Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   537 / 1319
(#) mate_x válasza spepe hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Hello!
Szerintem próbáld ki azt a programozót amilyet én is használok. Ha gondolod küldök hozzá nyáktervet, ha úgy neked egyszerűbb.
(#) watt válasza spepe hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Az etalon programozó az a porgramozó, ami egy másik PIC-et hiba nélkül programoz, azaz jól működik.
(#) jdani hozzászólása Júl 29, 2009 /

Hali. nemigen értek a PIC-hez. Építeni fogok egy PIC által vezérelt LED matrixot, amit madj PC-n keresztül irányítok. Megvan már a PIC-be égetendő program is. Viszont a PIC ugy van égetve hogy amikor a LED mátrix készen van, és rákötöm a tápra, viszont PC-ről adatot még nem kap, akkor kiír egy bizonyos szöveget. Ezt a szöveget meg lehet változtatni, az PIC programjában?
(#) MPi-c válasza jdani hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Idézet:
„Ezt a szöveget meg lehet változtatni, az PIC programjában?”

Valószínűleg meg, csak ahhoz látni kellene a programot.
(#) kissi válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Szia!

Nem tudom jól gondolom-e, hogy csak egy irányba akarsz kommunikálni a vezér PIC-től a szolgák felé ? Mert ha így lenne ( nincs "visszaduma" ), akkor szerintem a sima soros port is jó lenne ( az meg van a PIC-ben is TX, RX, USART ; bár nem tudom milyen PIC-ről van szó !)!

Steve
(#) kissi válasza jdani hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Biztos meg lehet változtatni, csak az nem biztos, hogy könnyen megoldható !

Steve
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Jaaaah! Értem! Ezt nem tudtam! Köszi.
(#) mate_x válasza spepe hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Az etalon, az a "szuper pontos" dolog, Például a kilogrammnak is van etalonja, úgy tudom valami vákuumban van és ennek a tömege pontossan 1,0000..kg.
De ugyanígy van a méternek is, meg még pár dolognak.
(#) watt válasza mate_x hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Az etalon egy olyan dolog, amiben megegyeztünk, hogy az lesz a minta, amit követünk. Hogy ez szuper pontos, vagy sem, az jó kérdés, mert mihez képest és mi az hogy pontos? Egy ember is lehet etalon... Na de hagyjuk, mert nem ez volt a kérdés.
(#) spepe válasza mate_x hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Köszönöm az infókat.

Akkor tudnál nekem adni egy nyáktervet ha megkérlek mate_x?
(#) trudnai válasza mate_x hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

[OFF]Ha jol tudom meg mindig ott van a Meresugyi Hivatal a Nemetvolgyi uton(?), ott vannak ilyen erdekessegek
(#) elektroláma válasza kissi hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Lehet, hogy vissza is.
12f-es pic is lett volna köztük, dá párszáz ft-al drágábban kapok olyan picet, ami tud kommunikálni alapból.
(#) Zole20 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Sziasztok!

Le szeretném fordítani a PIC24F demó programját, de mindig hibába ütközök fordításnál.

Van egy PIC24F starter kit-em, amihez adtak cd-n MPLAB-ot és a demó progit. Úgy működik is. Kicsit régi MPLAB-ot adtak, így frissítettem a legújabbra és egyúttal a legfrissebb demó progit is leszedtem (Microchip Application Libraries v2009-07-24).

A fordítási üzeneteket megtaláljátok a csatolt fájlban.

Az 'undefined reference' hibaüzenete szerint nem találja a változó deklarációját. Vagy nem erről van szó? Utána kerestem, hol is használja a program ezt a változót és PIC header fájljában megtaláltam (p24FJ256GB106.h). Ezt be is include-oltam a bajos fájlokba, de még mindig nem jó.

Már beállítottam a Project > Build options-ban a Library search path-ot, az Include search path-ot is a projekt elérési útvonalára.

Tudna-e nekem segíteni valaki, hogyan tudnám lefordítani a programot?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv.,
Zoli

Hiba.txt

(#) mate_x válasza watt hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Igen, én is a mintára gondoltam, csak valahogy nem jutott eszembe
(#) mate_x válasza spepe hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Már küldöm is! A terv Sprint Layouttal készült. A nevem bele van írva nyák lemezre, azt nyugodtan kitörölheted .
A második nyákba a foglalatokat lehet tenni, én tüskéket tettem a kivezetésekre, ezt be lehet dugni az égetőbe, így közvetlenül be lehet programozni a picet. Persze másképp is teheted ha neked nem tetszik.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Régebben ebben a hozzászólásban: Link mutattál képet egy átalakítópanelről. Én is hasonló előtt állok, csak egy 18F86J65-el, de én valahogy attól félek, hogy nem lesz stabil az áramkör, ha nem lesznek elég közel a tápszűrő kerámiakondenzátorok a kontrollerhez. Szerencsére most nincs szükségem túl sok lábra (gyakorlatilag ethernet lábak, meg kb. 5-6 IO láb kell), így tudok helyet találni a kondenzátoroknak, de ez egy megrendelésre készülő cucc lesz, és a stabilitás nagyon fontos. Másrészt ha már tervezek ilyen átalakítópanelt, akkor jó lenne univerzálisra készíteni, hogy ha később több lábra is szükségem lesz, akkor is tudjam használni. A te átalakítódon viszont nem látok tápszűrő kondenzátorokat, egyedül az oszcillátorhoz tartozó alkatrészeket és az MCLR felhúzóellenállást vélem felfedezni. Szóval a kérdés, hogy nem tapasztaltál instabilitást ezzel az elrendezéssel? Én mindenesetre megrakom az áramkört a tüskesor furatokon "kívül" kondenzátorokkal, biztos ami biztos alapon. Bár lehet, hogy előtte kipróbálom nélkülük, így meggyőződhetek róla, hogy ha rárakom a kondenzátorokat, akkor biztosan stabil lesz majd.

Esetleg ha valaki látott valahol ilyen kész átalakító rajzot az említett kontrollerhez, akkor annak örülnék, akkor nem kellene újrarajzolnom.
(#) icserny hozzászólása Júl 31, 2009 /

Sajnos, még csak virtuális valóság...

Egy kislábszámú PIC24-es gyakorlókártyát tervezek, ami USB-s virtuális soros porttal csatlakozik a PC-hez, s a Mississippi Állami Egyetem ECE3274 kurzusához kidolgozott Bully bootloaderrel lehet töltögetni bele a programokat. (gyakorlatilag az itt, a képen látható kísérleti áramkörök egyesítése lenne)

Egyelőre azon küzdök, hogy minden lényeges alkatrész ráférjen egy 5x8cm-es furatszerelt panelre (így a szokásos 100x160-as lemezből 4 példány kijönne). A nagy szám az volna, ha mindezt (néhány átkötés árán) egyoldalas NYÁK-on sikerülne összehozni.

Ha valaki lát benne fantáziát, és foglalkozna a gyártásával/forgalmazásával, akor az első jelentkezőnek szívesen és térítésmentesen átadom a terveket (feltéve, ha elkészülök vele...). Tananyag, mintaprogramok és elérési cím a http://esca.atomki.hu/PIC24 címen.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szepen nez ki! Amugy miert nem egy FTDI vagy mas USB-Serial atalakito chip-et hasznalsz a soros kommunikaciohoz inkabb?
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szerintem olcsóbb egy 18F mint egy ftdi.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Ez kétoldalas panel, a kondik a túloldalon vannak, de igaz, hogy a tüskecsatikhoz közelebb esnek, mint a lábakhoz, mert akkor még nem volt olyan apró 100n-m. Ha van olyan apró kondid, akkor én is a lábak közelére voksolok! Egyébként nem tapasztaltam problémát egyszer sem, de ettől az elv még nem változik.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Én is sokkal jobb megoldásnak tartom a PIC-et! Az FTDI-vel eddig csak nyűgöm volt! Ütköznek a driverei, néhány laptopon egyszerűen nem jön létre a COM port az eszközkezelőben, van ahol a Bluetoot által nyitott nagyhalom COM port miatt nem képes kommunikálni a magasabb számon létrejött COMporttal, stb. A HID lehetőségéről nem is beszélve(erről éppen egy cikket írtam, az oldalamon már olvasható)
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

1. A PIC olcsóbb
2. Nem akartam felületszerelt alkatrészt betervezni

Tudnál mutatni egy képet a másik oldaláról is? Csak hogy ne találgassak, hogyan néz ki...
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Idézet:
„Én is hasonló előtt állok, csak egy 18F86J65-el”

A MikroElektronika LV18FJMCUcard3 kártyája kellene neked ($4,90 az ára). Sajnos, jó felbontású fényképet nem találok róla.

Csatoltam.

Kösz, ilyennek sejtettem én is. Vezetékhosszúság szempontjából ez egyenértékű azzal, mintha a tüskesoron kívül tenném a kondenzátorokat, sőt az még talán kicsit jobb lesz, mert egyenes lesz a vezeték, nem lesz benne kanyar.

Igen, de ha férne közelebb az jobb lenne. Persze nem sok hely van, az kétségtelen! A legjobb az lenne, ha furatgalvános átkötéssel a PIC alatt a másik oldalon lennének a kondik, de hát itthon ez nehézkesen menne...
(#) Amarton hozzászólása Aug 1, 2009 /

Helló!

Szeretnék tőletek ötleteket átlagolós rutinhoz.
Van egy szelep, ami 1s alatt többször bekapcsol.
Ennek szeretném szeretném megmérni, hogy összesen 1s alatt mennyi ideig volt bekapcsolva.
Ezt úgy gondoltam, hogy egy számlálót elindítok amikor a szelep kapcsol és megállítok, amikor a szelep kikapcsol. Azt is meg tudom számolni, hogy hányszor számoltam 1s alatt. Ezeket az értékeket eltárolom, majd mikor letelt az 1s, akkor az értékeket összeadom és elosztom annyival, ahányszor a szelep bekapcsolt.
A nagyobb problémám azzal van, hogy szeretnék egy olyan átlagot is, hogy pl 12 óra alatt mennyit ment a szelep. És lehet, hogy ebben a 12 órában 1 órát nem fog menni (a számlálók folyamatos 0-át fognak majd mutatni), de szükségem van a 12 óra átlagára. Ezt milyen átlagolós rutinnal lehetne megoldani?
(#) potyo válasza Amarton hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

PIC-ben van CCP modul, annak a Capture módjával tudsz bekapcsolási időt mérni. Ezeket összeadod két helyen. Egyiket minden másodperc után kiszámolod, hogy mennyi volt az átlag, és törlöd, a másik összeget meg csak 12 óra után számolod ki. Vagy olyan kellene, hogy adott pillanatban kiszámolni, hogy az elmúlt 12 órában mennyit volt bekapcsolva?
(#) kissi válasza Amarton hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Ha a szelep megy --> számláló be, szelep nem megy --> számláló ki. Ha számláló pl. 0,01 s-onként lép1-et ( ha be van kapcsolvaa szelep ), akkor 1s múlva pont megadja a %-os bekapcsolási értéket a számláló értéke.
A 12 óra az 12*3600= 43200 s. Ha a számláló 432 s-onként lép egyet, akkor 12 óra után szintén a számláló tartalma a %-os érték. Az a kérdés, hogy ez a pontosság megfelelő-e, ha nem, akkor lehet a számláló léptetési frekijét változtatni és a kiértékelésnél ezt figyelembe venni!

Ezt a módszert azért írtam le, mert ez is egy lehetőség és így nincs szükség az osztásra, de lehet pl. "gördülő" átlagolást is csinálni, ha nem cak 12 óra múlva vagy kíváncsi az átlagra!

Steve
Következő: »»   537 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem