Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   333 / 1210
(#) Simon Kornél hozzászólása Nov 24, 2012 /

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Tudja valaki, hogy a Pickit2 uart tool és logic tool analyzer ingyenesen letölthető vagy nem?
Kerestem a pickit2 oldalán, de nem találtam.
Ha letölthető ingyen, akkor pontosan honnan lehet letölteni?
A segítséget előre is köszönöm!
(Ha már volt hasonló hozzászólás, akkor az is érdekel.)
(#) nedudgi válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Külön nem lehet letölteni, bele van építve a Pickit 2 alkalmazásba. Telepítő, ha az MPLab-ot nem telepítetted.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) icserny válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Idézet:
„Tudja valaki, hogy a Pickit2 uart tool és logic tool analyzer ingyenesen letölthető vagy nem?”
Igen.
Idézet:
„Kerestem a pickit2 oldalán, de nem találtam.”
microchip.com/pickit2, a jobb felső sarokban (PICkit 2 v2.61). Futtatáskor a Tools menüben lehet kiválasztani ezeket a funkciókat.
(#) Simon Kornél válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Köszönöm!
Megtaláltam.
(#) Hp41C válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Szia!

Ha úgyis arra jársz, a Pk2DeviceFile-1.62.14 -ről se feledkezz meg. A csomagból a PK2DeviceFile-1.62.14.dat -tal írd felül a telepítési könyvárban a PK2DeviceFile.dat -ot.
(#) geri12 hozzászólása Nov 25, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Pár napja keresgélek termosztát kapcsolás után ami pic-el felépített, és mindenképp 7 segmenses kijelzős DS18B20-as szenzorral. Olyat szerettem volna ami C-s vagy assembly forráskódú, és nem sokat kell átdolgoznom a programot. Igazából azért ez a herce-hurca, mert nem szoba termoszát kell nekem, mert ez a kertben lenne, ami 0 fok alatt kapcsolná be a fűtőelemet, és ha estleg eléri +3-4 fokot, akkor meg ki. Sajnos hosszas keresés után is csak Basicben találtam olyat, ami felépítésileg és tudásilag azt tudná ami kell nekem kis módosítással, de basicben viszont egyátalán nem vagyok otthon, ráadásul a kommentek sem angolul írottak. Az első gondom az lenne hogy a 7 segmenses led kijelző kicsit lügtet, vibrál. Ez főleg közelről látszik. Ha lehúzom az 1 wire-s szenzort, akkor megszünik. Erre kéne megoldást találni. Valakinek volt ilyen gondja? Mellékeltem azért a forráskódot.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012

TERMO.bas

(#) vicsys válasza geri12 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Azért van mert a szenzor jelfeldolgozásához 750ms kell és ez összemérhető a kijelző frissítési idejével. A jó megoldás, ha shift regiszterekkel hajtod meg a kijelzőt. Ekkor sajnos a program is módosulni fog...
(#) kissi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia !

Ez nem azért van, mert összemérhető a szenzor jelfeldolgozása a kijelző frissítési idejével ( 750 ms az már majdnem 1 másodperc lenne!), hanem a rossz programszervezés miatt lehet ! A hőmérséklet mérésével kapcsolatban valóban ilyen adatra emlékszem én is ( most nem néztem az adatlapot!), de nem kell megvárni, csak el kell indítani egy konverziót és adott idő múlva kész az eredmény, akkor kell lekérdezni ( rá lehet időnként kérdezni is, de nem kell feltétlenül folyamatosan lekérdezni! ).
Tehát nem szükséges hozzá shift regiszter, csak jól kell szervezni a programot !

Steve
(#) Mumtaz hozzászólása Nov 25, 2012 /

Üdv.

Van itt nekem egy pic18f458-al szerelt cuccom, amiben elszállt a szoft. A hiba nem egyedi, mivel ezt a hibát más is elkövette ugyanennél, hogy véletlenül kiütötte. A javítás módja adott, hogy újra kell flashelni, és kimondottan ehhez a céláramkörhöz való csomag meg is van. Összedobtam egy JDM programozót dugaszolós lapon, de nem sikerült felprogramozni. Sajnos több hiba is lehetséges. Nem vagyok felkészülve SMD forrasztásra, de megpróbáltam a szükséges lábakra nagyon vékony drótokat forrasztani, ami elvileg sikerült is. 2 JDM kapcsolást próbáltam ki, de a stabil 5V-ot 7805-el oldottam meg az első kapcsolásnál, ami viszont iszonyatosan felforrósodott, ezért ezzel nem is próbálkoztam tovább. A második JDM kapcsolás biztatónak tűnt, de ezzel sem sikerült felprogramozni a PIC-et.
Összedobnám inkább véglegesre ezt a programozót, de lehetséges, hogy az első változattal végrehajtott programozási kísérletnél a PIC kinyiffant. Ha ez bekövetkezett, akkor viszont már nincs is értelme tovább próbálkozni és megépíteni a programozót.

Van valami egyszerűbb módja annak, hogy kipróbáljam, hogy a PIC elhalálozott-e?
(#) kissi válasza Mumtaz hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

A kipróbáláshoz mindenképpen kellene egy programozó, aminél nagyon fontos, hogy "tuti" legyen ( az nem jó, ha a programozás után, lehet, hogy nem kell működnie, mert nem tudod, hogy jó volt-e a programozás!)
Ezután vagy az eredeti programmal, vagy célirányosan az adott lábakra vizsgálatára készített programmal tesztelhetnéd a PIC-et!
Szerintem egy felforrósodás után az üzembiztos működés érdekében szerintem jobb cserélni, mint ha majd 10-20 perc esetleges működés után elkezd bizonytalanul működni ( bár a PIC-ek sokat kibírnak!) !

Steve
(#) Mumtaz válasza kissi hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

A forrósodás a programozón lévő stabkockán volt. Itt valószínűleg a programozóban volt elkötés általam. Az persze kérdéses, hogy ez vajon kihatással volt-e magára a PIC-re, vagy nem.
(#) kissi válasza Mumtaz hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Igen, csak közben a lányommal is beszéltem és azt hittem a PIC-re vonatkozott !

A többi megjegyzésem "él" !

Steve
(#) geri12 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Értem. Sajnos még bele sem tudok kezdeni, mert a basic fájlt nem tudom lefordítani. Az eredeti készítő fordító által kreált .asm fájlában "Picbasic pro 2.60 complier" van írva. Felraktam a 2.60-as basic fordítót, beállítottam az Mplab ide 8.73-ban úgy ahogy kell, de fordításnál hibaüzenetet kapok. Főként ilyet:"ERROR Line 132: Bad expression or missing THEN." Basicnél nem előszőr járok így, ezért utálom... Próbálkozzak más fordítóban???
(#) Hp41C válasza geri12 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Motto:
Soha ne bízz abban, amit letöltöttél...
Nagyon gyanús relációk vannak a forrásban
Idézet:
„If ISIS=>Float Then”

Ennek nem
  1. If ISIS>=Float Then

-nak kellene lennie?
(#) hackerfish hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok!

A napokban építettem egy egyszerű fémkeresőt 4011-es IC-vel, viszonylag jól működött is a teszteken, de könnyen elhangolódik, és kicsi az érzékelési távolsága. A neten persze láttam komolyabb kapcsolásokat is, de azokat nehezebb megépíteni.
Aztán láttam, hogy valaki PIC-et használt erre a célra. Ez jó, mert így biztosan kevesebb alkatrész is elég, a többit a szoftver pótolhatja.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan köthetek egy tekercset a PIC bemenetére, és mérhetem az induktivitás változását?

Van egy elképzelésem, de lehet, hogy rosszul gondolom:
Egy analóg bemeneti lábon megmérem a feszültségszintet (erre van rákötve a tekercs), a mért értéket eltárolom. (init rész bekapcsoláskor) Aztán egy ciklussal folyamatosan mérem az induktivitást, és összehasonlítom a kezdetben mért értékkel. Ha változást látok, bekapcsolok egy ledet az egyik digitális kimeneti porton.
Az még nem állt össze a fejemben, hogy egy tekercset hogyan, milyen alkatrészekkel csatlakoztassak a PIC-hez, ebben kérném a segítségeteket.

Elvileg a tekercs induktivitása nő vagy csökken, annak megfelelően, hogy mágneses, vagy nem mágneses fémet rakok alá. Erre később beépíthetek egy vizsgálatot, hogy a kettőt meg tudja különböztetni.
Első körben csak egy egyszerű demót szeretnék, induktivitás változásának kijelzésére.

U.i.: PIC16F627-04/P-m és MPLAB fejlesztőkörnyezetem van.
(#) vicsys válasza hackerfish hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Itt van példa, forráskóddal együtt: Bővebben: Link
(#) pjg válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Vezeték keresőt nem tudsz?
Bejön a házba a betáp, MM fali és eltűnik a szem elől. Csak a két vége van meg.
(#) hackerfish válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Köszi, mindenképpen át szeretném dolgoznom a saját PIC-emre, mert ez már ittvan.
"Lustaság fél egészség", tehát nem szeretnék alkatrész után kószálni, amíg van itthon használható alapanyag.
Látom, úgy kell bekötni a tekercset, mint egy oszcillátort. Gondolom akkor a PIC a belsőt fogja használni. Este ha lesz időm, összedobom a kütyüt, és felelevenítem PIC programozós ismereteimet. Jó rég használtam a PICKIT-et, talán fent sincs már a gépemen a progi...
Mi a véleményed, PIC-kel lehet olyan jó fémkeresőt építeni, mint a boltiak, vagy ez inkább a fejen (tekercs) múlik?
(#) vicsys válasza pjg hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

PIC-est? Ha más is jó: AC Line Current Detector
(#) pjg válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Ez szerintem nem vezeték kereső. Inkább arra való, hogy érzékelje egy vezetékben folyó áramot és bekapcsoljon egy segéd készüléket. Nálam akár 30cm távolságra is lehet a keresett vezeték.
Olvastam egy olyanról amit a feszültségmentes hálózati vezetékre kell kötni és egy másik egység annak a jelét keresi. Csak sehol nem találok róla gyakorlati kivitelezést.
(#) Kovabe hozzászólása Nov 26, 2012 /

Sziasztok segitséget kérnék. Egy kty83-120-as érzékelöt szeretnék rábiggyeszteni egy picre.Hogy oldjam meg leg egyszerübben a bekötést illetve milyen változot adjak neki?
(#) vicsys válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Ha jól emlékszem, 1mA-et érdemes átcsorgatni rajta és ráadásul, linearizálni is kell a görbéjét. A változó attól függ, hogy milyen felbontást szeretnél és milyen nyelven programozol.
(#) Kovabe válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Flowcode-ban csinálnám a progit, 1 fokos lépést szeretnék elérni. Az 1mA-er azt jelenit hogy kell egy elötét ellenállás is?
(#) vicsys válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Igen, de jobb lenne egy egyszerű áramgenerátor. Itt egy kis minta:Bővebben: Link
(#) Kovabe válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Köszönöm
(#) vilmosd válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Amennyiben az erzekelod mar megvan, akkor az aramgeneratoros modszer, de ha nem, akkor ajanlanam a silicon termisztor alkalmazasat, mert azok kimenete egy feszultseg/ hofok jel. Jellemzoen 10 mV/C a meredekseguk, de van mas meredeksegu is. Tipusok a MCP9700A, TC1047A a MCHP-tol es a LM35 a TI-tol. A linearitasik jobb mint a KTY szenzoroke, es ezzel a feldolgozas is konnyebb. Az elso ketto -40 es +125 C kozott hasznalhato, a harmadok 0-125 C kozott, mert az elso ketto 500 mV feszt ad ki 0 C homersekletnel, mig a harmadik 0 mV kornyeken. A feldolgozasa egy AD csatornaval lehetseges. 2.56 V Vref eseten a felbontas 1/4 C 10 bites AD-nal. Az elso ketto kaphato a CHPCD-nal, a harmadikat nem tudom.
(#) Kovabe válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Köszi a válaszod. Igazábol most tervezek egy rendszert és több lehetöség is van, de szeretném kikérni a hozzáértök véleményét mert egyenlöre tök kezdö vagyok. Van itthon lm35 is de kty is illetve olvastam hogy pl ICL7106-al lehet höméröt csinálni és ott pl 1N4148 volt. Felmerült bennem még a DS18B20 is csak nem tudom mennyire könyen kezelhetö. A másik hogy ugy szeretném megcsinálni a panelt hogy tudjon fogadni sima kontaktot is illetve szenzort is.
(#) djadji hozzászólása Nov 26, 2012 /

Hello! Szeretnék egy kerékpár világítást megvalósítani LEDekkel, ami csak akkor világítana ha sötét van és mozog a bringa. A mozog a bringa okoz gondot. Arra gondoltam, hogy az első kerékre tennék egy IR ledet és egy IR tranzisztor, és ha elhalad néha a led-tranzisztor páros között a küllő, akkor mozog a bringa.
De nem tudom, hogyan kellene leprogramozni ezt a "ha szakadozik a kapcsolat" akkor világíts. HA "nem szakadozik a kapcsolat 1 percig" akkor áll a bringa, ki lehet kapcsolni.
Ezt hogy lehet megvalósítani?
(#) Szpisti hozzászólása Nov 26, 2012 /

Kedves programértő ifjú kollegák!
Abban kérném segítségeteket, hogy ehhez a kis modulhoz (a doksiban hozzáértők számára szerintem minden adat megtalálható) egy pic16f54 vagy hasonlóval meg kellene oldani valahogyan a feltölthető 220 hang szegmens elérhetőségét. Vagy legalább ha egy 8x4-es mátrixszal tudnám címezni , már bőven elég lenne.
A gond az, hogy a programozáshoz jómagam kuka vagyok.
Azzal eddig sem volt gond hogy a kész .hex fájlokat feltöltsem, van "égetőm" is.
Viszont odáig sosem bírtam eljutni, hogy ilyen ákombákom sorokat megértsek vagy alkossak.
Remélem nem fogtok elhajtani kérésemmel, és akad köztetek vállalkozó szellemű aki kicsit beleásná magát. Természetesen nem kívánnám ingyen.
A kütyű jelenleg ilyen stádiumban van, ezt kellene kicsit fejleszteni.
Esetleg privátban is megkereshettek.
ELőre is köszönet!
(#) promax válasza djadji hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Egyik lehetőség:
Egy PIC külső megszakításra érzékeny lábát használod. Ha forog a kerék megszakítások keletkeznek. Ha nem forog nem lesz megszakítás. Egy ilyen megszakítás alkalmával mindig indítasz egy Timert ami 1 perces. Ha a kerék megszakítása előbb érkezett mint a timer -é, akkor forog a kerék.
Következő: »»   333 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem