Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 83
(#) pleso válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Utána néztem a lednek és 3,2-3,6V-ig használható.
Akkor elég neki a 230V egyenirányítva pufferelve?
(#) llaci56 válasza pleso hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Lehet, hogy fog valamennyire világítani.
(#) pleso válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

És ha nem 100db kötök sorba csak 95db akkor már elég neki a 230V egyenirányítva?
(#) Sebi válasza pleso hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Lehet saccolgatni, de ha egy db LED-et meghajtasz egy megfelelő soros ellenálláson keresztül és a kívánt fényerőnél megméred rajta a nyitófeszt - az a biztos. Ezenkívül meg kell mérned a rajta átfolyó áramot is, hogy tudd, mekkora pufferkondi kell a tápodba, hogy ennél az áramnál tudja tartani a 320..340V-ot.
Ettől függetlenül az áramkorlátozásról mindenképp gondoskodni kell, mert a hálózati fesz ingadozik és a soros ellenállás kis feszültség esésnél már nem "áramgenerátoros jellegű". Egy LM317 áramgenerátoros kapcsolásban itt is megfelel, mert kisebb a feszültségkülönbség 40V-nál. (annyi LED-et kell sorbakötni, hogy ez a feltétel teljesüljön)
(#) kipi0804 hozzászólása Márc 25, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Építettem én is is egy led lámpát, ami 230v-ról üzemel. A ledek 5050 smd 30db sorba kötve. A kérdésem a következő, hogy igényelnek-e hűtést, mert 95V 55mA-nél is melegednek, a panel mérete egyébként 5cmx8cm.
A válaszokat előre is köszönöm!

DSC00840.JPG

(#) didyman válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Ezen a panelen nem tudod hatékonyan hűteni, de ha a teljesítmény szumma 4,5W körül marad, akkor az 30 LED-en biztonságosan el tud oszlani így is. Az előtétje milyen megoldású? Mert 30db 230V-ra egyértelműen alkalmatlan áramkorlát nélkül.
(#) kipi0804 válasza didyman hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Előtétkondis a meghajtás. A hőfok matt akkor nem aggódom, bár a panel hátuljára azért lehet, hogy teszek valami alu hűtést. Egyébként ezeknek a tipusú ledeknek van-e valami üzemi hőfoka?
(#) kipi0804 hozzászólása Márc 25, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Valaki hozzáértő írja már meg nekem, hogy melyik a "jobb" és miért?
1 W power led vagy 1W smd-ből összerakva?
Előre is köszönöm!

15-25 fokon a legfényesebb kb. minden LED. 60-70 fok fölé nem jó általában menni velük üzembiztonság, fényállandóság, tartósság szerint.

Több kisebb LED-nek lehet jobb a hatásfoka, talán könnyebb hűteni is. Nem kőbevésett, pontos típus nélkül nem lehet eldönteni.
(#) xylacc válasza didyman hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Ez persze nem így pontos.....
Exponenciális függvény alapján minél hidegebb egy LED maghőmérséklete, annál jobb a hatásfoka, tehát annál nagyobb fényt ad le azonos teljesítményfelvétel mellett.
Ez igaz az élettartamra is, tehát minél hidegebb a mag, annál hosszabb az élettartama.
Tehát egy POWER LED soha nem tudja hatásfokban utolérni, megelőzni az egy darabos ledeket, pláne, ha úgy van kialakítva, hogy a környezeti hőmérsékletnél ne legyen sokkal magasabb az üzemi hőmérséklete.
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Idézet:
„.....egy POWER LED soha nem tudja hatásfokban utolérni, megelőzni az egy darabos ledeket....”

Legközelebb talán nézz utána mielőtt marhaságokat terjesztesz. Jelenleg (2012-ben) egy korszerű powerled hatásfoka sokkal jobb mint egy kisteljesítményű huzallábas, vagy kisteljesítményű smd led hatásfoka.

A sok kicsi led előnye abban van, hogy a termelődő hő nagyobb területen oszlik szét, és a fény is.

Idézet:
„...minél hidegebb egy LED maghőmérséklete, annál jobb a hatásfoka, tehát annál nagyobb fényt ad le azonos teljesítményfelvétel mellett..”

Ehez anyi tennék hozzá, hogy a LEDre mint félvezetőre ez valóban így igaz, de ha azt is nézzük, hogy pl. a fehér led fénye egy kék (esetleg UV) leddel gerjesztett fénypor által jön létre, akkor nnem teljesen egyértelmű a helyzet. A fénypor hatásfoka ugyanis romlani kezd egy bizonyos hőmérséklet alatt....

A lényeg ha a hatásfok a legfontosabb egy ledlámpa esetén, akkkor mindenképpen a powerled lesz a nyerő. Ha a színvisszaadás a fontosabb, akkor a modernebb powerledek, és néhány kifejezetten világítási célra gyártott SMD led a nyerő, a régi tipusok szinvisszaadási indexe sokkal rosszabb. Ha a hűtési szempont, és a nagy fénysugárzó felület a fontos (hogy ránézve se vakítsoon a lámpa) akkor a sima led a nyerő, kivéve ha a powerled elé megfelelő fényterelő van szerelve....
(#) ekkold hozzászólása Márc 26, 2012 /

Csak érdekességképpen: a minap vettem egy kinai powerledes lámpát, és amikor az elemeket behelyeztem olyan volt mintha pislákolna a led fénye, pedig a lámpa kapcsolója még nem is érintkezhetett. Aztán jobban megnéztem, és tényleg pislákolt a fénye, méghozzá attól az áramtól ami az ujjamopn keresztül foly át, mikozben az elemeket a lámpába toltam! Nem hittem a szemenek, hogy ekkorát fejlődtek a kinai gyártmányú ledek is, ezért megmértem mekkora áram ment át az ujamon!
Nos, mindössze 2,5uA (0,0025mA) áram folyt át, amitől a kinai powerled már látható fényt produkált!
(#) llaci56 válasza ekkold hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Azt kiszámoltad legalább, hogy hány Ohm-os vagy?
(#) didyman válasza xylacc hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Exponenciális a hőmérsékletre??
A lábon álló, kisebb LED-ek maghőmérsékletéről fogalmunk sincs, míg a teljesítményeszközök jó hőkontaktussal elvezetett melegéről legalább van. Egyáltalán nem biztos, hogy egy 300mW-os példány alacsonyabb üzemi hőn fog futni, mint egy 3W-os.
(#) didyman válasza ekkold hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Ez tipikus volt a pár évvel ezelőtti vackoknál is .
(#) ekkold válasza didyman hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Az lehet, de ez "normál üzemben" kb. akkora fényt ad, mint a CREE XR-E leddel szerelt lámpám, csak a fény színe ahoz képest zöldes-kékesebb színű.
(#) didyman válasza ekkold hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Jó, majd ezt egy év múlva kell úgyis megnézni az ilyen kínai akármiknél . Általánosságban azért nem fejlődik már akkora ugrásokkal a LED, mint pár éve, de nem is baj, foglalkozzanak végre a hőmérséklettel, illetve annak hatásaival.
(#) xylacc válasza didyman hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Az általad ledfényélett.jpg file-ként fölrakott-ból nem egyértelmű, hogy exponenciálisan nő az élettartam a maghőmérséklet csökkentésével? Fölrakom fordítva, hátha így jobban kirajzolódik.
Bár abban igazad van 100%-ig, hogy 300mW-os is lehet magasabb maghőmérsékletű mint egy 3W-os, de lehet alacsonyabb is. Meghajtás kérdése, és fényteljesítmény kérdése.
(#) xylacc válasza ekkold hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Bocsáss meg, igazad lehet abban az esetben, ha nincs szanaszét hajtva a POWER LED.
Sajnos abban a világban élünk, ahol mindenki arra hegyezi ki a LED technológiát, hogy bírjon ki 30-50K órát 40-50% fényveszteséggel. Így kiszámolják, hogy a maghőmérséklet legyen brutálisan magas, mert azt még kibírja...
Na de az ilyen maghőmérsékleten a hatásfoka a béka segge alatt van minden LED-nek.
A power led-ek megengedett max maghőmérséklete sokkal feljebb van(100°C+), ezért magasabbra is tervezik, tehát a hatásfoka rosszabb, mint az alapból alacsonyabb maghőmérsékletre tervezett dip vagy smd (max80°C) ledek-é.
Ebből kiindulva írtam amit írtam.
(#) didyman válasza xylacc hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Nem egészen (igen, megtévesztő a görbe), az a görbe LED fényintenzitás és üzemidő függvényét írja le. A görbesereg eltérő hőmérsékleteken rajzol, azok egy tetszőleges metszeteiből lehet kalkulálni a hőmérséklet-élettartam görbét. Arról beszéltünk, hogy 60-70 fok alatt célszerű maradni. Lesd meg az általad betett ábrán a 70 fok alatti tartományt: Közel lineáris (jó, fogalmazzuk úgy, hogy lineárisabb, mint exponenciális).
(#) xylacc válasza didyman hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Te érzed...
Szerintem egy függvény vagy lineáris (egyenes) vagy görbe (nem egyenes).
Ha szerinted az általam becsatolt élettartam/hőmérséklet görbe egyenes, akkor úgy van, nem nyitok róla vitát. Akár 50°C-nál, akár 70-nél, akár 90-nél.
Akkor is alap igazság, hogy minél kisebb a maghőmérséklet, annál hosszabb az élettartama egy LED-nek.
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

A powerledek adatlapján megadják, hogy mekkora áram mellett mekkora fényt bocsát ki, legalább 2 munkapontban, vagy grafikonként megadva. Továbbá a hőmérséklet függvényében is megadják a fényerő rel. változását.

A "szanaszét hajtva" , a "brutálisan magas" , és a "béka segge alatt van" nem mértékegységek, és gyakorlatilag nem definiálnak semmit, még ha jól hangzónak is tűnik egy hozzászólásban.

Manapság egy adatlap szerinti maximumon hajtott powerlednek is jobb a hatásfoka, mint mondjuk egy huzallábas lednek. Szerintem nézd meg párféle modernebb led adatlapját, és vesd össze őket.

A maghőmérséklet környezeti viszonyok és hűtés kérdése is, nem csak a meghajtóteljesítménytől függ..., de természetesen nem kötelező egy 10W-os ledet 10W-al hajtani....
(#) xylacc válasza ekkold hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Teljesen igazad van.
Ezzel csak arra céloztam, hogy a túl magas maghőmérsékleten üzemeltetett power led-ek sokkal többet vesztenek a hatásfokukból mint a sok kisebb teljesítményű led, amik nincsenek a maximális maghőmérsékletük felett üzemeltetve.
Egy power led-es termékről ugyanis nehezen megállapítható, milyen magas a maghőmérséklete, ugyanis csak a hűtőbordát tudja megérinteni az ember (bár van amikor az is érinthetetlenül forró)
Ellenben a kis teljesítményű ledekről könnyen megállapítható érintéssel, hogy vajon 60-70°C fölött vannak-e hosszabb működés után.
Sokszor láttam már, hogy egy powerled es fényforrás fél év alatt 50% fényveszteséget produkált.
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Idézet:
„A kis teljesítményű ledekről könnyen megállapítható érintéssel, hogy vajon 60-70°C fölött vannak-e hosszabb működés után.”

Pont ez a csalóka benne ugyanis ezeknek a tokozása nem túl jó hővezető, ezért esetleg még akkor is hidegnek vagy langyosnak tünik, amikor a betokozott félvezető már forró. Ha pl. a lábak tövénél fogod meg, ahol a kivezetés még vastag, ott jóval melegebb, de még ez is megtévesztő ugyanis a kis hőtehetetlensége miatt, abban a pillanatban amikor megfogod egyből lejjebb is megy akár 10...30 fokot is!
A fél év alatti 50%-os fényerővesztés egyszerüen hibás méretezés eredménye (de lehet akár szándékos is manapság), azonban a kisteljesítményű ledkkel megvalósított eszközöket úgyanúgy lehet hibásan méretezni, és az eredménye is hasonló lesz.
Arra akarok kilyukadni,hogy ez nem a led-technikán, hanem a kivitelezésen/megvalósításon múlik. Azonban ha minden tipus esetén normális méretezést és kivitelezést feltételezünk, akkor egyértelműen a powerled a nyerő.

A grafikon amit csatoltál eléggé elavult. 2009-ben már olyan CREE-XRE ledeket vásároltam, amik 350mA mellett tudták a 107lm/W hatásfokot. És azóta eltelt 3 év, jelentek meg újabbak/modernebb ledek is. Ha jól emlékszem az XM-L ledről olvastam, hogy 160lm/W körüli a max hatásfoka, de még 2A környékén is 100lm/w feletti. A huzallábas tipusok még optimálisan üzemeltetve sem tudnak ilyen hatásfokkal működni.

A világítási célú, melegfehér, magasabb CRI értékű ledek hatásfoka természetesen kisebb, mert azoknál nem az a fő szempont, de az arányok hasonlóak.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Konkérét adatokat is kerestem a neten:
XM-L T6 hidegfehér led:
700mA -> 280lm nyitófesz 700mA áram esetén: 2,9V
Ebből a hatásfok: 137,93lm/W
Forrás: Bővebben: Link
75 fokos chip esetén 90%-ra esik vissza (124lm/W)
150fokos chip esetén! 72%-ra -> 99lm/W !!
(#) didyman válasza xylacc hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Azt írtam, hogy közel lineáris. Az nem egyenes. Ne lovagoljunk már hülyeségeken .
(#) gyulank hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Sziasztok!
Van ugye Skori weblapján 2 védelemmel ellátott kapcsolás hálózati feszültségre.

A Zeneres verziót értem, hogy a Zener azért van, hogy a C2 Kondenzátor ne töltődhessen túl, ezáltal megóvva a C2 Kondenzátort, és a LEDeket.

A Tirisztor, a Zenert védi a túlmelegedéstől, de kell hozzá D1 Dióda, hogy C2 Kondenzátorban tárolt energia ne tehesse tönkre.

Most akkor a Zeneres Tirisztoros védelem mit csinál?
Miért teheti tönkre C2 Th1-et? Mennyire töltődik fel C2, és ha Th1-et tönkre teheti, akkor a LEDeket is nem?
De ha ezeket tönkre teheti akkor túltöltődik, és maga a C2 is tönkremehet. Akkor mit véd a Zeneres Tirisztoros kombináció?
(#) llaci56 válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Hogy tehetné tönkre a LEDeket, ha abban a sorban szakadás van???
Arra van a védelem, hogy a LED sor szakadása esetén az elkó ne durranjon szét. A LED sor szakadása esetén azokon áram nem folyhat, hiszen soros a kapcsolás.
(#) gyulank válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Jajjj...
Úgy, hogy előfordulhat, hogy nem áll meg az idő egy szakadás pillanatában, hanem utána újra érintkezik.
De ha a kondi védve van a túltöltődéstől, akkor a LED-ek is védve vannak a konditól. De akkor a kondi, hogy teheti tönkre a tirisztort?
Következő: »»   34 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem