Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   221 / 253
(#) pbalazs válasza szgabor hozzászólására (») Jún 22, 2009
Az FFC csati mellet a sárga tégla egy biztosíték. Rá van írva, hogy mekkora (ha jól látom, 1,6A).

Én azt mondanám, hogy mérd meg a 619-es tranzisztorokat. Ha máshogy nem megy, akkor a helyén, dióda méréssel, minden láb közt.

Az mondjuk gyanús, hogy a PWM részen nincs kimenő fesz. Itt is elsősorban a tranyókat és diódákat mérném meg, azt lehet cserélni, ha kell.

Vagy talán a legjobb, ha kiveszed a két 619-es tranyót (úgyis meg kell mérni), és úgy próbálod elindítani a PWM részt. Ha indul, akkor az inverter rész zárlatos.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 22, 2009
Szia! Az inverter képén bejeltöltem neked a fontosabb részeket. Mérd meg, hogy bekapcsolás után a PWM dióda bejelölt lábán van-e feszültség. Gyakorlatilag, ha ide feszültséget kapcsolsz, (persze a PWM FET kiforrasztása után) az inverternek be kell indulnia. Feltéve, hogy az jó. Vagy kiforrasztod a FET -et, vagy átvágod a vastag fóliát a tekercs előtt, majd ide kapcsolsz egyenfeszültséget, (10-12V 1A) A legjobb lenne áramgenerátoros tápról, így nem tudod leégetni. Ha nincs, akkor 1 A -es biztosítékon keresztül. Így ki lehet deríteni, hogy az inverter nem indul el, vagy a szabályzó a rossz. Igazából elég egyszerű a felépítése, azonban jó lenne a tranzisztorokat ill. a diódákat kimérni.

inverter.jpg

(#) proli007 válasza Roky hozzászólására (») Jún 21, 2009
Hello!
Például, a mellékelt rajz alapján. De akkor az áramkörödből a CD4001-IC-t ki kell hagyni, mert az egy monostabil multi, ami azt biztosítaná, hogy a relé csak egy pillanatra húzzon meg. Itt ha a relé behúz, akkor elindul a motor és addig forog, míg el nem éri a végálláskapcsolót. Ha elejt, akkor a másik irányba kezd el forogni és szintén addig megy, míg el nem éri a kapcsolóját. (De így a relé, állandóan húzva marad) Tehát a tranyó osztójának bemenetét közvetlenül a CD4060 kiválasztott Q6 kimenetére kell kötni.
Ha meg szeretnéd tartani a monostabil funkciót, akkor két relé kell, és a CD4001 másik (nem használt) feléből is monostabilt kell építeni. (Az egyik monostabil elé, még egy inverter is kell, mert az egyiknek akkor kell húzni, amikor a Q6 magas szintre vált, a másiknak meg akkor mikor alacsony szintre vált.
(C2-re, meg semmi szükség. )
üdv! proli007
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009
Szia!
Jó esélyell lehet inverter hiba. De nézd meg az inverteren lévő PWM szabályzó IC típusát. Rá keresel a gugliban, az adatlapjára, és ott meg fogod találni a kapcsolási rajzát is. Ezek után le tudod ellenőrizni, hogy melyik lábon milyen fesznek kell lenni. (Tápfesznek, fényerő, indítás, stb.)
Egyébként jellemzően az inverterekben a PWM szabályzó csak a fényerő szabályzás miatt van. Elvileg és gyakorlatilag is teljesen át lehet kötni, ilyenkor nincs fényerő szabályzás, soros diódával a táp felől be lehet állítani a fényerőt. Az inverter gyakorlatilag csak két tranzisztor vagy fet, egy kondi, meg a trafó. Ezeket leválasztva a PWM szabályzóról meg lehet nézni, hogy elindul-e, nem melegszik-e, stb. Ha az inverter ezen része működik, akkor lehet foglalkozni a PWM szabályzással.
Valószínűleg más FS noti inverterét simán be lehet szerelni. Meg kell nézni az azon lévő PWM IC bekötését, és vissza lehet keresni a megfelelő kivezetéseket.
(#) szgabor hozzászólása Jún 21, 2009
Sziasztok!

Kaptam egy régi (Fujitsu-Siemens Lifebook S4572) laptopot, aminek szokás szerint rossz a háttérvilágítása (kép van, persze alig kivehető).

Megvizsgáltam az invertert, rádugtam egy másik képernyő világítását, azzal sem megy. A biztosíték jó. A kimeneten bekapcskor sem mérhető semmi. Kimértem a bemenetet is: 4 láb, 15V, fényerő (1,5-5V), 0V, GND. Ezt a 0V-osat 1K-n keresztül összekötöttem a fényerővel, hátha az a bekapcsolás-jel, de semmi.
Ezek alapján mennyire valószínű, hogy az inverter a ludas?

Az eBay-n találtam pár típusazonos invertert, de nagyon drágák, az egész nem ér annyit. Nagyon hasonló, szintén Fujitsu-Siemens példányokat viszont sokkal barátságosabb összegekért is árulnak. A csatlakozók azonosnak néznek ki, annyi, hogy ha jól látom, a bemenet nem leszorítós, hanem sima benyomós változat. Ezek mennyire lehetnek csereszabatosak?

UI: azért nyitottam külön témát, mert elég gyakori problémáról és potenciálisan veszélyes alkatrészekről van szó.
(#) hátor hozzászólása Jún 20, 2009
Sziasztok ! Remek kis gépet alkotattok ,ehez előre is gratulálok ! / Hegesztő inverter 5 - 130A /. Ezzel a kapcsolással kapcsolatosan volna kérdésem
- a Tp.1 E25-30 trafó lg=0.5 helyetesíthető-e ETD-29 maggal ?
- a TP.2 trafóhoz 16x0.2 litz huzalom volna ez alkalmazható-e ,ha 3db litzet egyszerre tekercselek ?
- a Tp.2 trafó primmer -szekunder tekercselési menetíránya megegyezik ?
Segítségeteket előre is köszönöm .
(#) gulyi88 válasza SKY hozzászólására (») Jún 19, 2009
én is hasonlóképp csinálnám, de egy táppal nem tudod megcsinálni, mert a kimeneti szinusznak előjelet is kell váltani (második félperiódus...).
A trafóban az indukció középértéke mindig 0 kell legyen!
(azaz mindkét fetnek ugyanannyit kel nyitva lennie (aznos kitöltésük kell legyen))

benne lennék egy ilyen elvű inverter fejleszésében, az biztos hogy ez sem olcsó mulatság!!
(#) SKY hozzászólása Jún 19, 2009
Hello!
Engem is érdekelne egy nagyteljesítményű, de szinuszos inverter. A fő probléma a szinuszjel előállítása, ezért kigondoltam egy másik megoldást, ami látszólag csinálna szinuszt, a valóságban nagyfrekis négyszögjel lenne a megfelelő amplitudóval. A kapcsolóüzemű tápokban a kitöltéssel lehet feszültséget szabályozni a szekunder oldalon, lenne egy félhidas meghajtású trafó, az egyik fet a pozitív szinuszhullámot, a másik fet a negatívot állítaná elő. A 0,01s szélességű szinuszhullámba a primer oldal több tíz KHz-es PWM jellel, a szinusz feszültségszintjeit előidéző kitöltéssel lenne meghajtva. Így gyakorlatilag 95% körüli lenne a hatásfok, semmi melegedés. Várom a válaszotokat az ötletemre, hogy működne-e.
Egyébként nem lehet tekercsekkel és kondikkal szinuszosítani?
(#) ngyzoli válasza elektro777 hozzászólására (») Jún 18, 2009
"De akkor miért írták rá,hogy 180W?"
Visszakérdezek:miért nem lehet megérteni az alapvető fizikát?? Energiamegmaradás törvénye;ált.isk.6.osztályos tananyag,kb.A kínai piacokon kapható hordozható rádiósmagnóra miért írják rá,hogy 600(800,1200,stb)W P.M.P.O. s közben pedig működik 4db.babyelemről... Mert csak...mert van,aki ezeket elhiszi. A 6A áramfelvétel reális,kb 2x18W teljesítményhez,csak a nullát hagytuk el a végéről,és máris igaz a felirat. Ha 72W megy be egy elektromos kütyü-be,abból nem jöhet ki 360(2x180)W.Miért nem lehet ezt megérteni? Még 72W sem jöhet ki,ill.mégis,de akkor belül csak két szál vezeték árválkodik.Ha mondjuk 6helyett 60A lenne az áramfelvét,akkor már reális lehetne az említett érték,de a semmiből az inverter(vagy inkább transzverter)sem tud energiát elővarázsolni,tehát reális LEHETNE,egy kb.tizszer ekkora dobozban,mivel az átalakító hatásfoka sincs 100%,és ugye a keletkező hőt valahová el is kell disszipálni.Csak kicsit számolni/gondolkozni kell ,mielőtt elhiszünk bármit.
(#) zoly15 válasza Tetye hozzászólására (») Jún 18, 2009
Szia!
Ez valóban érdekes jelenség!
A tápot gondolom jól kötötted be, hiszen elindult az inverter is..
Kehet hogy ki van száradva, mert egy kondi akkor melegszik ha fordított táp feszt kap, vagy nagy a feszültség, vagy kiszárad...
Idézet:
„65 és egy 75ahs akkut kötöttem sorba”

Azt írtad az elején hogy 12V os akku kell a táphoz..
De te ha sorba kötöttél 2 12V-os akkut az már 24V
Vagy az akkuk 6V osak?

Üdv!
(#) deguss válasza laces86 hozzászólására (») Jún 17, 2009
Nem szerencsés egy akkumulátorra (vagy akkumulátorpakkra) két töltésvezérlőt rákötni. Nem oldható meg, hogy elkülöníted az akkumulátorokat két egységbe a kívánt feszültséghez a megfelelőt sorbakötve?
Tehát pl. 4-4db egyenként sorosan. A soros kapcsolás legelején lévők negatívját összekötöd, és a 48V-ról egyenként 1-1 diódával pedig mehet az inverter.
Persze ez csak egy megoldás, nem ismerem a rendszered.
(#) varttina válasza elektro777 hozzászólására (») Jún 17, 2009
Lehet, hogy van benne inverter, viszont arra is hasonló szabályok vonatkoznak, mint egy transzformátorra. inverternél sem lehet nagyobb a kimenő teljseítmény a bemenőnél. Ha a kimenő feszültség nagyobb mint a bemenő feszültség, akkor a kimenő áram arányosan kisebb kell, hogy legyen.
(#) elektro777 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 17, 2009
Szia!
Bocsi a kissé zavaros hozzászólásért, siettem.
Köszi a válaszod!
Az jutott eszembe a "2x180W"-os erősítővel kapcsolatban, hogy nem lehet hogy van benne valamien inverter, ami nagyobb feszültséget és áramerősséget csinál, és ezáltal nagyobb lesz az erősítő teljesítménye?
Előre is köszi!
(#) bbalazs_ válasza pintad hozzászólására (») Jún 15, 2009
Nagy nehezen egy mikrovezerlovel meg lehetne hajtani eppenhogy, de sokmindent nem lehet vele kezdeni. Ezeket speci cel-videochipek hajtottak meg (pl a Chips65535).
Parhuzamos portrol eselytelen.
Kulon bajuk, hogy DSTN-esek, szoval dupla adat kell neki a felso es az also felere is egyszerre.

Kell nekik segedfesz (altalaban +35V korul) es a hattervilagitas is bonyolult az eredeti inverter hianyaban, szerencsere nem tul erzekenyek ezek meg, azonos csohossz eseten masik kijelzo invertere is jo.
(#) mex válasza atti212 hozzászólására (») Jún 13, 2009
Az inverter frekvenciája korántsem "nagyfreki". Az izzószálnak nincs akkora induktivitása,hogy befolyásoljon is valamit. Tedd a kondi és a kapcsolóáramkör közé.
(#) Dr.God Man hozzászólása Jún 13, 2009
Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne , hogy van pár tábla napelemem amit használni szeretnék. Viszont néhány problémába ütköztem!
A napelem ami van nekem : üresjárati fesz 62V üzemi fesz 45V , rövidzár áram <1,1A munkaponti áram < 0,9A
A gondom az lenne , hogy pillanatnyilag 12V-os akkut szeretnék tölteni vele de a feszültsége a napelemnek nagyon magas! Tudom , hogy a feszt le szabályozni egyszerüen le lehet de amit én szeretnék az kicsit más.
Ha jól tudom a feszültség átalakításnál (transzormálásnál) Az áramerősség arányosan nől ha a feszültséget le transzformáljuk. És ugyan így visszafelé ,ha a feszültség nől az áramerősség csökken.
Én ezt szeretném kihasználni és a kb 45V 0,9A-t szeretném "le transzformálni" 13-14V ra és így elvileg az áramerősség majd 3A-re nől. Így lényegesen nagyobb töltőáramot kapok mind ha csak stabilizátorral csinálnám! És ezzel maximálisan ki tudnám használni a napelem által előállított áramot!
Készítettem egy kis ketyerét ami az egyenáramot váltóárammá alakítja át de a transzformátor amit készítettem hozzá nem az igazi. Kb 1A ből lessz 10V-on 1,5A-em.
A kérdésem az lenne , hogy hol lehet a hiba és hogyan tudnám rendesen megépíteni , hogy jól működjön a szerkentyű?
Ezen a linken megtudjátok nézni az inverter felépítését. Link
A trafót egy tápból kiszedett nagyfrekvenciás trafóból készítettem. A tekercsei: 2x primer tekercs 350menet 0,2mm rézhuzal, a szekunder tekercs 1x 130menet 0,7mm es rézhuzel készült.

Várom a véleményeteket és a megoldással kapcsolatos információitokat! Köszi!

UI: Ha esetleg kellene valakinek ilyen napelem , tudok pár tábllát szerezni! **
(#) fano válasza kokosys hozzászólására (») Jún 12, 2009
Nem értem, mi itt a gond? Bármelyik szélturbináról levehetek 5kW-ot is, csak fújjon a szél jó erősen (sebesen) és bírja ki a turbina, meg az oszlop, esetleg az inverter, vezetékek, csapágy)
(#) moltam válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 11, 2009
Mivel sikerült elérned?Astabil multival?És ha tennél a tekercs elé egy ilyet ? Vagy FET helyett NPN meg PNP tranyópárral.Láttam sok inverter kapcsrajzot és ott legtöbbször ilyet használnak váltóáram előállitásához.
(#) mackopajtas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2009
Köszönöm szépen a segitséget.
végülis adatlap nem volt kikötés

Ez a beültetés gyárilag ilyen [Lapmtronic 24v -os fénycső inverter]
Én mindig ha lehet tövig benyomom a beültetendő alkatrészt

Üdv Mackó
(#) bbb válasza cseffo hozzászólására (») Jún 7, 2009
Nem mellesleg a kérdésedre nagyon egyszerű a válasz, amit egy icipici gondolkozással magad is megtalálhattál volna.

Segítek neked, bár nem érdemeled meg:

segédprogramok -> monostabil multivibrátor

Ott kiszámítod az értékeket, ami a 6 perchez kell. Ezután a kimenetre egy sima NPN tranzisztoros inverteres kapcsolást pakolsz, így amíg a monostabil kimenete magas, addig lesz az inverter utáni kimeneted alacsony és fordítva.
A megoldás hátránya, hogy már kezdéskor is az inverter utáni rész magas szinten lesz.
(#) Dr.God Man hozzászólása Jún 6, 2009
ÜDV!

Valaki tudna nekm egy olyan kapcsolási rajzot küldeni amivel egy neont meg lehet hajtani viszont egy nagyon egyszerü "inverter" kellene!

1 tranzisztoros ,IC nélküli , kis méretü , alacsony áramfelvételü! 12 vagy 48V-os.

Pár rajzot találtam a neten de azok közül a leg több egyenes ferritre volt tekercselve a trafója , nekem mindenképp kis méretü kellene így megpróbáltam egy kissebb magasfrekvenciás trafót átekercselni és ezt használni fel. De sajnos nekem egyik sem működött!

Amikor hallottam a trafó zúgását a kimeneten nem jelent meg egy csepp fesz sem! vagy hasonló gondok voltak.
Egy energiatakarékos égő testébe szeretném beletenni ezért is kellene a kis méret és a megfelelő teljesítmény a jó fényerő végett!
Fontos lenne , hogy a trafó elkészítéséhez minden adatot adjatok meg! És ne azt a nevettséges "kis sárga" trafót ajánjátok! én szeretném tekerni a trafót!

Köszi!
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2009
Még egyszer nagyon szépen köszönöm az "eligazítást"--már kezd működni a dolog.Jöhet a műnyomó papír beszerzés de sajnos a papír boltos csak tág szemekkel kérdez vissza "mi az ?"--ha tudok szerezni akkor ezek után már indíthatnám gyakorlatilag az inverter szerelést.(Pausz papír nem jó?)
(#) Riggs válasza Szebence hozzászólására (») Jún 5, 2009
A szélgenerátor már 95%-ban kész van, a lapátokat ragasztom és már állítom is. Kész van a beton talpazat is a billenthető talpal, feszítők, csörlő az állításhoz, árbóc stb...
A relék átváltása elég gyors, nem lehet észrevenni sem a TV-n, sem a számítógépen (hiszen a szünetmentes tápegységben is ilyen van). Ennek oka, hogy ezeknél a készülékeknél a tápegységben a pufferkondenzátor képes terhelés alatt is 100-200ms-ig megtartani a töltést, ami alatt simán átvált egy relé.
A töltésvezérlő teljes anyagköltsége dobozolással műszerekkel kb 10 ezer Ft. Az elektronika ebből még ezer sincs. Amugy az egész projekt (szélgenerátor, inverter, akkuk) kb 240 ezernél tart, és fél éve csinálom.
(#) foxi63 válasza tango hozzászólására (») Jún 5, 2009
Hali.
Valahol láttam olyan kapcsolási rajzot, hogy a 12V- ból egy inverter (kapcsolóüzemű) csinált 310V-ot, és ez a 310V pedig pwm üzemmódú kapcsolófetekkel 50Hz színusz csinált.mivel a hatásfok 0.9 körüli, így a két eszköz kb 80-85%-os szerintem elfogadható.
(#) Doncso válasza vagnerjazon hozzászólására (») Jún 1, 2009
Lehetne például egy 555-ös timerrel és egy teljesítmény tranyóval, vagy esetleg FET-el, de ha megszaggatod, akkor azt hiszem még nem lehet transzformálni, kell lennie ellentétes polaritásnak is. Ezt például egy TL494-es ellenüteművel meg lehet valósítani, de megoldható logikai kapukkal is, ITT egy CMOS IC vel és teljesítmény tranyóval megvalósított egyszerű kapcsolás. Ez elég egyszerű az alapokhoz szerintem.
Üdv.
(#) csuti731 hozzászólása Jún 1, 2009
hellómindenkinek vanegy tornádójelegű elektromos bringám ha valaki tudna segíteni a kérdésemben jólene.Szóval 48voltrólműködik 4db 12 voltos aksivan összekötve de csak 35-40kmet megy ez kicsit kevés rátöltés nélkűl.Van egy gondolatom ha beépítenék egy külön aksit 12v akkor egy áramátalakítóval tudnék 220voltot előálítani és bedugnám a töltőjét már induláskor akkor körkörösen menne.Csak nemtudom milyen watszámú inverter kelene 400-600watos havalaki tud tanácsot adni nagyon jólenne
(#) FREDDI válasza Freedomocska hozzászólására (») Máj 31, 2009
Idézet:
„Délután ezen agyaltam--szükség van itt az eső jelgörbére?Ívhegesztőnél logikus a gyújtás miatt de itt?”
Itt is a gyújtás miatt van rá szükség! A jó gyújtáshoz két dolog kell, magas üresjárás, és jó gyújtóimpulzus. A magas fesznek viszont el kell tűnnie begyújtás után, tehát eső jelleggörbe.
Idézet:
„az 1/3-os "pihenés" is ketté lenne osztva-1/6-1/6”
Én is így gondoltam, csak nem részleteztem. És a 6db graetz-et is jónak tartom. A réz meg az áram: 1/3 (2x1/6) idő alatt 3x-os túlterhelés az 18A. Az ugyan annyi hőveszteség, mint most 6A terheléssel. Csak a nagyobb amper kevesebb feszen jön ki = túlterhelés. Tehát ez így jónak tűnik. Ha nem esik le 100V-ra, a légréssel próbáld lejjebb venni. Apropó, műterhelés: minden "fűtés" jó, a sok helyen a padláson porosodó különböző fűtő "ketyerék". Soknak több fokozata is van, állíthatók ment közben. Érdemes elkérni kölcsön ilyeneket, semmi baja nem lesz, a mai áram áraknál meg senki sem akar már fűteni velük. Az az igazi, ami nem ventis, annak mindegy a fesz is, és a graetz után is akaszthatod a pufferelt tényleges tápra, és az már igazi mérés a kimeneten.

Collector:
Idézet:
„Nálam 92V a munkafeszültség.”
Na jó, de hány ampernál is ? Mert ez a lényeg. Tényleg, már régóta a számon van a kérdés, nem adsz nekünk egy gyári inverter rajzot ? Például visszarajzolod + lefényképezed, amikor egy kis időd van. Nagyon megköszönnénk szerintem !
(#) zolika60 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 29, 2009
Természetesen megoldható, de megfeleő kapacitású akku pakk kell hozzá és megfelelő inverter. Csak valószínűleg nem éri meg. Hiszen annyi akku elég drága mulatság és időnként cserélni is kell. Egyszerűbb az "éjszakai" helyesebben vezérelt hálózatra átkapcsolni a fogyasztókat.
(#) Szebence hozzászólása Máj 29, 2009
Sziasztok!

Csak elméletben érdekelne a következő dolog, hogy működhetne-e:

Vannak, akik szélgenerátorral, napelemekkel töltenek akkumulátorokat, majd inverter segítségeével 230V-ot állítanak elő... Itt az akkumulátor töltésért nem kell fizetni.
Ugyanez lehetséges lenne-e annyi külömbséggel, hogy nem szélgenerátorról vagy napelemről, hanem az "éjszakai" áramról töltenénk az akkumulátort, ami kb 10Ft és lényegesen olcsóbb mint a rendes. Az kb most 35Ft körül van?

Amúgy az autómata mosógépet rá lehet kötni az éjszakai áramra, beprogramozni, majd mikor bekapcsolják,. elkezd kimosni a gép... így is lehet valamicskét spórolni. Még nem próbáltam ki, de egyszer kíváncsiságból kipróbálom.
(#) Norberto válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2009
Idézet:
„DC/DC átalakító”

Ezeket nem konvertereknek szokták mondani? Az inverter, ha jól tudom, az növeli a feszültséget.
Következő: »»   221 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem