Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Ha mondok egy teremméretet (belmagassággal), tudnátok irányadóként szinuszos teljesítmény és hangszóró érzékenység értékeket adni?
Egyelőre egy elméleti hangosítás projektről lenne szó.
NEM! Ez lehetetlen!
Hangsugárzó készítés-sel kapcsolatos áttéve ide.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Sziasztok, az lenne a kérdésem ha csoport kábelben el hal egy két vezető ér mechanikai okok miatt, az elhalt vezeték erek egyik végét nem kell földre kötni, hogy ne zavarja a többi még élő társait?
Szia! Nem, mert azokat sem kötöd földre, amiket épp nem használsz a rendezvényen. Tudományosabb magyarázat: Semmilyen kapcsolat nincs az erek között, sőt külön vannak árnyékolva, így semmilyen áthallás nem keletkezhet.
Hello(,) sziasztok(!) elnézést a zavarásért(,) tanácsot szeretnék kérni(.) hang(falat)sugárzót szeretnék venné(,) és azt szeretném kérdezni(,) hogy KBkb. egy hang(falra)sugárzóra 33 ezer forintot szánnék(.) tudnátok e nekem ajánlani egy pár hang(falat)sugárzót(,) ami szépen szólna(,) dinamikusan(?) és jó lenne ha 3 utas lenne(.) vagy ti milyet ajánlanátok nekem(?) előre is köszönöm(,) még erősítőt nem néztem(,) de ha meglesz a hang(fal)sugárzó(,) úgy szeretnék hozzá választani erősítőt is(.) köszönöm előre is(.)
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Mondjuk én néztem egy párat de szerintem nem valami jók :S Ibiza Sound Disco-12B 300/600w
MK Audio PRO-15 hangfal 300/600w de szerintem ezek nem tudnak leadni annyit amennyi melléjük van írva :S
Ugye csak viccnek szántad ezt az írásjeleket mellőző, egybefolyó, tagolatlan hozzászólást?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Na! Tudnál Te rendesen is írni! A moderátor bajcát meg nem húzogatjuk, mert harap!
Kedves új felhasználó!
Kemény visszavágásodat ne kollégámon éld ki, hanem rajtam. Én voltam aki igénytelen írásmódodat, kritikus módon pirossal kijavítottam, gondolván azt, hogy az esetből tanulván önkritikát gyakorolsz, ha már a szabályzatban foglaltakat, (amit el sem olvasva elfogadtál) és több ezernyi hozzászólás itt fellelhető szintvonalát figyelmen kívül hagytad.
Sziasztok! Élősszőr is elnézést kerek a moderátoroktól, hogy mindig pakolgatni kellet a hozzaszolasaimat, elnézést! De ez most gondolom tényleg hangosítói kérdés: Általában a topokat, esetleg kontrollokat hány Hz- nel kezdik el vágni, mármint alulról. Nem tudom hogyan hívjak az ilyen hangváltót bypass? esetleg valaki mutatna egy ilyen rajzot, elszeretnem készíteni. En olyan 100-150Hz re gondoltam hogy ott vagjak. Ha valakinek szüksége van hogy mutassam hogy milyen toprol van szó, megtalajatok fenn van mar az oldalon, de ha szükséges felrakom megint. Köszönöm!
Ez nagyban függ a használt hangsugárzóktól, szinte csak attól függ. Azért írom hogy szinte, mert a teremakusztika kicsit módosíthat ezen. A gyártók általában megadnak egy javasolt keresztezési frekvenciát. Az én dB Technologies rendszeremben (Arena 15SW, Arena 12, HPA1400 és HPA2800) 120Hz-en vágom 24dB/oktáv meredekséggel.
Mélyközép, magas.* Ezekkel a hang(sugárzó)szórókkal felszerelt dobozból van 2.[Remélem erteheto ] Valamilyen kapcsolási rajzot neme tudsz ami persze aktív és vágja a melyeket? Vagy valami pontosabb névre lenne szükségem hogy hogyan is hívjak az ilyet ess Google-n megkeresem.
*Link beillesztve. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Tudom, hogy ez lenne a legjobb,legkönnyebb, legpraktikusabb megoldás, de nincs most úgy pénzem hogy egy ilyet vegyek, házilag valami ideglenes valamit szeretnek építeni, ami elvégzi ennek a feladatát, amit linkeltél nem lenne az a nagyon drága, de Budapest, romaniaig hosszú az út, ezert a posta is nagyon drága lenne.
No várjál! Aktívról beszélünk, ha minden hangszórót, a saját sáv határolt, erősítőegység hajt meg. Ekkor kell az aktív kereszváltó, (amit linkeltek) ami a műsorforrásból érkező alacsony szintű jelfeszültséget sávokra bontja, (magas közép mély) és külön erősítőegységekre küldi.
Tehát ahány sáv, annyi teljesítményerősítő. Passzívnál egy erősítő, és egy passzív keresztváltó van a hangszórók között. Aktívat találsz a kapcsolások között is. Bővebben: Link Bővebben: Link
Lehet építeni is, de mire bedobozolod többe kerül mint amit linkeltem. Ha komolyan veszed a hangoskodást, ráadásul meg is akarsz jelenni vele, veszel egy ilyet, bekötöd, beállítod, élvezed.
A hangsugárzóknak sem mindegy hogy milyen frekit kapnak, a mélyekre jutó frekit alul vághatod 40 Hz-en 12dB/oktávval, a mély és top keresztezési freki tág határok között változtatható, Linkwitz - Riley tipusú szűrő 24dB/okt. meredekséggel, ez a szűrőtipus azért jó mert abszolút egyenes az összegzett amlitúdó és fázismenet. A mélyeket monósíthatod. Ez egy alap crossover. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
2 erositorol lenne szo 1 a toppoknak meg egy a suboknak. Nem szeretnem kulon engedni a magasat es a kozepet hanem azt a ketott egybe, es csak a melyet vagni a toprol a topban a magasnak van sajat passziv hangvaltoja. Lenyeg amire kivancsi voltam/vagyok hogy milyen arramkorrel tudom megoldani, hat igen megjelenes az mar biztos hogy sokak szamara fo szempont. Igazatok van a meglevo penzembol akkor meg nem melynyomot veszek hanem veszek egy rack ladat a tda7294 hid erositonek meg egy crossovert. Egy ilyen kezdonek mint en t.amp ta2400assal hajtva a sal pa 50100-as melynyomo hog scoop ladaban kielegito lehet? bocsanat ekezet nelkul irok de telefonomon nincs nincs mashonnan most internet hozzaferesem
Ha egy bizonyos freki felett szeretnéd hogy szóljon, tehát az alacsonyabb frekvenciákat vágnád, akkor neked egy felüláteresztő szűrőkapcsolást kell építened. Ezek nem túl bonyolultak, ME-kel egyszerűen kivitelezhetőek. Méretezéshez tudni kell a kitüntetett frekvenciapontot, ami alatt a szűrő vág, és a vágási meredekséget.
Sziasztok!
Adott egy cpx2600 crest audio végfok, kérdésem hogy valakinek nincs tapasztalata hangzását illetően illetve erősítésére kitérve hogy milyen célokra lenne leginkább alkalmas (házibuli, kisebb vagy nagyobb discokba, kisebb v nagyobb hangosításokra). Véleményeket szívesen várok előre is köszönöm.
Eléggé összetett a kérdés, nehéz rá válaszolni, de én mégis megpróbálom.
A Crest Audio, nagyon jó színvonalú erősítőket gyárt, erősen benne vannak a professzionális hangtechnika krémjébe. Konkrétan az említett modellt nem hallottam még, de biztos vagyok benne, hogy neked bármire is használod, megfelelő lesz a minősége! Gyakorlatilag, hogy mire használod az tőled függ, s neki ez teljesen mindegy.
Igen így van, most csak egy felül-atereszto szűrőre lenne szükségem, mert az erősítőt is minél olcsóbban akarom összehozni, mármint azt a hidat, minél több pénzem maradjon a melyekre. Lenne egy olyan kérdésem hogy a t.amp-on a paralel üzemmód az olyan hogy pl csak egy mono jelet adok be az A channelre es a B-n is ugyanaz a jel jön ki mint az A-n? Alulatereszto szurot azt lattam az oldalalon azt is elfogom kesziteni. Az elozo hozzaszolasomban erdeklodtem a sal pa 501000-as utan. Ez azert van mert egy gyereknek mint en meg ez is draga, de amit néztem hangszóró egy árából kijönne ez a két sal. Láttam vele videót is, ott úgyahogy ment.
Nem biztos ,hogy kell felüláteresztő szűrő. Minden hangsugárzónak van egy természetes esése az alsó sávban. Pl egy zárt boboz 6dB/oktáv meredekséggel. Egy reflex 12dB-el. Ahol az esés az átlagos eséstől mérten 3dB-el kisebb az az F3 pont. Ezt szokták nevezni alsó határnak. Ez nem jelenti azt hogy onnét kezdve eltünnek a hangok , csak azt hogy már sokkal halkabbak. Tehát ha jól van megtervezve a TOP láda akkor gond nélkül lehet alatta egy szub.
Ugye ezt az F3-as dolgot nem gondoltad komolyan?
Miért is?
Pontosan szóról szóra így gondolom, és így is van. Az f3 frekvancia, azaz a -3 dB-es pont, amelyen a hangnyomás és egyben a hatásfok is a felére csökken. Idézet: „kérdésem hogy a t.amp-on a paralel üzemmód az olyan hogy pl csak egy mono jelet adok be az A channelre es a B-n is ugyanaz a jel jön ki mint az A-n?” Igen, általában én is így használom.
Pontosítok, mi történik a dinamikus hangszóróval F3 alatt reflex dobozban?
Mond el ne titokzatoskodj. Aztán majd én fogok kérdezősködni.
A csillapítás hiánya miatt konkrétan szétrázza magát, felütközik, leég.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |