Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC tápról, USB-ről erősítő
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Szept 13, 2008 /

A következő a problémám van egy Atx-es Pc tápegységem ami elég "tiszta"(zajmentes) feszültséget ad le 12 Volt 15 Amper . Az a problémám hogy ezen a feszültségen pl a TDA 7294-es nem ad le 100 Watt teljesítményt de még 20 Wattot se.
Tudom hogy ez a végfok +/- 38 Voltra van tervezve.
Szeretnék építeni egy olyan végfokot amit erről a tápegységről tudok müködtetni. (lehetséges mert a kocsikba az erősítő is max 14.4 Voltot kapnak és több száz watt teljesítményt is le tudnak adni) Kérlek benneteket ne lebeszéljetek erről a kicsit bizar ötletről hanem segítsetek megvalósítani.
Azért ragaszkodok a Pc tápegységhez mert az fix feszültséget ad le nagy teljesítménnyel és ahoz képest viszonylag kicsi és az kész van és a rendelkezésemre áll.
Tápegységem adatai: 350 watt
5 Volt 30 Amper
12 Volt 15 Amper
(#) vicsys válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Azok az autós erősítők kapcsitápot rejtenek, ami 12V-ból +-35~50V-tot csinál... Tehát: nem fog összejönni. :gumicsirke:

Sejtettem hogy ez lesz a válasz, az se baj ha a végfok és a táp között van egy dc-dc konverter csak ne legyen nagyon bonyolult(azaz ne legyen nagyobb térfogata és alkatrészköltsége mint a tápegység újonnan).

Találtam egy dc-dc konvertert, de ez csak 12 voltból +/-11 voltot hoz létre csak. De hátha ébreszt valakinek az elméjében egy jó öletet hogyan oldhatnám meg a problémámat.

dcdckonv.gif

(#) vicsys válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Ezt készítettem anno...
(#) Brown válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

és az nem jutott eszedbe, hogy veszel egy használt, kocsiba való erősitőt és az simán megy pc tápról
(#) barany165 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Szia! A forumtémákközött sok PC-táp átalakítás, közöttük +,- tápra!Én is innen tettem sok hasznos infóra szert! Olvasd és találsz.Üdv!
(#) Szegedi Sándor válasza Brown hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

De gondoltam rá csak jobban szeretem az általam összeszerelt dolgokat mint a gyárit.
(#) mb válasza vicsys hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

vicsys!
tekercsadatokról, és a kapcsolás terhelhetőségéről érdeklődhetnék? (tartós és pillanatnyi, füst effekt nélküli terhelhetőség)
(#) Szegedi Sándor válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Mennyi ennek a dc-dc konverternek a max teljesítménye amit tartósan bír? (gondolom a tranzisztorok és a tekercs menetvastagsága határozza meg)
(#) Doncso válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Van valahol egy inverter kapcsolás is , elég egyszerű kapcsi, abból is el lehetne indulni, csak a kimenetet nem 220-ra kellene tekerni hanem kisebbre, ez még egyszerűbb is.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Erre gondoltam. Vagy itt van EZ. Az utóbbi 500W-ot tud a cikk szerint.
(#) Doncso válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 14, 2008 / 4

De hadd kérdezzek valamit, miért felfele akarsz transzformálni amikor lefele is lehet??? Ott a 220V minek neked 12V-ról felfelé? Itt van a HE-n cimopata cikke egy egyszerű ámde annál hatékonyabb kapcsoló üzemű tápja ami egy erősítőnek bőségesen elegendő. Miért nem azt építed?
Mellesleg a PC-d nek nem fog tetszeni, ha mondjuk építesz egy DC-DC konvertert és a PC-tápról elkezded járatni főleg ha megy a géped, rátekersz kakaót és elfogy az áram, tönkre is vághatod a tápodat, azzal együtt mindjárt a gépedet ha megszalad a táp, persze mindjárt mondod hogy nem PC-be kell csak PC-tápról akarod működtetni, akkor meg miért nem veszel egy torroidot, graetzel meg pufferrel, az erősítőnek is jobban tetszene mint a kapcsiüzem+DC konverter.
Szerintem ez egy pazarlás hogy a 220V-ot átalakítod 12V-ra majd onnan felfelé mondjuk 2*40-re. Rengeteg idő, pénz és nemkülömben tapasztalat kell hozzá. Olcsóbban kijössz egy 150W-os trafóval, pufferrel.
(#) istvanpal16 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Szia! én PC-táprol szeretnék üzemeltetni egy kissebb erösitöt. 6X10W lenne 9V-rol müködik az erösitö. meglehetne oldani valahogy?
(#) Szegedi Sándor válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Igazad van egyszerűbb építeni egy kacsolóüzemü tápegységet mint egy én általam kitalált utat végigjárni. Az okom hogy mégsem azzal keztem, félek belefogni egy olyan tápegységbe talán mert bonyolult vagy mert az már nem törpefeszültségről megy hanem 220 voltról. Abban reménykedtem hogy van egy pofon egyszerű megoldás ami olcsó és könnyű de úgy látom nincs. Megpróbálok belefogni egy olyan kapcsolóüzemű tápegységbe hátha sikerül, ha nem addig próbálkozok amíg nem csinálok egy működőképest.
(#) Szegedi Sándor válasza istvanpal16 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Nézd meg hogy biztos nem megy e az erősítő 12 voltról, mert le tudod csökkenteni néhány diódával is de ahhoz erős diódák kellenek, vagy szerzel be egy npn -es tranzisztort (pl 2N3055) és annak a bázisára adsz be kb 9 voltot és az is kb 9 volt körül fog leadni és így a terhelést a tranzisztor kapja. Bár ezek a megoldások elég fapadosak

Mitől lenne bonyolultabb egy kapcsiüzemű mint egy DC-DC konverter???

nincs azzal semmi gond
(#) Doncso válasza istvanpal16 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

milyen tipusú a kütyü? TDA??
(#) istvanpal16 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

pontosabban 6volttol egesy 18voltig birja nem jutott eszembe csak nem kell annzi sok amper eleg neki 200mA meg lehet hogz az is sok mert van egy táp-egysegem ami 25mA-tol egesz 750mA igmegy. en 25mAn probaltam ki...

TDA2003 6Xmegépitve

simán mehet a pc-tápról, de azt nem garantálom hogy nem fog gerjedni, a kapcsiüzem miatt, de lehet hogy jó lesz, próba cseresznye, de a 12V jó lesz neki.

ezt nem értem, a 750mA-es tápról akarod őket járatni? Az vajmi kevés lesz oda!

megprobálom,
még egy kérdés, van egy 2X9V-os trafom annak kell egy egyenirányito, nem kapok annak sehol sem

Ne haragudj meg de én egyszerűen nem értem te mit akarsz tulajdonképpen??? Fogalmazd meg légyszives érthetően mert nem értem.
Idézet:
„nem kapok annak sehol sem”
--ez most mi?

Idézet:
„csak nem kell annzi sok amper eleg neki 200mA meg lehet hogz az is sok mert van egy táp-egysegem ami 25mA-tol egesz 750mA igmegy. en 25mAn probaltam ki...”

Mi va???
Nem értelek mit szeretnél.

1 kesz az erosito, kiprobaltam (1kep) evel a tap egyseggel.
2 kellne egy egyeniranyito 2X9V 400mA trafonak
3 bocsanat az erthetetlen szovegert

1.JPG

Idézet:
„1 kesz az erosito, kiprobaltam (1kep) evel a tap egyseggel”

Ez a táp nagyon kicsi neki.
Idézet:
„kellne egy egyeniranyito 2X9V 400mA trafonak”
Ez is kevés lesz hozzá.
Figyelj, ez a TDA2003 legalább felvesz 500mA-t teljes kivezérlésnél darabonként, ha neked 6darabod lesz az egy kicsit több lesz mint 400mA Persze szólni fog de nem veszel ki összesen belőle csak kb 1-2W-ot.
A másik dolog, miért kell neked +- os táp? A TD2003 sima tápról megy, szerintem inkább adj neki pc-tápot mert ezek a pár mA-ek kevesek neki. Nem tudod kiszedni belőle azt a nyamvadt 10W-ot. A hűtésről pedig ne feledkezz el. Maxon 20W-ot disszipál.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Jah, most nézem az adatlapját, 18V-os tápfesszel, 4ohmos terheléssel ad le kemény 9W-ot,
12V-os tápfesz 4ohm - 4W hangteljesítmény, 8 ohmon szerintem ez kb max 2-3W
(#) Brown hozzászólása Szept 14, 2008 /

keress olyat erősítő kapcsolást amelyik elmegy 14.4V-ról
nézd meg pl TDA 1562 vagy 1560, 1563, vagy 7385, 7386.
(#) Doncso válasza Brown hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Jó a 2003-is neki, ha megadja neki a feszt amire szüksége van. De könyörgöm ne 2-300mA-ekkel etessünk már egy 6csatornás erősítőt.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem