Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Helló!
Erre a dologra én is kíváncsi lennék, mert nekem meg 3 tizedespont világít folyamatosan! Meg nekem ugrál is a mért érték.
Nekem is 3 világít
Az RC4136 az Elektrokonthában biztosan kapható. Egyébként meg szerintemm biztosan megy a kapcsolás más négyes op.amp.-al, de még nem próbáltam ki.
Azért világít nektek több tizedespont, mert mindet bekötöttétek! Amelyik digitnek szeretnétek hogy világítson a tizedespontja, annak az 5-ös lábát egy 1k-s ellenállással kössétek a földre! Amelyiknek nem kell hogy világítson a tizedespontja, azt nem kell lekötni. Üdv.!
Sziasztok!
A kijelzőmmel van gondom, mégpedig, hogy ugrál a kijelzett érték, kb 100mv-okat. amik le voltak írva, hogy kössem össze a 30,32 meg a 35-öt, az megvolt, a potira raktam kondit, az se segített. Valakinek még ötlete? Azt vettem észre, hogy ha a potit befele tekerem, azaz a 35 és 36-os láb között csökken az ellenállás, a 36 és 1-es között pedig nő, akkor abbamarad az ugrálás, csak nem azt az értéket mutatja amit kellene.
Milyen panelmérő ez pontosan? A nyáktervére gondolok és hogy milyen tápról működik.
Digimultival 200mV-os méréshatárban mérj rá közvetlen az ICL7107 21-es és 32-es lábaira! ".000"-át mutat vagy ugrál?
Nézz szét,hogy valamilyen kosz vagy akármi nem okoz e zárlatot!Én az ic lábai között kikapargatnám hátha a beforrasztáskor keletkezett valami!MegaOhmos zárlat is okozhat ilyet mivel nekem is volt régen ilyen problémám!Vagy a táp is lehet ludas ahogy Attila86 is írja!
A cikkedben az egyenirányító hid - és a ~ lába zárlatos, a beültetési rajzon is és a nyákterven is.
Hmm, valóban! Köszönöm az észrevételt! Javítom.
A kész árakörön egyébként nem zárlatos.
Azt láttam hogy ott nem, gondolom a kép konvertálásnál lett ilyen. Egyébként szép lett!
Helló!
A Topi féle feszmérőt csináltam meg, ami itt a labortápegység készítése fórumban az 5. hozzászólásban van. 2db-t is csináltam, mert az egyikkel áramot akarok mérni, de mindegyik ugyanazt csinálja. 2,16V van a 21-es és a 32-es láb között mindkettőnél.
Rakok be pár képet, hátha azon egyből megláttok vmit. Berakom a a feszültség-stabilizálót is, amiről megy, megy az előlapot, amibe mennek a panellmérők!
(ha jók lesznek valaha)
A panelon a zöld és a fehér színű vezetékeket egy drótdarabbal zárd rövidre!
A képen nem látom biztosan, le van mosva a panel denaturált szesszel?
Denaturált szesz nem volt itthon, 98%-os alkohollal mostam le.
Ha összezárom amit írtál, akkor a kijelzett érték kb a felére esik le, de még mindig ugrál.
A tápban a stabkocka milyen? Milnen tápról megy a műszer? +-5V-ról?
Szkópom az sajna nincs! Igen, +-5v-ról megy, 2db L7805CV stab IC van benne és tökéletesen tartja a +-5V-ot.
Valami ugrál. De hogy kiderítsük hogy mi, ahhoz szkóp kellene
De ha van kedved kísérletezgetni, akkor mondok pár dolgot mit csinálj és akkor talán szkóp nélkül is rájövünk a hiba okára. Csak szkóp nélkül hosszadalmasabb lesz picit...
Ha van kedved akkor mondom:
1.- Egy drótdarab egyik végét forraszd a 7805 OUT lábára, közvetlen a lábra! A drót másik végét pedig közvetlen az ICL7107 1-es lábára! 2.- Fogj meg egy másik drótdarabot és az egyik végét forraszd minnél közelebb a 7805 és a 7905 GND lábaihoz! (Jó lenne látni a nyáktervét a panelmérő tápjának.) A drót másik végét pedig forraszd közvetlen az ICL7107 32-es lábára! 3.- A rövidzárat a zöld és a fehér vezetékek közt hagyd meg! 4.- Ha így sem jó, akkor a panelon az ICL7107 1-es lábától a Topi által 3-assal jelölt csatlakozási ponthoz menő fóliaszakaszt, kötvetlen az ICL7107 1-es lába mellett szakítsd meg! (Kapard ki.) Bővebben: Kép
Ok ,megcsinálom ezeket. Nekem nincs 7905, hanem 2db 7805, az egyik + kimenete a másik testjével a GND és így lesz +-5V.
Nyáktervem az nincs hozzá, mert csak kézzel rajzoltam egyet(a nyáktervező progikkal hadilábon állok), de ha úgy jó, akkor lefényképezem! Valami külső zavaró dologra tudok gondolni, mert mindkét mérő ugyanúgy ugrál és mindegyiknek nem lehet egyforma baja.
Ilyen tápot se láttam még
Valamit rosszul írtam: A 3.-as pontot felejtsd el! A rövidzárként funkcionáló drótdarabot, amivel a zöld és a fehér vezetékeket kötötted össze, forraszd ki!
Kiszedtem, de úgy se jó.
Az az érdekes, hogy az első próbánál az egyik "kacat" tök jól működött, nem ugrált semerre, csak másnap kezdte el. Mi változhatott? Itt a tápjának a rajza! Idézet: „Az az érdekes, hogy az első próbánál az egyik "kacat" tök jól működött, nem ugrált semerre, csak másnap kezdte el. Mi változhatott?” Nem fogdostad meg a lábait?
Az túlzás, hogy fogdostam, de tuti, hogy hozzáértem az IC lábaihoz.
Mostmár nagyon nem tudok sajnos segíteni.
Amiket mondtam, azokkal kiiktattuk azt a lehetőséget , hogy a kijelzők árama megcibálja a tápot vagy a földet. A panel le lett mosva, az ic pedig nem volt nagyon fogdosva. Azt meg feltételezem hogy nincs zárlat vagy szakadás a panelon valahol, esetleg hibás alkatrész. Más ötletem nincs.
Digimultival közvetlen az ICL7107 30-as ás 31-es lábain ugrál a feszültség?
És a 35/36-oson? 32-eshez képest a 30-ason és a 35-öson? (Igazából ide szkóp kellene de megnézheted digimultival is, 200mV-os állásban.)
Azért köszi!
Azt szerinted kipróbáljam, hogy lemosom alaposan az IC-t is? Szakadás, zárlat szerintem sincs, mert 2db ugyanazt csinálja. A táp-rész jó így, nem? Azt is kipróbáltam, hogy raktam a kimenetre 3900mikrós kondit, hogy azzal is stabilabb legyen, de az se segített!
A pufferkondi nem is fog.
Lemoshatod a panelt mégegyszer, hátha. De sztem már elég tiszta. Esetleg 100n-s kerámiák az ic táplábaira még segíthetnek, de nem hiszem hogy fognak.
Az mitől van, hogy a mérés bemenetre rakok 10V-ot, a potit betekerem, hogy kb 2V körül mutasson és akkor fixen áll a kijelző, nem ugrik semmit!?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |