Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Te vagy az első, aki ezt így le meri írni (amit én olvastam). De ez nem jelenti, hogy valóban igazad is van, mert halottam már az ellenkezőjét is. Állást nem tudok foglalni a kérdésben, de ez jut eszembe:
A fűtési teljesítmény szempontjából, valóban csak a jelalak alatti terület nagysága számít, ami akár egyenlő is lehet a váltakozó és egy jól megválasztott egyenfeszültség szint között. De abban már vannak véleménykülönbségek, mennyiben lehet az egyenfeszültségnek maradandó felmágnesező tulajdonsága, illetve egyes nézetek szerint, még az oxidációs hajlam is nagyobb ha a fűtőfeszültség nem lüktet. Sőt, a fűtőpatron élettartamát is érdemes lenne elemezgetni. Persze a most említett hatások valós jelentőségét, a hatás komolyságát nem tudom, de arra gondolok, nem véletlen a legtöbb esetben a váltakozó feszültséggel való fűtés.
Megelőztél
Én erről olvastam korábban Idézet: „még az oxidációs hajlam is nagyobb ha a fűtőfeszültség nem lüktet” Állítólag sokkal hamarabb átég a fűtőszál egyenáram hatása alatt, valami galván jelenséggel magyarázták.. sajna már nem tudom hol olvastam, és az igazságtartalmát sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. .. de az valóban elgondolkodtató, hogy a gyári állomások 80%-a váltóról fűt..
Én weller kattogós pákát használok munkahelyen, és egy ideig egyenről használtam, mert az ,,eredeti" trafó egy 63va puskás trafó volt, és egyszer ,,sikeresen" leörtem az egyik 12v ág kivezetését, és egy Omron plc tápról használtam, ami 24v 2.5A-t tudott. Direkt figyeltem, de semmi nem utalt rá, hogy rosszabb az egyen feszültség, mint a váltó feszültség... Személy szerint ezeket amiket említettetek, kissé túlmisztifikáltnak tartom... De nem értek hozzá, ez csak vélemény...
A pákahegyek milyen anyagból készülnek? Van egy Parkside márkájú pákám, amit alig 2x használtam, mert valami okból elkezdte ,,megenni" a forrasztóón... És jó lenne használni suliban, mert arra jó, hogy néha forrasztgassak vele gyakorlaton...
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Mint említettem, magam sem tudom a hatások jelentőségének mértékét.
Konkrétan a kattogós Weller esetében váltakozó feszültséget javaslok. Mint közismert, azért "kattogós", mert egy hőfokfüggő mágnes van a hegy patronos végén, ami egy sima kapcsolót mozgat. A nagyszámú, közel 2A-es áramerősség kapcsolgatásánál, pontosabban a kikapcsolások során, az egyenfeszültség esetében fokozottabb ívképződést tételezek fel, ami idő előtt elfogyasztja az érintkező pogácsát, vagy csúnyán beégeti/kormolja azt.
Azt a Parkside pákát én is ismerem. Szerintem rágóból vagy gumicukorból van a hegye, ránéztem, és kijött belőle egy darab... Csak a dobozát lehet felhasználni. Másik kolléga is erre jutott, neki is már másik páka pihen benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Termisztoros, vagy hőelemes a szabályzása a pákának?
A pákát én kidobom belőle, nem is foglalkoztam vele. Szerintem nincs benne szabályzás, csak a fázis van szaggatva. De tényleg rá se néztem, miután 30 perc meleg állapot után kilyukadt a hegy...
,,megnyugtattál". Ezek szerint nem én vagyok hülye, hanem a termék ilyen ,,minőségű" :/
Sziasztok
Elkészült a vzoole féle állomásom. Már csak be kéne kötni a vezetékeket de sajnos nem tudom mit hova,mivel még csak nagyon kezdő szinten foglalkozok elektronikával :/ A pozíciórajzon a bal oldalra megy a trafó a fázis és a 0? Illetve a jobb oldalon lévö sorkapcsokba pedig a Tuchel 4 kivezetése?vagy hogy is van ez? :/ Köszi
A bal oldali csatlakozóra kötöd a trafó szekunder oldalát ( 20 - 24V ) A jobb oldali csatlakozókra a hőelem illetve a páka vezetékeit. De bekötés előtt mérd ki, illetve nézd meg a bekötését a pákának, mert ha felcseréled a hőelem polaritását, akkor nem fog kikapcsolni. Ha pedig véletlenül a fűtőszálakat és a hőelem vezetékeit felcseréled, akkor a hőelem azonnal tönkremegy! Inkább kétszer ellenőrizd és mérd is meg, mielőtt bekapcsolod!
Értem köszönöm!
ilyen pákám van. Most ennél melyik 2 a hőelem illyetve melyik 2 a fűtőszál? hogyan tudom kimérni? Azt az egyet tudom hogy a középső kapcsot nem kötöm sehova.
A fűtőszál 12 - 14 Ohm, a hőelem 1-2 Ohm.. de itt találsz bekötés rajzot: Bővebben: Link
Köszi szépen mégegyszer!
az alkatrészlistában szerepel két 3,3k ellenállás..a beultetésen viszont csak egy van?...
A cikkben pontosan le van írva/rajzolva (itt).
csak sajnos sehova nincs leírva hogy miért szerepel 2 darab 3,3k ohmos a listán és egy pedig a rajzban...
nixon : nyilván véletlenül lett a darabszám elírva.. Meg a másik, ha egy készülék pár alkatrésszel kevesebbel is működik, akkor az jó úgy ahogy van ...
bocsi amatér vagyok
még annyit hogy 360k ohm helyett 390k? ja és a primér oldalra mekkora biztosítékot?
A piros led miután elér egy bizonyos hofokot folyton csak pislog,pulzál,ossze vissza villog...a multi homeroje is ugrándozik ugyanazon beállitásnál...egyszer 330 mászsor már csak 280at mutat..mi lehet a hiba?
A 390k-val is tökéletes. Amúgy sem korrekt így a komparátor, mert a 100k potit állítva változik a visszacsatolás. Primer biztosíték, 600 - 800mA
siima: melyik kapcsolást építetted meg? Szerintem nem elég a tápfesz, vagy kicsi a trafó terhelhetősége. Amikor ráfűtene, leesik a trafó szekunder feszültsége. Vagy esetleg valami gerjedés, bár azt nemigen hiszem A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Semmi, ez normális egy ilyen kapcsolásban. A höérzékelö meg a fütés más-más idöállandoja okozza.
Nem tudom... De az "össze-vissza" ugrálás semmiképpen sem normális jelenség. A hőfok elérése után egyenletesen 1-2 sec idő intervallummal, egyenletesen kellene villogni a lednek. A hőfokmérő értékváltozása sem lehet ekkora, normális működés esetén
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
A normális működés 7:20-tól.. Annak úgy kellene villogni. Azt a vibráló villogást - ami az elején volt - nem értem mitől lehet.. Van itt talán valaki, aki ugyanezt megépítette
tapasztaltam még egy fura dolgot. A multi homerojet a paka hegyéhez tettem pontosan,ahhoz a részhez ami ugye érintkezik a cínnel.Feljebb tettem picit a hegytől 1 cmre és magasabb hőfokot mutat.Nagy poti maxon,hegyen 338 fok, 1cmrel felette 400.
Nem értem....
Ez normálisnak ondható.
A multi hóeleme és a páka közötti kapcsolat enyhén szólva se megfelelő ilyenkor. Az is normálisnak mondható, hogy a páka hegye kicsit hidegebb, míg feljebb közelebb a fűtőszálhoz melegebb. Viszont az a össze vissza villogás a videón az nem hiszem, hogy normális. Ui: én úgy állítottam be a kijelzést anno, hogy jó sok ont felolvasztottam a pákán, és abba úgy pozicionáltam a multi hóelemét, hogy az ón el lepje. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Köszi!
Esetleg az optotriak nem lehet fordítva? esetleg a triak hibás? vagy nem tudom már tényleg..pict zavar azért...mikor ugye lejjeb veszem a hofokot kialszik a led eléri a höfokot és megbolondolva villog,onnantól kezdve nem alszik el.Fejebb tekerem világít egyszercsak megint játszani kezd
A videó alapján a triak jó, mivel a páka felfűt, és mivel a triakok az optotriak "vezérli" ezért az is jó szerintem. Én az Lm324N környékén néznék szét, rossz helyre beültetett ellenállást keresve, esetleg rossz értékűt. A kapcsolásrajz szerinti ellenállásokat ültetted be? A nyákot letisztítottad a gyantától?
Egy jó minőségű kép az áramkör 2 oldaláról se lenne rossz. Nekem kicsit úgy tűnik mintha billegne oda vissza az LM, A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |