Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Na ez már majdnem jó ))))))))))) Lefelé egyesével számol , de felfelé kettesével ((( De valóban nem megy mínuszba.
De miért is kellene számolnia? A rotary encoderek nem úgy működnek. Vagy én értem félre, hogy nem az a feladat? Üdv!
Szia!
Az encoder, valóban nem számol, csak egyszerűbb esetben kiad egy A-B jelet, ami fázisban 90°-al el van tolva egymáshoz képest, és az iránytól függ melyik jön előbb. Bonyolultabb esetben, még van egy abszolut "0" érték is, ami mindíg azonos szögpozícióban jön. Jelen feladat az enkóder iimpulzus-szám és irány beolvasása, amit midenki úgy és arra használ amire épp kell neki. (Ha jól értettem a kérdésed) Üdv: Zsolt
Az utolsó amit küldtél ,qencoder.pic Hétfő 22.31 kor.
Hello!
Félreérted a dolgot. Az enkóder azért ad ki kvadratúra jelet, hogy meg lehessen különböztetni a jobbra-balra tekergetést és az impulzus számmal arányosan működtethessen egy számlálót fel-le. De ha a jeladó úgy áll a pozíción, hogy az egyik impulzus kimenete pont a fel vagy lefutó élénél van, és "ott "vacillál" akkor a számláló nem számolhat. Pont azért van a 90 fokban eltolt jel, hogy a váltás, mindig a másik kimenet stabil állapotában legyen. Ez mind két kimenetre oda-vissza igaz. üdv! proli007
Ezt én értem, de nagyon kicsi az esély arra, hogy megállítod úgy a jeladót, hogy az egyik jel "vacilláljon". Mechanikailag pozícióba ugrik. De ha mégis sikerülne, akkor a mellékelt kapcsolásban a megoldás
Szia!
Attól függ milyen a jeladó. Az egyszerű pl.: digi potmétereknél van mechanikus pozícionálás, a nagyobb felbontású jeladóknál már nincs. Amiket mi használunk ipari elektronikában, ott bizony sokszor álló helyzetben is (PC-s program szerint) "vacillál", bár ezt az elektronika nem veszi figyelembe, meg itt nem is ford/1000 osztásról beszélünk. Na mindegy, itt szerintem nincs jelentősége. A progid, szerintem jó, de felizgattatok, így csinálok egy teszt kütyüt (sajnos jeladóm nincs itthon, így egy egérből), aztán megnézem a gyakorlatban a megoldásokat. Majd jelzek. Üdv: Zsolt
Akkor fejlesztgesd tovább és lássuk mire jutsz vele
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Hello!
Most jó. De én máshogy látom a dolgot. Ezeknél az egyszerű lelkületű ebkódereknél, mechanikus kapcsoló van, ami minden átváltásnál "kontakthibázik". Vagy is hiába ugrabugrál egyik pontról a másikra, váláskor akárhány impulzust adhat. Mint ahogy egy számlálót sem lehet léptetni mechanikus kapcsolóval. üdv! proi007
ok , bár Ti sokkal ügyesebbek vagytok .
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Hello!
Használt már valaki LCD kijelzőt PIChez Flowcode-dal? Nekem egy ilyen van: QC1602A A képen jól látszik hogy elég sok csatlakozója van. Többségét értem. A bajom csak az, hogy van 8 db adat csatlakozója. Míg ha FlowCode-ba behozok egy 16x2-es LCD-t, akkor ott csak 4 (vagy5) adat csatlakozó jelenik meg. Ezt hogy lehet kezelni?
Sziasztok!
Valaki nem tud egy progit és kapcsirajzot arra a célra, hogy 2db nyomógombbal (fel és le) lehessen léptetni 8db kimenetet és ezt kijelezni egy 7szegmenses kijelzőn 1-8ig? Sajnos programot nem tudok írni, de van PIC égetőm, Először IC-kel szerettem volna megcsinálni, de át lettem irányítva ide. Még annyi lenne a lényeg, hogy pici késleltetés kellene a relék behúzása és ejtése között, hogy ne nyissanak egybe. Előre is köszönöm a segítségeteket! mhatalyak
Ilyen kapcsolást és programot nem fogsz találni,de ha gondold privátban megbeszélhetjük a programírást és a kapcsirajz készítést
Valami ilyesmi?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Ember, ha már vettem a fáradtságot és összedobtam neked egy rajzot, Te is vehetnéd a fáradtságot és leírhatnál pár betűt, hogy jó vagy nem, vagy valami!
Bocsánat, nem figyeltem a témát. Köszönöm szépen, meg nétem!
Igen ez teljesen ugyan az, ami nekem kell. Már alakul a dolog meg is rajzoltam, csak másik PIC-el. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Én valamikor a PARSIC-os kezdésemkor csimáltam 16F628A-ra ilyet (a fiamnak kellett quad-hoz).
1db 7 seg kijelző, 8db kapcsolható bemenet, 1db "fel" nyomógomb. A működés: 1-8 -> 1-8 (tehát visszafele nem ment, mert elfogytak a PIC lábai, mivel a 628 csak 18-al rendelkezik).
Üdv mindenkinek lenne egy kis problémám!
Parsic nevű progival összehoztam egy riasztó programot de valamiért nem tudja lefordítani a parsic a pic-be ténylegesen égethető programot, híbát ír ki ha megpróbálom mégpedig a hiba a következő: no bit-name at object ZV1 itt a progi is Nagyon megköszönném ha valaki kisegítene, ez az első program amit próbálok megírni és már kicsit zavar hogy ennyire nem megy.
Javítva, de nem ellenőrizve.
Köszönöm a gyors reagálást!!!
Csak a testelés volt a hiba benne?
Én elsőre ezt láttam benne.
A PARSIC útálja a nem bekötött lábakat.
Azt, hogy hogyan kell működnie, te tudod, mint írtam, nem ellenőriztem.
Működik rendesen, vagyis majd megépítés után kiderül, de a Parsic-on belül működik rendesen.
Egyébként ez egy 5 zónás riasztó aminek az első zónája időzített.
16F76-os van itthon, de a szoftver már megoldódott. Már csak ki kellene bővíteni a progit, hogy 2db potival lehessen szabályozni egyik kimenetet hogy meddig legyen magas szinten és meddig alacsony szinten. Szenvedek vele, meg nézegetem a példaprogikat flowcodeban, de mire rájövök..
Hát ha flowcode-ban akarod, azt nem itt kell kérdezni.
Egyébként sok sikert hozzá.
Sziasztok, parsic 3.6-os program megszerzésében tudna valaki segíteni privátban? Köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Helló. Egy ilyen távirányítót össze-e lehetne hozni parsicban egy ilyen vevővel? Ha az utóbbi adóját rákötöm egy PIC Tx lábára, és a vevőt rákötöm egy másik PIC Rx lábára, akkor az első PIC amit UARton küld a máisk PIC,be elméletileg át kellene vinnie vezeték nélkül ennek az adó-vevőnek. Viszont a vevő PIC, csak azokat az adatokat veszi, amit megadok neki. Pl: ZV1, ZV2, stb. Hogyan tudnám az első linkelt távirányító jeleit befogni?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |