Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2983 / 3599
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Én ezt nagyon jól tudom, ugyanígy csinálom csak fordítva. Fogóval rányomom, utána forrasztom, tehát a már forrasztott kötést nem nyomkodom szét, épp ellenkezőleg. Tökéletes, az ón teljesen kitölti a szálak, valamint a szálak és a rányomott saru közti űrt is, soha az életben nem fog oxidálódni, nem úgy mint a préselt kötés. Másrészt házilag ezt nem is tudnád máshogyan ennél jobbra megcsinálni, mert senki nem vesz otthonra annyiféle présszerszámot ahányféle saruval találkozik az életben. Sokba is kerülne, meg értelme sincs, hiszen ez így működik. Csupán a megfelelő mechanikai szorításra kell figyelni, nyilván a pici, 3-as alátét méretű sarut nem passzírozom két kézzel szét, az ujjnyi vastag hegesztő munkakábelt pedig nem kombifogóval nyomom össze mert az ugye nem fog menni, hanem satuban.
Kár is erről itt bárkivel vitatkozni, úgy is csak azt fogják hajtogatni amit olvastak, vagy hallottak. Mi a cégnél erőmérő karral többször, többféle mérettel kipróbáltuk azt, hogy milyen szakítóerőt bír az adott kötés, és a gyári préselt az esetek 90%-ában mindig előbb engedett mint a házilag nyomott és forrasztott, ami ugye logikus is.
De fogadjuk el, préselni köll, akkor is ha nincs mivel, mert forrasztani azt bizony nem szabad, oszt ennyi, nincs vita, és punktum. Magam részéről be is fejezem a préselős forrasztós dolgot, inkább megyek oszt leforrasztok egy akkutöltőn két sarut amit tegnap este hoztak és szanaszét van rajta oxidálódva.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2018
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Idézet:
„senki nem vesz otthonra annyiféle présszerszámot ahányféle saruval találkozik az életben.”
Igen, ez a másik nagy hátránya a préselésnek.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Szigetelt sarut kell használni. Rengetegféle létezik belőlük, megbízható a minőségük és csak egyféle présszerszám kell hozzájuk nem ezerféle. És van belőlük műgyantás zsugorcsöves is amit préselés után megmelegítve kitölti a préselési környezetet gyantával, esélye sincs az oxidációnak.
(#) SALáta válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Amikor lekezdtem a cnc gépem újítani beruháztam egy kínai olcsó de megbízható párosra. az egyik úgy 4000 forint volt, ezzel csak és kizárólag érvéghüvelyt lehet préselni, gyors és nem kell cserélni semmit, hatszöget nyom. A másik a cserélhető pofás szett, ezzel mindent.

Most a páka megy ugyan egy kézzel is. Na de mivel 3. kéz is kell néha így oktalan, nem tudom használni.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Idézet:
„leforrasztok egy akkutöltőn két sarut amit tegnap este hoztak és szanaszét van rajta oxidálódva.”
Ahelyett, hogy szakszerűen kicserélnéd az elhasználódott vezetéket?
(#) (Felhasználó 116638) válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Komoly szakemberek szerint simán le lehet ilyet forrasztani kínai pákával, meg RO-50 rozsdamaróval.

Persze ezt csak hallomásból tudom, én nem így szoktam
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Így van, csak ilyen kontár módon. Az elhasználódott vezeték helyett a tulaj nem fog másikat venni, és én sem veszek neki ajándékba. Egyébként nincs elhasználódva, 8 cetit vágtam le belőle és onnan már jó, addig volt csak megbarnulva. Azt a 20 évet amíg még kb. él kiszolgálja neki.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Idézet:
„én nem így szoktam”
Irigyellek is, időmilliomos lehetsz a "sok" "szakszerű" munkától.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 3

Ez valami olyasmi lehet mint az alkoholmentes sör, vagy a guminő.
(#) Remci hozzászólása Dec 22, 2018 /

Üdv!
Egy filmtörténeti kérdésem lenne. Egy régi film címe érdekelne, Val Kilmer főszereplésével. Ha jól emlékszem Afrikában játszódik, valahogy az 1800-as évek vége, vagy az 1900-as évek elején. Egy ezredest játszik, aki egy vasút építkezésen megjelenő emberevő oroszlánokra vadászik. Nem jut eszembe a címe, ami nagy gáz,mert megnézném még egyszer . Nem tudja véletlen valaki?
(#) (Felhasználó 116638) válasza Remci hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 2

Ragadozók (1996)
(#) Remci válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Nagyon köszi,nem jutott eszembe
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Idézet:
„Az elhasználódott vezeték helyett a tulaj nem fog másikat venni”
Ez az, gyakorlatban sok tényező kényszeríti az embert ilyen olyan munkára. Fizetni senki nem akar, nyilván ennek megfelelő szinten, de azért használhatóra kell kihoznunk a javításokat. A szakszerű javítás sokszor az új készülék árát elérné, arra nincs pénze a tulajnak, könyörög, hogy valahogy hozzuk használható állapotba készülékét minél olcsóbban. Ez is nagy súlyú szempont javításkor, nem csak az abszolút szakszerűség. Itt a HE szellemének egyik pontja, hogy lehet valamit olcsón jól használhatóra megbütykölni.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1

Ezt a sarut épp 28 éve forrasztottam erre a kábelre, a pízt az átmérő viszonyítására tettem most mellé. És most sem azért lett levágva mert ne lenne jó, néhány héttel ezelőtt még használták, látszik is rajta, csupa por, kosz, meg egyebek.
A kábel akkoriban is éppen ugyanilyen oxidos volt, de talán még jobban, koromfekete volt minden egyes szál. Ja, és nem csak a vége, hanem teljes hosszban végig a 4 méter a gumi szigetelés alatt. Végignézném a folyamatot amikor erre valaki otthon sarut présel. Forrasztani is nagyon sokan tudják, persze csak szájjal, mert ha már neki is kell állni akkor jönnek a bajok...

oxid.JPG

(#) Gery78 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Hát ezaz, mondják is, hogy az alkoholmentes sör egyenes út a guminő felé.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1

Idézet:
„Itt a HE szellemének egyik pontja, hogy lehet valamit olcsón jól használhatóra megbütykölni.”
Abbahagyom itt az offban az elektronikát mert lassan a modik ki fognak dobni, de ezt még leírom. Az én szememben nem az a szakember aki milliós műszerparkkal képes valamire mert azt más is tudja, hanem az, akinek ahhoz az nem kell. A régi öregektől sokan sokat tanulhatnának, hogy milyen felszereltséggel miket csináltak.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Idézet:
„Az én szememben nem az a szakember aki milliós műszerparkkal képes valamire mert azt más is tudja, hanem az, akinek ahhoz az nem kell.”
Kezeljünk mindent a helyén. Van "egy-két" olyan dolog, amihez igenis kell a műszer és a tudás is.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2018 1 / 2

Idézet:
„az a szakember aki milliós műszerparkkal képes valamire mert azt más is tudja, hanem az, akinek ahhoz az nem kell”

Lássuk, jól értem-e. Az a szakember aki szikroszkóppal megjavít egy tévét az pedig egy kontár aki évtizedekig tartó munkával profi laborban kifejleszt egy műholdat vagy éppen az új fúziós erőművet.
Igen a régi öregektől rengeteget lehet és kell is tanulni, de attól, hogy egy baltával képesek voltak komplett házat építeni még erőművet nem fognak tudni.
Mindent a helyén kell kezelni.
Ja és még valami, abban az években a "régi öregek" is használtak komoly drága "műszereket", csak a mai kor szemével nézve a 5-6 féle gyalu és különféle speciális fejsze, balta egyszerű dolgoknak tűnik, pedig akkor az olyan csúcstechnika volt mint most egy CNC maró.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Idézet:
„jól értem-e”
Nem, nem jól érted. Ha értenéd, meg sem próbálnál a mondatnak más értelmet adni, azt félremagyarázni, a szavakat kiforgatni.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

"Elmondom miért nem használják a gyártók. Azért nem, mert drágább, sokkal több idő, valamint sosem menne tönkre, ami nekik szintén nem jó."

Kiegészíteném a nézőpontodat, nézőpontokat, az elhangzottak alapján.
Ugyan nem egészen vagyok otthon a témában, ennek ellenére, "kicsiben" én is az általad megfogalmazott módon jártam el.
Egyet értek a gyártói érdek megfogalmazásoddal is. Abban van eltérés a gyártói érdek, és a termék képességei közötti megfogalmazásodban, hogy a gyártót köti az önköltség is, amikor termékeit a piacra viszi.
De a vevőnek is kellene gazdaságossági oldalról nézni a számára mi legjobban megfelelő termék.
Mert a villamosba nem kell űrtechnika, de a beltéri eszközöket nem gazdaságos kültéren felszerelni, mert biztos, hogy összességében drágábbá válik, mintha először, már kültéri eszközt vásároltak volna, és.......
Én úgy gondolom, hogy mindenkinek magának kell eldönteni, hogy tud-e áldozni egy drágább, de hosszabb ideig használható termékre, vagy tőke híján, rövidebb időciklusokban kénytelen azokat cserélgetni, nevezzük mókuskeréknek.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) mek-elek hozzászólása Dec 23, 2018 /

Látom, hogy Ti itt már meggyújtottátok a "csillagszórókat".
Remélem lassan leégnek már.
Így kívánok mindenkinek:

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és
BUÉK!

Elek
(#) jani1987 hozzászólása Dec 23, 2018 /

Most hogy belementünk a minőség témakörbe van egy ide vágó mai sztorim. Voltam ma az egyik manusnak malacot szállítani plusz rám bízta a világítás bekötését az ólba. De mikor megláttam hogy a vezeték a padlás felé vezet ahova nem tudok feljutni, a dobozba nincs 230 és befigyelt a szigszalag én feladtam. Kiadtam parancsba hogy amíg a szerelési anyag nem áll rendelkezésre addig nem leszek hajlandó hozzá nyúlni.
(#) mek-elek válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Én óvatos lennék az ügyben.
Az egy dolog, hogy rákötsz valamire, de ha azon a strangon van egy rossz kötés és leég ami addig volt, "te miattad volt" mondják majd, mert te csináltál ott valamit.
Szép ajándék lenne a munkádért.
(#) Gabó válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Kihagytad, hogy ha valakit halálos áramütés ér, akkor is szép karperec lesz a jutalom.
(#) mek-elek válasza Gabó hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Nemcsak nekem lehet a fa alá tenni!
(#) Gabó válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Csak kiegészítettem a leég az ól írásodat, hogy ugyan így, halálos áramütés is lehetséges rossz szerelés miatt.
(#) jani1987 hozzászólása Dec 23, 2018 /

Próbálom úgy megfogalmazni a mondandómat hogy ne legyen ON. Egy trafót próbálok óvatosan szétszedni de a lakk réteg középen nagy gondot fog okozni. Mi a megoldás?
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

A vasat az élével kemény felülethez ütögetni, -hogy a lakk feltöredezve-, elmozdulhassanak a lemezek. Ha a drótot is mentenéd, az csak a lakkozás erejétől függ. Vékony, éles penge közé ütésével sem teszel kárt.
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Grandpa leírását annyival egészíteném ki, hogy ha fel tudod áldozni az egyik I vasat, akkor meg lehet próbálni, annak segítségével kiütni a többi közül lemezeket. Ha van azonos vastagságú acéllemez , az még jobb. Gumi/fa kalapács ilyenkor még jobb is lehet, de egy keméyfa léc is megteszi. A legfontosabb a megfelelő alátámasztás, a klopfolt lemezen kívül a többit jól alá kell támasztani.
Következő: »»   2983 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem