Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Mi lenne ha hagynád az egészet a fenébe, és megcsinálnád azt amivel régebben próbálkoztam (9db tranyó meg az IR2110). Van róla rajzom, félig meddig SMD-s nyáktervem is, ami biztos nem a legjobb de működik, 200W lejött róla 8 Ωra. Csak hídban nem akart rendesen menni így egy ideje jegelve van. Ha az országhatáron innen laknál még egy nyákot is tudnék küldeni hozzá (mondjuk vacak bakelit de a 290 fokos pákát még kibírja) meg bele passzoló fojtót, illetve 2db IRFB4332-t.
Olyan 1W körül mértem a THD-ját, 0,025% volt. A tanárnak nem kell tudni hogy nem saját kútfőből van. ![]()
Két kérdés:
Milyen fojtó van most a kimeneti szűrőkörben? Le van-e kötve GND-re a hűtőborda?
A folytó ez.
Borda pedig nincs, mivel nem melegszenek a tranzisztorok.
Sziasztok!
Azon gondolkodtam, hogy ha bevezetnék egy kis hiszterézist és/vagy lelassítanám kicsit az segítene valamit? Persze a nyákot ígyis átkell terveznem. Még olyan dolog a hiszterézis modulátor Bővebben: Link 65-67. oldal nem stabilabb ilyen szempontból? Ha már belekezdtem akkor végigviszem, majd csak lesz valahogy....
A hiszterézis akkor segít, ha a kavart nagyon nagy frekis dolog okozza. (gondolj bele a hiszterézis feladat az, hogyha egy nagyon nagy frekvenciás, de kisebb amplitúdójú zaj ül a jelre, akkor azt figyelmen kívül hagyja).
A fázistolásos cucc stabilabb. A hiszterézis oszcillátornál például kell zobel a kimenetre. Alapvetően hangfrekvenciás gerjedésed van, ami nagyon nagy gebaszról árulkodik, vagy például a visszacsatolást nagyon elrontottad.
Értem... Mondjuk lehet, hogy a VCS-t nem a +Vtáp alatt kellett volna húzni. 0,35mm es vezető vékony lenne? Másik dolog, az nem (lehet) gond, hogy a komparátor 2 kimenete közel egymáshoz ketyeg?
Na visszakerestem. Kezdük úgy, hogy mi a frászért használsz egy baromi drága komplementer kimenetű komparátort, ha aztán csak az egyik kimenetét szinteltolod, és az IRS-nek sem kell két bemenet.
A nagyobbik probléma az, hogy a komarátor neminvertáló bemenetét lehúztad földre. Habár a komparátor közös módusú bemenete lehet -100mV, ez problémát jelenthet akkor, ha monjduk a neminvertáló bemeneten -200mV-nál kisebb jel van. Ekkor ugye a komparátor nem fog már normálisan működni. Mekkora jelet mérsz a komparátor invertáló bemenetén szkóppal? Ha a kimenet is ugye a gnd körül mozog, akkor a komparátort illett volna szimmetrikus tápról (mondjuk +/- 5V) táplálnod, és akkor erre már nem kell figyelni. Szimpla tápról akkor érdemes a komparátort táplálni, ha a végfok is szimpla tápos és a visszacsatolást úgy lövöd be, hogy bemenet közös módusa közel a komparátor tápjának felénél legyen (elég csak közel, de lényeg hogy legyen elég ablak) A kapcsolásról nem lehet leolvasni C1 R1 R2 R4 L1 és C12 értékeket. Enélkül nem tudom megmondani, hogy a visszacsatolást egyáltalán jól lőtted -e be.
C1 = 330pF
R1 = 1K R2 = 30K R4 = 1K C12 = 470nF L1 = 22uH
Ha nyák probléma van, akkor a lassítás mindenképpen segít. Ha tettél a gatemeghajtó ellenállásokkal párhuzamosan visszafelé diódát, akkor azt egyenlőre vedd ki. Ettől lehet, hogy lesz együttvezetése a FET-eknek, de ez ne zavarjon, kipróbálni mindenképpen érdemes. Ahiszterézis segíthet, de az a baj, hogy ettől nagyon a határon is lehet az egész, mert most jó, egy hét múlva meg átszúrja a hiszterézist és ugyanúgy érvényesülnek a zavar hatásai.
Próbáld ki nagyobb ellenállású műterheléssel, akkor kisebb az áram, kisebb a zavar, talán könnyebb behatárolni, hogy mi kelti azt. Meg hát kellene rá snubber, meg a négyszögjeles vizsgálat, amit írtam korábban. A négyszögjeles vizsgálat mindjárt választ ad, hogy mennyire stabil a rendszer. Ebből a szempontból olyannak kell lennie, mint egy analóg erősítőnek. Vagyis, hogy a négyszögjel aperiódikus beállású legyen, kell hozzá fázistartalék. De neked szerintem nem itt van a probléma. Én addig biztosan nem terveznék új nyákot, amíg ki nem derítettem, hogy hol van a mostani nyák elrontva. ( Már ha ez a baja ) Különben, miből gondolod, hogy egy új nyák jó lesz?
R1-et és R4-et cseréld 3.3kOhm-ra. Próbáld ki úgy.
A párhuzamos dióda nincs bent. THT ellenállást tudnák beforrasztani snubbernak, de ha az nem jó. SMD ből meg csak 0603-as van meg nagyobb ami már nem fér oda. Nyákot így vagy úgy kellesz újat. Nemtudok én sem mire gondolni. A meghajtó résznek nemtudom lenne-e köze ehez, az működik lényegében. Igaz nagyító alatt úgytűnik mintha a VS (tranzisztorok közötti kivezetés) lebegne, bár akkor szerintem nem működne. Mindenképpen átlesz cinezve.
Ezenkívül nincs sok minden. Komparátor meg VCS. Lehet, hogy a Laci által említett asszimetrikus táplálás miatt megbolondul. A VCS-n meg nemtudok nagyon variálni max. az értékeket. Viszont szkóp nélkül nemsokat érek, max hallom, hogy nem ordít. ![]()
Azt írtad hogy nem melegszenek a fetek, és nincs a gate-eken dióda. Akkor viszont nem értem, melegedniük kéne. Ha az enyémből kiveszem a diódákat akkor hűtőfül nélkül megsülnének a fetek, mondjuk lehet hogy abban nagyobb a DT.
Jó hát nem teljesen hidegek, langyosak. 35ns DT-t választottam.
Kétségtelen, legjobbak a pici alkatrészek snubberbe. De ha neked nincs csak 1 W-os ellenállásod, meg valami fűrészelt kondi ( Siemens licence, pici, az oldalán forrasztott lábakkal ) az is jó, több, mint a semmi. Ha nem fér rá a panelra, akkor tedd a tetejére. Vagy az aljára. Most nem az a lényeg, hogy szép, vagy ronda, hanem hogy megértsd mi lehet a baj. Vagyis nyugodtan csinálj belőle karácsonyfát, attól még jól kell működnie.
Itt egy kép régről, ez BD moduláció, kicsit bonyolultabb dolog, de itt is nagyon jól működik az 1 W-os ellenállással. A pufferkondik előtt a FET-ek, előttük meg ott van a levegőben szerelve a snubber, 1W-os ősrégi Remix ( vagy ruszki? ) ellenállásokkal és az előbb említett kondikkal. Meg nincs nyák, ez csak valami próbapanel. Megy ez így is, csak arra kell ügyelni, hogy melyik áram, milyen fólián ( vagy dróton ejt ) feszültséget.
Az enyém így néz ki.
Ó, hát ez egy szép, nagy panel. Erre még a jövő hetet is rá lehet építeni a levegőben. De első közelítésben tegyél még rá pufferkondinak 2 db legalább 220 µF-os kondit. Óriási tévedés azt hinni, hogy elég az 20 cm-re a paneltől.
Nézd meg, hogy ami a videón látszik, hogy egy adott kivezérlés felett elkezd hülyeséget csinálni, akkor mit csinál a betáp? Nem lehet, hogy belelátszik? Elég merev az a táp?
Holnap kipróbálom amit ajánlottatok. Szerintetek mit csinál a meghajtó IC 1MHz felett? Datasheetben azt írja, hogy "up to 1MHz". Na most ez nekem azért érdekes, mert ritkán figyelem a vivő jelet, de mikor megnéztem, akkor 1MHz volt a frekvenciája. Lehet, hogy előbb megbolondulna a meghajtó és ettől a szabályozó is? Mindenképp leveszem felére a pwm et.
1MHz vivő?Na ezt holnap kipróbálom a tranyoson kiváncsiságból.Bár tudom hogy ekkora vivő felesleges.Elég a 200KHz.
Idézet: „Szerintetek mit csinál a meghajtó IC 1MHz felett?” Túlmelegszik
El sem jut odáig. Nekem 800kHz-nél nem ment feljebb, pedig még a nyák is tuti volt.
Külső háromszögjellel talán. 1Mhz feleslegesen fogja megbonyolítani az életét, pláne úgy, hogy most a kb. 400kHz-en is küzd az EMI-vel. A frekvencia növekedésével ugye négyzetesen növekszik a zavarkibocsájtás is (ideális esetben), de itt exponenciális növekedés is elképzelhető az alkalmazott alkatrészek, és nyákterv miatt.
Sziasztok!
Betettem snubber ellenállást, 4700µF kondenzátort a tápokra. Az 1K-s ellenállásokat 3.3K ra cseréltem. Jobb lett, de hang esetén bekapcsolás után tiszta, majd olyan mintha elkezdene tölteni egy kondenzátor (hallani) és onnantól hallani sípolást is a hang mellett.
Nekem úgy tűnik az első fotóról, hogy a FET kikapcsol, aztán meg visszakapcsol, aztán megint kikapcsol. És mintha ezt lehetne látni a többi képen is. Talán ettől van a sípolás.
( Jó ez a DSO... egyszer 10kHz, egyszer meg 9,92 kHz... rögtön megőrülnék tőle... )
A visszacsatolást az általam javasoltak szerint módosítottad? Látszatra baromi nagy feszültségerősítést alkalmaztál, amit én nem javaslok.
Igen a Te javaslatod alapján. Au = 30K/3.3K
Most már tegyél be egy jelenlegi kapcsolási rajzot, mert kezd követhetetlenné válni a dolog.
Rendben. Még annyit, hogy a sípolás frekvencia függő, mármint növekszik a magassága növekvő frekvenciával. Még holnap megpróbálom mit csinál kisebb DT esetén, meg gyorsító diódákkal.
Egyébként az normális, hogy a tápforrás áram kijelzése 40mA-t mutat 4R terhelésnél is?
Ha nincs vezérelve bemeneti jellel, akkor igen.
Szerintem, attól csak rosszabb lesz.
Hát eppen ez az, hogy vezérelve annyi. Bemeneti jel nélkül 20mA.
Csatoltam a frissített kapcsolási rajzot. Valamint erről nincs képem, ezért skicceltem. Arról van szó, hogy ha nagyobb időegységet nézek az oszcilloszkópon, akár szűrő előtt akár után, olyan mintha csomagokban jönnének az impulzusok ill. a harmonikusok, vagy néha kimarad. Azthiszem ennek nem így kell kinéznie.
Ezért mondtam neked, hogy ellenőrizd a tápokat, és a rövidzárvédelem beállításait! Lehet, hogy a DT sem jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |