Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szerinted jó lesz kezdetben egy 16F877-et választani, amivel elkezdhetek tanulni, vagy válasszak valami mást?
Hello mindenki!
Az előbb találtam ezt a programozót és szeretnék egy pár véleményt kérni róla. Szerintem nagyban hasonlít az Oshonsoft-os programozóra. Azért lenne jó mert ehhez van nyákterv is. http://www.semis.demon.co.uk/Pics/PICmain.htm Köszönöm a válaszokat előre is! Bye!
Minek neked foglalatos programozó? Lábakat akarsz törögetni? Olvass utána mi az az ICSP! Kezd az oldalamon...
Üdv!
Olvastam a Nulláról a robotokig című cikkeket, és mivel elég régóta foglalkozok az analóg elektronikával, úgy gondoltam ideje továbblépni. Szeretnék megtanulni programozni! :yes: Nem tudom hogy melyik nyelvel kezdjem, a cikk alapján vagy az assemblyt vagy a c-t szeretném tanulni. Ez lenne az első kérdésem, hogy melyikkel érdemes kezdeni. A másik hogy tudtok-e ajánlani valami jó könyvet, leírást, bármelyik nyelvhez. Előre is köszi!
Köszi, de én leginkább könyvben renénykedtem amiből programozni tanulhatok például assembly nyelven. Van ilyen?
Hello!
Köszi a választ. Az nem érdekel benne. Csak, hogy van hozzá nyákterv. Egyébként van benne ICSP csatlakozó is. Egyébként már egy ideje elég gyakran járok az oldaladra. De maga az áramkör jónak tűnik egyébként? Bye!
Mivel az áramkör ugyanaz, mint az oshon, ezért jó.
Tudom mi az ICSP szabvány! Eszem ágában sem áll lábakat tördelni. Gondoltam próbapanelon (dugdosós) készíteném el az áramkört.
Megjöttek az átalakítók, itt van nagyobb felbontású kép róluk: Link
Összekevered magad valakivel. Én nem neked válaszoltam! Figyeld azt is, kinek íródik egy válasz!
Potyonak pedig igaza van. A kérdésedből egyértelműen kiderül, hogy nem olvastál még eleget, és felesleges buta kérdéseket teszel fel. Adj időt az olvasásra és a dolgok leülepedésére!
Jól látom, hogy a pozitív a teli oldal? Érdekes...
Bocsi, igazad van, elnéztem, hogy kinek írtad.
potyonak, meg nincs igaza, mert a kezdőkkel kapcsolatban csak okoskodik és egyáltalán nem segítő kész.
Én nemis figyeltem, de most hogy mondod, megnéztem, és valóban, a hátoldalán a pozitív a teliföld.
Számomra ez furcsa, mert nem láttam még ilyet és nem találok jó indokot a megoldásra. A táp tele lehet zavarjelekkel, ezt én nem feszíteném ki antennaként az áramköröm fölé. De lehet, hogy ez rossz beidegződés és alaptalan.
Csak akkor számíts érdemben segítségre, ha amit kapsz tanácsot(hogy olvass először) megfogadod és legalább a szikráját mutatod, hogy meg is tetted. A kérdéseid lelepleznek, és ez nem jelent számodra túl jót, mert vagy nem kapsz választ, vagy olyan választ kapsz, ami számodra nem sokat segít. Tehát olvasd el azokat a dolgokat, amiket ajánlottunk(itt ebben a topicban is kismilliószor!)! Ez egy normális embernek két-három hét, egy nem normálisnak egy hét! A megértés még ekkor sem lesz teljes, de legalább már tudsz kérdezni.
Idézet: „csak okoskodik és egyáltalán nem segítő kész.” Javaslom nézz be potyo adatlapjára(katt a nevére), és nézd meg, hogy milyen témákban és hányszor segített!
Ezt már annyira unalmas olvasni is; könyörgöm ne kezdjük el újra és újra ugyanazokat a köröket futni...
Addig gyurtam a programot hogy végre működik 16f628-al. Csak egy kommentezés hiányzik nekem a jobb megértéshez..
[OFF]Egyszer pl megirtam neked, hogy 887-essel kezdj, utana meg mindig kerded, hogy 877-es jo lesz-e. Meg a valaszokat sem olvasod el, igy ilyen korulmenyek kozott azt hiszem nem sokan segitenek szivesen. Pl. en miert torpoljem magam ha nyilvanvaloan figyelmen kivul hagyod a javaslataimat?
De tudod mit? Mindenki sajat maganak tanul -- ha nem akarod elolvasni amit el kellene az maganugy. De az is lehet nem akarod megtanulni ami onmagaban nem baj, csak akkor ne probalj meg bele kontarkodni -- en sem metszem fel a haverjaim hasat hogy kivegyem a vakbeluket, mert nem ertek hozza es lusta vagyok elolvasni es megtanulni a nagy anatomiai kezikonyvet...
Szerintem nem olyan vészes a helyzet ilyen téren, mint ahogy gondoljuk. Ha megfelelő a táp és a gnd közötti szűrés, akkor nincs probléma abból, hogy most a táp vagy a gnd van kihúzva teliföldnek, hisz a kettő a CMOS technikában elvileg teljesen szimmetrikus. Egyébként is azt szoktam mondani, hogy ha 15 éve TV-t is lehetett egyoldalas nyákra készíteni lábas alkatrészekkel meg átkötésekkel, akkor manapság se alapfeltétel egy hasonló áramkörnél a földfólia meg az smd alkatrész.
Szia,
Az interrupt rutint ne mashova tedd. Ez nem jo szokas, hogy goto-val elugrasz az interrupt vektorrol, merthogy lehet egy alkalommal az ISR egy masik lapra esik majd es nezhetsz hogy miert nem mukodik az alkalmazasod... Azonkivul az ISR-ben a kontextus mentest javitsd ki, az ugy nem jo. Ebben a forumban is joparszor kitargyaltuk mar hogyan kell megcsinalni tisztassegesen, es a "Mid-Range Reference Manual"-ban is benne van azt hiszem eleg nagy reszletesseggel. A makro definiciot amugy nem szerencses a list ele rakni, bar hibat nem okoz, megis a .LIST es CONFIG szokott lenni legelol hogy egyertelmu legyen es konnyen eszreveheto. A tobbit most nem neztem meg, kommentezd fel a kodot hol mi a celja az adot rutinnak -- a komment mindig nagyon fontos mivel az alapjan lehet elemezni, hogy mi volt a szandek es ehelyett mi tortenik. Ha a ketto nem egyezik a komment a mervado(!) es a kodot javitani kell. Sokan elobb irjak le a kommentet, hogy pl mi a celja a makronak, vagy az alabbi nehany utasitasnak, aztan kezdik el csak a kodot begepelni.
Hello,
ez a macro -s megoldás számomra egy kicsit távol áll (főleg, mert én inkább C -t preferálom), de szerintem az a tut10_1.asm kód elég korrekt volt, talán az okozhat elsőre frusztrációt (legalábbis nekem az okozott), hogy sok benne a tesztelgetés. Ajánlom elolvasásra hozzá Nigel (gondolom onnan a kód) írását, nagyon jól leírja, hogy melyik művelettel mi a célja. (Ha nem megy az angol -ami annyira nekem se erősségem sajnos-, akkor bizony google translate, vagy szavak bogarászása plusz erős kitartás, de megéri). Bár, én az ilyen makrók helyett azt csinálnám először, hogy véletlenszerűen megnéznék két számot, amit meg akarok jeleníteni a kijelző(kö)n (maradjunk az 50 -nél), és kipróbálnám, hogy működik ez a multiplexelés. Teszem azt, milyen késleltetés/megszakítás kell ahhoz, hogy ne legyen zavaró a szememnek a két kijelző villogása, aztán ha ez sikerül, lépnék egy szintet, például, hogyan tudok inkrementálni (az inkrementálás sebességének fontosságát még egyelőre "félredobnám", elég első nekifutásra olyan program, amivel csak normális keretek között érzékelni tudom a növekedés tényét). Jól látszik, hogy minnél "feljebb" haladunk annál több a probléma (inkrementálok-inkrementálok, de hogyan ellenőrzöm, hogy a változó nagyobb-e "x" -nél "y"-nál stb..). Meg kell szenvedni a "győzelemért" az biztos
Köszi a segítséget bár a kódot eredetileg nem én irtam,16f84-re volt felrakva ide:Bővebben: Link
Én csak tanulás képpen próbáltam lefordítani 16f628-ra. A kommentek nekem is hiányoznak a program megértéséhez.
Hmm, erdekes, azt a konyvet szoktam ajanlani masoknak, de eddig sohasem tunt fel, hogy nem jol csinaltak az interruptot... Na mindegy, lehet kell majd keresnem masik konyvet amit ajanlani tudok
Meg is van: Ugyanaz a ceg, csak az ujabb konyvuk... Ott mar jol csinaljak az interruptot! Nezd meg az Example 13-at UI: Raadasul fel is van kommentezve
A te hozzászólásoddal azért nem foglalkoztam, mert írtam, hogy olcsó dolgot szeretnék kezdetben, amíg az alapokat megtanulom, erre te ajánlasz egy több ezer forintos eszközt. Oké, hogy házilag is meglehetne csinálni, viszont akkor kell keresnem valakit, aki fel is tölti rá a firmware-t.
Ha egyszer majd lesz kedved megtanulni és elsajátítani a vakbélműtét folyamatát, nem hiszem, hogy azzal kezded, hogy veszel egy zsír új műtőasztalt és a haverjaidon próbálod ki! |
Bejelentkezés
Hirdetés |