Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   309 / 1319
(#) potyo válasza iceface hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

A bootloader nem tanuláshoz való. Épp most néztem, hogy chipcad-nél 6000Ft körül lehet kapni Pickit2 programozót. Vegyél egyet, és akkor nem fogsz függeni letöltőtől, kvarctól.
(#) iceface válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Még ott a helyszínen programozták fel. Nem adtak vele semmilyen progit külön, ha erre gondoltál.

Nekem 44lábas PLCC tokozású chip-em van és a rajzon 40lábas chip szerepel.
De funkcióknak megfelelően módosítottam a lábkiosztásokat.

sajnos jelenleg senkit nem tudok, aki ilyen tokozású PIC-kel foglalkozna, ezért fordultam fórumos segítségért!

(#) trudnai válasza iceface hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Tisztazzunk valamit, jol ertem, hogy fel szeretned programozni a PIC-et? Jol ertem, hogy programozo nelkul egyszeruen ugy gondoltad a soros vonalra rateszed ezt a kapcsolast es az icprog-gal felprogramozod? Mert ha igen ez nem fog menni!

Ehhez kell egy programozo amivel a PIC-et felprogramozod, itt a soros port csupan arra valo, hogy a PC es a PIC kozott lehessen adatokat cserelni. Pl az a program amit a programozoval rateszel folyamatosan kuldi a mert adatokat a PC fele amit mondjuk hyperterm-ben megnezhetsz... (csak egy pelda a millio lehetosegek kozul)

Mas: A rajzon nem latom, hogy a Vdd lab be lenne kotve, de remelem errol nem feledkeztel meg? A Vcc -nek jalolt +5V agat kell oda kotni, es nem art _kozvetlen_a_pic_labai melle_ egy hidegito kondi, 100nF keramia. Ez sok bajtol megov...

Meg valami: a JDM nevu szornyetegeket lehetoseg szerint keruldd el! Ha mindenkeppen JDM-et akarsz akkor csak es kizarolag olyat aminel van kulso tap racsatlakoztatasi lehetoseg, es akkor 15V-os stabil tapot kell adni a programozonak. De jobb lenne egy valamivel jobb programozo, pl. egy PICkit2 vagy egy PICkit2 klon (az eredeti 5-6 eFt, a klont kb 2-3 eFt-bol mar ki lehet hozni).

Programozast csinalhatod az aramkorbe beultetve is, olvass utana az ICSP -nek (In Circuit Serial Programming). A lenyeg nagyon zomoken, hogy 5 vezetekkel mar lehet programozni gyakorlatilag minden PIC-et (kell egy Vdd +5V altalaban, A Vss ugye a fold, az MCLR egyben a Vpp is - ami a programozo fesz ugy 12-13V, es ezen felul meg kell ketto, a PGC es PGD (vagy mas neven ICSPCLK es ICSPDAT). Ezeket vezesd ki pl egy 5x1-es 0.1"-es headerre ill. ha van valami speci programozod aminel adott a csatlakozo akkor annak megfeleloen... 0.1"-es headernel a PICkit2 labkiosztasat erdemes betartani.
(#) iceface válasza trudnai hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Igen bekötöttem, kicsit fúrcsáltam is dolgot, miért nincs a rajzon feltüntetve.
Talán nem is jó a kapcsolás?

Soros porton szerettem volna rátölteni egy *.hex példa progit.

A kapcsolászhoz azt irták, hogy az első bekapcsoláskor egy önteszt program fut , ha a "P" potenciométert tekerem, sorban kigyúlladnak a D0,D1,D2,D3-ás diódák.

Felöltés: a PB nyomógomb nyomva tart, lenyonyomjuk a RESET gombot, majd elengedjük a PB-t, ekkor a D0-ás led kettőt villanva jelzi, hogy kész a letöltésre, ha sikeres a letöltés három villanással jelzi, hogy kész és kialszik, ha nem, akkor folyamatosan világít.

Ennyi leírás volt hozzá, hogy mivel, kivel és hogyan??

Semmi!

Most már látom, ez éléggé bátor elhatározás volt!

Tehat akkor a PIC-et felprogramozva vetted? Amin mar ott van egy boot loader? Ez esetben mukodhet a dolog termeszetesen... (ledek villognak ahogy elo van irva?)

Semmi, teljesen süket!!

A Chip Rx lábán ott van a jel, ha küldök a Flash progin egy *.hex file-t, mert szkópon látom, de ha nem jelez, hogy kész a letöltésre, akkor nem is tudja nekem fogadni!

Persze próbáltam végső elkeseredésemben meg cserélni és a Tx lábra küldtem a jeleket, hátha én értelmeztem félre, de az a tudat, hogy akkor sem jelzett, hogy kész a letöltésre, lelombozott, ráadásul mind a két pic ugyan ezt a semmit produklja!
(#) watt válasza iceface hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Milyen bootloader van beletöltve a PIC-be?
Ha a Kónya féle(LDRKEY), akkor azt csak az DOWNLDR.EXE nevezetű programmal tudod használni.
A letöltő áramkört a Kónya könyvhöz adták, amin volt egy gomb, amit reset alatt nyomni kellett és utána elengedni.
Kép: Hivatkozás
Ez a gomb az RB7-et tartotta magas szinten, és így elindította a bootloadert a reset után.
Az áramkör nem a TX,RX lábakra csatlakozik, hanem az RB7-re(Vcc, GND természetes)!
- Ebben a fájlban - le van írva az LDRKEY használata és a kapcsolási rajza is benne van. Ennek alapján át tudod alakítani a mostani áramkörödet is, vagy összedobod ezt.
Hosszú távon és is a PK2-t ajánlom!

Nem valaszoltal meg erre a kerdesre:
Idézet:
„Tehat akkor a PIC-et felprogramozva vetted? Amin mar ott van egy boot loader?”
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Már válaszolt, csak nem neked, hogy a Chipcad-nél égettette bele. Szerintem csak nem tudja hogy működik az LDRKEY-he tartozó bootloader....
Ezt írta:
Idézet:
„Igen, még anno úgy vettem a chipcad-nél, 2db-ot és mind a 2re kértem a progit, amit fel is számoltak +350Ft-ért!”

Ezek szerint a Kónya féle bootloader van a PIC-ben...
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Ja igen, nem lattam azt az uzenetet, akkor elnezest. Viszont Te azt irod a Konya fele az RB7-en logo kapcsoloval oldja meg a bootloaderezest, en viszont csak az RB0-n latok gombot a kapcsolason. Na de mindegy is, mert sotetben tapogatozok mivel nem ismerem ezt a cuccot.
(#) Magor válasza potyo hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Szia!

Köszönöm a válaszodat.

Átnéztem az adatlapot és ott csak egy minimum és egy maximum feszültség szint van benne. Ezért kérdeztem, hogy valaki használta e már 3,3V-on a kontrollert.

Nem értem, hogy miért ne lenne képes 3,3V-on és 5V-on is ugyanarra a teljesítményre. Ezt kifejthetnéd részletesebben is. Azt is leírhatnád, hogy milyen eltéréseket tapasztaltál 3,3V-os feszültség mellett.

Üdv: MaGor
(#) potyo válasza Magor hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Ha van egy minimum és egy maximum érték, az számodra nem azt jelenti, hogy a kettő között használható?

Van grafikon is, hogy adott feszültségen milyen sebességen képes működni. A miértje a cmos technológiából adódik, nem részletezném itt.

Vannak paraméterek, amiket szintén csak adott tartományban garantálnak. Pl. az A/D konverter utolsó 1-2 bitje már nem biztos, hogy stabil lesz 3,3V-ról. Ugyanígy a belső oszcillátor sebessége is változik a tápfeszültséggel. A chip teljes törlése általában csak 4,5V feletti feszültségről lehetséges. A bemeneti logikai szintek szintén tápfeszültségfüggőek. Amelyik paraméter fontos számodra, azt ellenőrizd le az adatlapban, hogy milyen feszültségre mit garantálnak.

Bocsi, igen felprogramozva vettem mind a kettőt, amit ott helyben a chipcad-nél rátöltöttek!

De azt nem tudom, hogy milyen progit tettek rá és hogy hány megahercre!
(#) iceface válasza watt hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Köszönöm szépen a segítséged, legalább már az kiderült, hogy valószínüleg a "kónya féle bootloader van feltöltve

Rámozdulok a dologra, amint lesz időm!

Köszönök mindent!

Üdv.

Amugy ott a rajzon van az a dip kapcsolo.... ugye ott az ON allasban van, tehat ha 5V-ot kozvetlen a port labara raeroltetsz mundjuk egy csipesszel akkor a LED vilagit?

Azt is csinalhatod, hogy kozvetlen a PIC labara ramersz egy kezi muszerrel, hogy a LED-et vezerlo lab magas allapotba kerul-e...
(#) brato hozzászólása Okt 11, 2008 /

Üdv!

Van egy BC1601A tipusú 1x16 karakteres lcd.
Inicializálás után a kurzor az első karakterre áll és a teljes
karakter villog, azt nem tudom, hogy miért van az a jelenség, hogy a 9. karakter helyén is villog a kurzor és csak 4 sor villog a karakterből.
A beállításoknál 1 soros kijelző van megadva.
(#) Mate78 hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok,

lenne egy kérdésem:
Mit csinál a következő programsor pontosan?

1. #define DEBOUNCE                H'02'

Azért kérdem,mert az egész programban sehol nem szerepel DEBOUNCE nevű változó,csak úgy szerepel,mint a FLAG_BYTE nevű változóban a 2.bit.Ezt a program többször vizsgálja is,pl.:

btfss FLAG_BYTE,DEBOUNCE

De honnan tudja a fordító hogy a FLAG_BYTE nevű változóban van?

köszi.

(#) watt válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Sehonnan.
A DEBOUNCE a fordítónak egy 2-est jelent.
Olyan mint ha ezt írnád:
BTFSS FLAG_BYTE, 2
(#) Mate78 válasza watt hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Köszi a segítséget.

Közben már kezdtem rájönni.
Engem mindig összezavarnak ezek a direktívák.

üdv
(#) bbalazs_ válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Nem egeszen ertem a kerdest.
Sehonnan sem tudja, ezert van megadva az altalad felhozott peldaban.
Semmi mast nem jelent, minthogy DEBOUNCE=2

Illetoleg barhol elofordul a debounce szo, azt 2-vel helyettesiti be. Itt szerintem nem sok ertelme van...
pl lehetne movf debounce,w, akkor a 2.memoriacim adatat toltene a w-be...

(#) Mate78 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Szia

közben már tisztázódott a dolog.
azért köszi

üdv
(#) googa hozzászólása Okt 11, 2008 /

PicKit2-vel lehet írni az ATMEL T29-es FLASH MEMORY-t? Vagy egy PIC tud vele foglalkozni, írni/olvasni? Vagy ez direkt összeférhetetlen dolog? Köszi!
(#) watt válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

A PIC biztos tudja írni(megfelelő programmal)
A PK2-őt meg nézd meg miket támogat! (vagy nézzem meg neked én?)
(#) googa válasza watt hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Dehogy nézd meg helyettem. Értem a célzást. Köszönöm! :kalap:
(#) googa válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Egyébként, nyílvánvalónak tűnt számomra, hogy a PicKit2 nem fogja támogatni az ATMEL írását.
(#) szilva válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Az nem olyan biztos! A PK2 feltelepített programjának a könyvtárában van egy "pickit 2 readme.txt". Ebben van leírva, miket támogat és milyen bekötéssel a PK2. Van benne jópárféle soros EEPROM is, egy kis adatlapegyeztetés után akár jó is lehet.
(#) pepe33 válasza szilva hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Valaki próbálta már eeprom olvasásra, írásra használni a PICKIT2-t ?

Én 24LC1025-el próbáltam , olvasásnál nincs gond , de írásnál a tartalom felénél megáll és I2C hibát ír ki a program( v2.55).

Kisebb 24 -es eepromokkal rendesen megy.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Kiegészítésként:
Nem csak a txt-ben van infó, hanem a microchip oldalán is bőségesen. Valamint ha a programot elindítjuk, akkor a listájában minden ott van. Ami nincs, azt nem támogatja.
(#) trudnai válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Nem probaltam meg, de majd este kiprobalom. A pull-up ellenallas rajta van az SDA labon? Probaltad 100 es 400kHz-en is?

Idézet:
„> Serial EEPROM support:

24LC I2C bus devices:
Bus Speed-
400kHz with Tools -> Fast Programming checked
100kHz with Tools -> Fast Programming unchecked

NOTE: Bus pullups are required for all
programming operations. 400kHz requires
2k Ohm pullups.

Ax Chip Select checkboxes-
These are only enabled for devices that support
address chip selects, and allow programming of
multiple devices on the same bus.

Connections for 24LC devices
---------------------------------------
PICkit 2 Pin 24LC Device Pin (DIP)
(2) Vdd 8 Vcc
(3) GND 4 Vss
(5) PGC 6 SCL (driven as push-pull)
(6) AUX 5 SDA (requires pullup)
7 WP - disabled (GND)
1, 2, 3 Ax pins
Connect to Vdd or GND per
datasheet and to set address
Következő: »»   309 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem