Fórum témák
» Több friss téma |
Ha mehetne közvetlen a LED-ek elé a szabályzás annak én is nagyon örülnék, csak a felhasználás módja ezt nem engedi. Maga a lámpa fel lesz szerelve magasba egy konzolra, a szabályzó pedig a fénypultban foglal helyet, ami ugye hagyományos izzós cuccokhoz van kitalálva...
A lényeg, hogy ilyen lámpákkal kell minden tekintetben csereszabatos eredményt produkálnom.
PT4107 egy ilyen ic.
230V-ra is teheted, közvetlenül, trafó nélkül. Fényerőt is lehet szabályozni.
Ahogy elnézem az IC felhasználását, úgy tűnik mint egy kapcsolóüzemű áramgenerátor. Ilyet még nem próbáltam fázishasítással szabályozni, de lehet, hogy működik.
Inkább a TEXAS LM3445 IC-je 15W-ig. "TRIAC-Dimmable LED Lamp Using LM3445"
Vagy az LM3450. Ez 100W-ig használható. Az LM3444 a nem dimmelhető változat. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
vAGY ÍGY IS NEVEZIK: "LED Driver with Active Power Factor Correction and Phase Dimming Decoder"
Mindenképp fázishasítással akarod szabályozni?
Csak mert ebben az ic-ben elve van szabályozási lehetőség, ami biztosan működik.
Köszönöm a segítségeteket! Úgy látom ez az LM3445 működhet. Szerzek is belőle egy példányt és összedobok egy kísérleti áramkört.
Igen Sirály12, mindenképp fázishasításos kell legyen, mert már meglévő rendszerbe kell helyt állnia a lámpának, tehát ez a körülmény adott és konstans.
Ez jól hangzik, RET van is itt Szegeden.
Megépítetted már? Tapasztalatok?
Helló!
Odáig jutottam, hogy megvettem az IC-t, aztán kútba esett a projekt, lemondta a megrendelő... én meg szépen betettem a fiókba. Magánéleti problémák is adódtak, időm se lett volna nagyon foglalkozni vele. Mindenesetre érdekes nagyon, hogy ugyan kész LED lámpák vannak gyárilag, amik szabályozhatóak fázishasítással, ugyanakkor külön tápegység modult gyakorlatilag nem gyártanak, pedig rendesen utánajártam. Furcsa.
De! Gyártanak. Pont ma szemeztem egyel. Kb 15 ezerbe kerül. A bemenet a fázishasításos 230, a kimenete LED. Ha megtalálom, belinkelem.
Én meg vettem Kínából 15W.os dimmelhető LED "izzó"kat. Az hogy sokára jött meg, még hagyján, de ami jött az 5W-os és nem dimmelhető. Állati pipa vagyok. Mos bejelentettem az EBAY-nek. Legalább a fele árat vissza akarom kapni.
Vissza is fogod kapni, egyszer belenyúltam hamis memóriakártyába. Az eladó még csak nem is válaszolt a megkeresésemre. Az ebay 24órán belül visszaszerezte az összes pénzem.
Ez így nagyon szép, de 15-ért elég horror.
Sziasztok!
10db 3W-os cob led csíkot szeretnék sorba kötve 230-ról üzemeltetni lehetőleg villogás mentesen. 6-7V egy led nyitófeszültsége és 300mA kell neki. Tudtok hozzá valami olcsó, de megbízható kapcsolást javasolni?
Szia!
Szerintem Ne kösd sorba. Jobban jársz, ha párhuzamba kötöd és adsz neki egy kacsitápot és áramgenerátort. Az előtétkondis megoldás idővel megöli a ledeket és bazinagy is lenne. Csak ha sorba kötöd, akkor is 2µF-os kondi fog kelleni az előtétbe és egy óriási elkó kb. 1mF-os, hogy ne villogjon. A sorba 33 leddel számoltam, ha mégis azt választod.
Párhuzamnál az a baj, hogy ha az egyik led kihal akkor láncreakcióban megöli a többit is az áramgenerátor. Sorosnál meg legfeljebb egyet ki kell iktatni.
Amúgy nem kondis előtétre gondoltam, hanem rendes kapcsolóüzemű tápra, de ebay-en csak 30-40V-ig találtam. Persze lehet két körre is kötni, de az két tápot jelent. Ja a lényeg, amiért normális tápban gondolkodnék az pedig az, hogy sokat lesz kapcsolgatva! Napi 1000 kapcsolással nyugodtan lehet számolni. Ezt pedig a kínai tápok nem hiszem, hogy szeretni fogják. Esetleg ha után építek egyet megfelelő méretezésű alkatrészekkel Ez egy ablak nélküli folyosó világítása lenne, amit sokan használnak és most 7/24-ben van világítás teljesen feleslegesen. A felkapcsolást két infra indítja be és kb 10mp után fog lekapcsolni, persze ha nincs mozgás. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Ha nem nagyon hosszú a folyosó, LED-szalag helyett mehetne hangra/infrára aktiváló 1-2-3 E27-es villanykörte is.
Vagy: mozgásérzékelős fali váltókapcsoló a folyosó 2 végén. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Létezik mozgásérzékelős LED lámpa (izzó formájú).
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy 3db sorba kapcsolt 20W-os POWER LED-et rá lehet-e kötni 380V egyenfeszültségre? (Azért ennyi, mert ennyi áll rendelkezésre, ez FIX!) A hely, ahová kerülni fog, nem hozzáférhető, zárt lesz, tehát a hálózatról való leválasztásra nincs feltétlen szükség, ezen kívül el lesznek szigetelve a vezetékek, a ház pedig műanyag. Arra gondoltam, hogy Skori áramgenerátora erre is elégtétel lehet nagyobb feszültségű FET-tel, hiszen az Step-Down felépítésben működik. Számolgattam egy kicsit a táblázat alapján, és a következő kapcsolás jött ki. Szerintetek jó ez így, vagy meg kéne még változtatnom mást is?
Sziasztok!
Szerintetek ez működőképes lehet ? Szabad 100 ledet sorba kötni ? A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Szabad. Megfelelő védelemmel, áramkorláttal.
Nem lenne jobb egy erre tervezett céláramkör?
Nem drága, és biztosan nem lesz baja, sőt szabályozható is, ha ez is kellene. Kis helyen elfér. PT4107. Kiegészítés: a kapcsolásból még pár alkatrész el is hagyható. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
24 ledig jó a kapcsolás. Ha 1W-os ledekkel számolunk. 100 lednél több meghajtó áramkör, vagy más kapcsolás kell.
Elkészült a 80%-a a led égőnek. 97 darab led lett végül hosszas számolgatás ,átgondolás után.
kipróbáltam,mindegyik világít. Ha egyszer az egyik úgy menne tönkre hogy nem zárlatos,hanem szakadt lesz,akkor szakaszolással kiderítem gyorsan hogy melyik a bűnös a 97 darabból. így néz ki.
Sziasztok!
Egy világítós kapcsolóba kellene nekem led visszajelzésnek. Bővebben: Link A linkelt rajzhoz hasonlóan egyszerűen és helytakarékosan szeretném megvalósítani. Lehetséges ez csak egy soros diódával és egy előtét ellenállással? A led egy sima 3mm fehér led lesz, 20mA árammal és 2,5V feszültséggel. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |