Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Elmondom hogy csináltam amikor egy fél ládányi ismeretlen trafót kellett ismertté tennem.
1. Ohmmérővel végignéztem az egész trafót, felrajzolva a tekercseket azok értékeivel. 2. Ha volt olyan tekercs ami az ellenállása alapján megfelelő lehetett a hálózati feszültségre, akkor egy kicsi 2,4A-től 4A-ig állítható automatán keresztül rákapcsoltam. 3. Ha leverte, vagy zúgott-búgott a trafó akkor egyértelműen alacsonyabb feszültségű a tekercs. 4. Ha nem verte le és nem is búgott a trafó akkor megmértem a primer áramot. 5. A felvett primer áram alapján már tovább lehet lépni (sok vagy kevés), meg lehet mérni minden tekercs feszültségét stb. Idézet: Az mennyit jelent?„2. Ha volt olyan tekercs ami az ellenállása alapján megfelelő lehetett a hálózati feszültségre, akkor egy kicsi 2,4A-től 4A-ig állítható automatán keresztül rákapcsoltam.” Automatán a kismegszakítót érted?
Igen, ez egy 2,4-től 4A-ig állítható kismegszakító.
A traf1 (M75) valamilyen kimenőtrafónak tűnik. Kb 35 W
Azt is figyeld meg, hogy a tekercstest oldalán a középponthoz képest hol, milyen messze jön ki a kivezetés. Ebből tudsz következtetni a tekercs kezdetére, leágazásaira, és a végére. Ezekhez képest mérjél feszültségeket, ellenállásokat. A vastagabb huzaloknak az átmérőjéböl következtethetsz a tekercs milyenségére, (primer, szekunder) illetve a terhelhetőségére. Vékonyabb vezetékkel tekert tekercseknél általában nem a tekercselő drótot vezetik ki, hanem külön kivezetést alkalmaznak. Erre is figyelj.
Tehát akkor szerintetek rá merjem kötni a kisebb trafó 40 ohmos kivezetésére a 220V-ot?
Ja, és azon a trafón ami látszi az egy fólia kondi 100µF/400V
Én, a helyedben a következőt tenném. A legnagyobb ellenállású tekerccsel sorba kötnék egy 230V -os, akkora teljesítményű égőt, amekkora sacc teljesítményű a trafó. (nem csap le a villanyóra). Ha az égő teljes fénnyel világít, akkor biztos nem jó, ha fél fénnyel (fél feszültséget, vagy közelit mérsz), akkor jó 230 V ra.
A traf1 meg valószínűleg kimenő trafó, amit a kondi is valószínűvé tesz, segédrács hidegítő kondi.
Igen, éppen így akartam próbálni, de hirtelen csak 40W-os égőt találtam. Ha nagyobb teljesítményű, akkor esetleg az égő ég ki, ha kisebb akkor gyengébben kell világítania. Jól gondolom?
Szóval: A trafó jó, egy 20w-os égő pedig éppen csak világít. Tehát, szerintem még 10w-os sincs a trafó. (?)
Azt meg nem tudom megmérni, mert nem EI vasas, Un. Hiperszil - esetleg nagyjából, ami 3,5- 3,6 négyzet cm
Önmagadat csapd be. Ha hiperszil, akkor annak külső gyűrűmérete azonos a belsővel, tehát könnyen mérhető. Ha két gyűrű van, akkor csak duplázni kell a keresztmetszetet, és már meg is van a hasznos adat.
Az "M" vashoz annyit: létezik M74/32-es vastestű trafó, ami gyárilag 50W. Csakhogy ezeknél a vasmagoknál sokszor van szándékosan légrés, amitől már egy kicsit se jó hálózati trafónak. Ezt jó lenne kideríteni, mielőtt nagyon belemerülsz.
Helló. Van 1 300VA os trafóm, 380 a prim, a sec 24V a táblán ennyi van. 4 bemenete van, 230 al próbáltam, az 1. és a 4.dik bemenethez köttem, a Sek. 14 V van ilyenkor. A kérdés hogy ilyenkor a 2. és 3. bemenet között meg 10 V mérek..az miért? Esetleg tudom azt a 10v is használni a 14 helyett , mivel az sok....de 10V jó lenne...de az meg a primeren van..
Négy bemenete van és az van ráirva hogy 380V?
Akkor gondolom háromfázisú... Hány kimenete van (gondolom kettőnel több ) Fénykép segitene... A primer 10V-ot felejtsd el! Galvanikus kapcsolatban van betáppal!
4 bemenet, 2 kimenet, allítólag 2.3. bemenet ilyen finomhangoló vagy mi..nem tudom az mire jó de ha valahogy tudnám vele csökkenteni a 14 V sekundert az nem lenne rossz...
A nagyobb trafó az bizonytalan. A kivitel alapján nem szívesen tenném rá a 230 V-ot. Nem lehetetlen, hogy valami rádióban ez volt a hálózati trafó, de régebbi rádiókban a műanyag gombokon kívül mást nem nagyon tapogatott az egyszerű felhasználó.
A kisebb hiperszil (texturált vasmagos) trafó bátrabban használható. A ruszkik eléggé túlméretezték a dolgaikat.
Nem tudom számít e még, de találtam olcsón a kérdéses fojtót 125 wattra. Ha nem sikerült tekerni, azt hiszem ez elég olcsó a vételhez.Bővebben: LinkBővebben: Link
A második linken még jut mindenkinek.
Helló!
Van a képen látható transzformátorom. 2 piros 220ac két kék egy tekercs sárga fekete sárga ??? sárga-sárga 0ohm sárga1 fekete 0ohm sárga2 fekete 0ohm A trafó egy monitor multiplexert táplálna de a prim tekercs meghalt. A bekötött fesz szab ic-k: 7805 7905 és 7812. 12DC táppal a dolog működik. 2 sekunderes 12 trafóval nem. Meg tudja valaki mondani, miért 5 kimenete van a trafónak 4 helyett és hogy ennek van-e neve... milyet rendeljek a lomexből
Még annyit hozzátennék, hogy ha jól értem, egyszer van a két sárgán 12vac és a fekete 0 sárga +12 sárga-12 és valahogy igy jön ki az, hogy az áramkör tud 7805-öt és 7905-öt is táplálni.
Viszont ezt nem egészen értem. Hogyan tudom reprodukálni a +05 és a -05, no meg a kettő között a 0-t???
Ha jól értem akkor van egy trafód az eredeti helyett ami +-12 voltot ad a feketéhez (test)-hez képest.
Ekkor az egyik sárgára és a feketére raksz egy gracet majd utánna szétágaztatod a 12v ac feszt az 5 és a 12 voltos szabilizátorra. A másik sárga és a fekete közé ugyancsak grace és arra megy a negatív stabilizátor . Az 5 voltos stab ic elbírja a bemenetén a 12 voltot de lehet fűteni fog ki kell próbálni.
Mottó:
"-Hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni."
Két RB között a legjobb sávszélesség elérése végett nstreme vagy nv2-t használnál? Grante vagy inkább valami radom antennát? n-es kártyát vagy inkább 5G-Turbot? Boundingolnál több kártyát, hogy jobb legyen a sávszél, vagy inkább egy p2p linket csinálnál? A Dbii túlfesz védelme elég lenne, vagy beraknál extra túlfesz levezetőt?
Én ehhez értek. Úgyhogy bocsánat, hogy nem tekercseltem trafókat egész életemben és soha nem használtam 7905-öt. Egy idézet még: "Aki kérdez, tudatlan egy pillanatra. Aki nem, mindörökké tudatlan marad."
Ez igaz, DE a hülyeségnek is van fokozata. Jelen esetben netnet.hu teljesen NORMÁLISAN kérdezett. Kéretik a cikiző offolások mellőzését.
Ha van egy középkivezetésű trafód, (2x12V), a két szélső kapcsára kötöd a Graetz híd váltóáramú pontjait, az egyen kimenetek és a trafó középpont közé megfelelő polaritással 1-1 elkót. Kapsz a középkivezetéshez (GND) képest szimmetrikus +- 15-17V-ot. Erre szintén szimmetrikusan rákötheted a 7805-7905-ös stabilizátorpárt. Elég magas a feszültség ahhoz, hogy még a 7812 is megfelelően dolgozzon.
Létezik nyáktrafó ("Puskás trafó") dupla szekunderrel, erre a kis teljesítményigényre könnyű megfelelőt találni. Ha éppen nincsen dupla szekunderes, a Greinacher feszültségkétszerezővel is előállíthatod a földszimmetrikus egyenfeszültséget, csak a pufferkondikat célszerű megduplázni.
Üdv. Van egy 23,5cm2-es vasú trafóm ami 220 és 380as primerrel és 20,25,30,35V-os szekunderrel rendelkezik. A 220as primer 0,7es drót a szekunderek 1,6-1,8as drót. A kérdésem: ha a gyári primereket meghagyom és a szekundereket úgyan ezekkel a drótokkal megtekerem 2x30V-ra mekkora lesz az egyes ágak terhelhetősége? CSak a 2x30V lesz és 1,6-1,8as drótból. A primer marad.
Másik kérdésem: ez a 23,5cm2 hány wattot takar úgy nagyjából?
23,5cm2 =>szűk 300W
2,5A/m2-es áramsűséggel => D1,6=5,03A és D1,8=6,36A 3A/m2-es áramsűséggel => D1,6=6,03A és D1,8=7,63A
Mielőtt kidobnád a töltő trafóját, kösd át a hő kioldó biztosítékot, ami a primer felső kivezetése tájékán van betekerve szig.szalaggal fóliával.
Amennyiben a trafó nincsen leégve, úgy ez szokott +szakadni, vastag kivezetése van, multival kiméred az alsó kivezetéshez képest, 200ohm, állásban, majd átkötöd és kivezeted sodrott szigetelt dróttal. A vasmagot, ehhez a javításhoz nem kell szétbontani.
Bocsánat, hogy csak most írom, hogy mi lett az eredménye a cserének, de ugye a nyári programok, meg a lustaság...
Beforrasztottam a helyére az új alkatrészt, de a hiba továbbra is fennáll: /most kicsit pontosabb infót is tudok mondani/ A trafó 20 V körüli teljesítményt ad le és nem reagál a potméter tekergetésére, de azt még kiderítettem, ha a potit teljesen kivesszük az áramkörből és megszakítjuk a két vezeték közt a kapcsolatot, úgy is leadja a 20 V-t szóval nem tudom, hol lehet a hiba, a potit 'kikerüli' az áram és úgy is eljut a kivezetéshez. Viszont ha a potinak a két szélső érintkezőjére kötöm rá a vezetékeket, akkor lemegy stabilan 14 V-ra. Ötleteket szívesen várom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |