Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   445 / 564
(#) swich válasza erdgab hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

A kipróbálás előtt megvoltak mérve a feszültségek, frekvenciák. Csökkentett tápról lett inditva járatva, semmi nem melegedett, nem adott furcsa hangot semmi, ezután teljes feszültségről volt járatva itt semm melegedett semmi, és semilyen rendelenességet nem tapasztaltam. Ezután poti középállásban probáltam hegeszteni. Sikerült is ivet fognom centis varatokat hegesztettem, viszont az ivnek furcsa sípoló hangja volt. Ezutén leakartam tekerni az áramerősséget, sajnos a poti forditva volt berakva igy feltekertem. Az ivfogásnál leütötte az automatát és átütöttek az igbt-k. A trafo u57-es toroid 3pár. Többen irták hogy ezzel a maggal alapból sipoló hangja van az ívnek.
(#) GPeti1977 válasza swich hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Lehet a főtrafó szekunder tekercse vagy az áram váltó fordítva van bekötve.
(#) swich válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Naggyázva elkezdtem újraolvasni a fórumot, ezeket találtam hibalehetőségnek én is. de egyenlőre nemtudok próbálni mig nemjönnek meg az alkatrészek. Szkópom sanjos nincs igy elég nehéz lesz megtalálni, addig is átnézek mindent többször a paneleken.
(#) p_kowa válasza swich hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Hali! Bocs hogy beleszólok, de az áramváltó fordított bekötése mutatott ilyen jeleket, de ezt én is csak a fórumról visszaolvasva tudom ...ja látom már írták előttem, nem jelent meg az előttem lévő 2 hsz
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
(#) Tubi56 válasza swich hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Korábban már sokszor szó volt róla, hogy a sípoló, rendellenes hang akkor szokott jelentkezni, ha az áramváltó tekercs fordítva van bekötve. Ezért is mondtuk, hogy a poti fél állásnál ne legyen jobban feltekerve, mert pukk lehet a vége. Tehát ezt is érdemes megnézni ez is okozhatta a hibát.
(#) kralikandras válasza swich hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Szia "swich"! tegyél már fel képeket a szóbanforgó gépről légyszi!
(#) gyurci hozzászólása Aug 12, 2015 /

Szia! Csak annyit szeretnék kérdezni mennyi légrés a trafón?
(#) swich válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Képeket még nem tudtam készíteni de pótlom amint tudom.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
(#) swich válasza gyurci hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

A légrés csak annyi ammennyit a flexibilis ragasztó elfoglal azzal fogattam a magokat párba és egymásra raktam őket.
(#) berobbantam válasza swich hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Szia
Nekem is irg4pc50w igbt-k vannak a gépemben.Nem most építettem,és nem akarok most visszaolvasni,de leírok pár adatot fejből.Ha nagyon zöldet írnék a többiek úgyis jól kijavítanak.A lényeg.Az igbt-böl 4 darab vann benn.A freki multival mérve 34 kHz szűken.A mag 4 pár u-57 toroid formában,FBS-el ragasztva.A menetszám 20/6.Nekem ez a konfig megy már egy idelye.A 80x80-as zártszelvényt 2.5-ös elektródával fél poti álással heggesztem.És ebben a dög melegben sem ment még 50 fok fölé a trafó főfoka.Az igbt-k bordálya 45 foknál meg szokott állni.Nem akarlak lebeszélni,de én nem vennék 2000 forintos igbt-ket.Jó az irg4 is 800 forintért.Aztán ha megvan a bibi majd veszel drágát ha akarsz.Én így voltam annó.Aztán sose cseréltem kiA főtrafót jól vizslasd meg.Lehet telítődött mikor feltekerted.De az is lehet,hogy elrepedt valamelyik mag.Elég nagy a hőmérséklet ingadozás azon a tájon.Ha erős rideg ragasztót használtál előfordulhat ez is.Én elsőre minden párat összecsavaroztam.Szét is reccsent a 4 párbol 3 a próba üzem alatt.Most a párokat FBS-el ragasztottam egymáshoz.Majd a 4 párt is ugyanevvel.Aztán betekertem tesa szalaggal és jó bőven lakkoztam.Így ment rá a tekercselés.A trafót szintén FBS-el rögzítettem a gépben,+kapott 2 kötegelőt,de nem agyon tépve.Csak hogy biztos ne mozduljon el akkor sem ha netán a ragacs elengedné.Nos ez a konfig nekem bevált.Ha megtalálom teszek képet.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Aug 13, 2015 / 1

Az igért képek
(#) granpa válasza swich hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Hallgass Józsira, megküzdött az eredményért! Sok (nehéz) tapasztalatot szerzett.
(#) kralikandras hozzászólása Aug 13, 2015 /

Itt egy "lemezelt"fojtó amiről mpisti írt - már nem is tudom kinek :
(#) sanyi222 válasza berobbantam hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Hello. Mennyiből lehet egy ilyet kihozni?
(#) swich válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Képek a gépről.
(#) swich válasza berobbantam hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Köszönöm a válaszod, és hogy megosztottad a tapasztalataid. A te esetedet már többször is olvastam, míg elkészült a géped. Én nem gyanakszom a főtrafómra mivel a frekvenciám 32KHz körüli csak és a magok gerjesztése sem akkora mint nálad. Nekem 28-8-as menetszámú a trafó. Az igbt-ket külföldről rendelem igy az sem 2000 forint. De lehet rendelek hazai olcsó igbt-ket mert az hamarabb megjön. Nekem első indításra nem volt pukk, végig csináltam minden indítási lépést, csak mikor hegesztés közben próbáltam akkor voltam figyelmetlen. Mellesleg te is írtad hogy sípoló hangja van a géped ívének vagy is inkább sűvítő. Te vagy valaki nemtudna felrakni egy kis videót amin az U57-es magra jellemző hang van?
(#) dara válasza swich hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Az U57 magra nincs jellemző hang,kivitelezés függő mert az enyémnek semmi hangja.Nálad a gét meghajtásnál elég sok a hosszú logó vezeték ezt a részt kompaktabbra kéne megcsinálni sok zavart szed össze.Az igbt hez is a lehető legrövidebb vezetékkel kéne menni, úgy tervezni.A trafó nálam 6 pár,H formára rakva.Sokan spórolnak ezekkel a vasakkal pedig ezek nem nagy teljesítményű békebeli vasak alacsony frekire.Ugye a tv ben 16KHz körül mentek.Itt ki akarnak venni 2-3 KW 3-4 pár vasból,NEM tud ennyit ez a vas.Egy E55 ből kétszer ennyit ki lehet venni,nem beszélve E 65 ről,amiből én lazán 160A kiszedtem,2-2 IRG4 el.Szóval minden a kivitelezéstől és az anyagok minőségétől függ.Gyehena anyag,gyehena gép.
(#) berobbantam válasza swich hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Szia
A sípoló hang nálam is akkor volt amikor fordítva volt az áramváltó bekötve.A mag telítődésével kapcsolatban szerintem tévedsz.Kevesebb a mag kisebb a freki.Mondjuk a freki különbség szerintem elhanyagolható.De a magok száma szerintem nagyon nem mindegy.Csak gondolj bele.Ami teljesítményt nálam 4 pár visz át,azt Nálad 3.Ez 33% plusz energia amivel meg kell küzdjön.Most vagy a frekit teszed ennyivel feljebb vagy a gerjesztő áramot.Ráadásul ahogy melegszik az igbt úgy romlik rohamosan az áram amit elbír.Ezt most jó pongyolán fogalmaztam megA lényeg,ha gyenge minőségű a mag akkor a keresztmetszetét kell növelni.És a maci 6 pár u-57-el indult.Oké ,hogy toroidnak tekerve kicsit talán jobb a hatásfok,de azért kétszer annyit nem tud.Azt is fogadd meg amit Dara írt.Nézd meg nálam pl.A gate trafótol kb 5 centis vezeték megy az igbt panelra.Sok apróság összeadódik.Nekem ez a gép a második paneltervem.Ez az elrendezés pedig a 3. ebben a házban.De úgy néz ki már stabil.Még pár dolog.Segédtápnak én nem használok kapcsoló üzeműt.Hajlamos úgy ujraindulni,hogy észre sem veszed.Kis trafó egyenirányító stab ic és jóóó nagy puffer.A ventim nem erröl megy.Van egy kapcsoló üzemű dugasztáp csak a ventinek,amit tudok járatni úgy is ha a gépet lekapcsolom.Így utólag én is azt mondom nem olyan ördöngős dolog megépíteni a macit.De érdemes megfogadni a nagy Öregek tanácsát.Nem szabad sajnálni az időt 1-1 átalakításra,mert megtérül.
(#) kralikandras válasza swich hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Köszönöm a "szaktársak"nevében is. jól megfürdetted a főtrafót-nem fogja a hűtést gátolni?Egyébbként szép munka "gratula!",ha olyan jól működik mint ahogy kinéz akkor főnyeremény!!!
Tudom sokat dolgoztál vele-ahogy olvastam- hidd el megéri- mégha néha fölszállt a füst DE pápa választáskor is feszáll a fehér füst-vigasztaljon hisz ez a Te "gyermeked"-kívánom sok örömöd legyen benne és sok pálcát fogyassz el vele gond nélkül.További sok sikert!
(#) swich válasza berobbantam hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Emelem kalapom mindenkielőtt, ezért a segítőkészségért. Azért kérdezek ennyit mert még mindig tudatlan vagyok ebben a témában, pedig jó ideje olvasom a fórumot. Megfogadom a tanácsaitokat és sokkal körültekintőbben kezdem átszerkeszteni a Macit. Dara ajánlására átalakítom a gate vezérlést. Berobbantam köszönöm az ilyen részletes ismertetést. Igy ebben a levezetésben igazad van a vas keresztmetszettel és teljesítmény átvitellel kapcsolatban. Ugygondolom csak 4 párra tekerem át a főtrafót és nem ragaszkodom a 3 maghoz. Viszont én nem erőltetném a 20\6 menetszémot ha nem muszáj, 24\7 vagy 28\8 menettel tekerném csak nemtudom melyik az optimálisabb. Legkevésbé akarnám telítés közelébe vinni. Elég sokféleképp tekerték meg ezt a trafót.
(#) swich hozzászólása Szept 8, 2015 /

Sziasztok, a G4PC50W IGBT-k hamarabb megérkeztek, be is építettem őket az igbt panelra kettőt-kettőt oldalanként. Átnéztem újra mindent majd csökkentett feszültséggel elindítóttam. Minden rendben volt, majd soros égővel indítottam hálózatról itt is minden rendben volt. Ez után járattam kb. fél órát teljes névleges feszültséggel. Nem melegedett semmi a főtrafó kezdett el alig érzékelhetően melegedni, mind ezt persze aktív hűtés nélkül. Ezután próbáltam hegeszteni fél poti állásnál, könnyen ívet fogott és szépen hegesztett. Többször hegesztettem rövid varratokat. Nagyon halk egyenletes süvitő hangja van az ívnek. Megforditottam az áramváltó bekötését, így előjött az a rendellenes sistergő recsegő hang, így vissza is fordítottam. Megjegyzem elsőre is jól volt bekötve, viszont eltört a tekercsnél a huzal a forrasztásnál így olyan volt mintha nem is lenne.
Ezennel szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget, köszönöm nektek hogy általatok nekem is lett egy macim és már csak a dobozolásra kell egy kis időt szánnom. Képek kicsit később a kész műről.
(#) erdgab válasza swich hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Őszinte örömmel gratulálok,használd egészséggel és megelégedéssel soká-soká-sokáig.
(#) p_kowa hozzászólása Szept 11, 2015 /

Üdvözletem!

Az Igbt modulra kapcsolt egyenfesz (főtáp) értékének kétszeresét kellene mérnem amplitúdóban a főtrafó primerkivezetésein? Tehát labortápról rákötöttem 40V-ot és a főtrafón egy 80V ampl négyszögjelet mértem, ez így rendben van? Szerintem így kellene működnie, mert a gate trafónál is hasonló jelenség tapasztalható, de javítsatok ki ha tévednék! Köszi
Ui.: Maci inverterről lenne szó
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) leeheel hozzászólása Szept 11, 2015 /

Elkészült nagyjából a macim , még a főpróba hátra van...
Pár fénykép ....
(#) Chipmunk1960 válasza leeheel hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Kívülről, nagyon pofás! Belül, én sem tudtam volna "szebbre" csinálni... Vagyis, mikor sikerült, akkor valami gubanc mindig bejött, gerjedés, stb. Márcsak a tesztem menjen át!
(#) voodoo válasza leeheel hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Szia! Nagyon jól néz ki!
(#) Tubi56 válasza leeheel hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Szép munka! Kívánom, hogy a fő próba is jól sikerüljön!
Viszont szerintem az IGBT modulon az erősáramú fólia sávokat, ahol huzal van rá csipkedve azokat futtasd be vastagon cinnel nyugodtan, jobb lesz az úgy. Ha a táp rész is ilyen, akkor azt is futtasd be.
A relé mekkora áramot bír el? Kicsinek látszik. Oda 25A kellene.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) leeheel válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 12, 2015 /

Köszönöm a jó tanácsokat , a relé 16A os ,még egy készült ez elött abba is ilyen van és még birja.
(#) laacika hozzászólása Szept 12, 2015 /

Sziasztok.
Szerintetek egy 16A-os billenőkapcsolót betehetek egy 200A-os hegesztőbe?Inverteres.
Félek hogy nem fogja birni,vagy netán esetleg még baja is lehet.(már nem a kapcsolónak hanem a hegesztőnek).
Köszönöm válaszaitokat.
(#) laacika hozzászólása Szept 13, 2015 /

Vagy lenne egy ilyen felesleges mágneskapcsolóm,és ehhez már nyugodtam bemehetne egy gyengébb kapcsoló is.Jól gondolom?
Ez szerintem tuti birná.
Mágneskapcsoló
Következő: »»   445 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem