Fórum témák
» Több friss téma |
Ha most át akarnék térni a linuxra, nyugodtan kidobhatnám az eddigi dolgaimat.
Ennyit viszont nem ér az egész, mert semmit nyernék vele. Csak a problémák "nevei" változnának. A problémák, meg maradnának.
Linuxra létezik "Vine" csomag, ami a Windows programok futtathatóságát valósítja meg...
Felejtsd el a linuxot. Lehet hogy nem lesz jó a hasonlat, de személyesen nekem kb. valami olyat jelent, hogy ugyan az angol a világnyelv, azon érek el mindenféle műszaki tartalmat, alkatrészdoksit egyebet, de én mégse azt a nyelvet tanulja és használjam hanem mondjuk a spanyolt, mert az mennyivel egyszerűbb.
Veszegetik az SSD-t, majd megállapítják hogy hú de szuper, mennyivel gyorsabb lett az oprendszer. Csak azt az apróságot felejtik el, hogy ezzel a problémát nem megoldották hanem csak a szőnyeg alá söpörték. Pláne egy irodai gép esetén, ahol megveszik a legolcsóbb hardvert a legújabb oprendszerhez. Nem a HDD miatt lassú (akinél lassú) a win10, hanem mert a létező összes lehetséges módon kommunikál a szerverével, adatot gyűjt stb. És nem csak azokon a módokon amikhez hozzájárulsz vagy sem, és amiket a telepítés közben ki lehet kapcsolni, hanem egyébként is. Szakoldalak oldalakon keresztül foglalkoznak vele, hol mit és hogyan kell kikapcsolni. Ezért van az, hogy semmit sem csinálok, áll a gép magában, közben mégis kerreg a HDD, benézek a feladatkezelőbe, és vagy 8 féle microsoft alkalmazás kergeti a HDD-t egyszerre. Meg az is ezért van, hogy ugyan a microsoft-nál tisztában vannak vele, hogy minden 3 oprendszerből csak 1-et vásároltak meg, mégis engedik használni, sőt, engedik neked letölteni a szerverükről, használhatod akár aktiválás nélkül is, de ha tudsz szerver elérhetőséget akkor még aktiválni is tudod, mindenféle egyéb szoftver nélkül is. Ezzel együtt se jutna eszembe linuxot használni, ha egyszer a használt szoftvereimet nem arra írták, alternatívák pedig nem érdekelnek.
Hurrá!
Tedd meg kérlek, hogy nem térítesz ilyen iszonyastos butaságokat, mint amiket összehordtál ebbena topikban.
Na ezért hitvita a Linux-Windows, már jópár éve. Mert a felhasználót nem érdeklik az alternatívák.
Sőt!
Állítólag a Windows-on is futnak a Windows-os programok. Akkor mi értelme linuxon futttatni őket? A tapasztalatom, hogy egy normálisan megírt windows-os program gond nélkül fut a Windows-on.
Mint ahogy már lentebb írtam is, nekem a Windows akkor akad ki, ha elcseszek valamit.
Valószínűleg ez akkor is így van, ha mások által elcseszett programot akarok futtatni. Nem állítom, hogy a világ legjobb operációs rendszere, mert talán nem is használtam mást. Tudom, hogy a cég a felhasználó lehúzására szakosodott. De hát ilyen a világ. Ezt a gondot viszont a linux sem oldja meg.
Szerintem teljesen igazat írt. Én is ugyanúgy érzek. Csak én a másik oldalról nézegetek.
Ha én leülök egy Windowsos gép elé, ugyanúgy érzek mint ő a Linuxos gép előtt. Én inkább kifizettem a Win licencet, hogy kidobhassam, de a gép kellett.
Szerintem arról lehet releváns véleményt mondani, amit minimum megnézett, kipróbált, esetleg használt az ember. De itt sok olyan szakember van, aki általa sosem használt dologról mond véleményt. Nekem pl. 83 éves édesanyám is simán tudta használni a linuxot. Netezésre, facebbok-ra, irodai programokra teljesen jó, nincs virus probléma, nincs szükség PC-t lassító viruskeresőkre. A firefox vagy a chrome ugyanúgy néz ki. A legnagyobb probléma nem is maga a rendszer, hanem az, hogy sok programot kizárólag windowsra írnak. Bár pl. az Eagle nyáktervező telepíthető linuxra, a Tina meg, emlékeim szerint megy wine-al. Levelezőprogramnak a Thunderbird hordozható verzióját használom (így könnyű mentést készíteni pl a levelezésről, vagy mondjuk átköltözni más gépre). Ez a windows-os Thunderbird is szépen fut linux alatt is, így amikor éppen linuxot futtatok, akkor is ugyanazt a levelezőprogramot indítom, mint amit windows alatt. Tehát van választási lehetőség, véleményt is írhat bárki, de amikor sosem használt, igazából általa nem ismert dologról ír véleményt valaki - azt nevezzük előítéletnek...
Még valami, a két oprendszer (vagy akár több is) szépen megfér egymás mellett (erre többféle lehetőség is van), tehát nem kell kizárólagosan egyiket vagy másikat használni. Heyette ki kell használni a lehetőségeket, mindenre azt használni ami jobb arra a célra, és mellesleg egy két új dolog megtanulása sem ártott még meg senkinek. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2021
Mikor próbáltad ki az SSD-t, és milyet? Gyanítom, hogy valami régi és lassú példány volt, mert nekem a boot időmben még a RAID tömb detektálása is benne van.
"Próbáltam a kettő kombinációját is, na az meg a legrosszabb, mert ha az oprendszer az SSD-n van és mellette van egy nagy kapacitású HDD, akkor azt rövid úton haza fogja vágni a rendszeres indítgatásával és leállítgatásával, amit ki sem tudok kapcsolni." Pedig a kettő kombinációja a legjobb, egyébként ki lehet kapcsolni a HDD-k agresszív fejparkoltatását és átállítani úgy, hogy mondjuk 5 perc után álljanak csak le. Pl. WD-knél a "wdidle3" nevű, DOS-os programocskával. Soha egyetlen HDD-m sem halt még meg.
Mert azt írtad, hogy
"Egy szépséghibája van, bootolás után úgy fél percig nem érdemes a géphez nyúlni, mert ez ahogy wifit lát azonnal megy és már szedi is le magának a legfrissebb vírusdefiníciós adatbázist és olyankor pörgeti rendesen a HDD-t." Gondoltam neked is segítene, mert nekem is teljesen más felhasználói élményt ad a gépem amióta SSD-k vannak benne.
"Érdekes, ha kikapcsolom a hálózatot, feleannyi idő alatt feláll a HDD-ről a rendszer, és használat közben sem reszelget negyedannyit sem."
Indulásnál rákeres a korábbi hálózati megosztásokra, azzal el tud molyolni jó darabig. Aztán, ha nem érzékel hálózatot, akkor semmilyen szoftver frissítése sem indul el, pl. a vírusirtóé sem, így nagyságrendekkel kisebb a lemezhasználat.
Van egy szabadon konfigurálható, "Windows 10 Debloater" nevű script, amivel tökéletesen ki lehet pucolni a hazatelefonálós dolgokat is.
A kép tanulsága szerint 15-ben lehetett, mert akkor vettem helyette ezt a 3 terás vinyót (is). Az SSD-ről is volt egy ilyen tesztképem de persze nem találom. Nem volt eget rengető különbség a kettő között az biztos, a kis méretű fájlok esetén volt csak jóval gyorsabb az SSD.
Nekem sem halt még meg soha vinyóm, de amikor megnéztem a HDS-sel ilyen használat mellett pár év után, akkor az indulások/leállások száma a négyszeresére nőtt arányosan a másik gépben lévőhöz képest.
És pont a kis méretű fájlok miatt gyorsabb pl. a gép bootolása is, mert az oprendszerek temérdeknyi mennyiségű kis fájlt írnak és olvasnak induláskor.
Ha az SSD szekvenciális olvasása 180 MB-6s körül mozgott, akkor az valami korai 64-128 GB-os Kingston V100-as modell lehetett. A mai SATA SSD-k szekvenciálisan 550 MB/s felett olvasnak (és nem sokkal kevesebbel írnak), az NVMe-k pedig annak is a többszörösével.
Kingston 128-as volt arra emlékszem, de pontos típust nem tudok mondani.
Robbanás ellen néhány leállítható és erőforrást emésztő applikációt írj, ami nem hiányzik a Windows-nak.
Idézet: Örülj neki hogy még mindig az ezredrorduló előtt vett 30 éves hddidet használhatod.. Nálam ritkán élik meg (asztali gépben) a 10. szülinapjukat.. „Soha egyetlen HDD-m sem halt még meg.”
Se nem vagyok szoftver fejlesztő, se programozó, és még csak nem is SSD-vel születtem, de egy biztos, hogy mióta SSD-t használok fiatalodtam 10 évet.
Volt HDD-n a rendszerem, az minél jobban tele lett pakolva, annál lassabban bootolt be a windows. HDD-vel volt olyan, hogy bekapcsoltam a gépet, simán megkávéztam, reggeliztem és addigra használható volt a gép. Jó esetben 5-10 perc múlva már használható volt. Próbáltam az SSHD-t, az már klasszisokkal jobb volt, ott már nem volt időm a kv-mat meginni. Mióta SSD-n van a windows, levegőt nem nagyon van időm venni mert 10mp alatt már netezek vele. Ezt nem kell elhinned, nem fogok semmi képeket feltölteni bizonyítéknak, és még csak teszteket sem fogok csinálni, de soha többet HDD-t elsődleges meghajtónak.
Egyáltalán nem ritka hogy nem halnak meg a HDD-k. Nekem adatvesztés szintjén sose (pedig nem ma kezdtem), de az elmúlt 15 évben semmilyen hibával nem örvendeztetett meg egy sem, pedig napi 12 óra *10 év minimum benne van egy párban.
A megállás-elindulás engem is aggaszt, de ez is lehet csak mítosz (pedig a nagy számok törvénye alapján ugye illett volna hogy belefussak..) Jól szellôzô, nem rugdosott gépekben nem halnak az alkatrészek szerintem (abban nem hiszek hogy húúúdemázlista lennék). Az utóbbi néhány év hanyag (meg gondolom az ólommentes) gyártástechnológia miatt laptop-alaplapok haltak meg, de nem túlhevüléstôl, pusztán az idô eszi meg ezeket. A Win10 tényleg megköveteli az SSD-t, a mostani gépem 4s alatt bootol be, egy 5-6 éves HDD-rôl mire összeszedi magát azért eltellik sokszorosa, és próbából felraktam nemrég egy leporolt 250-es PATA HDD-re Win10-et , na az halál, szó szerint 10 perc kell neki mert mindenfélét próbál neten ellenôrizni, a HDD 100% kihasználtsággal pörög, a feladatkezelôben ha a HDD fogyasztó alkalmazáskoat kilövöm akkor megnyukszik, de a feladatkezelôt is alig lehet elÔcsalogatni annyira teker a HDD. Tény hogy net nélkül nem vacakol ennyit, de SSD mellett ugyanezt nem lehet tettenérni se.
A hitvitát kirobbantó eredeti problémára visszatérve.
A win10-nél volt egy olyan verzió, amikor az összes tömörített fájlt rosszul kezelte. Sajnos ezt olyan szinten rosszul tette, ahogy img is mondja, elkezdte a víruskergetőt futtatni rajta, hozzáférhetetlen volt, akár az intéző is belefagyott. Ez viszont nem a defender hibája volt, nekem a céges rendszeren sikerült ugyan így beleszaladni, ott pedig központilag felügyelt symantec endpoint protection van. Ezt a fajta mérhetetlen lassulást egy későbbi frissítőcsomagban javították, viszont pár hétig (hónapig) létező probléma volt. Egyszerűen az összes tömörített állománnyal voltak ilyen nyűgjei, akár a párszáz kilobájtos csomagokba is belehalt a rendszer. Szerintem sikerült pont ekkor felmásolnod azt a 100 megás fájlt és megtapasztalni a gépen lévő defendert. Viszont akkor ugyan így jártál volna mással is sajnos S félreértés ne essék, nem védem a defendert, felőlem mindenki azt használ, amit akar, viszont ezzel meglepően kellemes a tapasztalatom, nem számítottam rá microsoft termék esetében (ami jó azt mindig tovább javítják, míg használhatatlan nem lesz, vagy le nem állítják). Az egyetlen, amit nem ajánlok, az a több féle víruskereső egyszerre feltelepítése és futtatása, na az igazi HDD gyilkos megoldás tud lenni
Egészségedre. Valamit alaposan félreérthettél, én egy szóval nem mondtam hogy az SSD lassabb lenne, vagy hogy ne vegyen valaki olyat, és még csak összeesküvés elméleteket sem gyártottam. Arra reagáltam, miszerint azzal kell elkendőzni az oprendszer egyéb nyűgjeit ami fokozott HDD használatot eredményez.
Mivel nem iszom, nem dohányzom és nem kávézom, fogalmam sincs ezen cselekvések időtartamáról, de ott valami más baj is lehetett ha egy bootolásba belefért még a kávézás is. Ezen a vacak 10 éves gépen amiről most írok, és amibe csak egy nyamvadt 2 magos proci van is feláll a rendszer 58 másodperc alatt a HDD-ről, pedig már 6 éve hogy telepítve lett. A másik (4 magos) kb. 35 másodperc alatt feláll akkor is ha aktív a wifi. Nekem ezzel semmi gondom nincs, ennyi. Majd ha nálam is belefér egy vacsora a bootolási időbe, akkor majd veszek SSD-t addig meg nem kell.
Remélem jár erre egy modi gyomlálni a szemetet, mert ez az óvodás stílusú, bíí-bíí az én én barátomnak nagyobb van, kicsit off!
Azokat már legalább 10 éve nem használom mert arányaiban sokkal nagyobb fájlméreteket kell tárolnom, ráadásul fűtenek mint a kazán, ezért csak donornak tartottam meg őket. Viszont van jó pár újabb HDD-m (főleg WD-k) és semmi bajuk (az összes gépem AVR-es, tiszta szinuszos szünetmentesről megy plusz módosítottam a HDD-k működési szabályait - vagy csak szimplán szerencsés vagyok). Van olyan 2.5", 500 GB-os Hitachim, ami 12 éve 24/7-ben megy egy szerverben, 2-3 évente egyszer volt leállítva, meg volt egy időszak, amikor kontakt hibás volt a tápegység csatlakozása és amiatt hónapokig kidobálta a fejet parkolóállásba, de azt is túlélte.
De van például egy 6 GB-os, Hitachi DK23BA-60 is. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2021
Nem akarlak elkeseríteni, de ez 3 napja történt.
Nem keserítesz el. Hasonló dolog még egy féle módon jött elő nálam (szintén SEP van azon a gépen), amikor a tömörített fájlban több tízezres darabszámban voltak a fájlok. Ott is az intéző fagyott ki
Viszont a jelenség, amit leírtál az tényleg erre a hibás win10 verzióra utal, érdemes lenne megnézned mikori frissítések vannak rajta.
Személyeskedések, eldurvult viták eltávolítva. A továbbiakban kérjük az ilyen megnyilvánulások mellőzését!
Nem tudom, ki emlékszik már ennyi év távlatából. Majd megnézem még ha rájövök hogy melyik cégtől rendeltem, náluk hátha megvan a régi rendelések között.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |