Fórum témák
» Több friss téma |
Itt kódot, és magyarázatot is találsz, hogy mi merre.
A magas szintű SDK-kkal mindig az a szitu, hogy nem érdemes tőlük teljesítményt várni. Normál esetben egy pic-re nem úgy írunk alkalmazást, hogy blokkoljuk a főprogramot, amíg egy perifériát használunk, hanem beállítunk megszakítást, vagy főprogramban ciklikus ráhívást, és van a kommunikációs komponensnek egy alsó szintje, ami adási / vételi buffert valósít meg, meg egy felső szintje, ami a logikai lehetőségeket vezeti ki. Sajnos az az összetétel egy kicsit bonyolultabb, mint a sorfolytonos program végrehajtás, és az a tapasztalat, hogy a laikusok nem szeretnek azokkal bánni. Azon oknál fogva vannak azok az SDK verziók, ami a sorfolytonos végrehajtáshoz készülnek, és bár erőforrást pocsékolnak, cserébe egyszerűek, mint a faék. Kezdetben legyen elég, hogy egyáltalán meg tudod valamivel valósítani a felhasználói funkciót. A nagyobb sebességre az esetek többségében nincs is szükség. Ha majd abban akadsz bele, hogy élet / halál kérdése, hogy márpedig precízebben kellene kivitelezni, majd akkor foglalkozol hardver közelibb folyamatszervezéssel is.
Margóra széljegyzetnek: akik asm-el kezdik az ismerkedést, ők eleve azt a gondolkodásmódot tanulják meg akarva akaratlanul is. Nem ördöngősség az sem. De nem mindenkinek van arra igénye.
Koszi at fogom ragni magam rajta, remelem megtalalom a kerdesemra a valaszt.
Koszi meg is talaltam, eddig soha sehol nem lattam utalast:
"Mielőtt azonban használatba vehetnénk ezeket, újra kell konfigurálni és fordítani a a p18f4520.lib, illetve az p18f4520.lib állományt, mert "bele van drótozva", hogy az LCD vezérléséhez melyik portot, s hogy 4 vagy 8 bites módban használja adatútként,"
Ez persze csak a gyári (ha jól emlékszem a nevére) XLCD könyvtárban van, de inkább a PICCOLO-s kódot alakítsd át többet fogsz belőle Tanulni.
Én mindig írtam sajátot. Ha van egy egész 8 bites portod akkor azt adatnak meg köss két lábat RS, EN, re és R/W-t gnd-re kezdésnek aztán a későbbiekben nézheted a belső busy (foglaltság) flaget. De ha nem megy valami előguberálok valami C-s kódot.
Üdv. Egy 93c56ből olvastam ki ezt, de 16bitben.
Szükségem lenne ennek a 8bites formájára. Le tudná valaki konvertálni?
Saját magad is meg tudod csinálni: Innen letölthető a hozzá szükséges program.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Gondoltam majd lesz valami program, amin betallózom, madj kiadja. Nemigen úgy van. Megnéztem már pár oldalt, okosabb nem lettem az utasítástól...
És igen, saját magam nem tudom megcisnálni, azért kérek mást, hogy legyenszives küldje el a leforditottját, nem pedig azt amivel-és ahogy meg tudom csinálni.
bin2hex a sourceforge.net -ről:
bin2hex eredeti.bin eredeti.hex -el csináltam a mellékletben feltöltöttet....
PIC24FJ256GB106 -nál a secondary oscillatornál tudok-e rákötni külső 32,768Hz-es jelet, vagy csak kvarcot tudok oda tenni? (DS1307-ről tudnák levenni 32,768Hz-et.)
Ha csak kvarc, akkor mekkora kondik kellenek hozzá?
Ezt letöltöttem én is, futtattam, de semmi nem jön ki.
Tudtommal csak órakvarcot tehetsz oda.
Ezt a típust nem ismerem, de ha a timet1-et akarod hajtani akkor annak szokott lenni olyan bemenete amelyik felfutó élre léptet.
A PIC belső RTCC-jét szeretném használni...
Egy cmd ablakba kell begépelni ami az idézőjelek között szerepel:
"bin2hex eredeti.bin eredeti.hex" Ejnye - bejnye... Az a DOS -os parancssoros világ nem is volt olyan réges - régen...
Ja! Ahhoz csak órakvarc jó. Általában 27 pF kondi kell hozzá.
Van egy tinyrtc ora modulom. Azon van elem, kvarc... gondoltam a PIC induláskor kiolvassa az adatokat es amig ki nem kapcsolom addig a belső rtcc-t használám. Az óramodul ki tudná adni az órajelet...
De akkor ezek szerint kell meg egy kvarc...
Bár én nem ezt az rtc-t használom,de ennek is van riasztási kimenete.Azt be tudod állítani 1Hz-re.Kezdéskor kiolvasod,és utána 1 változót léptetsz 1 Hz-enként. Így a pic számolja az időt
Legalábbis ,ha a DS1307-es óra IC-ről van szó
De ennek a PIC-nek van saját RTC-je, csak egy kvarc kell, hogy menjen, felesleges bármiféle szoftveres bűvészkedés.
Nem néztem át az adatlapot tüzetesen, de szerintem felesleges az óra modul. Elképzelhető, hogy meg lehet oldani az elemes táplálást is áramkimaradás esetére.
200Ft-ért adják kompletten a modult ... kvarccal, elemmel, elem tartóval ..., és még pluszban egy EEPROM is van rajta ...
Nem hiszem, hogy ennél olcsóbban ki lehetne hozni a PIC "szünetmentes" táplálását. EEPROM meg nincs ebben a pic-ben szóval, ha az is kell akkor meg pláne...
Viszont, ha pontos órát akarsz felejtsd el a DS1307-et a DS3231 ugyanúgy 200 Ft és sokkal pontosabb, ha a hely nem számít akkor ezzel jársz a legjobban.
Az, hogy a PIC menjen tovább mikor az áram megszűnik, az egy nagyobb kondival megoldható, belép sleep, vagy doze (vagy a fene tudja már melyik melyik) módba és ott ketyeg tovább az óra egy elemről.
Jól mondja cross51 kolléga, én is erre gondoltam. Az eeprom az már tészta.
Sziasztok!
Nem is tudom, hova lehetne ezt írni pontosan (talán itt a legjobb), de úgy láttam sokan vannak a fórumon akik PIC mellet űzik a Visual Studiot-t is (legyen szó C#, VSC++, VSbasic stb..). Már nagyon régóta "csinálgatok rendes IDE-t" az MPLAB X-ből, aminek egy komplett problémája van, hogy Javás.. A lényeg az, hogy VS szerkezetűre akarom csinálni az X-et a code assistant már dobja fel mint a VS-ben autómatikusan, a fv. paramétert is nagyjából úgy. És most felfedeztem, hogy van Macro is az X-ben a Alt+Shift+F helyetti code formatting-ra írtam egy makrót, ami ha "dob" az ember '{' akkor teszi mellé a '}' és formázza a kódot a beállítottak szerint. Íme a makró: "{}" format caret-backward match-brace remove-word-previous (Tools->Options->Editor->Macro) new->Macro name : "akarmi" a Macro Code-hoz a makrót és Set Shortcut AltGr+B (Ctrl+Alt+B) Azért gondoltam, hogy megosztom (Az elején írt VS miatt is, elég nehéz tud lenni a VS után az X újra), ha bárkinek új ez a kód formázás használja egészséggel, valamint, ha valaki tud okosabb makrót ami jobban csinálja ezt "ide vele" . Ha megtalálom, hogy a Code Assistance-ben az X-ben, hogy tudom a keyword-öket megjeleníteni (persze a netbeans-ben megjelennek) akkor tervezek egy cikket írni, hogy az "újak" is professzionálisan a program lehetőségeit kihasználva kódolhassanak.
Üdv mindenkinek!
Remélem jó helyre teszem fel a kérdésem! Most éreztem úgy, hogy itt az ideje egy kicsit Pic el foglalkozni. Beszereztem egy kínai pickit2 programozót is, amit viszont kérdezni szeretnék, az az, hogy a gépemen Ubuntu alaprendszer van, és tudtok e ajánlani olyan pic programozó szoftvert, ami fut Ubuntu alatt is? A válaszokat előre is köszönöm.
A pickit2 a saját szoftverével dolgozik , talán még az mplab és flowcode tudja kezelni, de hogy ezek közül melyik fut ubuntun ????
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Kotorásztam a régi pk2cmd linkek után, de részemről sehol sem találtam róla mentést. Mindig végül az MC direkt eltávolított oldalára kerültem. Windows alól a pk2 továbbra is működik, esetleg megpróbálhatod windows emulátorral azt futtatni - vagy áttérni windowsra.
Az MPLAB X fut Win, Linux, Mac OS alatt is.
Ha jól tudom az Ubuntu egy Linux verzió, Linuxra MPLAB X.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
pajti2-Emulátorral nem akarja az igazságot az MPLAB X, fel sem ismeri a programozót. A Target Led villog rendületlenül, de a Tools legördülő ablakban nincs semmi. Importálni a Hex fájlt be lehet, csak nem lesz aktív a Programing gomb, így be sem égeti a Pic- be. cross51-Majd holnap, ha több időm lesz, kipróbálom mi történik, ha újból telepítem az MPLAB X-et. Tisztelettel: ticko |
Bejelentkezés
Hirdetés |