Fórum témák
» Több friss téma |
Építettem egy 7 szegmens órát ezzel az IC-vel. Működik is, de az első digit (ami az 10-es órákat jelezné) nem igazán akar menni. Helyesebben valamit csinál, de értelmezhetetlen. Az S1998 datasheetjét nem találtam a neten, én EZ ALAPJÁN alapján építettem meg.
Az ominózus digit bekötése -a linkelt oldalon lévő rajz szerint- jó, forrasztási hiba sincs. Tudna valaki pdf-et ehhez az IC-hez, vagy valaki épített már órát ezzel? Minden tipp, segítség érdekel !
Köszi, az MM5387 majdnen ugyan az, mint az s1998. De sajnos csak majdnem, mert némi eltérés azért van. Épp emiatt keresek valami doksit hozzá, vagy valakit aki megépítette, mert -gonolom- más is vett ilyet. Elég olcsó és alig kell hozzá valami. Ezzel már lehet olyan órát építeni, ami ezer forinttól alig drágább.
Az bosszant, hogy minden más rendben van, jár az óra, beállítható, a másik 3 digiten a kijelzés oké, csak az elsővel van gond.
Leírnád pontosabban mi is a jelenség? Nekem az nem tetszik a rajzon, h 4db szegmensnek közös a soros ellenállása - ez nem szerencsés, mert lehet (van) különbség a LED-ek nyitófesze közt, (ami még hőfokfüggő is), tehát a fényerő sosem egyenlő, szerencsétlen esetben a legnagyobb nyitófeszű be sem gyújt.
Erősen javaslom, hogy minden szegmensnek külön ellenállást használj, méretezve max 8mA áramra.
Közben átkötöttem 12 órás kijelzésre, ott tökéletes.
Ha visszarakom 24 órás kijelzésre (nekem ez tetszene jobban) akkor még az egyes szám sem stimmel (ami 12 órásban jó) és a 2-es is össze vissza van, sőt a G szegmens villog is. A datasheetjét megnéztem, sajnos nem a S1998, hanem az MM587 van meg, és ott teljesen másképp van bekötve a 24 órás kijelzés. Mellékelem a rajzokat.
A datasheetben lévő nyílván a jó, a másikat kipróbáltam, az biztosan rossz.
De a datasheetből mellékelt rajzon minden egyértelmű, ez alapján akár ki is próbálhatnám, de nem értem mi van a B szegmenssel? Azt írja ugyanis, hogy az A jelzésű kapcsolónak sorbakötve kell lennie a sleep display-el, meg egy ellenállás (poti?) is van ott. A rajzon viszont, ha jól értelmezem nincs sorba kötve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |