Fórum témák
» Több friss téma |
Nem találtam zárlat hibát, az összes kondit megmértem mindegyiken kaptam feszültséget.
Ellenállásokon nem volt szakadás.
Ha sem zárlat, sem szakadás nem volna, feszültséget kapna a 10-es láb. Nézd meg ezt a kört alaposabban!
Na addig eljutottam, hogy a 10-es lábon van +24V.
14-es láb testhez képest 0V
Életre kelt a panel csak nagyon hallkan szól, teljes hangerőnél is.
Mi volt a megoldás? Ezen a nyomon megtalálhatjuk az erősítés kijavítását.
Sajnos amelyik hangszórón teszteltem, az rossz volt. Kicseréltem másikra és így már szól.
Viszont kipróbáltam ugyan azt a hangszórót másik erősítőn azon sokkal hangosabb mint a TDA7293-on. Tehát a megoldás: Hangszóró csere volt.
Volt egy 10-es láb 0V mérésed, arra gondoltam.
Ha jó a beültetés, valami külső hibát keress, akár a bemenet előtt is lehet.
Sikerült, végre hangra bírnom. Volt 1db fólia kondenzátor, és 1 kerámia. Amit felcserélve ültettem bele a panelbe (ember vagyok hibázok). De végre tökéletesen üzemel az egyik panel.
A másikban IC csere kell. Reloop kolléga, nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
Sziasztok!
Egy kis tanulságos leírást hoznék közre számotokra, hogy ne essetek ti is ebbe a hibába. Napokban elhatároztam, hogy építek egy TDA7293-as sztereó erősítőt. Ez mind szépen sikerült is, kisebb nagyobb problémák után. Viszont most jön a lényeg. Tápfeszültség: +-46V DC Puffer: 2x8200µF kondenzátor. Tesztelés során 6 ohm-on ketyegtettem negyed hangerőn. (Hogy ez mennyi bemenő jel volt nem mértem.) Szépen is üzemelt nem volt vele probléma. Behoztam meghajtani az IC-t nagyobb hangsugárzókon. Ezek 4 ohm-ak voltak. Háromnegyed hangerőn (bemenő jelet szintén nem mértem) még muzsikált szépen. Viszont feljebb hangosítva, érdekes hangok jöttek ki a hangszóróból (ez a jelenség az IC hővédelmére utal). Majd rá 4-5mp-re szó szerint kigyulladt az IC. Tehát leszűrve az én hibáimat, ne rakjatok rá 4 ohm-os hangfalat ekkora tápfeszültségnél, mert 4 mp alatt a munkátok szénné ég Szerk: Hiánypótlásként a tápfeszültség illesztése az impedenciához. Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a kis tapasztalati beszámolómat! Jó építgetést kívánok mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Sziasztok!
Azon gondolkoztam mi lenne ha összeraknék sztereóban 1-1 hidat. A problémám itt kezdődik, nyákot készíttetni, maratni stb nem tudok nem szeretnék. A tápfeszültségem magasabb a 7294-es hídnak mint amit eltudna viselni. Táp: +-46V DC Összehasonlítva a TDA7294, és 7293-as lábakat eltérés kevés van. TDA7294-nél a 12,11,5-ös lábon nincs kapcsolat. A 4-es lábon SVR van. (nem tudom mi lehet) TDA7293-nál viszont mindegyiken van kapcsolat. A (4-es lábon Signal Ground van) Ha rendelnék TDA7294-es hidalt KIT-et, abba beültethető 1 az 1-ben a TDA7293-as IC a 12,11,5-ös láb kihagyásával? Előre is köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Szia! Az általad írtakat figyelembe véve csereszabatos a két IC, viszont azzal számolj, hogy ezzel a tápfeszültséggel 16 ohm, vagy nagyobb impedanciájú hangsugárzót köthetsz csak rá.
Kis sokkolás. Ok egyenlőre rejtéj.
Hasonló nálam is volt, az okára nem jöttem rá.... Ic csere, és a többi alkatrész bemérése (azok nem károsodtak) után működik tovább a mai napig is.
Lehet határérték közeli tápfesz, szigetelés hiányosság, menetközbe piszkálás, stb, stb. Ezt egy robbant IC-képéről nem lehet eldönteni.
Vagy eddig birta az ic. Szerintem merj mindent ki, hogy jo e, es ic csere.
Bővebben: Link
ismét vissza került hozzám a kicsike... végfok ick fel robbantak szó szerint. kicserélés útán világit. az égő teljes fényerejével próbakor kimeneten olyan 3-volt körüli fesz van. arra tippelek még .Az előfok ic-Ne5532 halott . lehet. meg van rajta irf 610.irf9610is lehet azok is kaptak...... remélem égős védelem melett nem haltak meg az új ic-k. ha megjönnek az irf ek meg ne-helyett teszek tl072-öt ahogy lestem az adatlapot jó lesz . de ha esetleg valakinek van ötlete mi lehet még. írjon bátran.
Sziasztok!
Van nekem is egy TDA7293 IC-vel épített erősítőm. Mely alkatrészek értékeinek megváltoztatásával tudnám érzékenyebbé tenni? Sajnos elég nagy bemenő jel kell neki, hogy rendesen kitudjam hajtani. Elég a 2,2µF kondit és a 390 ohm ellenállás értékét módosítanom ? Mire lenne célszerű hogy kellően megtudjam hajtani ? Még annyi hogy nekem a clip kivezetésre szimplán a led katódja,a led másik lába pedig 3,5kilo Ωos ellenálláson keresztül ic plusz tápjára van kötve. Ez így rendben van? Amúgy jelez a led. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Szia! Nem hiszem, hogy láttam volna ennél kuszább NYÁK-tervet, pedig megnéztem már párat
Az érzékenysége elég jó ennek a kapcsolásnak, ha betartottad az ellenállásértékeket. Amúgy az IN felirat melletti 560 ohm ellenállás csökkentésével tudod növelni a kapcsolás érzékenységét.
Én csak azt nem értem hogy miért kell ebbe ennyi alkatrész. Jó már vagy 5 éve építettem ezt a kapcsolást.
560 ohm helyére megpróbálhatom a 390 ohm ellenállást? Vagy az már veszélyes ?
Az adatlapi ajánlás a visszacsatoló ágban 22k/680 ohm, ez 30dB erősítést nyújt. Az általad épített változatban 22k replusz 100k/560 ohm már 33dB. Nem igazán értem miért találod kevésnek.
Az 560 ohm helyére akár 220 ohm-osat is rakhatsz.
Sziasztok!
Én is összeraktam egy d-audiós TDA 7293-at. Megy meg szól.... Csak annyi a gondom, hogy: mintha olyan 5 khz környékén nagyon durván emelne, és az igazi szép magas 15-20 khz meg gyenge. Vagy ennyi várható el ettől??? Köszi előre is.
Szia! Nem jellemző a TDA7293-ra ez a jelenség.
Megerősítem, azt valami helyi parajelenség okozza, nem maga a TDA!
Én is megerősítem a fórumtársakat....ezzel az ic-vel nemjellemző ez a hiba.Nemtudni miröl hajtod meg a végfokot.Lehet a jelforrással van a gond.
Sziasztok! Volna egy pár kérdésem TDA7293 végfokmodul ügyben.
Vennék egy ilyen modult. Nekem a troid trafóm 2x36V 300W mekkora teljesítményt adna le ez a modul 8Ohm hangszórónál.
Szia! Szerintem a 200W nem akadály. Itt érdeklődj a tapasztalatokról!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |