Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1155 / 1320
(#) Ichthyophagy válasza Prendick hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Meg is köszöntem!

Ez a kód fut a picben, és az RB7re felébred. Ha GIE engedélyezve van akkor nem a sleep után folytatódik a program, hanem az interrupt vektor táblánál. Szóval nem az a gond szerintem.
Miért küldenék másik kódot??
(#) watt válasza Ichthyophagy hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Szerintem nálad is valami I/O konfigurációs hiba lesz, mint amibe én is belszaladtam a minap. Érdemes minden eshetőséget végig nyálazni a kérdéses port illetve annak egyes lábaihoz kapcsolódóan, hátha valami alapértelmezetten terpeszkedik rajta!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) Ktulu válasza Ichthyophagy hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Az RB2 láb órajel kimenetként is szolgálhat, (Reference Clock Output 2.6 fejezet) ami induláskor tiltva van. Biztos ami biztos, azért kapcsold ki. (REFOCON regiszter)
(#) Prendick válasza Ichthyophagy hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1

Nem más kódot küldtél, hanem talán csak egy kódrészletet és egyáltalán nem biztos, hogy ebben a 19 sorban van a hiba. Nem világos, hogy sleep után mivel detektálod az ébredést. Lehet, hogy felébred, csak nem veszed észre.
Biztos vagy benne, hogy a nagy kísérletezésben, nem nyírtad ki az RB2-t? Próbáltad más lábon?
Hogy áll az IOL1WAY a konfig biteknél?
Most már, ami látszik, az jónak tűnik, a hiba inkább ott lehet, amit innen nem látni.
(#) Ichthyophagy válasza Prendick hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Az IOL1WAY-t kellett beállítani, igazad van!!! Ezer köszi!!!!
És köszi mindenkinek!! Bocs, hogy kicsit kezdőbb dologgal zargattalak titeket, de már nem tudtam mihez nyúlni.

(#) efiscp hozzászólása Dec 17, 2013 /

Úgy néz ki, a Microchipes fiúk gőzerővel dolgoznak azon, hogy valami használható legyen a PIC32MZ-ből. Az erratából már eltűnt az USB Hi-speed does not function, és a sleep mode does not function is kicsit kipuhult, de cserébe van néhány új issue is.
(#) Hp41C válasza efiscp hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Az a baj ezekkel a sok hibával megáldott szériákkal, hogy évek múltán is lehet majd hibásat kapni. Egy MCP79410 -zel jártam meg legutoljára. Azt elnézem, hogy az első verzióknál a 10 óra hibásan áll be. A hibát közel két éve javították, de októberben vettem egy példányt a hazai forgalmazónál, ami még a hibás szériából volt... A 18F2550 -es projectek, a már rég kijavított megszakítás kezelési hiba miatt, a mai napig nem használják a kétszintű megszakítás kezelést...
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Még megtalálni is kemény feladat egy SO8, SOT23 tokon a gyártási kódot...
(#) usane válasza efiscp hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Hát a gőzerő az kicsit túlzás. Én az MX szériával szemezgettem nemrég, de 3 oldalnyi erratája van, ha jól emlékszem kb. 52 pontban. Ha évente javítanak is egyet akkor sem lesz belőle eléggé használható mire elavul.
(#) potyo válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Azért kicsit gyorsabban mennek azok a javítások, mint évente egy
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
(#) usane válasza potyo hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

De nem sokkal.
Lehet, hogy van 1-2 típus amit könyebb javítani, de itt van például a következő.
PIC32MX575/675/695/775/795
Ötödik revízió és 2 hiba van javítva 50-ből.
Na de mindegy. Ne offoljuk szét a topikot.
(#) potyo válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Azért azt hittem, ha már adnak ki új revíziót, annak van értelme is. Ezt a doksit tényleg nem néztem régóta
(#) efiscp válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Muszáj nekik csinálni, mert az MZ-nél alapvető dolgokkal is baj van. Sajnos a nagy gond az, amit Hp41C is írt: szerencsén fog múlni, hogy tudod-e használni a PIC-edet, amit megvettél...
(#) atesz95 hozzászólása Dec 17, 2013 /

Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy hány volt feszültséget bir ki a PIC16F628 MAXIMUM? Épitettem egy órát: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/digitalis_ora_homerovel.html
Csak én sokkal nagyobb kijelzőkkel, amiről utólag derült ki,hogy legalább 7-8V kell a kigyuláshoz. Most a PIC 5V-ot kap ahogyan a kijelzők is, ami nem elég! A kérdés hogy a PIC mennyi Vmax-ot bir meg?
(#) kissi válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Akkor illesztőt kell használnod ( adatlapot nézd meg, jellemzően 5,5 V a max.!) !
(#) atesz95 hozzászólása Dec 17, 2013 /

Vagy milyen megoldást lehetne kitalálni, mert az óra már teljesen össze van rakva. Mi lenne a jó megoldás?
(#) vicsys válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Az illesztő.
(#) usane válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Idézet:
„7-8V kell a kigyuláshoz”

A kigyuláshoz szerintem nagyobb fesz kell, vagy hő, de a működtetéséhez valóban szintillesztés kell mert a belinkelt kapcsolást nézve most közvetlen a PIC vezérli.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Nézegetve az ábrát nem sok lehetőség van.
Vagy újra csinálod a nyákot, vagy ha még van hely a dobozban, akkor a PIC-től kimenő lábak után ahol az ellenállás van, oda pl szalakábelt forrasztasz, a másik végére jöhet a szintillesztő panel, elvileg ks helyen megvalósítható, és azt visszavezeted egy másik szalagkábellel a kijelzőhöz.
(#) atesz95 hozzászólása Dec 18, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Ha még valakinek valami megoldás eszébe jut azt meghallgatnám.
(#) Zsora válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Mégis miféle kijelzőt használsz aminek legalább 7-8V kell? Talán nem is LED-es, vagy szegmensenként többet kötöttek sorba? Csak mert nem nagyon van olyan LED aminek 5V-nál nagyobb a nyitófeszültsége. Nem csak a soros ellenállását kellene csökkenteni?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) icserny válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Idézet:
„Ha még valakinek valami megoldás eszébe jut azt meghallgatnám.”
Nem megoldás, hanem újabb probléma: ha a kijelző tápfeszültségét megemeled 2-3 volttal, a digiteket kapcsolgató PNP tranzisztorok vezérlése sem fog megfelelően működni (nem tudnak lezárni). Oda is szintillesztő kell...
(#) Hp41C válasza Zsora hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

A nagy méret miatt több, sorosan kapcsolt LED alkot egy szegmenst.
(#) Zsora válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszi az infót! Közben azért én is utánanéztem a dolognak.
Eddig még nem volt dolgom ekkora jószágokkal.

atesz95!
Egy újabb ötlet: Veszel másik (kisebb) 7-szegmenses kijelzőket, amik max. 2 soros LED-et tartalmaznak, és csinálsz egy új panelt csak a kijelző résznek.
(Ezt nem fogod úgysem egyszerűen megoldani, mert a mostani kijelződhöz plussz táp is kell (10V), ill. a vezérlést is át kell tervezni.)
(#) nedudgi válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Nem értem, miért nem megoldhatók az eddigi javaslatok. Jó lenne, ha láthatnánk, mit csináltál. Például panelterv/fotó segíthet (nekünk).
Ha a kijelző nagyobb, akkor feltételezhetően külön panelre készült. Ebben az esetben alkalmazhatsz optocsatolót, abban a tranzisztorok általában elbírják a nagyobb feszültséget vagy áramot. Persze arra oda kell figyelni, hogy a bemenő áram a fototranzisztort teljesen kivezérelje, legalább 100% CTR típust válassz.
(#) kocsgab002 válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Szia.
Épp én is belefutottam egy ilyen problémába. Nézd meg az én webalbumomat, én így oldottam meg.
Bővebben: Link
(#) vicsys válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Jééé, ott a rajzom!
(#) kocsgab002 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Ott van bizony, de ahogy a kolléga is, én is belefutottam abba, hogy nagyobb feszültségű kijelzők meghajtása esetén nem tud rendesen lezárni az anód PNP tranzisztor bázisa.
Ezért kellett bele egy inverter, és egy NPN-PNP páros..
(#) Zsora válasza atesz95 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Egy lehetséges megoldás szintillesztésre:
(Ehhez nem kell módosítani a programot, ill. csak a kijelzőpanel elé kell betenni.)

Szintill.png

(#) atesz95 hozzászólása Dec 18, 2013 /

A képen még 1 kijelző nincs fenn, de nagy a valosziüsége hogy a probléma céner diodákkal lesz kiküszöbölve.
1 szegmens 3 sorba kötött ledet tartalmaz
Következő: »»   1155 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem