Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Lapozás: OK   32 / 211
(#) pet válasza brato hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Igen valószínűleg jó lesz.
Köszönöm.
(#) Alkotó válasza pet hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Már sokadszor ismétlem magam.
Ami nincs, azt le kell rajzolni! Onnantól lesz! Alig pár perc, és legalább tutira olyan lesz, mint amire szükség van.
(#) pet válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Igaz de gondolom neten sok más által megrajzolt alkatrész van.
(#) kiskacsa2009 válasza pet hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Az sosem olyan, mint ami neked kell...
És mire megtalálod a neked kellő alkatrészt, addig én megrajzolom Da Vinchi Monalisáját... (ráadásul 1 rétegen...)
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Most jutottam oda, hogy ránéztem a nyákodra.Több minden is eszembe jutott elsőre, amik részben nyáktervezési, részben egyéb irányokba mutatnak.
1. Elképesztő mennyiségű és hosszúságú vonalakat használsz. Szinte direkt úgy rakod le az alkatrészeket, hogy minél kacskaringósabb módon lehessen összekötni a lábakat. A panelod egy pici kis részét átalakítottam, amiről mellékelek egy fotót. Azon A8-A9 alkatrészeket nézd meg. Csupán egy kicsit odébb tettem őket, a környezetüket kicsit megpiszkáltam, és máris spóroltam kb. 2 kilométer vezetőrészt, meg 2 labirintust.
Persze egyáltalán nem vizsgáltam az egészet, csak arra akartam rávilágítani, hogy milyen egyszerű néha az ésszerűsítés
2. A rajzra is ránéztem. Van a két fet között egy csomó 1ohmos ellenállás. Ez nálad 1-1 db-á alakult. Ez felvet néhány kérdést. Azért van ez így, mert a tervező igyekezett fémréteg ellenállásokkal megoldani a kellő teljesítményt. Viszont te beraktál egy 5W-os huzalellenállást ami azért kicsit se ugyanaz. A fémréteg ellenállás sokkal pontosabb, stabilabb, és alig van neki induktivitása és frekvenciafüggése. Éppen ezek a paraméterek nem teljesülnek az 5W-os huzalellenállásnál. Tehát vagy rajz szerint, vagy esetleg 3db 2W-os párhuzamos fémréteggel oldanám meg ezt a helyedben.
3. A feten kívül még felraktál a hűtőfelületre két alkatrészt (BF460-BF459). Ezek hűtési igényét én most nem tudom kapásból megmondani, de az biztos, hogy a BC550-BC560-on is ugyanaz az áram folyik, tehát vagy mindet hűteni kell, vagy egyiket sem.
4. Ez a legkényesebb téma, mert nem tudom pontosan leírni mi a gond vele, de ettől sokkal körültekintőbben kéne a GND felületet kialakítani. Félek tőle, a jelenlegi terv elég sok csapdát hordoz magában a nyákterv alapján.
5. Kizárólag a saját véleményem szerint, nagyon-nagyon óvakodj a "teleföldes" kialakítástól. Van ahol működik, de az erősítéstechnika nem az a hely ahol ennek a legkisebb létjogosultsága is lenne. Maximum előfokoknál, de ott is nagyon érteni kell hozzá.
6. Kevésbé fontos kérdés de a SprintLayout használat egy kicsit bicegős. Mivel próbáltam belenyúlni a nyákodba, így nem tudtam elkerülni hogy az alkatrészek definiálása hibás (lehet nem is te csináltad őket, de akkor se jók). Sok felesleges vonal van bennük, van ami duplán is megvan, és van ami nem pontosan illeszkedik. Másik gond a szigetek kitöltése, amit te jó sok vonallal oldasz meg. Tulajdonképpen ez is megfelel, de erre van egy külön parncsikon, ami azért mégis csak egyszerűbb és elegánsabb. Végül a raszter megválasztása is elég egyedi, ilyen apró mérettel, nem lehet túlzottan szép és következetes kötéseket csinálni.

Kritikát kértél, ezért én megnéztem amit kreáltál. Remélem nem veszed sértésnek az észrevételeimet. Sajnos a nyáktervezés egy elég specifikus területe az elektronikának. Lehet fejleszteni, de sokkal inkább rá kell érezni, ez inkább művészet mint tudomány.
Ha lesz egy kis kedvem, én is tervezek egy panelt ehhez az erősítőhöz, és majd összevetjük melyik milyen lett. Emiatt ha van még valami irodalmad hozzá, azt juttasd el nekem, hátha valami olyasmi is kiderül belőle, ami fontos lehet nyáktervezési szempontból.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
kiegészítés:
7. A "vég-FET" tokozása hibás, eredetileg TO3-as lenne. Nálad valami más, tehát más típust használsz, de erről nem tettél említést.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Korábban volt szó az alkatrészek saját kezű megalkotásáról. Saraha terve nem hagyott nyugodni, és megnéztem jópár "gyárilag" készült alkatrészt. A döbbenet ült ki az arcomra a látottak alapján.
A körvonalak valóságtól való kozmikus mértékű eltérései felett még át tudnék siklani, de a forrasztási pontok méretei és a bennük lévő furat nagysága az nálam a bűncselekmény kategória. Ilyen kis forr-pontokat nem szabadna senkinek alkalmaznia. Ez kizárólag a furatgalvanizálást is magában foglaló nyákgyártásnál használható, de ott is csak bölcsen és mértékkel. Az már csak hab a tortán, hogy a lyukak többsége 0,4mm. Ezt nem is tudják fúrni a nyákgyártó cégek, de minek is tennék, mikor a legvékonyabb láb is valahol 0,5mm-nél kezdődik.
Senki ne feledje, hogy az alkatrészek mechanikai stabilitását KIZÁRÓLAG a csatlakozó pontokhoz való rögzítés biztosítja. Ha ezt kicsit tovább gonoljuk, elég könnyű belátni, hogy a forrpont felülete, illetve annak az üvegszálas lemezhez való tapadása az egyetlen paraméter, amire a teljes rögzülés visszavezethető. Ici-pici forrpont=ici-pici mechanikai stabilitás.
Eddig is híve voltam a saját alkatrész-deffiniálásnak, de mostantól ezt már nem csak tanácsosnak, hanem egyenesen elkerülhetetlennek tartom. Természetesen jól átgondoltan, és kellő mértékű nyitottsággal felvértezve kell ezt végezni.
Gondolatébresztőnek néhány alapalkatrészt kivettem a gyári készletből, és mellé raktam a saját elemeimet. Csak remélni merem, hogy nagyon is szembeszökő a különbözőség.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Teljesen egyetértek, valóban megdöbbentő a különbség. Szép a saját alkatrész-könyvtárad!
(#) sprofan válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Ebből esetleg lehet kérni egy-két makro fájlt?
Én edig úgy csináltam, hogy betettem ami kell, kijelöltem az egész rajzolatot és átállítottam a forrpontok tulajdonságait.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Köszönöm.hogy foglalkozol vele.
Örülök a neg.kritikának akkor ,ha azt olyan személytől kapom aki többet tud nálam az adott dologban.

Idézet:
„Szinte direkt úgy rakod le az alkatrészeket, hogy minél kacskaringósabb módon lehessen összekötni a lábakat.”

Először elhelyezem az alk.részeket a NYÁK-on ahogy szimpatikusnak találom és menet közben forgatom őket kisebb nagyobb sikerrel...aztán a végén egész más jön ki.
[/quote]Viszont te beraktál egy 5W-os huzalellenállást ami azért kicsit se ugyanaz. A fémréteg ellenállás sokkal pontosabb, stabilabb,
Idézet:

Igen ezt valószínűleg elhibáztam..
A tranyó hűtést csak úgy kitaláltam,gondoltam,ha már a tokozása megengedi akkor ráteszem azt is a bordára.
De tetszik az a megoldás is amit KD mester használt a B5-be..
az alkatrészek definiálása hibás (lehet nem is te csináltad őket, de akkor se jók). Sok felesleges vonal van bennük, van ami duplán is megvan
Idézet:

Ezt nem igazán értem,de ha arra gondolsz akkor csak 1-2" lopott" alkatrészt használtam a többi az a programban volt.(Mondjuk azokat még csinálhatta más is)Én nem szerkesztettem egyet sem,kerestem ugyan, hogy honnan lehetne letölteni alkatrészeket de nem találtam.Azt hiszem az lenne a legjobb megoldás,ha készítenék magamnak ideálisakat.
Másik gond a szigetek kitöltése, amit te jó sok vonallal oldasz meg. Tulajdonképpen ez is megfelel, de erre van egy külön parncsikon,
Idézet:

Ezt akkor még áttanulmányozom a leírásodban.”
Végül a raszter megválasztása is elég egyedi, ilyen apró mérettel, nem lehet túlzottan szép és következetes kötéseket csinálni.
Idézet:

Elég nagy bajban voltam ennek a megválasztásánál össze-vissza használtam és úgy sem volt jó és állandóan igazgatnom kellett.
Milyen beállítást célszerű használni?
A vég-FET-ek igen mások.2SK 1058 és 2SK162
A tanácsidat megfogadom és új szellemmel áttervezgetem.
[quote]ez inkább művészet mint tudomány”

Egyetértek,nagyon jó kis agytekerő,improvizatív dolog ez .
Sajnos nem találtam a kapcsiról több infót.Időközben aztán még átterveztem,(hibás is volt) de akkor az új ismeretek tudatában nekiállok mégegyszer és ha majd készen lesz a tied akkor összemérjük a "mester" és a "tanítvány " alkotmányát.
ÜDV.
(#) vicsys válasza sprofan hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Csatlakozom! Én is szeretnék kérni komplett könyvtárat az általad definiált alkatrészekkel. Megígérem, hogy ALKOTO néven lesz a többi között.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Ja, akkor most már én is értem ,hogyan gondoltad azt az alkatrészdefiniálást.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Idézet:
„összemérjük a "mester" és a "tanítvány " alkotmányát.”
(Túlértékelsz, márha nekem osztottad a mester és magadnak a tanítvány szerepét.)
Ez általában nem verseny. Szinte mindig van több jó megoldás is. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy ez egyik terv ez és ez, a másik meg az és az a szempont alapján jobb vagy rosszabb. (persze vannak alapkövetelmények!)
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Valószínüleg igazad van.
Isten ments a versenytől én sem úgy gondoltam.
Tökéletes végeredmény úgy sem születhet max. optimális.
Az,hogy kinek mi tetszik az meg a szubjektív dolgok kategóriája de valóban be kell tartani az alapszabályokat.
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Szia! A makróid nekem is jól jönnének most kezdtem pár hónapja a programmal nyákot tervezni csak hát a makro könyvtáram elég szegény a jó alkatrészekből mihez nem kell nyúlni :no:
(#) brato hozzászólása Nov 22, 2009 /
 
Ha kell valakinek itt egy pár ellenállás makró.
Jelölésük: R 3 - 10 3mm átmérő ,10mm forrpont távolság
(#) saraha válasza brato hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Köszike.
(#) pityu_18 hozzászólása Nov 23, 2009 /
 
Sziasztok.A max232 es alkatrész rajzát keresném a sprint layout -ba,de nem találom.Merre keressem?
(#) pet válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
USER->DIL->DIL-16
Segítettem?
(#) pityu_18 válasza pet hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Igen.Köszi.
(#) pityu_18 hozzászólása Nov 26, 2009 /
 
Sziasztok Valaki megnézné nekem hogy a 78L05 TO92 tokozásba benne e van a sprint layout-ba mert én sehol nem találtam meg.Köszönöm.
(#) niedziela válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Ebben a programban az alkatrész megrajzolásának ideje kevesebb mint egy kérdés feltétele.
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Megrajzolni sem kell .
Kiválasztasz egy TO92 tranyót , megnyitod és lábkiosztását megfelelően átírod , majd lezárod .
(#) pityu_18 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Okés ,csak egy dolog nem tiszta.Úgy látom hogy a 78L05 nek a lábkiosztása olyan hogy 3 láb egy síkba és egymás mellett van.A To92es tokok meg uyge olyan mint ami a rajzon van.

TO92.JPG
    
(#) vicsys válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Csatoltam.

78L05.lay
    
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Szerintem ez nem probléma , de ha akarod átrendezheted a padokat is ..
(#) pityu_18 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Köszi.AKkor ez is ilyen tokozású nem olyan a 78L05 hogy egy sorba vannak a lábai?
(#) vicsys válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
TO92-es a szabvány tokozása. Ha a tiédnek egy sorban vannak, akkor vagy a rajzon vagy az IC lábain igazíts. (Jobb gomb/csoportbontás...)
(#) CHZ válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Így is átrendezhető .

78L05.LAY
    
(#) Alkotó válasza pityu_18 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Szerintem ISZONYÚAN túlzásba viszed a kérdezést. Most már az fog következni, miként kell két forrszemet összekötni. Az eddigi kérdéseidre, és szerintem a jövőbeniekre is választ találsz például az én programismertetőmben. Javaslom megnézni, és használni a fejed.
Következő: »»   32 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem