Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   485 / 1385
(#) Moderátor hozzászólása tib12 hozzászólására (») Aug 12, 2010
 
Légy szíves a megfelelő témában folytatni, van már töltős téma épp elég.
Köszönöm.
(#) elektromania92 hozzászólása Aug 13, 2010 /
 
Szisztok.
Egy ismerősöm hozott nekem Csehből kémiai ónozót.
Gondolom ez is, olyan mint az általatok gyakran emlegetett TN160, aszthiszem, ez a neve.
Szeretném megkérdezni, hogy, hogy is kell ezt használni?
Irja rajta, hogy vagy szobahőmérsékleten, vagy 60 - 70C-on.Ir valami, olyat is, hogy az állandó szintet, desztilált vizzel kell fentartani. No ezt nem értem. Meg nincs is desztilált víz kéznél.
Azt hittem, csak ugy kell, hogy a nyakot belepem vele és várok.
Használat után visszaönthető, vagy elfogy, vagy mi történik, milyen reakciót lehet észrevenni.
Köszönöm a választ.
(#) gulasoft válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
nem lehet hogy por, és azt kell higítani desztvízzel?
(#) elektromania92 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Dehogy ez valami savas oldat. Folyékony, műanyag flakonban van.
(#) gulasoft válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Akkor ne foglalkozz vele, majd veszel desztvizet, úgyis az ón fogy el belőle először nem a víz.
(#) elektromania92 hozzászólása Aug 13, 2010 /
 
A nyákokat megcsináltam, de magával az alapanyaggal nem vagyok megelégedve. Nagyon vacak, olyan műanyagos hatása van, biztos valami epoxid alapú.
Soha többet nem veszek ilyet. Amit a suliban kaptunk, az sokkal jobb volt. Gondolom az volt az üveglaminát alapú. Azt még fűrészelni is sokkal jobb volt. Ez meg könnyen törik, fűrészeléskor.
No a nyákot bemártottam a már említett ónozó folyadékba. Nagyon hamar létrejött rajta a cin réteg. De az egyik sarkán nem, pedig teljesen ellepte. Kicsit tovább hagytam benne, mondjuk 15 percig, és néhol, olyan feketés lett. Forrasztani nagyon nehéz, nem tapad. Próbáltam 450 C fokkal melegíteni, úgy sem, mégcsak nem is melegedett a vezetősáv. Mondjuk, eddig a nyákjaimra, amit én csináltam egyszer sem sikerült szépen forrasztani, pedig csak a réz volt. Mi lehet az oka?
A sulis nyákok, amik rendelve voltak, arra igen szépen lehetett.Ezért gondolom, hogy nem a cinező, vagy a cin az oka.
(#) J-O-E válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Műanyag háztartási súroló szivaccsal polírozd mielőtt felhasználod, mikor kimarattad akkor is polírozd fel vele.
Minden polírozás után alkohollal tisztítsd és ne fogdosd össze. Ez után ónozd, de a kémiai ónozó sajnos ilyen, előfordul hogy szürkés és nehezen lehet forrasztani ez inkább védőréteg szerűség.
Nem tudom látszik-e a fotókon, de nekem is enyhén matt szürke foltos, ezeket vasalással készítettem és kémiai ónozóval ónoztam, "0,2-0,5" vékonyak a vezetősávok.
(#) J-O-E válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Sőt inkább ezeken látszik, és később sötét szürkévé változik ha nem lakkozod le.

OPTOx8.JPG
    
(#) elektromania92 válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Az enyém is valami ilyesmi... Lehet, hogy ott rontottam el, hogy kivettem és oldószerrel átkentem. Gondolom elkezdett korrodálódni. De amit a suliban kaptam, készen. Az szép, fényes. Küldenék képet is, de nincs kéznél a gép.
(#) Mzolee válasza tbence3 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Idézet:
„Meddig lehet a hidrogénperoxidot tárolni?”


Tudom hogy régi a hozzászólás, de mivel nem nagyon láttam rá választ ezért ezúton megadom én
(másnak is jóljöhet)

A Hidrogén-Peroxid 35% szavatossági ideje kb. 1 év
(#) tbence3 válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) saraha válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Na ebből is látszik,hogy ki milyen szinten olvasgatja a HE-t!
(#) tomsimatyi hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Nem tudjátok honnan tudnék szerezmi gyorsmaratót??HEstroból nem postázzák sajna,pesten meg nagyon ritkán járok
(#) BarnaPili válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Vas-III-kloridot minden elektronikai alkatrészbolt tud neked adni,esetleg meg lehet kérdezni a patikákban is,korábban ott is volt vasklorid.Meg ha jól emlékszem a Vaterán is árulnak ilyesmit.

Üdv! B.István
(#) elektromania92 válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Hello.
Kísérletezgettem egy kevésbé sikeres nyáklapon. Univerzális oldószerrel letöröltem a fotólakkot. A vezetősávokra nagyon szépen tapadt a cin, még 280 C fokon is.
Aztán a másik felén ugyanígy csináltam, csak azt a részt bemártottam a kémiai ónozóba. De csak pici ideig volt benne, amíg fényesre szürkült.A cin így is nagyon szépen tapadt.
Ott hibázhattam, hogy az oldószerrel áttöröltem, attól korrodált, és akkor már nem tapad a cin.
Vagy pedig, az alkatrész forrszemek miatt. Azokat 2mm átmérőjűre terveztem, 1mm es furat átmérőhöz. Lehet, hogy fúrás után kevés fém marad, amire nem tud aztán rátapadni. Lehet ez is az oka?
(#) tomsimatyi válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Szia
Köszi,körbenézek vaterán,meg megnézem nagykanizsán is.
(#) tomsimatyi hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Tudom hogy nagyon alap kérdés,de elmondanátok hogy hogyan kell használni a VAS-III-KLORID-ot?
köszönöm
(#) Zoli_bácsi válasza simib hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Fotózással ez az alap, hogy így nézzen ki. Szép lett.
Üdv!
(#) Frankye válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Ha por/granulátum alapú, akkor vízben fel kell oldani. Ha folyadék, akkor már nem kell hígítani. A NYÁK lemezre a ki NEM maratandó részekre fel kell vinni egy védő réteget, ez lehet alkoholos filccel, lakkfilccel, fotolitográfiai úton, vagy vasalással (kizárólag lézernyomtatóval, vagy fénymásolóval, fényes felületű, tehát nem nedvszívó felületű papírra felvitt festékanyag felvasalásával), majd a fentiek szerint elkészített oldatba helyezve a NYÁK lemezt, a nem letakart részekről az oldat a rezet eltávolítja (lemarja).
A vasklorid oldattal légy óvatos: Kézre, szembe, szájba ne kerüljön (érösszehúzó hatású!), a ruhára kerülve el nem távolítható (kivéve: olló), rozsda színű foltot hagy. Több mosás során sem jön ki, és az anyagot is roncsolja.
(#) tomsimatyi válasza Frankye hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Köszönöm a részletes leírást.Granulátum alkapút néztem.Azt honnan tudom hogy mennyi vízbe mennyi granulátum kell?Ennek valami keverési aránya van, vagy szín alapján?
(#) Frankye válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Célszerű a lehető legtöményebbre keverni, ezért a granulátumhoz kevés vizet adsz, majd kevergeted. Amikor más nem oldódik jobban, akkor megint víz, keverés, megint víz, keverés, míg az összes granulátum fel nem oldódik. Konkrét keverési arány nincs, de a végeredmény egy világosabb, féláttetsző, sárgásbarna (rozsdaszínű) "lötty". Fontos, hogy szilárd anyagdarabka ne maradjon benne, ezért inkább legyen hígabb az oldat. (Gondot ez nem okoz, legfeljebb lassabb lesz picivel a maratási folyamat. Friss oldatban, mérettől, és maratandó felület mennyiségétől függően, kb. 5-10 perc, szobahőmérsékleten. Melegítéssel a folyamat gyorsítható.)
Arra vigyázz, hogy fémekkel semmiképpen ne érintkezzen az oldat, mert erősen korrodatív, azaz mindent megfog/elrozsdásít! Mindenképpen jól szellőző helyen használd, és zárt edényben tárold! A maratáshoz is üveg, vagy műanyag edényt használj! (Legjobb, ha üvegessel csináltatsz tálkát, esetleg Bari- fórumtárs ötlete alapján "függőleges" maratótálat készít(tet)sz. Ebbe bele lehet lógatni a maratandó lemezt. (Az aljára mehet a fűtőszál, ami akvarisztikai fűtő, és akár egy buborékoltató is. Ez gyorsítja a maratást.)
(#) elektromania92 válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Szia. Én 1kg os kiszerelésben vettem granulátumot. Azt 4L vízben kellett feloldani.
És arra vigyázz, hogy fémre nehogy kerüljön. Műanyag, ill. üveg tálban csináld.
Nekem rácsöppent egy kevéske egy csavarhúzóra, nem vettem észre, csak akkor mikor elrozsdált. Ezzel vigyázz!
(#) tomsimatyi válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
Lehet hülye kérdés de ilyen műanyag ételtartót,amit lehet mikrózni,olyanban is lehet?Mert abból van minden féle méretű,és azok zárhatóak.
Fűtőszál helyett az nem jó hogy ha meleg vízben oldom fel.Ha csak annyiban változik hogy lassabb akkor nekem jó,mert nem vagyok az a sietős fajta,szépen kivárom.
Egy adag oldatot hányszor tudok használni átlagban?
Ja és ugye nem kell mindet feloldani csak annyit amennyire szükségem.A granulátumnak nem árt hogy felbontás után levegőn lessz??
(#) elektromania92 válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Hello. Én is olyan műanyag kajatálat használok. Az tökéletesen megfelel neki. Én is csak szoba hőmérsékleten használom, illetve kint a levegőn. Meleg időben, olyan fél, esetleg 1 óra. Nem is nézek rá, itt ott meglötyögtetem.Először nehezebben indul be, de amikor elkezd, akkor mar gyorsan megy. Azt az idő meg eltöltöm a pakolászással, keresgéléssel, alkatrészek előkészítésével.Ha sietős, akkor lötyögtetem, úgy gyorsabb egy kicsit.Az oldatot nagyon sokszor felhasználom, használat után visszaöntöm.Én feloldottam mindet, mert nem tudtam, hogy tárolni a granulátumot.A nedves közeget nem szereti, ezert levegőn nyitottan ne tárold. Én jó alaposan visszaragasztottam a zacskóját. Van mégy így, vagy fél kiló tárolva.De az se jobb ha feloldom. Van 4L feloldva, de annak is lejár egyszer az ideje.
(#) nincsmsnem hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Hello aztszeretném kérdezni hogy nyákotszeretnék készíteni "filctollas" módszerrel olyan filctollat honnan tudok szerezni ami jó hozzá vagy jó a sima alkoholos ha elég új és jólfed ? és a nyáklapot honnan tudom beszerezni ? előre is köszönöm mostcsinálnék ilyet először
(#) elektromania92 válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 15, 2010 / 1
 
Mindent tudsz szerezni, innen a HEstore ból, vagy ha van a közeledben elektronikai üzlet, akkor onnan. A legjobb az Edding filctoll, azt nem marja alá a sav.
(#) tib12 válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 15, 2010 / 1
 
Én már marattam panelt olyan sima alkoholos filcel ami már majdnem ki volt kopva és ugyahogy jólett, a kinézet nem a legjobb de majd rakok képet!
(#) elektromania92 válasza tib12 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
No én is próbáltam hasonlot... Sajnos egy versenyen, igy alakult... De az Edding jó volt, csak nem én használtam...
(#) nincsmsnem hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
köszi a vállaszt. akkor jó a sima alkoholos is csak nem valami "szép" meg utánna belerakom a folyadékba és készis van ?
(#) tib12 válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 15, 2010 / 1
 
Igen elég annyi képen az eredmény de én beforrasztó ónoztam mert ugye a kondenzátorokhoz vastagabb vezető kell! És ne felejtsd el letakarítani acetonnal vagy valami alkohollal a filcet!!!
Következő: »»   485 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem