Fórum témák
» Több friss téma |
Igen láttam, hogy azt használtál. Meg ezt a "ROM"-os dolgot is néztem, aztán próbáltam keresgélni, hogy hogy működne ez XC8 alatt, de nem sok sikerrel jártam. Melyikkel dolgozzak amúgy, C18 vagy XC8?
Mint látod C18-ban lenne segítség, míg a másikat itt nem nagyon használják.
Bocs, hogy bele vau, vau.
Szia!
Kérdés, milyen kontrollerre fejlesztesz: 18Fxx -hez jobb a C18. A régebbi 16F -hez választható a CCS, MicroElectronika, HiTech stb C. Ha 16F145x vagy újabb 16F1xxx a kontroller, akkor nem sok választás marad: XC8. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Neked is köszönöm a választ. Akkor gond nélkül be tudom építeni a paneltrafót, egy régi kisméretű digitális ébresztőóra dobozában lesz az egész égető. Úgy alakítottam ki a belsejét, hogy a nagyfeszültségű rész másfél centire van a többitől.
Köszi a segítséget mindenkinek
PIC18F2550-nel gyakorolgatok.
Én is. Bővebben: Link
Sziasztok!
A következő programot írtam:
Az RA1-en levő ledet szeretném villogtatni, azonban csak kigyullad és úgy marad. Tudnátok segíteni, hogy mi a hiba?
Szia!
ANCON0 regiszter ANSEL0 bitjének törlése segíthet.
Az említett két reg minden reset után csupa 0
Szia!
Az adatlap szerint pedig minden bitje 1. Ld.: 18F25K80_ADCON0.JPG. Az is igaz, hogy az ADCON0 regiszter nincs benne a ACCESS RAM -ban (nem fért bele), jöhet a sokat szidott Bank -olás vagy a movff utasítás. Ld.: 18F25K80_ADCON0_2.JPG Note 5. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Beírtam de nem segít.
Amúgy valami nem stimmel, mert az ANCON0 csupa 0, a szimuláció szerint is és a gyakorlatban sem kell sose törölni. Lehet, hogy a TRISx reg 0-ba állítása automatikusan törli????
sziasztok,
Nagy gondban vagyok az ujdonsult Pickit-3 programozommal. Jelenleg a ceges laptopomat hasznalom otthoni dolgokra is, de ugy gondoltam, hogy a Pic fejleszteseket nem "keverem" a ceges filerendszerbe. Szoval ugy gondoltam, hogy egy Virtualbox-ba installalok WinXp-t, majd MPLAB, stb. es mehet a fejlesztes. A gond csupan az, hogy az MPLAB inditasa utan, mikor a Pickit3-t kivalasztom mint programozo, azt irja ki, hogy No PICkit 3 Connected - Ezutan probalom a Programmer/Reconnect menut: PICkit 3 detected Connecting to PICkit 3... PK3Err0038: Failed to initialize PICkit 3. Failed to properly connect to PICkit 3 - Ezutan megneztem, hogy a VirtualBox-ban a Pickit USB drivere hogyan nez ki. A Virtualbox Devices/USB menuje alatt latom, hogy ott van a "Microchip Tech. Inc PicKi3 [0002] ". Ha rabokok az egerrel akkir ezt irja ki a Virtualbox: Failed to attach the USB device Microchip Technology Inc. PICkit 3 [0002] to the virtual machine winxp. USB device 'Microchip Technology Inc. PICkit 3' with UUID {3dd95ccb-072c-4248-a15f-1b8374345fa0} is busy with a previous request. Please try again later. Result Code: E_INVALIDARG (0x80070057) Component: HostUSBDevice Interface: IHostUSBDevice {173b4b44-d268-4334-a00d-b6521c9a740a} Callee: IConsole {db7ab4ca-2a3f-4183-9243-c1208da92392} Ellenprobakepp az MPLAB-t felinstallaltam a Host OS-res is (Win7), itt szuperul mukodik minden. Arra gondolok, hogy a Host gep es a VirtualBox kozott lesz a gubanc, de Google-t hiaba kerdeztem nem tudott segiteni Ha valakinek van otlete, hogy mit nezzek meg meg, vagy tapasztalata van e temaban legyen kedves segitsen. koszi szepen, /Robi
sziasztok,
No, akkor meg is valaszolom magamnak a korabban felvazolt problemat. Jobb megoldast nem latvan, elkezdtem a laptop 3 db USB portjait "korbejarni" a PicKit3-val. Azaz, egyenkent probaltam ki az USB portokat, s az egyikben fainul mukodik Az okat, hogy miert nem tudom, de most mukodik. Az erdekes a dologban az, hogy most a Pickit3 csatlakoztatva van eg yUSB porthoz, s mukodik a VirtualBoxban, viszont nem mukodik a Host gepre feltelepitett MPLAB-ban. Ha visszateszem a Pickit 3-t abba az USB portba ahol korabban a Host gepen levo MPLAB-val ment, a Virtualbox-ban nem megy. Ez most igy keso este nekem magas. Ha van valaki akinek van otlete, hogy mi lehet ez, legyen kedves ossza meg velem. koszi, /Robi
Idézet: Nem csodálom, az ilyen jellegű hiba ugyanis arra utal, hogy vagy a WDT nincs letiltva (látom, hogy ott van a program elején, de azt innen nem tudom ellenőrizni, hogy ez került be a HEX fájlba, vagy az MPLAB saját beállításai), vagy pedig lekezeletlen interrupt kérés viszi végtelen ciklusba a mikrovezérlőt. Ez utóbbi például azért, mert az alacsony szintű megszakításhoz rendeltél kiszolgálást, de lehet, hogy magas szintű megszakítás keletkezik (a timer megszakítási prioritását is be kell állítani). „Beírtam de nem segít.”
A PicKit3-as nem valami nagy fejlesztés,a PicKit2 jobb szerintem, de azzal nekem is voltak ill. vannak USBs gondok. 1 jó ideje nem lehet debuggolni valamiért, win újrainstall sem segített, a megolgást a gépcsere jelentette. Sőt csinál olyat is, hogy ha kiolvasom az EEPROMot(dspic30) és programozásor vissza akarom írni, akkor sem lehet debuggolni(Unable to enter debug mode). De amúgy jól használható.
Szia!
Két megjegyzés: - Az ADCON0 értéke azért nem jut érvényre, mert a PMD1 regiszter tiltja az A/D -t. Az adatlapból nem derül ki, hogy a portról való beolvasás vajon működik-e ilyen beállítással az analóg lábakról. De ez most nem is érdekes, mivel a LATA bitjét olvasod, írod. - A T0CON regiszterben a T0CS értéke 1, azaz a timer0 a külső órajel bemenetén várja az órajelet... Egy tanács: Üzemeld be az MpLab szimulátorát és mindjárt láthatod, hogy a TMR0 regiszterek értéke nem változik, azaz soha nem fordul át, azaz nem keletkezik megszakítás...
Ezzel beállítottam alacsonynak, vagy nem?
Idézet: „- A T0CON regiszterben a T0CS értéke 1, azaz a timer0 a külső órajel bemenetén várja az órajelet...”
Igen bekerült a hex-be.
Üdv!
Pwm-el szeretnék egy háromszöget elő állitani. Rc tagot meg tudom tervezni, a programot megirtam de nem forditodik le:S pic 16f887 el dolgozom. ezt a hibát irja: PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x2007 - Expected Value 0x3BFF - Value Read 0x1) Program: #include __CONFIG _CONFIG1, _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CPD_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OFF & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT __CONFIG _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR21V cblock 0x20 TEMP Delay1 Delay2 Display endc org 0 ; Oszcillátor 4Mhz movlw 0x68 movf OSCCON ; PWM inicializálása banksel TRISC movlw 0xFF movwf TRISC movlw 0xFF movwf PR2 banksel CCP1CON movlw 0x0C movwf CCP1CON movlw 0x00 ;0% kitöltési tényező inicializáláskor movwf CCPR1L banksel PIR1 bcf PIR1,TMR2IF movlw 0x06 movwf T2CON ;postscale 1:1,prescale;1:1,Timer2 bekapcsolása pwm frekvencia btfss PIR1,TMR2IF ;várakozás amíg az első periódus letelik goto $-1 banksel TRISC clrf TRISC ;kimenet engedélyezése ; MainLoop: movf TEMP,w movwf CCPR1L incf TEMP movlw 0xFF xorwf TEMP btfss STATUS,Z goto $-6 movf TEMP,w movwf CCPR1L decfsz TEMP goto $-3 goto MainLoop ; end valakinek valami ötlete? Köszönöm
Ez meg működik is. A szimulátorban a kedvedért kipróbáltam. Sajnos most a C fordító nem elérhető...
Tegyél egy - egy töréspontot a high_isr és low_isr rutinba. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Idézet: „INTCON2=0X00; Ezzel beállítottam alacsonynak, vagy nem?” Reméltem, hogy nem kell adatlapot bújnom, de megnéztem: igen, az INTCON2-ben van a TMR0IP, amit 0-ba kell állítani az alacsony prioritáshoz.
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy pic-kit-2-klónnom van ! A legtöbb program a mit beégetek vele nagyon lassan fut, de van olyan amivel normálisan megy pl: itt a hobbin próbálkoztam a Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők cikkekkel végig ugyanazzal az égetővel ugyan azzal a pic-kell a cikkeben leírt kötéssel. De ,hogy a pic-re se tudjam ráfogni meg csináltam "dugdozos" panelon a "Digitális forrasztóállomás" ugyan csak a hobbi oldaláról vettek alapján melyben már másik típusú pic -ket kellet használni. Komojan mondom félóra volt mig ki írta a hőmérsékleteket 10percig tartott míg kiírta "Digit lis forraszt lom s", majd ujjab 10 perc az ékezeteknek! Járt már valaki így? Mi lehet a baj? Lehet hogy a frimware rossza az égetőben?
Üdv. Inkább a PIC kristálya és annak beállítása körül nézelődj. Valószínű, hogy ott lesz a hiba.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
A szerző szerint :
Idézet: „Ez a fejléc tudatja a fordítóval a config biteket és hogy milyen processzorra fordítson. _XT_OSC = Kristály oszcillátor, ami <= 4MHz _CP_OFF = Kód védelem kikapcsolás (CodeProtect) _WDT_OFF = Watchdog kikapcsolás _LVP_OFF = Alacsony feszültségű programozás kikapcs (Low Voltage Programming)” és a program kód ennek megfelelően: Idézet: „LIST P=16F877 #INCLUDE "P16F877.INC" __CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF&_LVP_OFF CBLOCK 0x20 T1 T2 T3 ENDC ORG 0 ..................... ”
Hardveresen rendben van a kristály, megfelelő kondik, kontakthiba, stb.? Rezeg? Szerintem írnod kéne egy nagyon egyszerű tesztprogramot, pl. ledvillogtatás x frekvencián y órajelű kristállyal. Nem vagyok profi, de nem tudom elképzelni,hogy az égető "rosszul" égeti be a progit sebesség szempontjából, ha helyes a konfig.
a pic típusa 16f877A a rezgő kör a 13-14 lábon van jelenleg egy 4Mhz 22pf kondikkal a földre húzva.
találtam valamit : a 877A doksia szerint csak 20Mhz input clock input van ! Lehet hogy az "A" tipus nem megy 4Mhz -en?
A doksi szerint maximum 20MHz-en használható, de említi azt is ott, hogy alsó határa nincs a frekvenciának, akár nullára is lemehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |