Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   75 / 238
(#) compaqamplifier válasza Lacika001 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Nem szóltam, csak az a kérdésem hogy annyira levihetem a tápját hogy nekem 10-30 watt között működjön?
(#) (Felhasználó 46585) válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Leviheted nyugodtan 2 x 15 V-ig, ekkor 20 W körüli teljesítmény jön ki belőle 4 ohmra. Esetleg az R27-es ellenállást csökkentsd le, legyen 2,2 k, ez csak a tápfeszt csinálja az alsó FET gatemeghajtásának és egy diódán keresztül a felsőnek is.

Gondolom, otthoni zenehallgatásra szánod, akkor nem érdemes bele áramkorlátot csinálni, otthoni körülmények között csaknem fogod rövidrezárni a hangszórókat. Azért egy DC védelmet kell csinálni a hangszóróknak.

Ha már ilyet csinálsz, akkor érdemes lenne egy kicsit kisérletezgetni vele, tehát, valami deszkamodellt csinálj. Nem olyan bonyolult ez, nem kell neki rendes nyák sem. A gatemeghajtást kellene egy kicsit megerősíteni, akkor a mezei 100 V-os FET-ekkel már egész jót lehetne csinálni.
(#) compaqamplifier válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Inkább összehasonlítást akarok csinálni nem épp zenére menne de az is fő cél lesz. Tesztben majd egy LM3886 egy LM2875 egy tda 7294 6h2p cső lenne benne. Egyenlőre nem tudok más kis torzítású cuccot. Ja még amin gondolkoztam hogy műveleti erősítőkből raknék össze párhuzamosítva egy erősítőt csak ahhoz meg már nem értek. Ám ez először az hogy olvastam hogy nem kell nyák mellbe vágott, később ahogy ránéztem még tetszett is a dolog Majd lesz valami alapon megfogom találni az adott célra a legjobbat. Még majd keresek pár darab AB osztályos tranzisztoros erősítőt az lesz a projektem, ne is legyen bonyolult...
(#) schnappy20 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Ezt a kapcsolást építettem meg! amúgy a elején egy 220µF használtam! de már akkor nem volt mély! majd cseréltem 47µF akkor se volt mély de egyre inkább volt gerjedékeny! mikor rövidzárt használtam! Az erősítő teljesen begerjedt! Én ezen a kapcsoláson annyit változtattam, hogy a komparátor 1,4 lába össze van kötve! és 7-es lába 470 Ohmos ellenálláson keresztül V+ kötöttem!!! Amúgy induktivitásnak egy EI33 magot használtam 15menettel! Ez a 15 menet sacc per kb. volt a teszteléshez hogy egyáltalán mükösik-e!
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
A 220µF kondi az nem a bemeneti DC leválasztó. A bementi DC leválasztó kondi az az 1µF-os a 470 Ohm mellett.

Ha a komparátort az általad leírt módon kötöd be, akkor fázist fordít, így a bementi + és - -t fel kell cserélni. Olvasd el a cikkemet, és az alapján ellenőrizd.

Mekkora légrést használtál az EI33-ban?
(#) Lacika001 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Idézet:
„gatemeghajtást kellene egy kicsit megerősíteni”

Ezt hogyan? Engem nagyon érdekelne. VAn egy direkt kisérletezős deszkamodellem, próbálkoztam sokáig vele de pl irf530n fetekkel nemtudom belőni rendesen.
(#) Ge Lee válasza hkriszf hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
A híd csak elvben dupla költség, mert a 200V-os FET legalább másfélszer annyiba kerül mint a 150V-os. Aztán a félhídnál egy picit az áramkorlát is bonyolódik, ami költségben nem sok de hely kell neki és nem árt kipróbálni sem (pl. szimulátorban szépen beállítottam, a valóságban meg nagyon aszimmetrikus lett, a felső oldali alig akart lekapcsolni).
Ha valóban költséghatékonyat akarsz, keresd meg SPafi-t, gyakran van eladó FET-je (új és bontott is) féláron, vagy az alatt. A hídba az az egyik legjobb, amit beleraktam (már ha elég a 150V-os). Ha visszalapozol egy-két oldalt proksa1 is árult jó feteket olcsón, de az csak 8 ohmra jó mert csak 25A-es.
(#) Ge Lee válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
A fordított komparátor bekötést ki kell próbálni (én nem próbáltam csak valahol olvastam), mert állítólag úgy gerjedékeny, ezért is építették annak idején emitter kimenetűre.
(#) Ge Lee hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
A diszkrét (philipses) UcD elvben tényleg nagyon jó, de annál minden a nyákon áll vagy bukik. Régebben tettem vele egy próbát de feladtam. Lábas alkatrészekből, rendes (valódi) teleföldes nyákon raktam össze, sok mindent csinált csak normálisan működni nem akart.
(#) (Felhasználó 46585) válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Akkor a következő néhány évre megvan a tennivalód...

Egy ilyen szeánszot nem hiszem, hogy korrektül össze tudnál hozni. Ehhez olyan sok minden kell, hogy nem hiszem, hogy egyedül meg tudnád csinálni. Végfokok, igazán minőségi hangfalak, zenei anyag, olyan helyiség, ami kellően csillapított ( superchunkok, csillapító panelek, stb ). És először én minden végfoknak megmérném a THD-jét, IMD-t, stb. Még akkor is, ha az audiofilek azt mondják, hogy az nem lényeges. ( Némi rosszmájúsággal azt tudom mondani, hogy azért nem lényeges, mert nem tudják megmérni, vagy lusták megmérni, hiszen sokkal egyszerűbb egy hangzatos ideológiába burkolózni... )

A nyáklemezt azért találták ki, hogy kis helyen össze lehessen építeni a kütyüket. Ha tudod, hogy az áramköröd hogy működik, akkor akár légszereléssel is össze lehet rakni szinte bármit. Ha előrébb lapozol ebben a topicban, akkor láthatod, hogy deszkaszinten hogy építettem meg BD modulációs pwm végfokot. Ez már elég bonyolult dolog, nagyon át kell gondolni, hogy melyik áram hol folyik. Az AD sokkal egyszerűbben kivitelezhető. Nyilván, nem egy kócmodellt építünk be egy dobozba, de a kisérletezgetést azon célszerű csinálni, mert gyors, mindenhez azonnal hozzá lehet férni, künnyű benne változtatni, stb.

Valahol láttam sok-sok opampot párhuzamosan kapcsolva végfokot építeni. Szerintem egy Hi-Fi, vagy High-End valahol 40W-nál kezdődik és ehhez kell egy megfelelő nagyságú lehallgató helyiség is. Nekem kb. 52 nm-es a nappalim, de ide 2 x 40 W kevés... Szóval opampokból...hát baromi drága lenne. ( Nem hiszem, hogy néhány watton meg lehetne ítélni, hogy melyik erősítő a jobb...)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lacika001 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Akkor először lődd be azt, hogy működjön rendesen. Az, hogy nem az eredeti FET-ek vannak benne, még nem olyan nagy probléma, kicsit jobban fog melegedni, talán nem lesz olyan kicsi a torzítása, de ezekhez képest nagyon korrektül kell működnie. Ha nem így csinálja, akkor valamit nem jól csináltál. Ha még elkezdenéd megfejelni a gatemeghajtást, csak még több problémával nézhetnél szembe, amiket biztosan nem tudsz megoldani, hiszen már az alapkapcsolás sem ment! Szóval vedd elő mégegyszer, ütyködj rajta, aztán tegyél fel ide fotókat, meg mérési eredményeket a THD-ról, meg IMD-ről, talán a hatásfokról is jó lenne, az alsó tranyó gate feszültségéről, stb. Onnantól lehet továbbmenni.
(#) schnappy20 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Amúgy 1 µF a bemeneti! azon nem változtattam!
(#) (Felhasználó 46585) válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szinuszgenerátorral meghajtva mit mutat?
A tápegység biztosan nem ejti nagyon a feszültségét? Kis teljesítményeken sincs mély hang?
(#) schnappy20 válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Bocs hogy törten válaszolok!!! De légrés az 1-2mm volt!
(#) Lacika001 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Nem az a baj irf530 esetén hogy ne működne, hanem hogy rossz a hatásfoka. Konkrét mérésem nincs róla, de sokkal jobban melegszik 8ohmra mint pl irfr120n fettel, aminek elég nagy a DSon ellenállása... Nyilván a rossz meghajtás az oka ennek.
Vagyis ha az irfr120 +-35V táp esetén 8ohmra zenével bírja hogy szinte semmi hűtése nincs akkor az 530nak is kellene.
(#) schnappy20 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Semmilyen teljesítményen nincs mélyhang!!!
a Tápegységnek nagyon kicsi a feszültségesése ,mert azt már mértem + kapcsolóüzemű! Meg más végfokkal ki lett próbálva a táp!!! AB-osztályú erősítővel!
(#) (Felhasználó 46585) válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szinuszgenerátorral meghajtva mit mutat?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lacika001 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Tegyél fel fotókat az alsó tranyó gatefeszültségéről, meg a félhíd kimenetéről, mindkét tranyó esetében. Az, hogy a total gate töltés kétszerese az 530-nak, még talán nem indokolna ekkora különbséget melegedésben. Persze, ez is csak találgatás, mert mennyire meleg? Hány fokos? Így csak találgatni lehet...
(#) schnappy20 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Sajnos képet nem tudok mutatni! de a negatív félperiodus normális szinusz! a pozitív félperiódus pedig nincs! Ilyen a kimenő jel az erősítőből szinuszgenerátorral meghajtva!:/ De hétfőn képet is tudok mutatni!
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Mint ahogy mondtam a komparátor bekötését elrontottad. Kétféle kötés van: a komparátor kimenő tranyójának kollektoráról vagy emiterréről szeded a jelet. A kér eset egymáshoz képest fázist fordít. Ennek megfelelő a két bemenetet is fel kell cserélni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Én feltételeztem, hogy rendesen működik az erősítő, erre írtam, hogy szinuszgenerátorral nézd meg a frekvenciaátvitelt! De ha nincs pozitív félperiódus, akkor az erősítő egyáltalán nem jó, tehát először azt kellene megcsinálni. Ha meg fordítva van bekötve mondjuk a komparátor kimenete, vagy bemenete, akkor már azt sem értem, hogy egyáltalán mitől működik, meg hogyan szólhat egyáltalán, mi az hogy nincsenek mélyhangok, meg mitől vannak akkor magasak, hiszen egy pozitív visszacsatolás van az egészben, jobb esetben alapharmónikus négyszöget kellene csinálnia, rosszabban meg talán DC-t...stb...
(#) schnappy20 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Meg is értettem! Ezért is csináltam meg ahogyan mondtad! Most tesztelem!
(#) schnappy20 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Igen! Működött is! Amit az egyik kommentemhez csatoltam kapcsolást, úgy nem működött! Aztán változtattam a komparátor kapcsolásán, és müködött! De nem volt mélyhang!
(#) Ge Lee válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Ha a bekötés jó, akkor még az lehet hogy hiányzik valahonnan a hidegítő kondi.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Tegnap este a cikkemben lévő végfok szolgáltatta a koncertünkön a mélyeket (40-200Hz) a tölcséres mélyládkhoz egész este.
Szóval schnappy20 valamit valahol elrontott, szerintem a komparátor bekötösétét.
Schappy20, amúgy a kimeneti négyszögjelet ellenőrzizted a félhídnál szkóppa? Hány kHz-en megy?
(#) schnappy20 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Valóban! Valamit nagyon elrontottam! Holnap többet tudok mondani! Képeket is csinálok majd!
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
A hagyományos, vagy a kollektoros kimenetű komparátor bekötéssel?
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ez még elég régi, így itt az emitterről szedi a jelet.
(#) schnappy20 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Emitterről szedi a jelet!
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ha az emitterről megy a jel, akkor ellenőrizd, hogy a visszacsatolás a kompraátor neminvártló bementére menjen, a bementi jel pedig a komparátor invertáló bemenetére. Így van bekötve?
Következő: »»   75 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem