Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Mennyiben számít, hogy a NYÁKon a vezető 45 fokban vagy ívesen hajlik? Követek-e el akkor hibát, ha ívesre csinálok minden hajlatot?
CMOS IC-k összekötésénél jeleket átvitelére elég lehet vajon a 10 mil vezetőszélesség 35 mikronos rézvastagságnál? Ugyanennyi szigetelőtávolságnak? Ugyanezek IC-k lábaihoz hány mil-lel vinnétek tápot milyen szigeteléssel? Köszi előre is!
Laminálónak a legjobb a fénymásoló fixálóhengerpárja
szervizekben szerintem fillérekért hozzá lehet jutni ! csak egy motor (a rossz lamináló motorját tudod használni) és egy hőfokszabályzó . Nálam már vagy egy éve megy hibátlanul , egy régi NDK analóg hőfokszabályzóval és az eredeti szondájával . Ha valakit érdekel van még vagy 30db szabályzóm .
Ha a vonaltípust kérdezed akkor mindegy, hogy csinálod kivéve ha induktivitás vagy tekercs lesz kialakítva a nyákon. Nem tudom mennyi a 10 mil, de a nyákon ha nem lesz több a vezető hossza (amit nem írtál) 10-15 centinél akkor biztos elég kell, hogy legyen.
Annyiban számít, hogy nagyobb frekvenciákon (MHz-es tartomány) ha 90°-ban töröd meg a vezetéket, szórt RF zavarok keletkezhetnek (a jelenség mélyebb magyarázatára most nem térnék ki). Én általábanmindent úgy tervezek hogy 45°-ban töröm, de ha minden íves az a legjobb választás.
A legkisebb vezetékszélesség az alkalmazott gyártástechnológia korlátaitól függ egyrészt, másrészt a vezetősávon átfolyó áramtól. Ha nem vagy biztos a dolgodban érdemes egy kalkulátorral (van a neten rengeteg) ellenőrizni hogy az adott szélességű és vastagságú vezetőfólia képes-e elvezetni azt az áramot ami folyni fog rajta. Én 16mil alá nem szoktam menni ha nem muszály. A szigetelőtávolság megint csak a gyártástechológia illetve az egymástól elszigetelt részek közti potenciálkülönbség függvénye. Erre is létezik kalkulátor, de TTL szinten vagy párszor 5V-os feszültségek esetén a 10mil bőven elegendő. Ökölszabályként alkalmazható a minél vastagabb annál jobb elv, de ha nagyon vékony vezetősávokkal tervezel és nem vagy biztos a dolgokban, érdemes utánaszámolni. Mivel nem töltötted fel a konkrét kapcsolást, biztosan senki nem fogja tudni neked megmondani, hogy most kevés-e a 10mil vagy nem.
Felelőtlenség olyat kijelenteni, hogy mindegy! Ha valamit nem tudsz vagy nem vagy benne biztos inkább ne adj másnak félrevezető tanácsot!
Rendben, bocsi. Annyit még hozzá tennék, hogy kalkulátor van a Sprint Layout-ban.
Sziasztok !
Nem látott valaki mostanában teszkóban ilyen laminálót ? Csak ez a fajta jó (Holamo3) ! Köszi !
Eagle-ben hogy lehet a NYÁK rajzról levenni az alkatrészeket, mert ugye minden be van jelölve, így nem tudok úgy nyomtatni, hogy az nem lenne ott.
Leírást olvastad? Gondolom nem. olvasd el! Alapdolog a rétegek be és kikapcsolása!
Mielőtt újabb buta kérdést tennél fel anélkül hogy a keresőt használnád: a 674644-nél van belinkelveBővebben: Link
Okés, kössz. Valahogy megbirkózok vele, nem tudok angolul...
Bocs, igy végigolvasva az általad írtakat, nem egyértelmű hogy miért nem reszelted ki a felső henger tengelyét! Sokan leírtuk korábban hogy nem vastag cuccok, de pláne nem NYÁK lemez laminálására fejlesztették ki a laminátorokat és mindenki azt javasolta hogy meg kell reszelni a tengely végén lévő lyukat hogy jobban el tudjon mozdulni felfele.
Én körbejártam már a fél országot, a cég egyik illetékes főmuftiját is megkerestem e-mailben és az általad is leirt típust már levették a polcokról, ami volt az kiárusították fillérekért és nem tervezik a közel jövőben hasonló termék árusítását. Véleményem szerint valóban más irányba kellene elmozdulni, és igazat adok kaqkk társamnak! A fénymásolók illetve a laser nyomtatók fixáló hengere lehet a jobban járható út! Nos ebben kellene egy olyan típust találni ami esztétikusan és könnyen felhasználhatóak a mi céljainkra. De ebben az esetben valóban egy olyan típust kellene találni ami elterjedt és beszerezhető. Lehet hogy rossz a tapasztalatom, de bontókban általában az olyan fixáló hengerek amelyek működőképesek -a fűtésére gondolok- elég drágák. De hátha van egy olyan típus, ami elterjedt és könnyen, olcsón beszerezhető.
És még van egykét előnye is a gyári laminálóhoz képest : 1 kb 20s alatt melegszik fel (nem kell perceket várni ) Én kicsit türelmetlen vagyok
:2 az A/4 es nyákot is egyenletesen felmelegíti ,nem kell előmelegíteni . 2-3 áteresztés és kész a nyomat . Ja és amikkel eddig találkoztam az egy sem igényelte a reszelést mert mind rugófeszítéses volt ,és mindenféle átalakítás nélkül bevette a nyákot !
Szia !
Köszi ,hogy válaszoltál ! Köszi - bár nem örülök neki - hogy megerősödni látszik a véleményed által a gyanúm ,miszerint hiába keresem ezt a típust . Azt viszont nem értem miért kellett volna reszelnem - én is olvasgattam- ,tökéletesen viszi a vastag panelt ! Beállnék én is a sorba ( fénymásoló ,vagy lézer henger ) ,de hogyan tovább ? Üdv : István ui: azért szóljatok légyszi ,ha láttok valahol ilyet ,ehhez lenne akkor alkatrészem.
Már többször is belinkeltem a képeket az általam épített "játékszerről" Itt a témában le is írtam mit hogyan csináltam . Ha kell akár hőfokszabályzót is tudok hozzá küldeni . Ahogy észrevettem a gyári lamináló motorja és
fogaskereke legtöbbször egyszerűen ráépíthető a hengerpár oldalára (egy kis agyalás azért nem árt) A saját hőérzékelője is marad és tökéletesen működő cuccot lehet egykét óra alatt összetolni . Nálam is tervben volt-van a pices hőfokszabályzó és motorvezérlő De evvel az egyszerű régi NDK szabályzóval is tökéletes ezért nem kapkodtam a fejlesztéssel .
Rendben és köszi ,de hol és milyen lézert ,vagy fénymásolót vegyek ?
Csak a fénymásoló jó (abból is csak a nagyobbak ) Bontottam szét több fénymásolót de
csak a nagyobbakban volt használható hengerpár . A kisebb hordozható fénymásolók és a legtöbb lézernyomtató csak egy hengert használ (és ez nem jó nekünk)
És itt is van egy pár kép , a "laminálóról"
Ez az a cucc amit saját magamnak építettem és már vagy egy éve használok . Az előzőleg belinkelt képen egy rendelésre készített gép látható http://mickey5.fw.hu/kaqkk_sys.html#20100719
:google:
Youtube 3:35
Meg sem nézted ugye?
Magyar! Azzal csak megbirkózol ugye?
Nekem is most jól jönne egy gyors megoldás. A PIC-es vezérlést majd a későbbiekben fogom megcsinálni. Több dolgot is elkezdtem, előbb azokat szeretném befejezni.
Ment a privi.
Jelentem nekem is működik az egyszerűbbik tacskós laminálóval! Gyári motor ki, léptető be, és kapott egy egyszerű komparátoros hőszabályozást!
A 88-ik oldalig olvastam a fórumot, szóval nem tudom volt-e már róla szó, de nem kell erőltetni a műnyomót! Mezei 100g-os fénymásolópapír (ún. színes papír) nagyon jó eredményt produkált! A panelen szándékosan csináltam extra vékony vonalakat is, hogy lássam mit tud a technológia. Vaskloridot viszont vennem kellene, mert ez már nagyon öregecske. És az előmaratás a lényeg! Sokat szívtam, mire ezt kipróbáltam, és így viszont tökéletesen tapad a festék, alig bírtam ledörgölni! A legvékonyabb vezetéknél látszik hogy megszakadazodik, illetve a keretnél. Mondjuk megjegyzem használni akarom, nem rekordot dönteni
Szia! Nekem már jóideje megy az olcsó tacskós lamináló a léptetőmotorral melynek sebessége állítható és természetesen a hőfok is nincs semmi baja pedig van bent kilóméter Ha tönkremegy valami bent a szekrényben egy másik dobozosan várakozik mi nem kerölt 1000 Ft-ba Én 130 fok fölé nem megyek előmaratás nélkül neki sem állok mióta kikísérleteztem hibás nyák nem igen fordul elő már és lehet az 0,2mm is akár..A HP tonernél és a 130grammos műnyomónál jobbat nem találtam nálam ez az egész már technológia szerint működik nem hagy cserben..Bővebben: Link
Szia! Szép a nyákod! Mivel tervezted?
SprintLayout5
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az Attil86 féle lamínáló vezérlő áramkörben milyen értékű az R13-as ellenálás illetve potométer.Lehet csak én nem láttam de ha tudjátok írjátok meg.Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Szia
Konkrét érték nincs feltüntetve de 5-10K közötti érték megfelelő! Én 5k potival építettem meg.
Sziasztok!
Kaqkk írására felbuzdulva szereztem egy fénymásoló fixálóhengerpárt. Gondoltam, megosztom veletek a tapasztalataimat. A hengereken lévő fogaskerekek modul száma megegyezik a halom3 fogaskerekeivel. Gyárilag a hengerek között simán elfér akár egy 3mm nyák lemez is, és nem kell attól tartani hogy a fogaskerekek eltávolodnak egymástól. Amikor megláttam a fűtő betéten az adatokat, igen csak kikerekedtek a szemeim. Az adatok: 230V 1150W 5A Nem csoda hogy kb. 20s alatt felmelegszik Laminálási tapasztalataim még nincsenek, mert még nincs ami szabályozza hőfokot meg a forgatást is össze kell építenem. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |