Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   248 / 1320
(#) Sendi válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Helló Watt.

Tudom, én csak azt szeretném, hogy az én kis áramkörömből ha építek 3 db., akkor 1% belül egyformák legyenek az időzítések. (az érték mindegy, mármint 3.8 MHZ vagy 4,2 MHz az órajel)

köszönettel
(#) watt válasza Thomy hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Abból is a szilva félét, ami az 5V-os típusok mindegyikét égeti és nagyon sokat debuggol is.
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Akkor tegyél egy állítható részt a programba, ahol a mért valós frekit beviszed és akkor egyformára hozhatók a példányok.
Egyébként gondoltál arra, hogy az időzítéseid a hőmérséklettel is elmásznak, azon belül is, hogy ha találnál egyformákat?
(#) Sendi válasza Sendi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Helló Szilva, Watt és a többiek.

Igen, ha betöltöm akkor a minimum érték 965 KHz. a max. 1625KHz.
Hogy ne kelljen játszadoznom hogy kell behívni a gyári értéket?

(egy kis programocskát kérnék, ha lehet)

Köszönettel
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Szia Sendi,

Mar egyszer irtuk
  1. CALL   0x3FF
  2.     MOVWF  OSCCAL

Ennyi
(#) Doncso hozzászólása Júl 20, 2008 /

Sziasztok, kicsi segítséget ismét szeretnék kérni ha lehet, apró gondom van a 16F628A val, szépen bekötöm úgy ahogyan kell a lábakat, mindent rendesen, Vdd 4,75V, Vpp 11,9V , megnyitom a hexet pickit2 ben, eddig minden jó, de amikor fel akarom programozni akkor elinditja az égetést majd a Verify előtt kapok egy hibaüzit , hogy

Idézet:
„Programming failed at Program Memory adress 0x000000”

Próbáltam más hexet is de ugyanezt írja.

A programozó elvileg jó, mert próbaképpen felprogramoztam már vele egy másik 2550-est és beletettem a pickit2- be, most ezt használom, tehát jónak kell lennie.
Próbáltam az előző 2550-essel de azzal is ez a probléma.
Remélem nem nagyon kusza amit irtam.
Üdv: Doncso
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Helló Trudnai.

Köszönöm, ez meg van, (ennyit már én is tudok ),
de a call és retlw-s változatot szeretném.
Mert Szilva írta, hogy feltétlenül kell a retlw.

Köszönettel
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

De hiszen ez a CALL..RETLW valtozat... A 3FF cimen van a RETLW gyarilag... (ill mas chipeken lehet ez mashol, az utolso program szo ez). Ugye a RETLW az olyan, mintha MOVLW + RETURN -t irtal volna csak egyetlen utasitas. a ebben az esetben a gyari OSCCAL ertek, de ezt a midrange-ekben valami miatt oda hatra tettek ilyen utasitasban ahelyett valami cinfigban lenne es egybol bekerulne bekapcsolaskor az OSCCAL-ba. Olyan mintha utolag jottek volna ra, hogy ezt az erteket is el kell vagy el lehet tarolni a chip-ben. Mindegy, lenyeg, hogy CALL utan a a W-be kerul de ezt meg at kell tolteni az OSCCAL-ba.
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Olvasni tudod a chip-et? Code protection nincs veletlen bekapcsolva? Torlest csinaltal rajta?
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Helló Trudnai.

De kis butuska vagyok

Köszönöm.
(#) Doncso válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

olvasni tudom, csupa 0000-a lesz ha nyomok egy READ-ot
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Torles utan mi a helyzet? (Erase)
(#) Doncso válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Erase- csupa 3FFF-et ir ki, uder ID : FF FF FF FF , Cheksum : 19F majd nyomok egy READ-ot ez lefut rendesen csupa 0000-át ir ki, user ID: 00 00 00 00 Cheksum 0000, ja és még annyit ir ki jobb felső környéken pirossal hogy All Protect, de irni ezek után sem engedi magát.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Próbáltam kiszedni a Code protectet, illetve a Data protectet de nem engedi, be van kapcsolva és nem lehet kikapcsolni, nem aktív az opció.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Vajon mit jelenthet az, hogy All Protect?
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Sejtem, de hidd el nagy homályban vagyok PIC téren, ezért szeretnék kérdezni, tanulni, ez csak nem baj.
Gondolom azt jelenti, minden levédve, vagy valami ijesmi, de nem tudom miért.

Látom, közben rájöttél.
Valószínű a konfig bitek hozzák magukkal a védelem bekapcsolását, ezért nem engedi a menüből a kikapcsolást.

Fu, próbálom ezt felfogni, a konfig bitek a picben vannak vagy a Hex-ben? Mit lehetne ezzel kezdeni szerinted?

A hex-ben van, ha lehet így fogalmazni. Pontosabban a fordító belefordítja, ha a forráskódban benne van.

Írd meg, milyen értékeket ír ki a Config sorba!
(#) Norberto válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Mindkettőben

A hex-ben adod meg, hogy szellemileg mit szeretnél majd tenni a config bitekkel, a PIC-ben ezek viszont már fizikailag is szerepelnek, és a letöltött hex fájlban lévő adatok (amit te szoftveresen megadtál a fordítás előtt) alapján állnak be megfelelő értékre a config bitek.

őőő, ezt egy kicsivel feljebb leírtam, ha az user ID-re meg ezekre gondolsz.
(#) Doncso válasza Norberto hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Ezt nagyjából értem, de akkor ha csak olvasom a picet, akkor miért vált All protectre amikor még a felirandó HEX meg sincs nyitva? Nem értem.

A Configuration sort nem írtad meg...

Ezt hol tudom megnézni? Hol szerepel?

Ja, én lampi, az 0000
, de ha nyomok egy erase-t akkor átvált 00FF-re.
(#) Norberto válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Azért, mert mint mondtam, a config bitek fizikailag a PIC-ben vannak elrejtve (logikai kapuk, tranzisztorok, stb. formájában). Ha egy hex-et beírsz, akkor a hex-ből kinyerhető a PIC számára egy olyan információ, ami a config biteket állítja be megfelelő értékre. Ez az égetés/program beírása a config bit területre.

Ugyanez játszódik el visszafelé is, amikor programot olvasunk ki! Tehát a PIC-ben fizikailag meglévő config bitek kiolvasásával olyan információhoz jut az olvasóprogram, amely szerint például a kódmemória védett terület, a watchdog be van-e kapcsolva, van-e használva belső órajelforrás, stb. Ezt mind a config bitek állapota határozza meg.

Akkor most töröld ki a PIC-et, (erase), majd csinálj egy Blank Check-et(írd meg, hogy sikeres-e). Utána töltsd be azt a hex-et amit be akarsz égetni és írd meg akkor a config értéket.
(#) Doncso válasza Norberto hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Ja, értem, nagyjából már, és akkor ezért kapcsol be az All protect, és igy nem engedi irni a PIC-et, ha jól értem.

Na itt a Blank Check nél már elakadt,

Idézet:
„Program memory is not blank starting at adress 0x000000”

a config sor 00FF

Ezek után megnyitottam az égetendő HEX-et erre ezt irja :[quote] Warning, hex file Loaded is larger device

Majd égetés, ugyanaz a hibaüzi mint kezdetben, Configuration sor : 0021
Következő: »»   248 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem