Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   410 / 1210
(#) Hp41C válasza takeit hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!
Idézet:
„Hogyan tudnék egy lehető legegyszerübb és biztonságos kapcsolást csinálni, amely magasra emeli a PIC adott portját, amikor a szivattyút árammal (220v) ellátó kapcsoló zár.”

A kapcsoló segédérintkezőjéről. Ha nincs, akkor egy feszültségváltó szekunder köréből vagy optocsatolón keresztül érzékelhető, hogy a vezetékre rá van kapcsolva a feszültség.
(#) icserny válasza takeit hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Elvileg a HC-SR04 utrahangos szenzorral cm-es felbontással is mérheted a vízszintet, de nem tudom, hogy mennyire bírja a körülményeket.
(#) kissi válasza takeit hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!

Nem tudom, milyen vizet akarsz érzékelni ( bízom benne, hogy tiszte, nem szennyvíz !)...
Lehet csinálni úszót, rajta mágnes, ami REED csöveket( reléket) működtet, ami egy ellenállásosztót változtat.
Vagy: gépkocsi benzinszintmérő ( áttétel megváltoztatva/kicserélve ).
Vagy: nyomás/feszültség konverterrel nyomást érzékelve.
Vagy: amit Te is írtál, csak 6 db szinttel és tranzisztorral.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Máj 20, 2013 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Szeretnék egy 16F628A-n programon belül resetet előidézni egy esemény hatására. Ezt meg is oldottam úgy hogy az adott résznél PCL-be "nullát" írtam, (csak ez jutott eszembe, mivel ebben a szériában még nincs szoft RESET (utasítás)) és újra is indul, csak kb 3-4 mp alatt... Ezt szeretném rövidíteni! A pic belső 4Mhz es oszciját használom, és első utasítás a programban kb ez... Tanácsokat előre is köszönöm! Üdv! Balázs
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 20, 2013 / 1

Szia!
A PCL 0 -ra állítása nem elég.
  1. clrf PCLATH
  2. goto 0
(#) benjami válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Annyit még hozzátennék Hp41C hozzászólásához, hogy a fő programhurokban kellene ezt megtenni, különben a verem pár reset után túl fog csordulni. Sajnos sem a veremmutató, sem a verem tartalma a programból nem hozzáférhető, ezért jól meg kell gondolni ezt a módszert. WDT-t felhasználva nem lenne korrektebb megoldás resetelni?
(#) Hp41C válasza benjami hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

A veremmel nem lesz probláma, nincs a kontrollerben verem ellenőrzés - ami elveszett az el is veszhet. Az viszont jól jöhet a programozás szempontjából, hogy a regiszterek alaphelyzetbe állnak (egy-két kivétellel) a watchdog reset hatására.
(#) kissi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!

Nekem volt ilyen feladatom korábban, én egy szabad lábbal "húztam le" az MCLR-t GND-re, így csináltam RESET-et !
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Helló! Köszi a segítséget (a többieknek is) ! Ez megfelel! Üdv! Balázs
(#) Balagemann2031 válasza kissi hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Szia! Ez elég kommersz megoldás Amúgy a hardverem adott, csak optimalizálom a progit!
(#) fifadani hozzászólása Máj 22, 2013 /

Sziasztok!
Kérnék tőletek egy óriási segítséget!
Kaptam egy USB-s PIC égetőt a sulimból... Sajnos az a tanár aki foglalkozott vele az már nem dolgozik a suliban...
A probléma az, hogy senki semmit nem tud a kapcsolásról. A áramkörben nincs PIC ami tartalmazná az alap progit... Lefényképeztem a kész áramkört az alkatrész oldalról illetve a forrasztási oldalról, hátha tudtok mondani valamit...
Ebből az áramkörből van még bőven, mert diákok építették...
Itt a két kép:

Kép1: Link
Kép2: Link

Tudnátok segíteni, hogy milyen PIC-et kellene bele venni? Illetve az égető program...

Nagyon szépen köszönöm!
(#) Doky586 válasza fifadani hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Szerintem ez valami JDM soros porti programozó és kisérleti panel.
Csak asztali gép COM portja hajtja meg (nem laptop, nem usbs átalakító). pl. IC-Prog -al tölthető be a program. A kapcs rajzból visszakövetheted mely uC-hez jó. pl 16F84 vagy 16F628A stb..

A panelhez USB kábel kapcsolódik.
(#) Doky586 válasza fifadani hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

És mi történik ha bedugod az USB-t a PC-be?
Eszközkezelő milyen eszköznek ismeri fel?

Sajnos sehogy, semminek nem ismeri fel.. :S
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
(#) Hp41C válasza fifadani hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Szia!
Sokféle kapcsolás található "USB PIC programmer" keresésére. A PIC majdnem biztosan 18F2550. Lehetőségek: usbpicprog openprog...
A kapcsolási rajzot kellene megrajzolni a panelről, összehasonlítani a talált tervekkel.
Idézet:
„És mi történik ha bedugod az USB-t a PC-be? Eszközkezelő milyen eszköznek ismeri fel?”

Semmit sem ír ki, mivel tranzisztornál összetettebb félvezető nincs a panelen....

Igen ez a baj, hogy sokféle kapcsolás létezik... Akkor ez jó irány lehet, hogy 28 lábú a pic ami kell hozzá....
(#) Doky586 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Idézet:
„Semmit sem ír ki, mivel tranzisztornál összetettebb félvezető nincs a panelen....”

Nemis a panelen...
Hanem a kábel túlvégén levő dugó borítása alatt. (fotón nem szerepel)

Szerintem ez sima USB kábel. 4 eres. Táp, GND meg a maradék 2 adat.
(#) icserny válasza fifadani hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Akár valami félkész PICkit2 klón is lehet. Ez esetben egy felprogramozott PIC18f2550 kell bele.
Szerintem, ha nincs hozzá rendes információ, kár elhülyéskedni vele az időt, nem kezdőnek való a felélesztése. Keress egy igényeidnek és anyagi lehetőségeidnek megfelelő programozót/fejlesztőkészletet!

Hát holnap bemegyek a suliba és feltúrjuk a dolgokat a tanárokkal, hátha... Azért köszi!
(#) vicsys válasza fifadani hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Szerintem meg megérne egy próbát, hogy teszel bele egy felprogramozott PIC18F2550-et. Ha jól látom az ICSP a panel közepén ki is van vezetve... Van egy olyan érzésem, hogy pöc-röffre indulni fog és jó lesz.
(#) Hp41C válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Idézet:
„Nemis a panelen... Hanem a kábel túlvégén levő dugó borítása alatt. (fotón nem szerepel)”

A kábel két ere a dip28 tok 15. és 16. lábára megy, a 14. láb egy kondenzátorral a földre kötve... Nem kell ide más illesztő áramkör...

igen, most hogy kiderült hogy a kábel az csak sima kábel (így a PC se irmeri fel), így a Te hozzászólásodat tartom én is valószínűnek.
Persze nehezíti a feladatot hogy ezeket iskolában csinálták a diákok, és nemcsak azok vannak közte akik 5-öst, hanem azok is akik 2-es kaptak érte. (csak 1-2 összeköttetés hiányzik vagy megy rossz helyre, vagy 1kohm helyett 1Mohm került bele, de legalább elkészült)
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

.. Egy 18F2550, de milyen programmal? Nem PICKIt2 klónnak néz ki.

Eléggé hasonlít az általad linkelt openprog-ra. a hex letölthető.
csak amíg el nem készül az első programozó, addig nincs mivel beleírnia.

Az első PIC-et az egyik osztálytársam megtudná csinálni.
Akkor szétnézek a suliban, hogy van-e valamilyen PIC és holnap írok...!

Nos osztálytársamnak van PIC18f2550 -ese.
A pickit2 progiját jó ha beleégeti?
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Pedig, ha neki nehézkes a visszarajzolás akkor azzal kezdenék. A 2550 nem megy tönkre, max másik progi kell bele. Ha meg sehogyan nem lesz jó, akkor max utánépíti a Te furatszerelt klónodat.

Ha a pickit2 programja nem lesz okés, akkor mit mondanátok próbának?
Következő: »»   410 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem