Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szép Estét!
Akkor megosztom tapasztalataimat: Nekem nyák készítéséhez a következő eljárás jött be: Lézer nyomtatás, + vasalás + réz leoldása. Lézer nyomtató : Lexmark - Papír nekem a lakkozott felületű lézernyomtatókhoz kellő fotópapír jött be. - Vasalás 3 hófok gőzölés nélkül, míg a papír el nem kezd barnulni - Majd áztatás langyos vízben 20 perc - Fogkefével tisztítás - Majd oldás, vagy maratás Hidrogén peroxidos "cuccal" Nekem ami megfelelő lett: 1/2 rész víz, 1 rész sósav 1/2 rész Hidrogénperoxid. Marás után lemosás, majd szódabikarbonátos fürdő. Alább az eredmény:
És ha lefújom WD40-el a nyákot, akkor utána erre még én tudok fújni sima átlátszó lakkot?
A WD40 olajos valami. Kétlem, hogy tapad rá a lakk, de minek is lakkoznád azt az oldalt.
Nem írtam, hogy fújd le, csak azt javasoltam, hogy töröld át... Ha lakkozni is akarod, nem kell WD40, mert a lakk is rendbe teszi, szép fekete lesz.
Szia!
Én azt használom, hogy valahonnan szerztem fenyő gyantát, mert az van az gyantás ónban is, szóval gyantát feloldottam spirutiszban, azzal bekenem a sósavas, majd szódabikarbonátos fürdő után. A spritusz pillanarok alatt elillan, és lesz egy filmréteg gyantából a rezen. Nekem úgy fut az ón, mint "állat". És jelentősen olcsóbb is.... mint a lakkok.
Sokáig használtam SK10-et. Most azért nem mert nem tudom beszerezni. TN170-et még nem. Szerintem mindkettő ugyanazt a hatóanyagot (kolofónium) tartalmazza, de előbbi fele áron. Javaslom próbáld ki az olcsóbbat és ha nem válik be akkor a másik biztosan jó lesz.
Gondolkozz!
Egyébként hogyan szoktátok vasalni, illetve laminálni a két rajzolatot egyben a kettőt, vagy külön külön? Hoygan pozícionáljátok össze a kettőt hogy szép legyen?
Nyák furatok a mérvadóak ( legalábbis nálam )
És a két vasalást külön, külön kell. Egy vasalás nyák réz oldal - ha az kész, maratva stb, akkor a beületési rajz. - szerintem -
én is így csináltam most, csak mikor kész lett akkor láttam hogy egy kicsit "elmászott" a rajzolat
Szia!
Ha egy "pötty" pillanatragasztót teszel valamelyik sarkába, akkor nem tud "mászkálni a papír, mikor vasalod. - fejjebb vannak képek a nyákjaimról, nézdd meg -
Egy lépésben könnyebb és pontosabb lesz.
Tervezésnél a nyáklemez vastagságánál nagyobb távolságra pontosan alá helyezed a beültetés oldalát, így félbehajtott papír közé mehet a nyák. Vízszintes pozíció így tuti, csak a függőlegesre kell figyelni a félbehajtásnál.
tehát akkor egymás alá helyezem a két rajzolatot és így is nyomtatom ki együtt a kettőt egyszerre.
legelső nyák amin pozíció rajzolat van ilyenre sikerült
Így van, csatolás szerint. Berajzolt vonal mentén kell félbehajtani,a méretre vágott papírt.
Üdv! Nem próbált véletlenül valaki P20 helyett offset lemezmásolásnál nyomdában használatos fényérzékeny anyagot? Ha igen lehet használni?
Először sikerült P20 rajtahagyós technikával solder mask-os nyákot készítenem. Dupla film, de az utolsó lépés már nem problémás.
Ez nagyon szép ! Lássuk forrasztás után is !
Nekem 2 kérdésem lenne. Az 1ik hogy ezt a p20as technikát meg lehet e valósítani dry fóliával vagy felejtős? A másik hogy ha utána bedobom ónozóba az nem okoz kárt rétegben? Előre is köszönöm a választ.
A fólia nem kultiválja a forrasztási hőt. A másik, hogy ott az marad meg ami exponálódik. Tehát maratás után már nincs mit levilágítani, mert minden exponálódott. Újra fóliázással lehetne, de leolvad.
Remegő kézzel fogom forrasztani mert ezt elcseszni nagy lúzerség lenne
Köszönöm a választ
Ahol a padek körül nagyobb távolság van ott megfelelő lesz , de smd padek nél el fog olvadni nem számottevően , de látszani fog az olvadás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |