Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1168 / 1679
(#) Bari- hozzászólása Ápr 9, 2014 / 2
 
Sziasztok!

Gratulálok minden építőnek, sok szép dolgot készítettetek és tetetek fel képeket róluk.
Megosztanám most én is két elkészült dolgot.
Az egyik egy porszívó szabályzó áramköre, itt csak a panelt készítettem, az eredeti alapján, mert kontakt hiba miatt túlmelegedtek az érintkezések és megégett a panel.
A másik nem is igazán egy panel, hanem több, egy kedves barátom kérésére készítettem pic-es fejlesztőkörnyezetet egy 16F874A pic köré, modulárisan, később valószínű egyéb modulokkal még bővítve lesz. Jelenleg a fő panelen maga a pic, a kristály és a kondik mellett egy 5V-os stabilizátor van, a kristály precíziós foglalatban, így cserélhető. Az lcd-s panelon a kontraszt potival, a háttérvilágítás fényerőssége a pic pwm moduljával szabályozható ha a C portra van kötve, a D porton szoft pwm-el lehet szabályozni. A 7segmenses kijelzők multiplexelve és egy 4511-es bináris-bcd átalakítón keresztül vannak meghajtva. Az lcd- és a ledes kijelző mind a C mind a D portra ráköthetőek. készült egy 8 ledes ledsor, 4 nyomógombos, két potméteres, és egy mcp9700-as hőérzékelős panel is. Az egész egy hulladék szalagparketta darabra lett rögzítve.

Bari
(#) pont válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Gratulálok, oktatási célra kiváló! A pic-es komplexum hány milliampert vesz fel, nem fog izzadni 7805?
(#) simib válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Szia!

Szép munka!

A panel lakkozott vagy fóliát használtál a forrasztásgátló réteghez?
(#) mrobi válasza pont hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Szerintem ha minden "világít" rajta, akkor se vesz fel 500mA-nál több áramot!
(#) pont válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Amire nekem kellene az 500ma már sok, azért kérdeztem, hátha megmérte Bari.
(#) Bari- válasza pont hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Köszönöm
Az 5V-on sajnos nem tudok közvetlenül áramfelvételt mérni, hanem csak a 12V-os adapter és a 7805 között. Az lcd háttérvilágítás 100%-os kitöltésű pwm, és a led kijelzőn az összes digiten, az összes szegmens és pont ha be van kapcsolva: 530mA (lamp teszt funkció bekapcsolva mind a négy digiten egyszerre), Csak az LCD full háttérvilágítással, ledkijelzők kikapcsolva: 70mA. Normál üzemmódban a digitek szegmensei sosem világíthatnak egyszerre (multiplexelés miatt mindig csak egy digit világíthat), így egy digit esetén az összes led ha világít az össz áramfelvétele a paneloknak: 290mA.

Szerk:
Azt hozzá kell tennem, hogy a ledes kjelzőnél sehol nincsenek áram korlátozó ellenállások, a 4511 elvileg áramgenerátoros kimenetű az adatlapja szerint. Mivel multiplexre lett tervezve, egyszerre amúgy sem sok ideig világíthatnak az egyes digitek. Fényerősség szabályzást a 4511-es BI lábával lehet eszközölni.
Bari
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
(#) Bari- válasza simib hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Köszönöm
A porszívó panelján Octamex-es lötstop fólia van, már lassan egy éve lejárt de hidegben tárolom így nem tapasztaltam még vele problémát.
Bari
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
(#) pont válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Köszönöm a részletes választ, ha nem találok a neten "irodalmat" ehhez, akkor majd azt mondom írhatnál egy cikket erről.
(#) H2opok válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Nem tudom mi lenne ha én is hirdetném az enyém:
bomba
De úgy látszik lehet ilyet árulni:
Deal bomba
(#) lajos1969 válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Akár akkor meg is teheted!!??
(#) H2opok válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Mikor elkészült a videon látható,egy csomóan kértek volna belőle. De nem mertem postázni. Főleg a magyar postán, mert ha ne adj isten "kiesik" a csomagból, tuti sokkot kapnak a dolgozók.....
(#) (Felhasználó 46585) válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Egyszer az NDK-ba mentünk valamit javítani. Magunkkal vittünk egy kis TEK szkópot. ( 212) A röntgenen átvilágították és látszódott benne a millió apró alkatrész, meg mellettük az ágyúcső... volt nagy riadalom... fél órát tartott mire jött egy hozzáértő, aztán átengedtek. Szóval, nem jó ezekkel viccelni...
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 10, 2014 / 1
 
Bedobozolva, és egy 12cm-es ventilátorral hűtve. Így bírja a strapát, 60 fok fölé nem megy a hőmérséklet, ha 280W-ot rászabadítok.
(#) cross51 hozzászólása Ápr 12, 2014 /
 
Sziasztok!

Most hétvégén készült el az elektró tanárom PIC-es próbapaneljának az SMD-és változata.
A képen ott van az eredeti is az a DIP-es és az SMD-és az a PORT kiosztáson kívül saját munka, úgyhogy kérek véleményeket!
(#) saraha hozzászólása Ápr 12, 2014 /
 
Üdv.
Megunván a hidrofor rendszerem szivattyújának néhai víz elejtését és ezáltal a nem kívánt szárazon futását készítettem egy áramlásérzékelőt kiegészítvén a rendszert.
Nagy előnye,hogy nem kerül tízezrekbe és tökéletesen működik (nekem csak 1400Ft az érzékelő és az IC a többit bontottam).
Ezúton is köszöntem a segítséget proli mesternek.Képek
(#) petemazi válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Ilyen nehéz Jákinál megkapni a kettest év végén?
(#) Bakman válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Milyen érzékelő? Jónak tűnik.
(#) saraha válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Igaz,írhattam volna kapcsolót is,de a lényeg ugyanaz.
(#) Bakman válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Ezeket ismerem, de ami nálad van, jóval kissebb. Nincs rajta típusszám?
(#) saraha válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Ja az érzékelő az kici óccó kínai.
(#) pont válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Azért nem tizezrek....Bővebben: Link
(#) saraha válasza pont hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Én még ilyet nem láttam.Nekem ez sima nyomáskapcsolónak tűnik így a képről,habár mintha látnék ott egy másik csatlakozást is.Hogyan oldja ez meg a szárazon futás megakadályozását?A leírásból nem derül ki ez nekem.Van esetleg benne külön elektronika vagy valami nem tudom,emlegetnek valami vákumot de azzal hogyan működik? Mindenesetre érdekes,de nincs kizárva.Ha tudod írd meg légyszi.
u.i.: Közben meg is találtam:így
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
(#) pont válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Ez nyomáskapcsoló mellett működik. A nyomáskapcsoló mondjuk bekapcsol 2 bár alatt kikapcsol 4 bar-nál. Ezt meg 1.5 bar-ra kell állítani. Normál üzemben 2 bar alatt elindul a szivattyú és nem engedi 1.5-ig lemenni a nyomást. Viszont ha nincs víz leesik és reteszeli a motort. Újraindítani csak a motort a reset gomb folyamatos tartásával lehet míg eléri a 1,5 bar-t. Valahogy így.
(#) saraha válasza pont hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Jó cucc, tényleg nem tudtam,hogy van ilyen is köszi a felvilágosítást.
(#) papus51 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Én rákerestem a "kici occó kinai"-ra az ebay-en.
Ez egy hall generátoros szerkezet, ami az átfolyó folydék mennyiségével arányos frekvenciát ad ki a kimenetén. Amit én néztem annál F= 5,5*Liter/perc.
(#) lukacsp válasza saraha hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Nagyon tetszik! Jó ötletet adtál ezzel, mert én is mindíg sokalltam az áramláskapcsolók árát. Ilyet megéri építeni, ha valakinek kútszivattyú / hidrofor van a környezetében.

A családban már letelepítettem vagy 6-8 szivattyút, mindíg megvettem 10e körüli áron az áramláskapcsolót, mert hát védelem az kell. De ezen túl nem fogok többet ilyeneket venni.
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Az nem jó, ha a szivattyúban van egy hőkapcsoló, ami melegedéskor lekapcsolja? Mert ezt az áramlásmérőt utólag beépíteni régi vascsöves rendszerbe elég macerás.
(#) Gabó válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 / 1
 
Ennyi erővel, lehet a szivattyú szárazon futását figyelni, a szivattyú áramfelvételével is. Nekem is van itthon komplett szivattyú figyelőm, ami nem csak a szárazon futást figyeli. Így nem kell a csövet bontani.
(#) Zsora válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Határozottan szebb mint a korábbi furatszerelt változat. Ezt te tervezted, te marattad és te is ültetted be? Vagy munkamegosztás volt?
Bárcsak 20 évvel ezelőtt mi is ilyesmivel foglalkoztunk volna elektronika órán, de sajnos az én elektro tanáromnak a szinkron és aszinkron motor volt a mindene. Így processzortechnikával és programozással önszorgalomból kezdtem el foglalkozni.
(#) pjg válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Dettó. Hol jártál suliba? Ward-Leonard hajtás és BBC megszakító. De utáltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Következő: »»   1168 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem