Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   277 / 608
(#) Bassmester válasza grimgrin44 hozzászólására (») Aug 3, 2011 / 1

Ha sztereót csinálsz, akkor minimum 200VA terhelhetőségű legyen és 2×24 -től maximum 2×30V AC szekunder feszültségű. Továbbá kell egy (vagy két) 10A-es Graetz híd és 4×4700µF/50V-os elkó a táphoz.
Amit kinéztél az sok lenne feszültségben. Kérdezd meg Fleta mestert is, hátha tud ajánlani valamit.
(#) grimgrin44 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Köszönöm a választ! Még annyi kérdésem lenne, hogy mindkét "oldalnak" ha fogalmazhatok így kell + - táp és 0. Ennek a megvalósításáról tudsz valami leírást? Úgy értem, hogy hogyan kell az egyenirányítást végezni (pl egy rajz alapján már megértem)

Előre is köszi!
(#) Bassmester válasza grimgrin44 hozzászólására (») Aug 3, 2011 / 1

(#) reloop válasza grimgrin44 hozzászólására (») Aug 3, 2011 / 1

Huzalozás. Bővebben: Link
(#) grimgrin44 válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Köszönöm mindkét infót!

Még akkor annyi a huzalos ábrához, hogy a H1, H2 és a kis téglalap az mit jelöl?
(#) reloop válasza grimgrin44 hozzászólására (») Aug 3, 2011 / 1

H1, H2 a hangszórók. A két ellenállást és tekercset hagyd figyelmen kívül.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 5, 2011 /

Szükség lett egy mobil hangforrásra, ezért "aktiváltam" egy régebbi hangszórómat. Így most kiszolgálja a saját hangszóróit, és persze a doboz párját is. Egy mp3 lejátszó teljesen jól meghajtja, tehát most már nincs akadálya az aerobikozásnak.
(#) csabacsaba hozzászólása Aug 6, 2011 /

Hello!
Az lenne a kerdesem hogy van egy Rack dobozom kb 6 cm magas.Van egy bele illo trafom,20v ac.Erre nem tudok rakotni 2 db erosito panelt.Szal ha csinalok egy hidat arra jo lesz mennyire hajtsa annyira...s a hidra ra tudnake kotni 2 hangfalat mivel h nem stereo hanem csak mono???
Udv
(#) bajtaig válasza csabacsaba hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Érzem hogy mondani akarsz valamit!
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 6, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
A TDA 7294 hidalt változatánál mennyi áramot és mennyi feszultséget visel el max ?
(#) kadarist válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Szia!
Ugyanannyit visel el, mint az alap változatnál, hisz ugyanaz a csip van ebben az esetben is a tokba zárva.
(#) Szabi1 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Egy 2.1 est akarok belőle csinálni. Egy trafóról fog menni de minden csatornának az árama külön egyenirányítva és pufferelve.
Az lenne még a kérdésem ha csatornánként külön hűtőbordát rakok akkor el kell őket szigetelni? És kihozható belőlük 100w 8 ohm csatornánként tda 1514 es előerősítővel ?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

+-40-tól nem nyikkanak ki?
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 8, 2011 /

A TDA 7294 hidalt változatánál adhatok 3 Ampert? Mennyi a max megengedett amit eltűrnek ?
(#) Bassmester válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ezt hogy érted? 3A-es biztiket akarsz rakni a tápágakba?
Rakhatsz bele, ha kicsapja legfeljebb nagyobbal pótolod
(#) Kipuke hozzászólása Aug 9, 2011 /

Megépítettem egy TDA-t, viszont mikor kb. félteljesítményhez ér, elkezd "mocskosul" zajosodni, torzulni és még le is halkul... Ez mitől lehet? +-35V-ról megy.
(#) bajtaig válasza Kipuke hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Kipróbáltad a hővédelmet,és ezek szerint jól műkődik.
(#) Kipuke válasza bajtaig hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

szóval nagyobb borda kellene neki? Mondjuk az tény, hogy tojást nyugodtan lehetett volna sütni rajta...
Én a pufferkondikra tippeltem (2db 4700-as)
(#) Szabi1 válasza Kipuke hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Mennyi A-rel lehet táplálni a tda 7294-et hídba kötve ?
(#) bajtaig válasza Kipuke hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

A gyors hőelvezetést kell megoldani ennél az ic-nél.
Olvass vissza a topikban,megtalálod a bevált megoldást!
(#) bajtaig válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Tápfeszültséggel tápláljuk,és terheléstől,kivezérléstől függő áramot fog felvenni.
(#) Kipuke hozzászólása Aug 10, 2011 /

Sziasztok!

Bedobozoltam a TDA-mat, és sajnos csak búg, semmi mást nem csinál. Elronthattam valamit a dobozolásnál vagy rosszul helyeztem el, mert előtte szólt.
Természetesen elszigeteltem a bordát a háztól.
(#) imre8407 válasza Kipuke hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Szia. A potihoz vezető vezeték árnyékolt? Próbáld meg nem egybe összerakni a vezetékeket, be, ki, táp stb...
(#) tandem válasza poros hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

A baj az volt hogy a vezérlő ic tl494 rossz volt és fesz különbséggel vezérelte a tranyókat de megoldódott.
Szépen szól az erősítő csak van egy gond 8ohm os a magassugárzó na de hogy kössem be mert nem lehet 4 ohm a tda7294 feszültsége miatt.
Valami ötlet van vagy cserélni kell piezzora?
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Aug 14, 2011 /

Tiszteletem! Szeretnék én is egy erősítőt építeni ezzel az IC-vel. Az adatlap szerint +/- 38V és 8 Ohm esetén leadja a 100W zenei teljesítményt. Engem az érdekelne, hogy ugyanekkora tápfesz értéknél, de 4 Ohmos hangfallal ki lehet e belőle hozni többet? Tudom hogy nagyobb hűtés kell neki, de aki esetleg próbálkozott, vagy megmérte, az jelezze nekem. Köszönöm!
(#) zoka válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Aug 14, 2011 / 1

Hello! Nem zenei, hanem szinuszos .
Ha megnézzük a grafikont 4 Ohm-nál, és képzeletben meghosszabbítjuk, akkor nyilván 100W fölé kerül, így akár 130-140W-ot is elérne, csakhogy: nem véletlenül "rajzolták" így. Meg kell nézni mellé egy másik grafikont is, amin a disszipáció látható. Tapasztalataim szerint ezt érdemes 50W alatt tartani/IC, különben a melegedés olyan mértékű, hogy nagyon problémás az IC tokjából elvezetni a hőt. És ha +/-40V-ról megnézzük, bizony 10(tíz)W kimenő teljesítmény mellett eléri az 50W melegedést 4 Ohm terhelésnél. 100W-nál 80W fölé kerül a disszipált hő.
Ezért 4 Ohm-on a 100W kimenő teljesítményt is célszerűbb kevesebb, max +/-35V-ról elérni.

Még egy dolog. Mi a különbség 100 és mondjuk 140W kimenő teljesítmény között? +1,46dB, ami mondhatni azt nem is hallható.
Én párhuzamos-híd módban hajtok együtt 4db ilyen IC-t, a kivezérlés jelzőm alapján 128 és 256W kimenő teljesítmény között nincs hatalmas különbség (3dB), jó, ha kicsit hangosabb (de azt jó gyorsan felejtsük el, hogy kétszer olyan hangos lenne).

Ezzel csak azt akartam mondani, ha nem elég 100W, akkor 200 sem lesz elég

Üdv!
zoka
(#) Bassmester válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Aug 14, 2011 / 1

4 Ohm-mal terhelve nagyobb teljesítményen fog dolgozni (akár 100W kimenő), de ez nem jelenti azt hogy hangosabb lesz mint egy 8 Ohm -os hangfallal. A hangerő túlnyomó részt a hangsugárzón múlik.
(#) Keresztes Vitéz válasza zoka hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hello! Kösz a segítséget. Látom profi vagy az elméletben is, én inkább a gyakorlati részéhez értek, mivel sehol sem tanultam, magamtól szedtem össze a "tudást" hozzá. Már építettem pár dolgot, de az elméletét a dolgoknak nem vágom teljesen. Na szóval amit csináltál párhuzamos híd, ez azt jelenti, hogy sztereóban hajtasz 2-2 hídba kötött IC-t? Mekkora tápot használsz, meg mennyit? Sok helyen olvastam, hogy külön tápról érdemes meghajtani, mert zajossá teszik egymást. Az adatlap szerinti kapcsolást építetted meg? Esetleg ide feltehetnéd, ha nincs még, és mekkora hangfalakat hajtasz? Én MNC fx hangszórókra gondoltam, amit csináltam másik erősítőmhöz JVC hangszórókat tettem. A lényeg, hogy bármi amid van ehhez a kapcsoláshoz, szívesen fogadom és még egyszer kösz!
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia!
Eléggé megbízható ez a kimenő teljesítmény mérőd? Tudnál róla kapcsolási rajzot linkelni, vagy esetleg téma linket, ahol beszélgettél róla? Majd rákeresek a hozzászólásaidra. Engem még az érdekelne, hogyan határozod meg a terhelő impedancia nagyságát, hiszen ettől függ, hogy hány W-ot kap a hangfal? Vagy csak be van lőve 4 ohm-ra?
(#) Davidd hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok.Ha már ennyire a db-nél járunk valaki lenne szives megmondaná nekem körülbelül hány db különbség van a sima tda7294 és a hid között?
Következő: »»   277 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem