Fórum témák
» Több friss téma |
A BLF-ek profi generatorrol 20 dBm-el voltak meghajta, ezt a teljesitmenyt a bementi trafo ketfele osztja. Igy is tobb mint ami kell neki a 1, 1.5W kimenohoz.
RH cucc. Nincs most keznel a rajz, a panelt mar korabban lattad
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
Gerjedés látszik a nyugalmi áramfelvétel jellegén. Közelíts hozzá rezet vagy ferritet, ugrál az áram, ha gerjed a cumó.
Bemeneti jel nelkul a nyugalmi aram rendben van, es teszt utan ha leveszem a bemeneti jelet rola, akkor is rendben van. Viszont ahogy irtam, 20W-ot eszik, ebbol 10 kb ki kellene menjen, es kimegy ~ 2 .. 3 W.
Tovabba 20 dBm bemenonel kellene legyen 90-100 W kimeno. A max aramfelvetel 12.5V mellett kb 1.8 A.
Most jutott eszembe: A ferrit anyaga jó? Ugyanilyen a tünet akkor is ha el van kötve a trafó. Mindkettő volt már nekem is.
Jovo heten meg ramerek gerjedes ugyben. Sajnos most nincs keznel merestechnika, labortap, stb,.. Csak ertetlenkedek
Ferritek anyaga termeszetesen jo
Gerjedes vagy imedancia illesztes vagy mindkettore gyanakszom. De illesztes ide vagy oda, akkor is a 20W-bol valami csak ki kellene menjen a kimenetre. A kimeneti trafonal az illesztes biztosan jo. Elkotes alatt mire gondolsz? Bifilarisan tekercselt trafo van a ket fokozat kozott, ket FET hajtja, kozepleagazas van a FETek felol (hidegitve test fele), BJT vegfok bazisai felol egy menet, nincs kozepleagazas. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
Az illesztések nagyon fontosak! Kell tudni hogy a bemeneti rész jól illeszkedik-e mert már ott sokat lehet bukni de ugyan úgy a kimeneti rész is kényes főleg ha széles sávúról beszélünk. Mondok 1 példát . Volt egy 1.5 Wattos QRP készülék és ahhoz kellett volna készíteni végfokot 10Watt betáp mellett. Be lett szerezve egy olyan tranzisztor aminek a felvett egyen áramú teljesítménye 10W és azt írta a katalógus hogy ebből 6W-ot tud 28 megán. A haverok találtak egy könyvben rajzot amely pont 1 tranzisztoros megoldáshoz adták úgy hogy a bemenet is 50Ω és a kimenet is 50Ω. Na a probléma az volt hogy ott légmagos hangolt tekercsek voltak leágazásokkal.
Ilyet nem szabad komolyan venni ! A haverok elkészítették és aztán jöttek hogy valami nem OK. Amikor össze raktam a meghajtást és a végére a műterhelést az volt a jelenség hogy a bemenő 1.5 Watt mellett kijött 2 Watt és közben a végfok maga 2 Ampert fogyasztott 13.5 Voltról! A megoldás az lett hogy toroid trafók lettek alkalmazva de úgy hogy csak az impedanciák lettek a bemeneten leosztva 3Ω környékére ami már közel volt a bázis impedanciához ezért még kellett az emitteren egy kicsit korrigálni. A kollektorban szintén trafó hogy feltranszformáljuk 50Ω - ra. Azután jött az 5 tagú aluláteresztő és illesztő egység AMIDON gyűrűk alkalmazásával. Na ide próbáltam egyéb gyűrűket használni mert azt gondoltam hogy a menetszámok és a kapacitás értékek változtatásával úgyis megtalálom a megfelelő kombinációt de tévedtem mert 2 hónapi kísérletezés után be kellett látnom hogy ez nem így működik. Keress a netten hasonló teljesítményű rajzot és építs olyan illesztő aluláteresztőt olyan alkatrészekből ami már ki van próbálva. Ha jó rajzot pontosan után építed meg lesz az öröm! Ja majd el felejtem a lényeget ! Mivel nagyon jó kis tranzisztor lett választva laboratóriumi körülmények között a 10Watt egyenáramból 8.2 Watt RF jutott a műterhelésre ! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
Valoszinuleg az a hiba hogy a kollektor folytot elkotottem. Koszi az otletet Szendi. Nincs keznel a cucc csak a kep rola,.. hetfon megnezem.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2016
Idézet: „bemenő 1.5 Watt mellett kijött 2 Watt” Ilyet nagyon megéri építeni.. nem kell túlzásba vinni..
Hát igen viccesnek tűnik de ők majdnem sírtak kínjukban.
Ha arra gondolsz hogy rettenetesen rossz volt a kihasználtsága az éppen az rossz illesztéseken múlt. Ha nem arra akkor írd meg.
Sziasztok.
Lenne egy kérésem felétek. Nézzetek rá a mellékelt rajz pirossal bekarikázott részére, működőképes az a rész? Nemrég találtam rá erre a rajzra, és úgy döntöttem, hogy megépítem, ez lesz a HF fokozat a következő rádiómban. Ma összeszereltem a rajz felső részén lévő szűrőrészt, viszont nem működik rendesen. Ha a bemenetre rákötöm a számítógép hangkimenetét és tápfeszültséget (+12V) is ráadom akkor egyik kimeneten sem jelenik meg a jel. Ha a tápfeszültséget kikapcsolom, akkor a kimeneteken van jel (a 10nF-os kondenzátorokon keresztül kerüli meg a műveleti erősítőket, de természetesen fokozatonként egyre halkabb). Viszont ha a bekarikázott rész műv. erősítőjét kiveszem, a tápfeszültséget pedig ráadom, akkor a bekarikázott részben lévő 10nF-os kondin átjut a jel a következő fokozatba, aminek a kimenetén megjelenik a vágott jel, a CW narrow kimeneten szintén megjelenik a még jobban vagott hang. Vagyis a bekarikázott rész nem működik jól. A paneltervet átnéztem, az jó, és az IC a tápfeszültséget is megkapja. Lehet, hogy rossz a rajz, más részen is találtam elírást. Viszont én kevés vagyok ahhoz, hogy ezt megmondjam. Illetve valaki el tudná nekem mondani, hogy ezen a konkrét rajzon mely alkatrészek képezik az RC szűrőket? Mellékelem az eredeti rajzot is, amiben elvégeztem pár módosítást, többek között az önhang részben kijavítottam a talált elírást, az eredeti a VCC pin 14 of IC5, de átnézve a helyes: VCC pin to 16 of IC5. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Nem, mert lebeg a + bemenet egyenáramúlag.
Értem. Esetleg a mellékelt módosítást elvégezve jó lehet?
Illetve már megyek és ki is próbálom.
Így már működik. Köszönöm a segítséget! Egy 470k-s ellenállást használtam. Úgy látszik én voltam a hülye. Gondolkodás nélkül kivágtam a rajzból a két 1M-s ellenállást, azzal, hogy azok biztos a 4066-oshoz tartoznak. Ezek szerint a többi kihagyott 1M-s ellenállást is be kell tenni az AVC körben. Ezeknek a paneljei még szerencsére nem készült el.
A hozzászólásom végén lévő kérdés még áll. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
A CD4060 16-os lába a Vcc. Általában a "sarokra" szokták tenni a tápfeszültséget a digitális IC esetében.
Ezért is rajzoltam át.
Szia GTK! Mi lett a vége? A tarfó volt a hibás?
vagy(?) szendi001:
"Bifilarisan tekercselt trafo van" ez így AC szempontból egy rövidzárlat. Kapcs rajzot nem találtam, de az kell oda..? A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
82%-os hatásfok ?? Hogy mikkel nem találkozik itt az ember...
Milyen üzemmódja volt annak a tranzisztornak, D ?
Csak sima C üzem ! Ha nagyon érdekel elkérem a készüléket és megírom a tranzisztor típusát.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Szia ! Meg nem tudom. A folytot atkotottem, kulonosebb meres stb. nelkul.
Szombaton szeretnek foglalkozni vele. A napokban vettem egy jelgeneratort (HP 8657B), most mar majdnem teljes a labor. Ezzel kapcs. a cel az hogy a HP E4406A spektr. analizatorral egyutt fogom majd szuro es egyeb meresekre hasznalni. Utobbin van ethernet, elobbit meg GPIB/USB-n tudom vezerelni PCrol. Igy ha lassabban is, de merni lehet majd vele szuroket, stb. Majd a telen meg a YIG vezerlesnek ujra nekiallok. Ott is lenne 0-2 GHz, vagy 2-4 GHz lehetosegem,..
Bifilarisan tekercselt folyto a kollektor korokben (2 x BJT)
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Bővebben: Link Tehát az induktivitása elhanyagolható. Ha az ohmos ellenállása is akkor az egy sima átkötéssel (rövidzár) egyenértékű.. nem csoda ha nem jön ki belőle szinte semmi. oda 'nagy' induktivitás kéne..
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Ezt most inkabb ne kezdjuk el vitatni. A bifilaris tekercseles az azonos fizikai konstrukcio miatt van. Ket folyto egy magon. Van induktivitasa is.
"Bifilarisan tekercselt folyto"
linkelnél egy képet vagy rajzot vagy bármit róla..? mert szerintem valamit félreértesz |
Bejelentkezés
Hirdetés |