Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Egyszerűbb a megoldás: a két UCH és az UBL fűtése sorbakötendő, az UY1 teljesen eltávolítandó. A fűtésnek a 0 és 110V leágazás közt a helye(előtét ellenállásra szükség van 150Ohm, min. 5W). Az UY anód és katód közé egy minimum 1000V-os dióda, pl. 1N4007. Ha nem értesz hozzá, inkább ne csináld meg.
És esetleg az így megnővekedett anódfeszültségen sem ártana csökkenteni.
Na ezt én nem tenném. Fűtőfeszek: UCH: 20V, UBL: 50V, UY: 50V; az UY-t nem ajánlatos egyszerűen diódával helyettesíteni, jóval nagyobb lesz a tápfesz., meg minek, ha a cső működik? A szűrőelkót bizony ki kell szigetelni, és a kapcs.rajz szerint kell az előfeszt megoldani.
Igazatok van. Elfelejtkeztem arról, hogy az egyenir. csöveknek nagyobb a belső ellenállásuk. Akkor kell valahonnan úgy 140V fűtésre.
Persze, hogy kell, de ott is van a 138V-on jelzett helyen.
Köszönöm a segítő hozzászólásokat a "2 UCH-s" néprádióhoz.
Négy helyen tér el ennek kapcsolása a közismert alapkapcsolástól - az eltérő cső miatt ez nagyrészt szükségszerű. Itt van az eredeti és a másik kapcsolás az eltérések színes jelölésével. Újra végigkövetve a rádióm huzalozását, úgy látom, hogy a nálam lévő néprádió mindenben megfelel a második rajznak - biztosan kerül máshoz is kerül példány, mert a jelek szerint ez is gyári változat. Azt a kérdést nem érintette még senki, hogy 32-es helyett jobb-e az 50-es kettős elkó, mint ahogy azt sem, hogy az UF cső helyére úgy illik-e az UCH, ahogyan berajzolnom sikerült.
Most néztem meg a rajzot és tényleg. Így egyszerűbb.
Fgyj! A 2x50µF-ot nem biztos, hogy fogja szeretni az UY. A második UCH-n a trióda rácsát nem kell kötni sehova. Viszont ugyanitt a hexóda 3. rácsát se kösd sehova. Ha mégis, akkor az 1. ráccsal kell összekötni. A 220 vs. 330kOhm-nál nem tudom, melyik lesz a jó. Meg kéne nézni egy olyan Orion rajzot(bármely más rádióét), ahol ugyanez a csövezés.
Kedves kristikoma, a rajzon azt ábrázoltam, ami a hozzám került készülékben látható. A forrasztások és a szóban forgó alkatrészek eredetieknek tűnnek.
Megnéztem a 216A, 227A, 228A, 239A, 325, 330 rajzát. Többnyire 2x32 az elkó, csak a 239A-ban 2x50. -- Ezekben a rádiókban a 2. UCH triódájának van feladata. -- Az ellenállás általában 470k, csak a 330-as típusban 330k.
Akkor azt az ellenállást a próba erejéig hagyhatod. Ahol a második UCH triódáját használták, ott mindig hangfrekis előerősítő volt a feladata. Igazából be lehet tenni(néhány plusz alkatrész), ha nem cél a teljes eredetiség, hanem használhatóság a feltétel. Az elkó legyen 2x32uF. Elvileg ugyan bírja az 50µF-os elkót is, de szórhat a kapacitás, nem is keveset. Brumm mentesnek kell lennie így is.
Az UY-nak illik bírnia a 2x50µF-ot, bár én inkább 2x32-t tennék oda, beszerezni is könnyebb. A 2. UCH trióda rácsot kösd testre!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
A mellékelt fotón a 2. UCH bekötései láthatóak. Ez még nem testre kötés?
A képről nem egyértelmű, a 4.sz. lábról van szó, úgy tűnik, hogy azaz.
A jelek szerint ezek a lábak (4, 7, 8) mind a testre vannak kötve ebben a példányban.
Üdv. Nektek! Tudna valaki segíteni Unitra ZK 145-ös magnó rajzzal? A googliról nem sikerül letöltenem. Előre is köszönöm!
Üdv Ferenc!
ZK-145 csöves , vagy NZK-145 sztereo lemezjátszó-magnó tranzisztoros.?
Köszönöm szépen! Ennél jobban nem is sikerülhetett volna, mert éppen egy 145-ösre tettem szert, csak, mivel azt olvastam, hogy a 140, és a 145ös kapcsolási rajza megegyezik, így a 140-est kértem, hátha könnyebben megy. Tehát ez tökéletes. Remélem, hogy helyre tudom hozni, mert a belseje szinte újszerű, csak a csövek hiányoznak. A számlálót viszont cserélni kell, mert spiáter a váza, és szétporlad. Elvileg csak arra kell, hogy aki nem látott ilyent, az is láthassa, hogy abban az időben ilyen is volt. Örülök, hogy segítettél!
Egy kicsit belekeveredtem. Próbálkoztam mindkettő letöltésével, és az elküldés után, amikor kiléptem a gépből, úgy emlékeztem, hogy a 140-est kértem, a rajzot meglátva már csak azzal foglalkoztam, hogy átnézzem a kapcsolást.
Üdv!
Ha küld egy képet a számlálóról , szétnézek. Jöhet privát is. Üdv: Öreg T.
Itt van a TK145,ugyanaz mint a másik,csak tizszer jobban volt megcsinálva mint a kommunista licensze,két rajz,nyomtasd ki
Kapcsolasi rajz, keszulekterv lehet jo, rossz, hanyag, bena, alul- es felulmeretezett...sok-sok minden de kommunista, na az biztos nem.
Köszönöm szépen! Megpróbálok ma egyet készíteni, remélem használható lesz! Üdv!
Köszönöm a segítséged! Ez még jobban használható a felbontás végett! Azért a másikat sem becsülöm alá! Majd készítek képet a munkáról! Üdv!
Elég jók voltak a fényviszonyok, és sikerült négy képet készíteni. A számlálónak a váza úgy tönkre ment, hogy a csigatengely házát, ahol vékonyabb volt a fala, kézzel megszorítva szétmállott. Az egyik tartó fül könnyedén elvált. A készülék belső részéről készült képen látszik, hogy megérdemelne egy megmentést, ezért, ha lehet, nem alkatrésznek szánom. Külsőleg is elfogatható.
Köszönöm az eddigi segítségeteket! Üdv. Ferenc
Abban az időben a lengyelek kommunisták voltak,aztán képesek voltak arra masinára még a Grundig nevet is rá irni,igy a sok naiv ember vásárolta méreg drága áron,mikor hazavitte és kezdte használni,látta azt,hogy milyen gyenge minőségű,a GRUNDIG név egyaltalán nem talál hozzá
A Grundig sosem volt kiemelkedoen jo marka, ezt szogezzuk le. Azon felul nem a lengyelek irtak ra, hogy Grundig, hanem a nemetek.
Nekem van 140-hez számlálóm, működik, jó a 145-höz is.
Üdv!
Megnézem , szerintem van. Csak este tudok válaszolni.
Lehet hogy nem volt a Sony,vagy Akai mellett,de a Teslánál,vagy a ruszkiknál jobb volt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |