Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   432 / 844
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Idézet:
„Azok ugye az ic lábai...legalábbis ami a képen van az az”

Helyesen a valasz

Idézet:
„azokon mértem az eddigi értékeket”

S tokeletesen jartal el.

A /baloldali/ kep csak azt hivatott mutatni, hogy olvasatomban a meresipont mit takart.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
(#) (Felhasználó 75345) válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

A jelölt helyen nincs zárlat, és máshol sem találok. Az 1n4001-es dióda helyett nem gond ha FR153 van bent?

Nah! Mégiscsak találtam zárlatot...Gyantának láttszott a dolog, de körbekapirgáltam minden kényes pontot és meg lett az eredménye
Az 1-es lábon most 9.6V-van,
10-esen potival szabályozható maximum 0.6V
11 változatlanul -3,9
12: szabályozható 7.7V A kimeneten viszont maradt állandó a feszültség...36-37V

Gratulalok.......

Akkor a REFerencia feszutseged mar meg van.
A -5V-ot keveslem meg mindig /csere?/

En itt most tudasom vege fele vagyok, varjuk a nagyobbakat .
(#) (Felhasználó 75345) hozzászólása Szept 15, 2012 /

Idő közben sajnos sikerült összehoznom egy zárlatot Eléggé összekuszálta a dolgokat...Kicsit később majd leírom mi lett, de most hagyom...
(#) (Felhasználó 75345) válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szóval! A zárlat a p2-es potenciométer jobb oldali pontja és a bd244 hűtő felülete között történt. Ezek után eléggé elmentek az értékek minden felé
Lm324 láb 01: 21V
láb 04: 22.5V
láb 10: 0-1.4V
láb 11: 0.4V
Láb 12: 2.8-3.4V
Szóval valami(k) megadták magukat...

"Csak" egy pillanatra ért össze a két pont, és nem kisérte sem füst sem egyéb.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Hello!
Várhatóan a Z2 zéner elszállt, vagy az IC,és az terheli. Mert most +0,4V a -5V-os táp.
üdv! proli007
(#) proba válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Mérni nem mértem ,de ettől szerintem ne ess kétségbe.Szerintem ezt egy táp sem tudja.Gyári táppal 10-20V között jól beállított áramkorláttal zener dióda elhalálozott.Tanulság ,apró alkatrészeknél nemcsak az áramot,a feszültséget is illik legalább közelítő értékről indítani.
(#) Ghoost válasza proba hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

szia proba!

Nem estem ketsegbe, - a tragediak nem itt kezdodnek - , csak gondoltam hatha tudja valaki,
vagy ratudok venni valakit egy kis méricskére
csak info szintjen erdekelt a dolog, hogy megis kb mennyi a reakcioideje.
(#) (Felhasználó 75345) válasza proli007 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Az eset után kipróbáltam másik IC-vel is és ugyan ez volt
(#) zolee1209 válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Labortápegység kikészítése... Na jó, nem teljesen.
(#) Ghoost válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

A Labortápegység-nek nem történik semmi baja,
Ő túl él mindent hála a Jo es gondos tervezésnek!!!
A teszt alany rohan a falnak a sokk-tol

Csereld szerintem a 2db Zenert-ellenállast es az IC-t is ujra.
aztan mericskelj ujra nekunk.

Holnap ha lessz időm meg energiám rá akkor mindenképp megteszem! Addigis köszönöm szépen a segítséget!
(#) Won hozzászólása Szept 16, 2012 1 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy:
Van egy elektromos kerékpár töltőm. Csak ez, nincs hozzá akksi. Szóval, ha bedugom, akkor nincs rajta 36V feszültség. Szétszedtem, de akárhol mérem, sehol semmi, csak a tápkábelnél. Szóval nem az a rossz. Azt szeretném kérdezni, hogy ez most rossz-e, vagy csak olyan típus, hogy nem működik, ha nincs leterhelve az akksival?

Köszi!
(#) pjg válasza Won hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Ez nem labortápegység!

Van olyan töltő ami akku nélkül nem indul be.
(#) (Felhasználó 75345) hozzászólása Szept 16, 2012 /

Tiszta fejjel neki álltam és meg is lett a hiba...kicseréltem a zénereket, de nem azok mentek ki...A nyomtatott áramkör egyik "vezetéke" égett el...Minden visszaállt a javítás után a hiba előtti állapotra. Azaz a referencia feszültség 9.6V láb 4: 25V láb11: -3.9V. Viszont a kimeneti feszültség még nem reagál semmire. Az áramkorlát ledje pedig halványan világít. Szóval a továbbiakban mi lehet a gond?
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Nekem is először -3,9V volt a negatív fesz. Itt a fórumon ajánlották, hogy az R18 as ellenállást cseréljem kissebre. Kicseréltem 2KOhm ra és meglett a -5V.
Először voltak nálam is apróbb gondok (elszállt a BD244 es tranyó). Miután kicseréltem azt is azóta tökéletesen működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
(#) Won válasza pjg hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

És van valami ötleted, hogy mit lehetne vele ügyeskedni, vagy nem ezt nem tudom másra használni?

Köszi
(#) pjg válasza Won hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Lehet rossz is az a töltő. Látni, kézbe fogni kéne. Így nem tudom mire jó. Tán levélnehezéknek. Vagy kútágasra súlynak.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) russiangt hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sziasztok!

Megépítettem a 2.6-os tápot, de nálam csak az áramkorlát led világít.
Tettem bele másik LM 324-et de azzal is ezt csinálja.
Ha az IC 2. lábát megérintem akkor változik az 1. lábon a kimeneti fesz (és látni a limit leden is a "hunyorgást").
Ehhez kérnék némi segítséget, hogy működjön.
A tápom a puffer után 35V DC
Feszek az IC-n :
1: -0,382V 14: -4,78V
2: 0V 13: 0V
3: 0V 12: -3,361
4: 24,25V 11: -4,78V
5: 18,49V 10: 0 - -0,175V (poti eleje-vége)
6: -4,13V 9: 0V
7: 22,78V 8: -4,14V

Előre is köszönöm segítségetek!
(#) kadarist válasza russiangt hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Szia!
Arra ügyelj, hogy a Graetz-híd negatív pontja nem a testpont!
(#) russiangt válasza kadarist hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Persze, azt figyeltem.
(#) (Felhasználó 75345) válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Köszi az infót! Kicseréltem én is az R18-at, de 4,7V a max amit ki tudtam hozni belőle. Mérgemben beleraktam már ideiglenesen egy potit a helyére, de azzal is ez a max...egy idő után ismét elkezd lefelé menni a feszültség ahogy csökken az ellenállás. Holnap kicserélem én is a bd244-et, lehet annak is odavert a multkori zárlat...Egyenlőte az a jelenség, hogy a kimeneti feszültség stabilan marad a helyén akármit is csinálok, az áramkorlát ledje világít folyamatosan, akkor alszik csak el ha az áram potit minimumra tekerem.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Nekem is ugyanez volt a jelenség, azt a tranyót cseréld ki. En ugy tettem tönkre, hogy a 2N3055 ösöket elfelejtettem a nyákhoz csavarozni, közben meg terheltem.
(#) totti hozzászólása Szept 20, 2012 /

Sziasztok!

A héten vásároltam egy forrasztóállomást amiben található egy 24V és 2A leadására képes transzformátor. Az eladó adta az ötletet hogy ebből akár lehetne csinálni egy labortápot így amikor nincs szükség a forrasztóra akkor tudna labortápként funkcionálni. Az lenne a kérdésem hogy milyen kapcsolást javasoltok amihez elég ez az egy transzformátor és az alkatrész költségek elég alacsonyak? Láttam cikkek között kapcsolásokat csak ott a legtöbbhöz több transzformátor is szükséges. Köszönöm szépen a segítséget
(#) Ghoost válasza totti hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!

Az otlet nem rossz
Idézet:
„...és az alkatrész költségek elég alacsonyak?...”

Mi az, hogy eleg alacsony? Van kinek 5-10e forint semmi, es van kinek sok.
A kicsi-nagy; alacsony-magas, olyan meghatarozasok amig mindig a kerdezo szempontjabol muttatja a helyzetet, tehat relativ

Elkell, hogy keseritselek, a tapegyseg fopanelja egy reszlet csak az egeszbol, amit labortapegysegnek nevezzunk.
A kimeno feszultseget es aramot szokas merni es kijelezni is, illetve az ateresztofokozat hutest igenyelhet.
A muszerek igenyhez merten mondjuk 2.000.-HUF-tol mar megoldhatoak.

De ezen 24V AC betaplalashoz Proli tapegyseget ajanlom neked.
5x IRFZ44 helyett, van akinel 1db IRFP460 -nal megy.
Kapcsolasi Rajz
Folia rajzolat
A beultetesi rajz.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) kaqkk válasza totti hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Az e havi Rádiótechnika újságban van egy jó kapcsolás 20V 2A szabályozható áramkorláttal . Ha nem tudod megszerezni ,a hétvégén felteszem ide a cikket
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) totti válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Igaz nem volt túl jó a specifikáció. Nézegettem már labortápokat 0-15V és 2-3A korláttal azokat be lehet szerezni 10-15 ezer forint környékén. Én szeretném megépíteni 5 ezer forint körül a tápot, ami kb ugyanezt tudja. Jelezze ki a beállított feszültséget és a felvett áramot valamint ezeket fokozatmentesen lehessen állítani.
(#) Alkotó válasza totti hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Egyetértek Ghoost-tal, Proli007 tápja remek választás, de akár a Pioneer-os v2.7.4 is illeszkedik a trafóhoz.
De mint az említett fórumozó is írta, a mérést is meg kell oldani, és a kijelzőknek megint feszültség kell, ami lehet másik trafó, vagy LCD-s változatban lehet simán elem is.

De gondolj bele egy kicsit, valójában szinte elképzelhetetlen olyan eset, mikor kell a labortáp, de nem kell a páka. Ezek éppen együtt szoktak funkcionálni. Ha ehhez hozzátesszük a szintén említett tényt, mi szerint a trafó csak egy részlete a labortápnak, akkor elég egyértelmű a következtetés: a pákától független labortápra van szükség. (Csak megjegyezem, hogy egy ilyesmi trafó 24V/2A, nagyjából egy mozijegy árába kerül, és ebben még kukorica meg kóla sincs.)
Következő: »»   432 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem