Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok melyik picket javasolnátok arra célra hogy figyelné a stereo jelet és ha jön audio jel akkor behuzza rellét. Erre szeretnék kifejezetten olcso picket ti melyiket javasolnátok ??
Akár pic sem kell rá. Ráküldöd a jelet egy leválasztó erősítőre, annak a kimenetét egy egyenirányítóra, az egyenirányító kimenetére pedig ráraksz egy kondenzátort (elég nagyot) tölteni. Ha a kondenzátorban elég nagyra nő a feszültség, akkor van audió jeled. Bekötsz arra egy műterhelést folyamatosan kisütni a kondenzátort, meg műveleti erősítőt szintkomparálni. A műveleti erősítő kimenetére jobb esetben 1:1 kötheted a relét, rosszabb esetben kelleni fog +1 tranzisztor meghajtónak. Ilyesmire pic-et használni csak akkor érdemes, ha már egyébként is van egy pic a közelben, meg időkésleltetett / elnyújtott logikát is akarsz rá írni.
Kapcsolást tudnál készíteni vagy küldeni? Nagyon megköszönném ennyire jártas az elektronikába sajnos nem vagyok
Szerk.: Amíg van jel addig a tranzisztornak be kéne folyamatosan húznia Ne villogást produkáljon. Huu basszus elfejtettem le írni kb 1 percig nincs jel akkor tranzisztor kienged. ha jön a jel akkor egyből behúzna. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
Teljesen tanácstalan vagyok, mert a mellékelt soros kiíró programrészlet furcsa dolgokat csinál. Korábban az adatsort szépen küldte, de más részekben végzett némi átalakítás után csak a "2A" kezdőjel és a sor utolsó két eleme "56" és "80" ment át.
A "2A" rész kommentté alakítása után az átvitel "12" és "80" lett. Az MPLAB hibátlanul futtatja, a disassambler kódban semmi furcsa, csak a 16F628 trükközik.
Eddig ezzel nem volt baj...
Azt hiszem, már látom, hogy benne maradt valami szemét...
Az "xxx" máshol jelölt volna, de ott akkor nem találtam. Nagyon köszönöm az észrevételt! A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
Ha kell egy percig tartani, tényleg pic-el jársz jobban, olyankor a sima elektronika nem opció. Lehet ugyan csiszolni vele ezt-azt, de ha mérni is kell időt, jobb a pic.
Van olyan pic, amiben van két komparátor. Ezeket fel lehet használni a csúcs egyenirányító szintjének fogadására. Olyan típus is létezik, amiben műveleti erősítő is van (Vss .. Vdd közötti jelszintekkel működik).
Sziasztok!
PicKit3-al előbb PIC18F25K40-et programoztam, most 12F1822-t szeretnék. Programozás előtt frissítés indult, ami már lassan egy órája tart. Reménytelennek tűnik a dolog, annál is inkább, mert ha újra a másik tok kerül sorra, ugyanez kezdődik elölről. Mindez MPLABX alatt. Több órás játszogatás, resetelés, MPLAB-ra visszatérés néha segít megoldani a dolgot, de úgy gondolom, talán van korrekt megoldás is. Ha tudja valaki, kérem, legyen szíves ossza meg velem! Köszönöm! Ez megy vég nélkül: Connecting to MPLAB Currently loaded firmware on PICkit 3 Firmware Suite Version.....01.51.06 Firmware type..............Enhanced Midrange Now Downloading new Firmware for target device: PIC12F1822 Downloading AP... AP download complete Programming download...
Üdv!
Valami tényleg nem jó! De csak IPE alatt. Én 16F18324 és 18F26K80 között váltogatok, remélem rendbe jön, mert az utóbit nem szeretném XC8-ban programozni. Annyit hozzá tennék, hogy tegnap, vagy tegnap előtt jött egy JAVA frissítés. Lehet az kavar bele a dologba. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
Kapcsold ki, az Auto Download Firmware opciót, nekem így helyre jött. Lehet, valami hálózati hiba van és nem jól tölti le.
Sziasztok. Szép estét mindenkinek. Hamarosan megérkezik a pickit3. Remélem Tudnátok ajánlani valamilyen irodalmat, linket, amivel a nulláról elkezdhetném?
Köszi.
Szia, a Kónya - Kopják féle "PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája" c. könyv jó kezdés lehet.
Vannak, akik szerint nagyon nem jó kezdésre, nem is olyan régen írta le valahol valaki a miértjét. A hozzászólást viszont nem találom...
Egyébként - mint szinte minden programozási nyelv - az interneten kutakodva rengeteg tutoriallal van ellátva. Igaz itt bonyolultabb a helyzet, ugye a hardvert is meg kell ismerni, de az említett könyv bemutatja a fő modulokat, a többit pedig onnantól kezdve te is meg fogod érteni és fogsz tudni kódot írni hozzá
Erről nem tudok nyilatkozni, én nem azzal kezdtem, volt már némi előtanulmányom amikor belenéztem a könyvbe. Akkor már könnyen kivehető volt, tetszett a bemutatás részletezettsége. Tényleg ajánlom a tuturialokat, nagy előny ha az ember tud angolul.
Közben meg is lett: Bővebben: Link (és egy-két korábbi hozzászólás). Annó, nem is olyan rég, teljesen kezdőként beleolvastam a könyvbe (pontosabban az elektronikus változatába), fél óra után töröltem a gépről. Kezdőknek tényleg nem jó.
Köszönöm neked, nektek! Talán sikerülni fog nekem is. Addig meg majd utánépítek.
Sziasztok!
Az ebay-en kapható kínai pickit2 klónok megbízhatóak? Köszi
Én aliról vettem az enyémet és eddig nem volt vele gond. Igaz van mellette másik (saját gyártmány) is, amivel eddig szintén semmi gond nem volt, pedig mindkettőt használtam AVR-ISP firmware-rel is.
Általános jelleggel egy checklist:
-Angol nyelv. Nem kell felsőfokú nyelvvizsga - a pic-ek ugyan nem fognak tőled papírokat kérni - de az összes adatlap angolul van írva. Legalább a szakmai angolt olvasás szintjén meg kell tudnod érteni. Ha az nem megy, akkor húzós problémáid lesznek a pic-ekkel. Amit a Google translate alkalmazások fordítanak, jellemzően nem lesz érthető kezdőként. -Analóg elektronikai ismeretek. A pic csak egy digitális központi mag. Szép és jó, hogy hogyan kezeljük az információt, miután már digitalizálva van, és amíg még digitalizálva van, de előtte is, utána is kellhetnek analóg elektronikai illesztések, ami nélkül az egész pic-ezés kicsit olyan megfoghatatlan érzés lesz neked, mint aminek nincsen se eleje, se vége, csak valami megfoghatatlan dolog lebeg a semmiben. -Digitális elektronikai ismeretek. A pic áramkör. Szemlélheted gyufáskatulyányi számítógép gyanánt is - mert végső soron végrehajtó egység, perifériák, memória, mind az benne van - de tisztán szoftveres oldalról szemlélni kicsit olyan érzéketlen dolog lesz, amibe bele lehet zakkanni. Semminek sem fogod megérteni a miértjét. A fentiek a legfontosabb alapok, és általános szakirodalmat annyit talál neked Google, amennyit csak akarsz. Ha a fenti alapjaid megvannak, valójában fejest is ugorhatsz a történetbe azzal, hogy kiválasztod az adott pic-et, letöltöd az adatlapján, és nekiállsz elejétől a végéig elolvasni. Idézet: „kiválasztod az adott pic-et, letöltöd az adatlapján, és nekiállsz elejétől a végéig elolvasni.” Ezt az ajánlást annyiszor olvastam már itt a fórumon, hogy a könyökömön jön ki. De sokadszorra is marhaság. Egy adatlap nem egy regény. 900 oldal szakszöveget elolvasni és utána semmire nem emlékezni belőle teljesen értelmetlen. Használni kell az adatlapot, mégpedig minden új fejlesztésnél. Nem pedig megtanulni. Ami valóban elengedhetetlen a kezdéshez: 1. Kiválasztani a megfelelő PIC-et. (perifériák, lábszám)Ebben segít ez az oldal. 2. Letölteni hozzá az adatlapot. Az adatlap elején található a lábkiosztás és periféria kiosztás. Ez alapján lehet áramkört tervezni. 3. Megkeresni és bebiflázni az "Instruction set"-et. 4. Az adatlapot folyamatosan használva megkezdeni a fejlesztést. Én ezt így csinálom 3 éve, és teljesen bevált.
Nem megtanulni kell az adatlapot, hanem legalább felületesen végigfutni, mert csak abból derül ki, hogy mi is van az adott mikrovezérlőben és milyen lehetőségeket kínál. Ha már a tizedik adatlap olvasásánál tartasz, akkor elég csak az eltérésekre koncentrálni, de az elsőnél ez nyilván nem így van/volt.
Az utasításkészlet kapcsán sem a bebiflázás a cél, hanem egy átfogó képet kell kapni a rendelkezésre álló (korlátozott) lehetőségekről, hiszen ezekből kell majd megfogalmazni az algoritmusokat. Kicsit olyan ez, mint amikor nyelvtanuláskor az ember a korlátozott szókincsével és nyelvtani tudásával próbálja megfogalmazni a mondanivalóját.
Köszönöm a tippet!
Háromféle böngészőm egyike sem hajlandó elfogadni a Java frissítést, így más módot kell keresni. A frissítés kikapcsolása után is rég ugyanaz a helyzet. Az MPLABX teljesen impotensnek tűnik ebben az ügyben, így vagy annyi PicKit-et veszek, ahány PIC családot használok, vagy az MPLAB-nak azt a hibáját használom ki, hogy olyan frissítést is hajlandó felrakni, amit a hozzátartozó fordítók nem is támogatnak. De az sem működik egyből, 10-15 próbálkozás után néha sikerül. Van más megoldás?
Biztos kell neked az x? Nem elég a régi mplab?
Az MPLAB sajnos nem támogat pár olyan eszközt, amit mostanában használok.
Ezért gondoltam, hogy jobb ha az X-es mellett kötök ki. Kicsit macerás volt az elején, de meg lehet szokni. Leszámítva ezt a firmware frissítést.
Most egy kezdőről van szó, aki direkt leírta, hogy a nulláról indulna. A te tanácsod temérdek sok előzetes ismeretet feltételez, amik nála nincsenek meg.
No, végre megtaláltam amit kerestem. (Sajnos nem otthon vagyok, ezért nem tudtam levenni a polcról).
Van egy nagyon jó könyv, hogy megértsd az alap működését ezeknek a rendszereknek: Horváthné Tőkei Zsuzsanna - Számítógép rendszertechnika 1. A hölgy ott tanít ahol én középiskolába jártam, így onnan maradt nálam egy könyv, ha esetleg be tudod szerezni ajánlom. Kiválóan leírja még 8086-os rendszer keretein belül rengeteg periféria működését, a címzési módokat, utasítások végrehajtásának mikéntjét stb. Egyszóval jó könyv!
Akár kezdő akár nem teljesen felesleges végignyálazni az egészet. Meg kell keresni a számára éppen releváns infót és azzal dolgozni. Egy kezdő kezdje a LED villogóval! Ehhez kell neki nagyjából 1 port ki és be kapcsolgatása. Mi a rákért kellene neki végigolvasni az uart, spi, pwm, adc és még sorolhatnám az egyéb perifériákat??? El is megy a kedve az egésztől. Én koca programozó vagyok, de megfordult már egy-két PIC a kezembe amire írtam ezt-azt, mégsem olvastam soha egyetlen adatlapot sem végig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |