Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Idézet: „Azok ugye az ic lábai...legalábbis ami a képen van az az” Helyesen a valasz Idézet: „azokon mértem az eddigi értékeket” S tokeletesen jartal el. A /baloldali/ kep csak azt hivatott mutatni, hogy olvasatomban a meresipont mit takart. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
A jelölt helyen nincs zárlat, és máshol sem találok. Az 1n4001-es dióda helyett nem gond ha FR153 van bent?
Nah! Mégiscsak találtam zárlatot...Gyantának láttszott a dolog, de körbekapirgáltam minden kényes pontot és meg lett az eredménye
Az 1-es lábon most 9.6V-van, 10-esen potival szabályozható maximum 0.6V 11 változatlanul -3,9 12: szabályozható 7.7V A kimeneten viszont maradt állandó a feszültség...36-37V
Gratulalok.......
Akkor a REFerencia feszutseged mar meg van. A -5V-ot keveslem meg mindig /csere?/ En itt most tudasom vege fele vagyok, varjuk a nagyobbakat . A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Idő közben sajnos sikerült összehoznom egy zárlatot Eléggé összekuszálta a dolgokat...Kicsit később majd leírom mi lett, de most hagyom...
Szóval! A zárlat a p2-es potenciométer jobb oldali pontja és a bd244 hűtő felülete között történt. Ezek után eléggé elmentek az értékek minden felé
Lm324 láb 01: 21V láb 04: 22.5V láb 10: 0-1.4V láb 11: 0.4V Láb 12: 2.8-3.4V Szóval valami(k) megadták magukat... "Csak" egy pillanatra ért össze a két pont, és nem kisérte sem füst sem egyéb.
Hello!
Várhatóan a Z2 zéner elszállt, vagy az IC,és az terheli. Mert most +0,4V a -5V-os táp. üdv! proli007
Mérni nem mértem ,de ettől szerintem ne ess kétségbe.Szerintem ezt egy táp sem tudja.Gyári táppal 10-20V között jól beállított áramkorláttal zener dióda elhalálozott.Tanulság ,apró alkatrészeknél nemcsak az áramot,a feszültséget is illik legalább közelítő értékről indítani.
szia proba!
Nem estem ketsegbe, - a tragediak nem itt kezdodnek - , csak gondoltam hatha tudja valaki, vagy ratudok venni valakit egy kis méricskére csak info szintjen erdekelt a dolog, hogy megis kb mennyi a reakcioideje.
Az eset után kipróbáltam másik IC-vel is és ugyan ez volt
Labortápegység kikészítése... Na jó, nem teljesen.
A Labortápegység-nek nem történik semmi baja,
Ő túl él mindent hála a Jo es gondos tervezésnek!!! A teszt alany rohan a falnak a sokk-tol A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Csereld szerintem a 2db Zenert-ellenállast es az IC-t is ujra.
aztan mericskelj ujra nekunk.
Holnap ha lessz időm meg energiám rá akkor mindenképp megteszem! Addigis köszönöm szépen a segítséget!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy: Van egy elektromos kerékpár töltőm. Csak ez, nincs hozzá akksi. Szóval, ha bedugom, akkor nincs rajta 36V feszültség. Szétszedtem, de akárhol mérem, sehol semmi, csak a tápkábelnél. Szóval nem az a rossz. Azt szeretném kérdezni, hogy ez most rossz-e, vagy csak olyan típus, hogy nem működik, ha nincs leterhelve az akksival? Köszi!
Ez nem labortápegység!
Van olyan töltő ami akku nélkül nem indul be.
Tiszta fejjel neki álltam és meg is lett a hiba...kicseréltem a zénereket, de nem azok mentek ki...A nyomtatott áramkör egyik "vezetéke" égett el...Minden visszaállt a javítás után a hiba előtti állapotra. Azaz a referencia feszültség 9.6V láb 4: 25V láb11: -3.9V. Viszont a kimeneti feszültség még nem reagál semmire. Az áramkorlát ledje pedig halványan világít. Szóval a továbbiakban mi lehet a gond?
Nekem is először -3,9V volt a negatív fesz. Itt a fórumon ajánlották, hogy az R18 as ellenállást cseréljem kissebre. Kicseréltem 2KOhm ra és meglett a -5V.
Először voltak nálam is apróbb gondok (elszállt a BD244 es tranyó). Miután kicseréltem azt is azóta tökéletesen működik. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
És van valami ötleted, hogy mit lehetne vele ügyeskedni, vagy nem ezt nem tudom másra használni?
Köszi
Lehet rossz is az a töltő. Látni, kézbe fogni kéne. Így nem tudom mire jó. Tán levélnehezéknek. Vagy kútágasra súlynak.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Sziasztok!
Megépítettem a 2.6-os tápot, de nálam csak az áramkorlát led világít. Tettem bele másik LM 324-et de azzal is ezt csinálja. Ha az IC 2. lábát megérintem akkor változik az 1. lábon a kimeneti fesz (és látni a limit leden is a "hunyorgást"). Ehhez kérnék némi segítséget, hogy működjön. A tápom a puffer után 35V DC Feszek az IC-n : 1: -0,382V 14: -4,78V 2: 0V 13: 0V 3: 0V 12: -3,361 4: 24,25V 11: -4,78V 5: 18,49V 10: 0 - -0,175V (poti eleje-vége) 6: -4,13V 9: 0V 7: 22,78V 8: -4,14V Előre is köszönöm segítségetek! A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Szia!
Arra ügyelj, hogy a Graetz-híd negatív pontja nem a testpont!
Köszi az infót! Kicseréltem én is az R18-at, de 4,7V a max amit ki tudtam hozni belőle. Mérgemben beleraktam már ideiglenesen egy potit a helyére, de azzal is ez a max...egy idő után ismét elkezd lefelé menni a feszültség ahogy csökken az ellenállás. Holnap kicserélem én is a bd244-et, lehet annak is odavert a multkori zárlat...Egyenlőte az a jelenség, hogy a kimeneti feszültség stabilan marad a helyén akármit is csinálok, az áramkorlát ledje világít folyamatosan, akkor alszik csak el ha az áram potit minimumra tekerem.
Nekem is ugyanez volt a jelenség, azt a tranyót cseréld ki. En ugy tettem tönkre, hogy a 2N3055 ösöket elfelejtettem a nyákhoz csavarozni, közben meg terheltem.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Sziasztok!
A héten vásároltam egy forrasztóállomást amiben található egy 24V és 2A leadására képes transzformátor. Az eladó adta az ötletet hogy ebből akár lehetne csinálni egy labortápot így amikor nincs szükség a forrasztóra akkor tudna labortápként funkcionálni. Az lenne a kérdésem hogy milyen kapcsolást javasoltok amihez elég ez az egy transzformátor és az alkatrész költségek elég alacsonyak? Láttam cikkek között kapcsolásokat csak ott a legtöbbhöz több transzformátor is szükséges. Köszönöm szépen a segítséget
Szia!
Az otlet nem rossz Idézet: „...és az alkatrész költségek elég alacsonyak?...” Mi az, hogy eleg alacsony? Van kinek 5-10e forint semmi, es van kinek sok. A kicsi-nagy; alacsony-magas, olyan meghatarozasok amig mindig a kerdezo szempontjabol muttatja a helyzetet, tehat relativ Elkell, hogy keseritselek, a tapegyseg fopanelja egy reszlet csak az egeszbol, amit labortapegysegnek nevezzunk. A kimeno feszultseget es aramot szokas merni es kijelezni is, illetve az ateresztofokozat hutest igenyelhet. A muszerek igenyhez merten mondjuk 2.000.-HUF-tol mar megoldhatoak. De ezen 24V AC betaplalashoz Proli tapegyseget ajanlom neked. 5x IRFZ44 helyett, van akinel 1db IRFP460 -nal megy. Kapcsolasi Rajz Folia rajzolat A beultetesi rajz. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Az e havi Rádiótechnika újságban van egy jó kapcsolás 20V 2A szabályozható áramkorláttal . Ha nem tudod megszerezni ,a hétvégén felteszem ide a cikket
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Igaz nem volt túl jó a specifikáció. Nézegettem már labortápokat 0-15V és 2-3A korláttal azokat be lehet szerezni 10-15 ezer forint környékén. Én szeretném megépíteni 5 ezer forint körül a tápot, ami kb ugyanezt tudja. Jelezze ki a beállított feszültséget és a felvett áramot valamint ezeket fokozatmentesen lehessen állítani.
Egyetértek Ghoost-tal, Proli007 tápja remek választás, de akár a Pioneer-os v2.7.4 is illeszkedik a trafóhoz.
De mint az említett fórumozó is írta, a mérést is meg kell oldani, és a kijelzőknek megint feszültség kell, ami lehet másik trafó, vagy LCD-s változatban lehet simán elem is. De gondolj bele egy kicsit, valójában szinte elképzelhetetlen olyan eset, mikor kell a labortáp, de nem kell a páka. Ezek éppen együtt szoktak funkcionálni. Ha ehhez hozzátesszük a szintén említett tényt, mi szerint a trafó csak egy részlete a labortápnak, akkor elég egyértelmű a következtetés: a pákától független labortápra van szükség. (Csak megjegyezem, hogy egy ilyesmi trafó 24V/2A, nagyjából egy mozijegy árába kerül, és ebben még kukorica meg kóla sincs.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |