha végleg elküldöd a noti tápját, lehet, hogy a noti sem fog többé menni. Aztán abban megtalálni, hogy mi szállt el, az már egy szép feladat. Ha nincs a notin az inverter, akkor folyamatosan megvan a 12V?
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 26, 2009
Hát, ezt megszívtam, lehet, hogy nem is az inverter volt a ludas. Ezzel is leesik a feszültség 2V-ra bekapcs után pár másodperccel.

Honnan lehetne 12V-ot vételezni?
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 25, 2009
Fordulatot vett az ügy, nevetséges áron vettem az eBay-n egy más típusba való, de szintén FS invertert, egy ócska PC tápjáról megküldtem, csodálatosan működik. Egy dologban vagyok bizonytalan: az eredeti inverter akksiról 12, töltőről 15V-ot kapott. Elképzelhető, hogy ez az új invertert esetleg tönkreteszi? Ugyanis nem teljesen kompatibilis, a fényerő pl. fordítva működik.
(#) burgdavid válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 25, 2009
Az autós erősítőkben van inverter ami előállítja a -+40V-ot a végfokoknak( az n*10kHz-en üzemel). Annyi az egész, hogy nekünk 250V-ra kellene invertert csinálnunk
Egy TL494, pár izmos FET, meg egy nagyfrekis trafó az egész :yes:
(#) MrBrown válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 25, 2009
Én 4 darab monó PCL86 SE-re gondoltam. Ezekhez pont jó a kis kimenő ami ugye már megvan és ez nem mellékes a költségvetést illetően :yes:
A kimenők 4 ohm-ra illesztenek pont mint az autó hangszórók. Igaz hogy az ilyen hangszórók érzékenysége rossz de 4 db SE egy ilyen kis légtérben elegendő hangerőt produkálhat. Arra is gondoltam hogy ha már inverter akkor az 50 Hz helyett lehetne nagyobb freki (a repülőgépeknél is valami ilyesmit alkalmaztak állítólag az anódfesznél, ott valami 400Hz volt a freki ami a forgó feszültség átalakítóról lejött) így kissebb méretű toroid is elég lenne! Ha jól tudom ezt a nagyobb frekis módszert most is alkalmazzák mindenféle dimmerekben...
Remélem van egy jó adag igazságtartalma annak amit írtam :yes:
Sietve hozzátenném hogy csak egy érdekes játéknak gondolom ezt az egész autós projectet és az erre elköltendő pénzt sokáig másra fogom költeni
(#) zombee válasza levi18 hozzászólására (») Jún 25, 2009
"A gyári készülékek hogyan működnek?"
!.!.!elemmel!.!.!
Legalábbis eddig még nem láttam olyan kézi multimétert, ami hálózatról megy. Navajon miért?

Tudod, a zavarérzékenység és a pénz fordítottan arányos mennyiségek. Az egyetlen multiméter aminél láttam hogy belemegy a 230V egy kb. 300000Ft-os Agilent műszer volt. Ebből kb. 50000Ft a tápegysége, szóval biztosan több van benne mint két trafó + 8 dióda + 2 kondi...

Itt repkednek a 200-600kHz - ek, nem kéne azt hinni hogy ez még kicsi, egy frászt kicsi! Emiatt ez egy nagyon érzékeny műszer, illik távol tartani tőle minden vastárgyat(pl. trafó).

"Az lm 311 is négyszögjelfélét állíthat elő"
Tudod-e egyáltalán mi az a komparátor? Lehet hogy okoz némi zajt, de ANALÓG áramkör, és nem, nem négyszögfélét állít elő, hanem szinuszjelet!

Az inverter állít elő négyszögjelet, melyet a rezgőkör valamennyire megszűr, de ez jelentősen rontja a jósági tényezőt! Jósági tényező pedig kell rendesen, mert egy nagyobb trafót nem lehet kimérni erős veszteségű rezgőkörrel.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 24, 2009
300 felett. A lényeg, hogy a két tranyó közel azonos erősítést produkáljon. Attól, hogy kivetted a két tranzisztor még nem is lesz feszültség a diódán. Ha zárlatos lenne valamelyik tranyó akkor a biztosítékot kapásból kilövi. A biztosíték jó? Az IC kap tápfeszt? A Fet -en van tápfesz? Ezeket mérd meg. A PWM fet -et vagy a tekercset foraszd ki. Így tudod leválasztani a szabályzót a z inverterről. Az invertert már írtam párszor, hogy külön tápról próbáld meg beüzemelni, mert ha valami nem jó, akkor így a szabályzót fogod hazavágni. Ha az inverter megy stabilan, akkor ráérsz foglalkozni a PWM szabályzóval, akkor már nem tudod túlterhelni. Sőt a notiról is leválasztanám teljesen addig amíg az inverter nem indul el. Kár lenne hazavágni a noti tápellátását.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 24, 2009
Tulajdonképpen igen. Csak az notiban nehezen fér el. Normál monitorban lehet alternatíva. Az alap kapcsolása gyakorlatilag ugyanaz, sőt a trafóját lehet használni minden szívfájdalom nélkül gyári trafó kiváltására. A kondira visszatérve érdekes ez az ellenállásosdi. Megnéztem mégegyszer a képet, de az alapján ez kondinak néz ki, illetve annak is kell ott lennie. Mint írtam, 220 - 330 nF 100V -os kondi kell oda. Az, hogy tudsz rajta ellenállást mérni, az sehogysem jó. A képen bejelöltem neked egy gyári inverter kapcsolásban a kondit.

inv.jpg

(#) szendi001 hozzászólása Jún 23, 2009
Sziasztok!

Hasonlo problemara en azt a megoldast talaltam, hogy amennyiben a fenycso jo, es az eleg hamar kiderul a teszt utan, egy szamitogephazaknal alkalmazott invertert erdemes beepiteni a keszulekbe.
En atalakitottam igy egy Dell monitort, amibe elfert az inverter, valamint egy Viglen Hordozhatot is, ez utobbiba az inverter igazabol a fedlap megfurasa utan kivulre kerult. :yes:

Hatranya hogy tallani kell 12V Voltot valahol a keszulekekben, (neha 5 Volt), illetve hogy stabil modban az inverter kulon kikapcsolasat pl. egy kis relevel meg kell oldani.
A Dell monitom allandoan megy es igy nem zavaro a dolog. Hasonlo megoldast alkalmaznak TV szervizek is. Ebayes alkatresz koltesegek miatt...
Sok sikert:
Joe, UK
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009
Az a kondi amit kiszedtél, az egy kb 220 - 330 nF -os kondi. A 619 -es tranyókat ellenőrizd le zárlatra. Javaslom, hogy vigyázz rájuk, mert a tapasztalatok szerint elég kényes tud lenni az inverter arra, hogy a tranyók párban legyenek. Ha nem fut szimetrikusan, akkor az egyik melegszik, majd elszáll. Ha a 619 -es tranyók nem zárlatosak, akkor tedd vissza őket, meg a kondit is. A PWM Fet -et vedd ki, és úgy próbáld meg elindítani az invertert. Ha nincs biztosítékod, akkor egy nagyon vékony sodrott rézhuzal 1 szálával váltsd ki. A PWM addig nem fog elindulni, amíg az inverter nem megy, tehát az rossz irány, hogy a PWM -et teszed először rendbe. Az inverterről folyamatosan méri a feszt, és ennek megfelelően szabályoz ill. tilt le. Ha nincs táp a PWM diódáján, akkor tutira nem fog elindulni az inverter. Mérd meg, hogy a PWM IC tápfesz lábán van-e feszültség. Mellékelek egy tömbvázlatot amiben láthatod hogyan is működik az inverter.

inv.jpg

Következő: »»   220 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem