Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   115 / 2523
(#) Imi65 válasza lamalas hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Így igaz!
Ez a probléma már a Germánium félvezetők idejében is megvolt, csak éppen fordítva. A germánium alapanyagú tranzisztoroknál az N típusúak voltak nagyobb teljesítményben gyárthatók. Később közepes teljesítménytartományban már megjelent a Ge komplementer-pár is, melynek hazai reprezentánsa az AD161-162. A fejlesztéssel továbblépni azonban a sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező Si tranzisztorok megjelenése miatt okafogyottá vált.
(#) petitrial hozzászólása Feb 23, 2008 /

Kinek van ötlete, hogy mit lehetne kezdeni 2x 2SA1943 és 2x 2SC5200 tranyóval meg egy 2x50vAC trafóval?
(#) Skyline válasza petitrial hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Üdv mindenkinek!!
Valaki meg tudná mondani hogy csatornánként 8-FET tel milyen kimenö teljesítményt lehet elérni?
4db IRF P9240 és IRF P240?
(#) Robi85 hozzászólása Feb 23, 2008 /

Hali! Nincs véletlenül valakinek egy videoton ea7386s vagy ea6383s-ből kiszerelt végfok modulja? Vevő lennék egyre! Privi is jöhet! Üdv!
(#) spkkill válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Csak a nyák kellene vagy kompletten?
(#) Robi85 válasza spkkill hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Ha megvan komplettem akkor ugy! Egy db kéne csak!
(#) spkkill hozzászólása Feb 23, 2008 /

Sajnos csak egy lecsupaszított nyákom van itthon valahol. Meg egy tökéletesen működő Ea6383s :yes: .Én meg vagyok vele elégedve.Elég jó a hangja is.Ráadásul könnyen javítható. És 1000ft meg nem pénz érte úgy hogy csak a potikat kellett megtisztítani.
(#) hapro válasza spkkill hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

szia!

az elég jó szerintem igen erőteljes túlzás a hangjára. Mondjuk talán értelmetlen ez a hozzászólásom,mivel kinek mi a jó.... Szóval szerintem nem jó, sőt egyenesen rossz a hangja. Nekem is olyan erősítőm volt régen,és utánna építettem meg első végfokomat egy QUAD405-öt és mint az álom hozzá képest a QUAD hangja. Valami brutál külöbségek vannak a két végfok között. A Quad405 mondjuk jóval több mint 1000Ft

Zoli
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Itt a pont, szerintem is rettenet a Vidi erősítő, bár a lapos erősítőjük már egész emberséges.
(#) spkkill válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Hát nem tom.Volt nagyon sok erölködőm.Pioneer,Denon,Yamaha,Akai,Siemens,Philips,Dual,
Technics,Grundig(Fine Arts),Schneider,Videoton most csak hirtelen ennyi jut eszembe. Szóval sok volt és ezek közül a Denon(tranyós) és Akai(Stk ic-s) vitte a pálmát és ezek után jön a Vidi. :yes: Amúgy meg sztem elég nagy hülyeség lenne itthonra komolyabb hangfalakat hozni.Az egész szobám 10m2.Meg amúgy is csak mp3-at halgatok ahhoz meg nem lenne sok értelme milliós hangrendszernek.Meg hát ahhoz kell keret is.
A Visaton dómokkal pedig elég jól szólnak a hangfalak is,ahhoz hogy az itthoni igényeim kielégítsék.
(#) Chokapick hozzászólása Feb 23, 2008 /

sziasztok. Egy vivax tipusu erositovel kapcsolatban volna szuksegem segitsegre. A kijelzon ez jelenik meg> invalid protect. A hangero szam skalajat meg megjeleniti a poti mozgatasa kozben,de semmi masra nem reagal es hangot sem ad le. A hutobordan talalhato 3db TDA 2030A es 4db 2sc2625. teljesen atneztem a panelokat es 3db TDA2030A labainal lehet latni a forrasztas elszinezodeset a magas homerseklet miatt. S bekapcsolas utan ures bemenet es kimenet kozben is 1perc alatt forrova vallik. Nem mertem a homersekletet,de az 1perc elmultaval nagyon megsutotte az ujjaimat. Szerintetek lehet e a TDA a hiba okozoja?
(#) szamóca hozzászólása Feb 23, 2008 /

Találtam egy web lapot, lehet ismerik egy páran.
Kukkantsatok be ide és ide!
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Szia!

Egyetértek! A lapos végfokban puffer kondi csere és műveleti erősítő csere után egy tök jó végfokot kapunk, de megjegyzem annak alapban is viszonylag jó hangja van.

Zoli
(#) Imi65 válasza spkkill hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Világos, amennyiben Neked tetszik, akkor semmi vész. A magam részéről én nem szeretem a (régi) Videotonok karakterét, a teteje kifejezetten reszelős, az alja meg erőtlen. Mondjuk a rádióerősítő az igazán gyatra, a "nagy" erősítő még elmegy. A Vidi hangfalakat sem szeret(t)em. Volt egy nagyon hosszan alkalmazott dómsugárzószéria, ami tulajdonképpen minden hangfalat degradált. Rettenetesen "ott volt", és műsoranyagtól függetlenül, folyamatosan sziszegett. Ki tudja milyen megfontolásból Pl. a DCR2520-ba ebből 2!!-t is raktak.
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Általában magas, közép, és hangváltó csere után egész hallgatható hangfalat lehetett belőle csinálni. A közepek szerettek elmenni kapálni, a hangváltó és a saját korlátaik miatt. Nekem is volt szerencsém használni több évig két fajta Videoton erősítőt, az egyik a rádióerősítő volt asszem RA6363 volta típusa, és a nagyobb testvérének meg ami csak egy erősítő meg asszem EA6383 neve volt. Szerintem kifejezetten hurka mélyei vannak, gyakorlatilag csak puffog, és mély hangnak az nem nevezhető amit képvisel, a beszéd tartománya kifejezetten szokol rádióra emlékeztet, a magasainak meg mintha kb 12.000Hz-nél vége lenne és onnantól valami meghatározhatatlan valami szól rajta. Olyanról, hogy tér nem volt értelme beszélni ezeknél a végfokoknál. Ezek csak szóltak. A hogyan az teljesen más lapra tartozik.
Mindettől függetlenül, akkoriban ( a 80-as években ) mindenki örült, ha volt vagy egy Videoton vagy egy Orion erősítője a hozzá tartozó hangfalakkal (bár keveseknek adatott meg). Az utóbbi véleményem szerint sokkal jobb mind minőségre mind pedig hangra mint az előző testvére, bár nekem csak a Vidivel volt közelebbi kapcsolatom.

Zoli
(#) lamalas válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Nem csodalom, hogy sziszegos volt a DCR2520. Csatoltam az atvitelet amit a megboldogult HFM-ben keszitettek. Nagyon durva a kiemeles a magasabb frekvenciakon. Ahhoz kepest, hogy ezek gyari hangsugarzok voltak ettol azert en is jobbat tudok kesziteni, pedig en meg sehol sem vagyok a hangsugarzo tervezes/keszites vilagaban. A sajat 2 utas reflex dobozom atvitelet is csatoltam, ami onmagaban nem tulsagosan szep, mert ahogy irtam en meg kezdo vagyok a temaban, raadasul amator eszkozokkel nem labor korulmenyek kozott merek, stb. Pl. a szoba reflexioi nagyon erosen lathatoak a 2-300Hz alatti tartomanyban, de meg igy is a kozeperteknek szamito 90dB-s hangnyomastol max +-6dB az elteres 45Hz - 20kHz kozott!!! Ezt a vidinek vhogy meg az 50Hz - 12.5kHz kozotti savban sem sikerult teljesitenie. Nala -10, +15dB-s az elteres
Hal'istennek nekem Orion hangsugarziom voltak gyerekkoromban, aztan egy rovid ideig eltem vidikkel egyutt is utana eladtam minden cuccomat. Gyari erositom soha eletemben nem volt. Vagy faterom csinalt (amikor en meg nem tudtam) vagy en
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Szia!

milyen mérő programot használsz?
A grafikonon ha jól olvastam Izp LAB ..?
Csak semmit nem találtam róla a gugliban.

Szeretnék valami hasonló mérő berendezést mint a DLSA pro, csak olcsóbban vagy egy olyat olcsón . Találtam ingyenes progikat, csak vagy nem tudom használni, vagy nem felelnek meg ara amire szeretném használni. Végfok és hangfal méréseket szeretnék csinálni vele. Gyakorlatilag a legjobban izgató dolog nekem az átvitelük, a frekvenciamenetük.
Ha bárki tud ajánlani valami jó progit amit használható, nem profi célokra, mert ugye még süketszobám sincs, akkor azt megköszönném.

(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Hát, ez nem az igazi, de a semminél jobb.

JelGen.exe

(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Udv,

LspLab a neve annak a programnak amit hasznalok, de ez elvileg nem ingyenes. Viszont van ingyenes is es Speaker Workshop neven fut. Neha ezt is hasznalom.

Meg annyit a korabbi hangsugarzo frekvenciamenetekhez, hogy azok alapjan hangminoseget megitelni kisse felelotlen dolog, de azert azt el lehet mondani, hogy minel nagyobb az elteres az egyenletes atviteltol annal szinezettebb hangot hallhat az ember. A kiemeles magasfrekin sziszegeskent jelentkezhet (altalaban, nem minding), alacsony frekvencian inkabb brummogaskent, kozepfrekiken pedig ugy tunik mintha kukorekolna a doboz. Persze ezen tul szamos egyeb dolog is beleszol a hangsugarzok hangjaba es iszonyatosan sokat szamit a helyiseg akusztikaja is ahol az adott hangsugarzot hallgatjuk. Jujj, de ez mar nagyon OFF topik, elnezest, itt nem hangfalazok tovabb
(#) Skyline hozzászólása Feb 25, 2008 /

Üdv!!!

Nekem az lenne a kérdésem hogy ismeri-e valaki az A6-erösítöt és esetleg megépítette e valaki?
Az adatlap 4vagy2ohm os terhelhetöség mellet 2x500W ot ir ha jól tudom de a hidkapcsolásrol semmit sem ir,egyáltalán lehet hidalni?és igy mekkora teljesítmény nyerhető ki?
Elöre is köszönöm a válaszokat!!
Üdv mindenkinek!!
(#) Gery hozzászólása Feb 25, 2008 /

Hellosztok
Mostmár folytatom az autós erősítőmet, amit réges rég félbehagytam. Mivel már az egész erősítőröl szó van ezért ebbe a topikba írok.
Ami most kérdésem lenne az az hogy: Járattam rendesen 4ohmos terheléssel (az erősítő st151) és nagyon melegedett. A tápba a fetek eléggé, a trafó is egy kicsit, viszont az st tranyói nagyon. Jó meleg volt a borda is és a tranyókhoz hozányulni se tudtam már. Bár kb2óráig ment és bírta azért én raknék 2 ventilátort a dobozba. ( a bordák a dobozon kívül vannak, tehát magába a dobozba keringetné a levegőt) Namost egy pár dolog eszembe jutot.
-Csinálok egy venti szabályzót pl ez egész barátságosnak néz ki. De úgykéne megcsinálni, mivel nem egy bordán vann a táp és a végfok hogy két hömérő ellenállás kéne vagy valahogy megoldani hogy két részen mérjen
-Gondoltam még arra is hogy a kocsiba amúgyis meleg van meg legalább olcsóbb is hogy a ventik alapbol járnának márha bevan kapcsolva az erölködő.
-esetleg még arra gondoltam hogy a relé nem a ventit kapcsolná, hanem beállítani, hogyha túlmelegszik a remote-t kapcsolja, mert az tuti megvédi.
(Utobbira akkor gondoltam, mikor ráköttöttem egy nemtúl jó akura és alapjáratba leesett a fesz 6V-ra és enyhe füst szált fel. Gyors kikapcsoltam úgyhogy túlélte)
Mitgondoltok?
(#) hozzászólása Feb 25, 2008 /

Hello!aZt szeretném megérdeklödni , hogy az általam belinkelt erösitö kapcsoláshoz mit szóltok.Szeretnék énis egy erösitöt megépiteni és erre gondoltam,de mivel nem sok mindent értek még hozzá ezért kérdezlek titeket , hogy érdemes e belefognom a cuccba.Kösz!
http://mpopovics.atw.hu/erositocikk.htm
(#) lamalas válasza hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Szia!

Ha nem nagyon ertesz az elektronikahoz/erositoepiteshez, akkor sztem egy egyszeru ICs kapcsolassal probalkozz. Mondjuk a sokat emlegetett TDA2030-al. Olcso, egyszeru, elso erositonek kivalo es nincs annyi hibalehetoseg mint egy diszkret tranzisztorosnal. Javaslom, hogy KIT formajaban vasarold meg, mert ugy meg a NYAKot sem ronthatod el. Ha minden alkatresz jol ultetsz be, akkor az erosito azonnal mukodokepes lesz igy garantalt a siker.
(#) Robi85 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok! Remélem tudtok segiteni nekem! Van egy technics SU-V6X erősitőm! Sajnos az jobb oldala végfokos lett! Végtranyok már kicseréltem de még kell hogy cseréljek pár zenert és ezt a FET REGULÁTORT: 2SK34! Az a probléma hogy sehol nemtalálok ilyet! Esetleg kapok én ehhez valami helyettesitőt? A kapcsolási rajz letölthető innen!
Ha valaki tud pls segitsen! Nem akarom kidobni!
(#) levii válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Szia!
Hasonlót találtam a HQ Videonál!
link
Majd a nálam okosabb emberek megmondják hogy jó-e bele.

Üdv!
(#) aflmor válasza levii hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Nem jó helyette. Teljesen más.
2sk34 : TRANSISTOR JFET N-CHAN AF AMP CHOPPER
2sk2134 : V-Mos-N-FET

...talán ez jó: J310

2SK34.pdf

(#) levii válasza aflmor hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Bocsánat
Már látom csak én 2sk343 írtam a keresőbe.
(#) Chokapick hozzászólása Feb 26, 2008 /

sziasztok. TDA 2030A vivax tipusu erositoben forrosodik. +- 34 V-ot kap. A hangszoro kimenetnel 15 V-ot mertem. Muszerrel mertem az ic-t de nemtudom,hogy mit kell,hogy mutasson... Van valakinek tapasztalata ezzel az ic vel?
(#) lamalas válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Nem csoda, hogy forrosodik es a kimeneten 15V egyenfeszt mersz. Az az IC valszeg tonkrement. +-34V nagyon sok neki, nem lehet tobb +-22V-nal a max. tapfesz. Erre figyelni kell!
(#) Robi85 hozzászólása Feb 26, 2008 /

Sziasztok! van egykis problémám a Technics erősitővel! Van két dióda de sehogy nemjövök rá hogy mik lehetnek azok, és mivel lehetne helyettesiteni! Átlátszos és egy fekete vonal van a végén! De szám vagy valami irás sehol sincs rajta! Mellékelek egy képet hogy miről is beszélek!
Ez a kettö rossz, és amásik oldalon is megtalálhatoak ezek az alkatrészek a panelon! Ezt mértem a jo diódákon: 326! Dióda álásban volt a mérő! (azért irom le mert nemvagyok egy szakember, igazábol kezdő vagyok benne ) Ha valaki tud segiteni azt megköszönném!
" target="_blank">Kép: Hivatkozás
Következő: »»   115 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem