Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   110 / 141
(#) csavarkulcs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Ez lesz az új petrolux
(#) ha1drp válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 4, 2016 / 1

Egy góliátelemből kivehető gyártótól függően kb. 18Wh (neked egyébkén 80 Wh kell) , de az elemek csúcsárama folyamatos üzemben biztonságosan nem érheti el az 1A-t. Így a kiválasztott led táplálásához jellemzően 10 db sorba kötött elem szükségeltetik step-down kapcsolóüzemű áramgenerátoros konverterrel.
(#) Yopa válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

Alapvetően 2 lehetőséged van. Vagy alul vezérled a ledet (kevesebb áram-alacsony fényerő-nem melegszik annyira) Vagy normálisan meghajtod, de akkor bizony hűteni kell rendesen. 8 óra üzemhez édes kevés a góliat elem vagy akksi. meghajtásra javasolt: LDD
(#) Zoli_bácsi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

Nem fog menni. Eleve 2-3 elem, az csak 3-4,5V. A másik pedig, hogy ekkor áramot tartósan kivenni ezekből a góliát elemekből nem lehet.

Esetleg 12-14Ah-a zselés akkumulátorral, 800mA-en hajtva. Elemekről, kisebb akksiról teljességgel esélytelen.
(#) nedudgi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

A legjobb lenne, ha jobb hatásfokú LED kerülne abba lámpába. 5W felett jellemzően 80-90 lument produkálnak a kommersz (=átlagos kínai), olcsó LEDek. 1W teljesítményűek között már akad 120-140 Lm teljesítményű. A kisebb teljesítményűek mellett szól, hogy a hűtés könnyebben megoldható, vékonyabb gerincű hűtőt használhatsz.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Hát igen, gyárilag így nézett ki. Aztán vettem a fáradságot, és hozzá mertem fogatni a földelést a házhoz, ha már a kínai ciklusidőből erre nem futotta
(#) rukh hozzászólása Aug 22, 2016 /

Hi!

Van egy OSRAM PX-4 nappali menetfényem. Az utóbbi időben instabilan működik (nem kapcsolódik ki a gyújtás levételekor). A vezérlő doboza valamilyen gumiszerű anyaggal van kiöntve, ezért nem tudom, mi van benne. A neten nem találtam semmit, remélem, itt tud valaki segíteni, milyen LED meghajtó áramkör lehet benne (zavarszűrő ferrit gyűrű van a tápvezetéken - impulzusüzemű LED táplálás?).

Kösz,
Rukh
(#) RoliNyh válasza rukh hozzászólására (») Aug 23, 2016 /

Elméletileg áramgenerátor...
(#) Saggitarius válasza rukh hozzászólására (») Aug 23, 2016 /

Ha a leirasnak megfeleloen van bekorve, akkor a gyujtaskapcsolo a hibas. Elemeletileg van 4 vezeteked. 1., Fekete >> Test pont; 2., Piros >> Akku +; 3., Narancs >> Gyujtaskapcsolo+ (#15). Az utolso erdekes, mert a leirasban a 4., Zold az #58 vezetekre (parkolofeny) kell kotni, viszont a szabvany szerint a #57 a parkolofeny, a #58 a rendszamtablae. (Tulajdonkepp ez a vezerloszal, mivel az OSRAM PX-4 egy DRL, vagyis nappali helyzetjelzo feny, aminek ejszaka nem kell(ene) mukodnie. Linkek: PX4 hasznalati utmutato valamint Vezetekszamok ertelmezese.

Szinte kizartnak tartom, hogy ne egy kapcsolouzemu aramgenerator lenne benne, mint ahogyan RoliNyh mar emlitette.
(#) rukh válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 24, 2016 /

RoliNyh, Saggitarius!

Kösz!
Majdnem egy évig hibátlanul működött. Mivel a rövid vezetékezése miatt közel van a hűtőhöz és a kipufogócsonkhoz, azt gyanítom, hogy a nagy meleg miatt mehetett tönkre valami az áramkörben (a leírás max. 60 fok környezeti hőmérsékletet említ). 4-4 LED van a két világítótestben, a leírás szerint a teljesítmény 13,4 W. A bekötéssel nincs gondom, csak a LED meghajtó esetleges cseréje miatt kellene javaslat egy mintaáramkörre, ha ebben tudnátok segíteni, megköszönném.

Rukh
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) Saggitarius válasza rukh hozzászólására (») Aug 24, 2016 /

Tudni kellene milyen szervezesben vannak a ledek, utana, utana mar konnyu lenne helyettesiteni. Ha jol saccolom, akkor 1.5W/LED = 12W + veszteseg 1.4W adja ki a 13.4W osszteljesitmenyt.

Ha 2-2 LED parhuzamosan van a vilagitotestben, akkor egy buck, ha mind a 4 sorosan van kotve, akkor buck-boost szabalyozo kell, ezert lenne jo tudni mikent vannak kotve a LEDek, meg a szukseges aram miatt is. Bar ha csak buck-boost lenne megepitve, az se gond, mindket esetre jo.

A szukseges adatok kimerhetok, csak kell egy kezimuszer meg egy kis erteku ellenallas, mondjuk 0.1ohm, elegendo egy 0.5-1W terhelhetosegu.
(#) rukh válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 24, 2016 /

Kösz a tanácsot!
Sajnos annyira be vannak építve (vágva) a lökhárítóba a lámpatestek, hogy csak a motortérben lévő vezetékek (kb. 1 m hosszú, ~ 0,2-0,3 mm átmérőjű) végén tudok mérni.
Mit mérjek és hogyan értelmezzem az eredményeket?
(#) zoka hozzászólása Aug 27, 2016 /

Sziasztok!
4db 4,5W-os LED-et szeretnék autóakkumulátorról hajtani.
Sorbakötve kb 12V kell neki.
Állandó áramot lm317-el nem tudok csinálni, mert kevés az akku+generátor töltési feszültség.
Ha csak 2 LED-et kötök sorba, akkor pedig többet fűt az áramgenerátor, mint amennyit a LED világít.
Kérdés: nem lehetne zéner diódával levágni a 12V feletti részt?
(#) nedudgi válasza zoka hozzászólására (») Aug 27, 2016 /

Ugyanott vagy, ha zenerrel, vagy LM áramgenerátorral hajtod. Mindenképpen elfűtöd a felesleget.
Most autóakkumulátoról, vagy autóban szeretnéd üzemeltetni azokat a LED-eket?
4,5W elég ritka madár. Pontosabban mekkora áramról, milyen feszültégről van szó?
Talán a legegyszerűbb leenne két TP4056 meghajtó. Az adatlapjában tudtommal ott van az ajánlott kapcsolás is.
(#) Saggitarius válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

TP4056 se jo megoldas 2 okbol.
1., Az is linearis szabalyozo, azaz ugyanot vagy mint az LM317 es hasonlok.
2., Mivel Li-Ion toltonek szantak, ezert nem igazan fogja szeretni a 10V feletti feszultsegeket (adatlaprol: ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS Input Supply Voltage(VCC):-0.3V~8V )

Mivel 4.5W, kb 1.3-1.4A konstans aram fog kelleni, szerintem a soros kapcsolas lenne celszeru es egy boost szabalyozo. (hidegben magasabb a ledek nyitofeszultsege). Egy teljesitmeny feher lednek ekkora aram eseten a 3.3V minimum szobahomersekleten, ami felkuszhat 3.4-3.5V-ra hidegben.
(#) Saggitarius válasza zoka hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Biztos hogy 1 chipes az a 4.5W-os, nem veletlenul 3db 1.5W-os sorbakotve? Meg tudnad adni a LED tipusat?
(#) nedudgi válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Teljesen igazad van. Akármennyire hihetetlen, a PT4115-re gondoltam. Még én javasoltam felvételét az alkatrészkínálatba.
Mea culpa.
(#) Saggitarius válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

No worries.
Csak azert tunt fel, mert ilyen kinai csodakkal nem foglalkozom es megkerestem az adatlapjat.
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Szia! Itt a LED adatlapja
1,5 Ampert bír, ahol kb. 3V-ot vesz fel. Elég jó fényhasznosítású LED.
4db sorban kb. 12Volt, de a táp elérheti a 13-15V-ot is, ami tönkretenné, viszont az lm317 meg ekkora bejövő feszültségből nem tudja biztosítani a szükséges feszültséget, ezért gondoltam elfűteni. Bár tény, hogy egy kapcsolóüzemű áramgenerátor lenne a legkorrektebb.
(#) zoka válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Üdv! Luxeon TX, az adatlapja ott van az előző hozzászólásomban.

Most komolyan, Te a max limiten szandekozod jaratni? Igaz Te dolgod, de ne szamits tul hosszu elettartamra, mert konnyen tul fogod lepni a max homersekletet.

Mi lenne a felhasznalasa ennek? DRL-nek tobb mint sok.
(#) zoka válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

1 - 1,25A lenne, nem kell maxon.
Reflektor. Kézből, aksikról, nem kocsiban.
De a 12-14V adott.

Arra kulonallo ledek nem a legszerencsesebb, neked LED array kell ahhoz konnyebben kapsz reflektort.
Ja es szamits jokora hutobordara ekkora teljesitmenynel, ami mar nem igazan a kezi reflektor kategoria a sulya miatt.

(Ettol meg barkacsolni lehet, csak en nem barkacs szinten dolgozom teljesitmeny ledekkel)
(#) RoliNyh válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Szerintem neked valami ilyesmire lenne szükséged:

AC-DC 12V led driver...

Keress az ebayen valami hasonlót, a neked megfelelő paraméterekkel...
(#) zoka válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Én most a tápellátással kapcsolatban kérdeztem, de azért köszi.

Nem tudom nálad milyen egy lámpa vagy reflektor, de miből gondolod, hogy én barkácsolok. A LED-ek, optikák, hűtőborda mind-mind jó minőségű alapanyag, nem úgy kukáztam össze. Jelenleg ez csak egy mellékes projekt volt, egyébként van kézi reflektorom, pontosabban most építem. 7db Luxeon TX LED van csokorba kötve, külön-külön optikákkal. Az egész lámpafej 7,5cm átmérőjű, és az optikák egy pontba vetítik a fényt. Az egy nagy LED hátránya például, hogy sokkal nagyobb tükör vagy lencse kellene hozzá. Ez a kis kézi reflektor simán lead 3000 lumen fényáramot, és a mérések alapján akár 63400 lux a megvilágítás a fényfolt közepén (az ANSI FL1 szabvány szerint több,mint 500m-re elvilágít, én azt mondom bármilyen manapság kapható kézi reflektor mellett megállja a helyét. ). Ehhez hasonló a lámpafej
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

(amúgy ennél nagyobb kézilámpának már nem sok értelme van, egy 100W-os LED-hez az akkumulátor is elég nagy és nehéz, ez így kb 30-32W, de nem lesz ennyire kihasználva,mert óvom a LED-eket. Már 1A-ről is 42klx-ot tud)
(#) HobbiEZs hozzászólása Szept 6, 2016 /

Szasztok!

1W-os LED-et tartalamzó kis lámpatestek kapcsán szeretném a segítségeteket kérni, mivel 2 év alatt a 4. megy tönkre, és a bolt nem is tudja cserélni, mivel nem forgalmazza már.

A mellékelt képeken látható, hogy miként is néznek ki a lámpatestek (lecsavart búra).

Úgy gondolom, hogy a hűtőborda szerepét maga az alumínium ház látja el. Látható, hogy az egyik lámpában a hűtőcsillag egyik fele teljesen elemelkedik a fogadó felülettől, viszont a másikon teljesen jól bent ül a helyén.
A meghibásodás egyébként úgy néz ki, hogy felkapcsoláskor először elkezdett felvillanni, majd egyből kialudt, aztán egy idő után már villanni sem villan. Ha közelről megnézem, magát a LED-et, akkor látszik, hogy nagyon halványan vibrálva dereng, de ez semmilyen érdemi megvilágítást nem jelent (búrában teljesen sötétnek látszik).
A kis fesz-driver-eket kipróbáltam, azok működnek (jó lámpatest rájuk kötve világít).

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lehet ezeket a lámpatesteket megtartani és egy másik hűtőcsillagos LED behelyezésével javítani, vagy kár kísérletezni, mert a hűtés lehet elégtelen? Ha érdemes, akkor milyen ragasztót ajánlotok (melyik gyártó, milyen fajta, ami kis mennyiségben is beszerezhető)?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Allf válasza HobbiEZs hozzászólására (») Szept 6, 2016 / 1

Az utolsó képen látszanak a rögzítésre alkalmas furatok. Előfordulhat hogy takarékosság miatt már menetet sem vágtak bele... (M2 vagy M2,5 - típusfüggő) A legjobb megoldás a csavar és a hővezető paszta kombinációjának alkalmazása. A csavart körültekintően kell alkalmazni mert zárlatot okozhat (léteznek műanyag csavarok). Én már javítottam hasonló hibával ledes lámpákat. Led csere és csavaros rögzítés után hosszú idő óta kifogástalanul működnek.
(#) HobbiEZs válasza Allf hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Köszönöm szépen a nagyon gyors visszajelzést!

Megnéztem: az említett furatokban van menet.

Ezt nevezem - mai korunk csodálatos terméke! 50-100E h-t bírna a LED, de a két kis csavar hiánya (meg a ki tudja milyen csatoló ragacs) miatt kuka, alig pár órányi használat után.

Arról is tudnál írni, hogy milyen pasztát kellene használni (sima számítástechnikai, vagy valami más)?
Illetve még egy kérdés: a csavar feje hova fekszik fel, vagy kell valami leszorító műanyag darabka, ami áthidalja a hűtő-csillag 2 szárát, hogy a csavar feje tényleg le tudja azt szorítani?
Következő: »»   110 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem