Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   19 / 221
(#) jandark hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
sziasztok
két kérdésem lenne,,,
egyik ,,bc 212 2n3055tranyókat szereltem be eddig a jlh panelbe,,a bc141 helyett tehetek be más értéküt ugyanis másból van ithol,,,,
bc 141:npn 100v 1a 0,75w 50mhz
lenne pl bc 301:npn 90v 0.8a 0,85w 120mhz
ha jó behasználnám,,,köszönet érte
másik- most éleszteném fel és elkelne a segitség ha valaki eltudná mondani részletesebben a nyugalmi ill a féltápfesz beálitást megköszönném mit hova tegyek mérjek hova tekerjem a potit először is melyket milyen sorrendben,,,
amit kisikerült nézzek a p1es poti a 220k-s trimmer ill a p2es az 1k-s trimmer ehelyett is olvastam hogy tegyek 2k-sat eről kinek mi a véleménye?
mellékelek egy képet most igy áll az egyik oldal ami a bordán van már a másik ugyanigy lessz külön bordán ,,a hapro féle jlh-t próbálom elkészésziteni
erről még hiányzik egy 1nf os kondi meg egy 220ohmosellenálás ezeket holnap pótolom
várom a választ minden jól jön,,köszi mindenkinek

100_3729.JPG
    
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
ÜDV!
maximum mekkora erősítőt lehet ebből épiteni?? 200w körüli??
(#) lapose válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia!

10W!!
(#) Andreas89 válasza lapose hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
jah, hasonló kapcsolásokat néztem, sok sok tranyóval (ami 400wos volt) hidalva volt
(#) bakos13gab válasza jandark hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szia!

Nemtudom, hogy mennyire aktuális még, de pl. BC301 simán mehet bele, nekem is az van most (amúgy a 2000-es változathoz 2n1711-et ajánlanak, de azt nem tudom, hogy szól, mert fordítva kötöttem a végtranyók bázis-emitterét és a 2n1711 megsült ).
(#) Akashi hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Sziasztok.

Sokat olvasgattam a JLH témát és arra adtam a fejem hogy építek egyet. Sajnos számomra nem derült ki egyértelműen a sok hozzászólásból, hogy melyik változat is az ami szépen müködik. (2000 69?)
Estleg valaki tudna segiteni egy olyan változat kapcsolásával, neadjisten nyákrajzzal amit már megépített, és egyszerűen elsőre meg tudnék építeni és örülni neki?
Tápom van 150watt körüli 2*45V +/- egyenirányitás után. Hűtőbordáim is vannak párban, ha kell van rá venillátor is Elvileg a padláson van pár régi csöves tévé, meg pár táp, azokból is tudok túrni trafót.
Ami fontos hogy 2db 4 ohmos Videoton DC2002 es hangfalam van amit meg szeetnék hajtani vele. (40 W zenei teljesítménye van)

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) vicsys válasza Akashi hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Ezt olvasd végig, jól jöhet.
Bővebben: Link
(#) Squall hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Üdv.
Az általam megépített és szerintem legjobb megoldás az Ágoson Lajos féle ami a könyvébe is benne van.
A rajz mellékelve.
A Q1 BC212 vagy valamelyik újabb válotzata ennek a tranzisztornak (pl.:BC556), az a legjobb amelyiknek a legkisebb a zaja és legnagyobb az erősítése.
A Q2 lehet BC141 vagy BD139.
Q3,Q4 2N3055 vagy BD249C legjobban 2N3055-el szól de BD-vel se rossz.
Isamisa kitűnő nyákrajzot készített vedd fel vele a kapcsolatot és kérd el, én is az alapján építettem meg.
Megépítése nem nehéz csak oda kell figyelni.

076.jpg
    
(#) Squall hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Ja és Lamalas kolléga az itt megjelent cikkben is szépen kifejt mindent.
(#) Akashi hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Köszönöm a segítségeteket, tanulmányoztam a dolgokat, és próbából megépítettem egyet.

Elkészült az első A osztályú erősítőm) A mellékelt kapcsolás alapján építettem meg, fogalmam sincs működik-e, mert alszik a család és nem akartam rákötni a hangfalra))
Mindenesetre ampert vesz fel attól függően hova állítom a potit,0-indul.. és a kimeneten is változik a feszültség a másik potival.
Szerintetek a rajz alapján müködni fog? Én a végtranyókat DB249C-vel helyettesitettem egyenlőre, mert annak könnyebb volt megcsinálni a hűtést. De megvannak a 2N3055-ök is, csak még borda nincs hozzá.

Hogy állítsam be az erősítőt? 45 voltról menne 4 ohmos 30w-os Videotonokkal.

A 20W.JPG
    
(#) Doncso válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Hát ha tanulmányoztad valóban az oldalt, akkor most tudnád hogy hogyan állítsd be a nyugalmi áramot.
Egyébként azt írja, hogy 2A-nél nagyobb áramot felesleges beállítani mert ott már nem szól jobban, csak fűt, 1A környékén meg nem melegszik annyira viszont nem olyan szépek a magasai, tehát valahol a kettő között, izlés dolga illetve ki kell kisérletezned. de ha nem akarsz szórakozni vele akkor állitsd 1,5A-re.
Üdv
(#) Akashi válasza Doncso hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Tanulmányoztam a fórumot (1 hete ezzel a témával foglalkozom), és tudom hogy a leirtak alapján hogy állitsam be a nyugalmi áramot, csak gyakorlati tanácsokra lettem volna kiváncsi. Szeretném megérteni. A nyugalmi áram beállitása és szerepe okés.. ezt értem. A másik poti beállitása nem egészen világos számomra. Ha jól értem ezzel lehet beállitani a kimeneten a feszültséget.. és ennek az értéknek a táp felének kellene lennie (?)
Lehet hogy most hülyének néztek, de a kimeneten ha állandó feszültség van az nem vágja szét a hangszórót?? (A csatolókondi védi?)
(#) Doncso válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Szerintem senki nem néz hülyének, sőt, szerintem ha azt mondom az nekem sem világos, nagy kő esik le a szívedről, , egyébként én is kb egy hete olvasom ezt a topicot, épp most tartok ott hogy maratom a nyákot, mindenképp hallani akarom a hangját.
Ha jól értettem a korábban elhangzottakat, az a második poti az a féltápfesz állító, namost szerintem azzal kell belőni, hogy minnél kevesebb feszültség menjen a kimenetre, gondolom én, vagy a tápfesz felére kell beállítani , ezt én sem értem pontosan, de valaki majd csak felvilágosít minket. Esetleg az ágoston könyv nem írja?
Üdv.
(#) hapro válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
mondjuk az 1 hét az nem nagy idő, bár lehet nagyon gyorsan tudsz tanulni és megérteni.

Azzal nem a kimeneten lehet beállítani a feszültséget, a kimeneten nincs folyanatos "feszültség" ahogy írtad. DC-nek szokták nevezni, az egyenáram angol rövidítéséből eredően. (AC meg a váltó áram)
Ott az erősítő munkapontját állítod be, ha féltápfeszt állítasz be azon a bizonyos ponton (a két tranzisztor között, a kicsatoló kondi előtt a kimenethez képest).
A kimeneten DC elvileg nem is tud jelen lenni a kicsatoló kondenzátor miatt.

Tanúlmányozd ezt az oldalt is:
Bővebben: Link
(#) vendelkiraly válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Szia!

A te általad megépített kapcsolásnak külön topikja van : DoZ 20W-os A osztályú erősítő
Rod Elliott agyszüleménye az erősítő. Az általad betett kép ugyan az. Alkotó készített hozzá nyákrajzot is.
Én megépítettem és már sokan mások is.
Szerintem folytasuk a beszélgetést a DoZ topikban. Ez itt JLH, igaz a két kapcsolás nagyon hasonló, de akkor sem JLH.
Írj oda és majd válaszolunk minden kérdésedre. Ja és olvasd el a fórumot sokminden ki fog derülni. :yes:


(#) lamalas válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Udv,

Ha 4ohmos terhelessel hasznalod es ki is akarod venni az erositobol a 20W-ot, akkor nagyobb nyugalmi aram szukseges (2A koruli vagy talan nagyobb is) mint a szokasos 8ohmos terhelesekhez. Ekkor viszont jelentosen megnohet a feleslegesen eldisszipalt (hővé váló) teljesitmeny ha marad a 45V-os tapfeszultseg, nem beszelve arrol, hogy a tapegyseg (trafo+graetz) teljesitmenyet is novelni kell. Erdemes lenne csokkenteni a tapfeszt ha lehet. Persze ha nagyobb teljesitmenyu vegtranyokat hasznalnal vagy vannak oriasi hutobordaid vagy a ventis hutes is szoba johet akkor ez is belefer, de en tok feleslegesnek tartom ezt a fajta "pazarlast" ehhez az erositohoz.

Sok sikert
(#) Akashi hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Köszönöm a segitségeteket. Most már tudom, hogy egy DoZ erősitőt épitettem. Rossz topikban vagyok Mindenesetre A osztály.
Ez az első ilyen tipusú erősitőm, kiváncsi leszek a hangjára. (Csak MUKOGGY)
Most épithetek egy másikat.. JLH-t
Mégegyszer köszönöm a segitséget, megyek tanulmányozni
Mindenesetre ha kész és müködik feltehetem a képet róla ide?
(#) lamalas válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Idézet:
„Mindenesetre ha kész és müködik feltehetem a képet róla ide?”


Szerintem igen ... miert ne? En ugy gondolom ez a DoZ vs. JLH kulonbozoseg kicsit tul van misztifikalva. Vannak olyan JLH variansok amik sokkal inkabb elternek az eredeti JLH-tol megis JLH-nak hivjak oket. Ilyen alapon akkor a Quad405-osnek a sok valtozatat sem lehetne Quad405-nek hivni ... mindenki kitalalhatna hozza egy fantazianevet es akkor teljes lenne a kaosz. Na mindegy, errol nem szeretnek vitat nyitni mert teljesen felesleges Mindenki annak hivja aminek akarja a lenyeg ugyis az, hogy tudjuk es ertsuk is mirol van szo
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Látom megtaláltad az általad megépített kapcsolás eredetét. Igen ez egy DoZ erősítő,és várnánk a véleményed róla a DoZ topikban is! Én is mint egy DoZ építő és természetesen mások is akik már megépítették ezt , és akik még eddig nem vették számba ezt az erősítőt. Ha nem rontottál el semmit elsőre fog működni! Üdv :CIROKL
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Ma este lesz a próba ideje. Természetesen beszámolok a fejleményekről.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Várjuk a véleményed erről , de javaslom menj át a DoZ topikba ezzel , mert én is csatlakozom az előttem szólókhoz . Ott bővebben találsz erről adatokat , Pl a beállításról STB.Végülis ez is egy Jlh variáns de nem Jlh erősítő!
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Természetesen a fejleményekről a DoZ topikban fogok beszámolni.
(#) Akashi hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Éljen! Megszólalt, működik!! A DoZ topikban írom le a beszámolóm CIROKL javaslatára.
Köszönöm az eddigi segítségeteket!
(#) Doncso hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Sziasztok, ma lettem kész az első JLH-mal, már egy jó ideje kacsintgatok rá, illetve sok jót hallottam róla, de nem gondoltam volna, nem akarom teleírni az oldalt, úgyis tudjátok miért jó, csak annyit mondanék......köszi John Linsley
Én a Hapro féle nyákkal építettem meg a 2000-es verziót,( köszönet érte hapro mesternek) BDY73-ak dobognak benne, MPSA 42 és 92-kkel 42V-on 1,4 A nyugalmin, döbbenet milyen hangok jöttek ki belőle. Majd még egy két módosítást elvégzek rajta, MKP kondik meg ilyenek, illetve egy tisztességes tápot meg dobozt kap, mert jelenleg labortápról megy, és akkor teszek fel képet, mindenesetre köszönöm mindnen JLH-s hozzászólást ami eddig itt elhangzott, ugyanis végig olvastam ezt a topicot és nagyban hozzájárul ahhoz hogy tényleg nekiálljak, és nem bántam meg. Most már tényleg tudom mi az a 10W sinus.
(#) jandark válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
szia aktuális persze most jöttem haza és folytatom tovább,,köszönöm a segitséget,,,eddigi észrevételem az hogy müködik felélesztettem de keveselem a hangját alig él pedig kap 40 voltot eddig 3 pár tranyóval próbáltam a 2n3055el alig éri el csontratekerve a fél ampert a 2n3773al kb be tudtam álitani 1ampert ill egy bux80 tipust próbáltam még az is elnyeli kb itt is fél amp max,,,enyire eltérne ....?a hapro kapcsiját csináltam meg holnap folytatom a kisérletet
(#) bakos13gab válasza jandark hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Ilyesmi bajom nekem is van vele, ha szgépről hajtom meg, akkor igencsak fel kell tekerni a hangerőt, de aztán már szépen szól, csak van egy kis alaphangú sercegése (azt hiszem, ez a gép hangja lehet...), és zsebrádió fejhallagtó kimenetéről rettenet gerjed (azért próbáltam erről, mert ha gáz van, akkor inkább az olvadjon szét, mint a gép...) amúgy szép hangja van, mondjuk túl sok viszonyítási alapom nincs. majd kipróbálom mpsa-kal is, az van itthon még a vf2-ből.

Ja, még egy kérdésem lenne, most a kicsatoló egy 2200µF G-Luxon kondi, isamisa írta az elején, hogy tenne bele olajpapír kondnezátort, abból milyen kell bele?
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Szia : a kicsatoló kondival tehetsz párhuzamosan 2-10 uf MKP,MKT,vagy fólia kondit természetesen megfelelő feszültségűt! És a kicsatoló kondit nyugottan kicserélheted egy 4700uf ra. A 2-10 uf tól jobblessz a magasátvitel, a 4700uf tól meg jobblessz a mély átvitel?
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Köszönöm a gyors választ... Amúgy itt a megfelelő fesz. mit takar? a tápfesz fele+ valami tartalék?
A mostani 2200-ast túlterveztem 50Vra.
(#) jandark válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
igyekeztem tullőni mindent hogy birják az alkatrészek igaz alig pár dolog kell hozzá és müködik,,,,a kicsatoló 4700uf/50v polarizált és a párhuzamos 2,2uf 400v a többi kondi is legalább 100 vagy 200 voltos ami csak épp belefért kis tranyói bc 141 ill bc 212 eddig,, a vf2 ből nekem is van mpsa 42-92 nem tudom azok mit müvelnek majd kipróbálom,,az biztos hogy a bordát szereti igy is hogy nincs 1ampernél több na hátha még lenne de arra gyanakszom hogy a trafók is befolyásolnak igencsak,,még nincs pontos számolásom de 100watt alatt nemigen tudtam 1ampert álitani,,,viszont a vf2 nek szánt 200wattos toroiddal ami 40 volt egyenbe már majdcsak,,hát majd kialakul,,,további kellemeset
(#) CIROKL válasza jandark hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Szia: Ahogyan olvasom a problémád ott valami nem stimmel ?A nyugalmi áramot följebb kéne tudni álítani? Főleg egy 200wattos trafóval, a tápban mekora pufferek vannak?és csak egy csatorna van rákötve? Szerintem nyugottan maradj a 2n es tranyoknál !ezekkel próbáld.Melyik változat ez?
Következő: »»   19 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem