Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   139 / 148
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Hogy van egypár gyűrűd azt nem kétlem, de abban majdnem biztos vagyok hogy azok egyike sem jó, mert vagy porvas, vagy zavarszűrőbe való alacsony Al értékű ferrit, vagy amelyik mégis jó lenne annak meg a mérete lesz kicsi. Teljesítményátvitelre gyártott ferrit kell, legalább 1500-as Al értékkel, de általában 2000 felett vannak.

A kapcsolás ránézésre működőképes, viszont az L1, L2 kapásból nem kell bele mert teljes kitöltésen megy a táp. Aztán én a VT1 és VT2 emittere és a fetek gate-je közé tennék még egy ellenállást, mert a gate kisütésekor ha rövid időre is de ott több A-es áram folyik, amit a 100mA-es tranyók nem biztos hogy tolerálni fognak. Oda egyébként is illene nagyobb tranyót rakni, legalább 0,5 de inkább 1A-est (BC640). Nem látok remote szálat sem, így a táp folyamatosan menni fog ha rá van kötve az akkura (álló motornál le is fogja azt meríteni). Ezt gyárilag úgy oldják meg, hogy alapból le van tiltva az IC működése (valamelyik belső hibaerősítője vagy a DTC láb által), és egy tranyóval engedélyezik amikor a fejegység bekapcsol, és 12V-ot (kapcsolójelet) ad neki.
(#) avrdavid válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1

Értem. Köszönöm szépen hogy megnézted! Esetleg rátudsz mutatni egy működő kapcsolásra amit mernél ajánlani? Bocsánat hogy magamtol nem tudom hogy mit merre csak nem tudom eldönteni hogy mi a biztosan működő.
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

A legtöbb működik, de olyan nem nagyon van amit bátran ajánlanék, tehát rendes rövidzár védelem van benne.
(#) avrdavid válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Gondolom hogy már unsz a sok kérdés miatt. Szoval nekiálltam egy tápnak. Meg is csináltam , müködött is szépen Kb egy órán keresztűl, csakhogy megált. A fetjeim mitől szálhattak el? Langyos volt a borda. A fetek irfz44 voltak. Tl494 hajtottam es emitter követővel volt a kimenete bufferelve.
(#) pinyó39 válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ha egy után építhetőre vágysz ami ki volt próbálva sok darabban és megépíthető leírással rendelkezik keress rá a terminál fórumon a Töfi féle tápra, hagyományos méretű alkatrészekből. Ha nem riadsz vissza az SMD alkatrésztől, akkor itt emmzolee tápját letöltheted.
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ha unlak majd abbahagyom a választ. Több oka is lehet, de egy push pull tápnál a leggyakoribb ok a túlfeszültség. Egy ilyen trafót nagyon nehéz úgy megcsinálni, hogy a két primer tekercs a lehető legszorosabb csatolásban legyen egymással. Leginkább csak úgy lehet ahogy már régebben is leírtam, hogy egy kötegben kell feltekerni az egészet sodratból, majd a végén véletlenszerűen szétválogatni ketté a szálakat. Ha nem így van tekerve, akkor a primerek szórási induktivitásából jó nagy feszültségtüskék lesznek, amik tönkreteszik a feteket (ráteszel egy szkópot látni fogod).
Gyárilag nem nagyon szoktak vacakolni a trafótekeréssel, ezért inkább azt csinálják hogy különféle áramköri megoldásokkal (snubber) megpróbálják megfogni ezeket a feszültség tüskéket, és elfűteni az energiáját. A sima RC tag erre nem igazán jó, csak félmegoldás, mert inkább csak a nagyfrekis belengésekre van hatással, a túlfeszt csak csekély mértékben csökkenti.
(#) Ge Lee válasza pinyó39 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

A Töfi féle emlékeim szerint egy alkatrésztemető, persze már elég régen láttam.
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Egyébként alapkapcsolásnak ez az egyik legjobb meg legegyszerűbb, persze ezt is ki kell egészíteni ezzel azzal. Nekem ebben a formában simán vitt 300W-ot.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

A túlfeszeket megfogja az RC snubber is, vagy RCD, csak az a baj, hogy akkor esetleg nem férnek ezek az alkatrészek bele a dobozba, mert akkorák és nagyon melegednek. A baj az, hogy nemcsak a túlfeszek energiáját kell megenniük, hanem sokkal nagyobb az energiaforgalom, hiszen a tápfesz kétszeresére töltődnek fel és onnan ki is kell sütni ezeket a kondikat.

A megoldás, a kicsi szórt induktivitás a primerek között, ahogy írod is. Lehet koaxiális trafót is csinálni. Vagy amit már tényleg ki kellene próbálni: teljes híd. Azért ma már vannak mondjuk 2...3 mOhmos FET-ek is, és egy teljes hídban még kisebb is lehetne a veszteség, hiszen egy nagyon egyszerű, jó hatásfokú trafót lehet bele csinálni. Méretre is kisebb lesz a trafó, hiszen egy push-pull elrendezésben legalább 50%-kal nagyobb típusteljesítményű trafó kell.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Nézegettem régebben, az RC nem igazán (meg terhelésfüggő is volt), az RCD inkább csak jól kell méretezni.
A híd nekem is megfordult a fejemben, de csak kommersz fetjeim vannak itthon, meg úgy macerásabb lesz a meghajtás is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Nem macerás az, pláne, ha komplementer FET-ekből van... Az a nagyszerű benne, hogy csak 12 V van... Tisztán N csatornásokból persze, bonyolultabb.
(#) avrdavid válasza pinyó39 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ebben a témában a legelső oldalakon azthiszem Gery nevezetű fórum tarsunk kapcsolását építettem meg amugy csak épp megfejeltem a Kimeneteket emmitter követővel. Szóval megvisgáltam jobban a hiba után. Az tl494 maradt csak a tranzisztor pár ment el és a fetek. Kérdésem ,ha plusz minusz 30 kijött anno belőle és most csak egy fet van ott a tekercsen akkor a fele annyi feszültség ami kijön belőle az normális? Vagy lehet a fet nemjol van hajtva ?
(#) avrdavid hozzászólása Máj 24, 2015 /

A kérdéseim nagyrészére már tapasztaltam a választ. Lenne mégegy kérdésem, a számítógép alaplapokon található fetek mennyire különböznek pl a irfz44 töl , meghajtás ügyileg? Maga az ic nem tudja meghajtani öket vagy csak kaphatott egy pofont az ic m ?
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Mivel ellenütemben megy a kapcsolás fele feszültség nem jöhet ki belőle. Ha mégis olyan jönne ki akkor az egyik oldal nem megy, és abban a formában nem is fog működni.

Az alaplapokon lévő feteket nem ismerem, de szerintem logikai fetek lehetnek, tehát alacsonyabb gate feszültséggel is működik de ebben nem vagyok biztos. Meg kell nézni az adott típus adatlapját.
(#) avrdavid válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Értem. Köszönöm. Cimopataféle kapcsolásban a fet meghajtása sokkal jobb ugy mint simán az ic ről?
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Nem tudom milyen kapcsolásról van szó. A 494 kimenete max. 200mA-t tud ami a bekapcsoláshoz még elég lehet, de a kikapcsoláshoz mindenképpen kell a gate-et kisütő tranyó. A komplementer emitterkövetővel meg az IC kimenete teljesen tehermentesítve van.
(#) avrdavid válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Értem. Amugy bocsánat tényleg a sok hülye kérdésért. Kezd összeállni a kép amugy. Hála nektek de ha a kisütéshez lassú akkor anno Gery nek hogy müködhetett csak az ic ről? Akkor a komplementeres emitterkövető az elegendő Az ic után bc337 és bc327 párossal? Vagy nagyobb tranzisztorok kellenek oda?
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 25, 2015 /

Üdv. Elkeztem kapcsolóüzemű tápegységen gondolkozni. 2x35V-ra volna szüksége, TDA7294-es panelek ellátásához,autóban való üzemeltetéséhez. Amim már van: TL494 -es,több darab is, ferritmagok (van számítógép tápegység mag,régebbi videoton TV sorkimenő magja...stb),még a meghajtó mosfetek hiányoznak. Milyen kapcsolást ajánlotok ami csak a táppanelt tartalmazza? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) avrdavid válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Szia. Ha minden igaz cimopata kapcsolása teljesen jo.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Vissza kell olvasni kb. 1 oldalt, meg böngészni a téma képei között. Ha olyat akarsz ami működik valahogy, akkor szinte bármelyiket megépítheted. Ha olyat ami jó is, és nem fog tönkremenni ha zárlatba megy a végfok, olyat nem biztos hogy fogsz itt találni.
Gyári megoldásokban a 494-hez mezei lekapcsolást szoktak alkalmazni, tehát amikor elszáll a végfok és elbillen valamelyik féltápra a kimenet, akkor letiltja a vezérlést.
(#) Lac364 hozzászólása Júl 26, 2015 /

Egy kis segitség a számitásokhoz!
(#) Gyu hozzászólása Aug 7, 2015 /

Sziasztok!Volna egy problémám, aminek a megoldásához szeretnék ötleteket kérni a nálam jobban hozzá értőktől.Az autómban van egy aktív mély sugárzó és ha be van kapcsolva, akkor bezavarja az FM rádióadók vételét.Az erősítő tápegysége TL494 IC-re épült, gyárilag az egész táp és erősítő fém dobozban van a mély sugárzón belül és testre van kötve a doboz, egyedül a nyák forrasztási oldala látszik ki.Erre a részre ma csináltam egy lemez tetőt, de nem javult a helyzet.A táp bemenetét mértem szkóppal, ott nem találtam magas frekvenciás jelet amit vissza adna, ezért gondolom, hogy a levegőben jut el a rádió antennájáig, ami kb. 1m-re van a zavar forrástól, de így hogy körbe van lemezelve, nem tudom hogy hol juthat ki a zavar.Valakinek van ötlete? (a belsejéről mellékeltem képet)
(#) didyman válasza Gyu hozzászólására (») Aug 8, 2015 / 1

A jelvezeték árnyékolásán is szórhat vissza, ott földhurok keletkezik a sasszi-karosszéria-erősítő útvonalon. Próbáld meg az árnyékolás vezetősávját elvágni az egyik végén, kíméletesen, alkatrész kiszedésével például.
(#) Gyu válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Azt próbáltam, hogy kihúztam belőle az jelvezetéket, de úgy is zavarta a rádiót.
(#) Gyu válasza didyman hozzászólására (») Aug 11, 2015 /

Mégis neked volt igazad.Köszönöm a segítséget!Ha kihúzom a jelvezetéket, akkor megjavul a rádió vétel, múltkor lehet hogy azért nem vettem észre, mert csak egy helyben próbáltam ki és amúgy is rossz lett volna a vétel.Most elvágtam az erősítő oldalon a jelvezeték csatlakozójában az árnyékolást és úgy dugtam vissza.Sokkal jobb lett a vétel, de mintha valamennyire visszajött volna így is a zavar, ahhoz képest hogy nem volt beledugva.Lefényképeztem mit mértem szkóppal a jelvezeték árnyékolása és az erősítő bemenetének árnyékolása között, úgy hogy ki volt belőle húzva a jelvezeték.A piros nyíllal jelölt az ami csak az erősítő bekapcsolása után van jelen.
(#) kissattila88 hozzászólása Aug 13, 2015 /

Van egy tda7294 erősítő amit kocsiban szeretnek hasznalni. Az úgy jó lenne hogy meg kétszerezném a feszültséget az 24v raknák be egy puffer kondit ami 33v növelné a feszültséget ami majd nem jo. Az adatlapon olvastam hogy+- 35 v kell 8 ohm-on.
(#) Gyu válasza didyman hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Mégsem oldódott meg a probléma az árnyékolás egyik oldali kikötésével, talán egy kicsit lett csak jobb, másnap több időm volt foglalkozni a menet közbeni meghallgatással, így csak akkor derült ki.Ráadásul a hangja is torz lett.Viszont mérgemben bevittem a műhelybe és labortápról bekapcsolva, zavarta a műhelyben is a rádiót, pedig még jelkábelt sem dugtam bele.Amire rájöttem, hogy a belsejében galvanikusan el van választva a táp GND-je és a jelvezeték Árnyékolása.Jobb nem jutott eszembe, elkezdtem tapogatni a nyák alját úgy hogy egyik kezem a GND-n volt és volt hogy valamelyik érintésnél nem zavarta be a rádiót.Ez a pont a TL494 8-as és 11-es lába volt, ami össze van kötve amúgy.Oda tettem egy 100nF-os kondit, egyik felét a GND-re forrasztva és ezzel úgy tűnik meg oldódott a probléma.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
(#) Lac364 válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Nem , nem megfelelő igy . A +- 35volt , szimmetria táplálásra ill tápegységre vonatkozik.+35V Gnd -35Volt. Ami valójában 70Volt lenne.
Lásd a képen....
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2015

tap.gif

(#) kissattila88 válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 15, 2015 /

Stab kockával lehetne belőle +- 35v csinálni!
(#) Lac364 válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 15, 2015 /

Miből csinálsz stabkockával +-35 Voltot?A feszültség kétszerező meg négyszerező kapcsolásokat szerintem felejtsd el.
Ahhoz hogy neked működjön ez a végfok ,egy Kapcsolóüzemű tápot kellene épitened
A jobb felső sarokban lévő Új Hozzászólások mellet lévő lefelé nyílra klikkelve megnyithatod a topikban lévő elmentett képeket. Onnét lehetne választani megfelelő kapcsolást.

Ha egy ilyet megépítesz akkor működni fog.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015

j.PNG

Következő: »»   139 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem