Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémérzékelő

Témaindító: qwerer, idő: Jún 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) qwerer hozzászólása Jún 17, 2007 /

Építek (szeretnék építeni) egy olyan készüléket ami fémet és műanyagot válogat le egy futószalagról és azokat a megfelelő tartályba helyezi. Elméletben meg már az elektronik a nagy részben készen van fémérzékelőre viszont nem sikerült sehol sem kapcsolást találnom mindenhol a CS209A IC-vel csinálják de ezt az IC-t már nem lehet kapni. Ötleteket és kapcsolásokat várnék akik tudnának nekem segíteni a fémérzékelő megépítésében. Előre is köszönök minden választ

qwerer
(#) Sanyi87 válasza qwerer hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

hali
Szóval 1 fémkereső kell neked? ...de ha nem akarsz hozzá vmi komolyabb fémkeresőt készíteni, akor talán vmi induktivításérzékelő félét kellene összerakni...szal mérnéd 1 tekercs induktivitást..és ha fém van a közelben akor azt jelzi. ...szerintem...
(#) qwerer hozzászólása Jún 17, 2007 /

Sanyi87 és tudsz valami kapcsolást küldeni ?
(#) Sebi válasza qwerer hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Fémet érzékelni leggyakrabban oszcillátor elhangolás elven szoktak.
Kérdések azonban felmerülnek:
Mekkora tárgyat kell érzékelni?
Milyen távolságból?
(#) Sanyi87 válasza qwerer hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

hali
Itt van az oldalon induktivitásmérő topic..nézz szét..én nem tom melyiket javasoljam mert én még nem építettem ijen műszert...De Sebinek lehet igaza van...viszont arra van egy egyszerű detektorkapcsolásBővebben: Link az első képen látható detektort én megépítettem...nagyobb fémek érzékelésére jó...
(#) Sanyi87 válasza Sanyi87 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

pontosabban ahoz nagyon hasonlót..most h így nézegetem...
(#) drhati hozzászólása Jún 18, 2007 /

Hello!
Talá tudok segíteni! A Rádiótechnika 95/2-es számában van egy fémkereső ma is jól hozzáférhető alkatrészekből.
Nekem is megvan már az összes alaktrész, csak nem építettem meg, mert eddig nem jutott rá idő. Megpróbálom feltenni, csak először scannert kell szerezzek (monjuk van a nagybáttyámnak). Tulajdonképen arra készült, hogy megtalálja a falban a vezetékeket, de szerintem neked is jó lessz. Jah meg van utánna egy katonai fémkereső is. Ez már komolyabb. Ha kell akkor azt is feltehetem.
(#) qwerer hozzászólása Jún 18, 2007 /

hali

drhati örülnék neki ha a kapcsolási rajzot meg a leírását is ami a rádiótechnikában van el tudnád küldeni nekem jó lenne valami jobb minőségű fotó is!
(#) Sebi válasza qwerer hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Tessék.
Nem írtál a kérdésekre választ, így nem tudom eldönteni, hogy ez megfelel-e a célodnak.

Fémker.pdf

(#) drhati válasza qwerer hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Helló! Itt vannak a "cuccok". Ha majd egyszer elkészül teszek fel róla képet..

hali itt ebben a kapcsolásban IC1 és IC2 741-es IC? , ilyet még biztos hogy lehet kapni?
(#) drhati válasza qwerer hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Én kaptam. Bementem Szekszárdon az Elektropatika nevű kis üzletbe és gond nélkül kiszolgáltak. Már nem emlékszem pontosan mennyi volt, de olcsó. De nézd meg a conrad.hu-n; itt a Link
(#) (Felhasználó 1947) válasza qwerer hozzászólására (») Jún 18, 2007 / 4

Szia !

Neked egy induktív érzékelőre van szükséged.
Az elektronikai ipar használ ilyeneket.
Általában 10-30 V tápfesz kell neki.

www.balluff.hu/m_indukt.html

Nézd meg, ha megfelel, szivesen küldök egyet,hadd menjen a projekt. :yes:

Üdv ! Luki

hali

Luki árat tudnál mondanu hogy mennyibe kerül egy ilyen induktív érzékelő? Ha pontosat nem akkor kb?
(#) kukac_24 válasza qwerer hozzászólására (») Jún 19, 2007 /

Hály!

Mekkora induktiv érzékelő kell?
Milyen méretű fémtárgyakról van szó és milyen távolságról kell érzékelni őket?
Nekem is van egy valag ilyen érzékelőm..

Üdv
(#) qwerer hozzászólása Jún 19, 2007 /

hali

Kukac 24 egy olyan 1-2 cm távolságról kellene érzékelnie a fémet. Amúgy mekkora feszültséggel mőködnek ezek az érzékelők mert nekem olyan 5-24V között lenne jó?
(#) qwerer hozzászólása Jún 19, 2007 /

Amúgy fémérzékelőt miből lehet kibontani miben vannak ilyenek?
(#) kukac_24 válasza qwerer hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

10..30valahány voltig működnek, de 1ébként előrébb már Luki írta, a Balluff oldalán részletesen találsz róla infókat!
Pl. a 24V az nagyonis jó, mivel ezeket ált. ipari környezetben használják és ott a szabvány DC fesz. érték nagyrészt 24V.
(#) pet hozzászólása Jún 20, 2007 /

Rendőrök nézik ilyennel az ember ruháját, hogy nincs-e nála fegyver.
Végyél egy olyat
(#) bladzser2 hozzászólása Jan 5, 2010 / 1

Helló mindenkinek!
Olyan gondom akadt, fémérzékelők terén, hogy a templomunkban a harangtoronyban a harangok vezérléséhez ilyen van felszerelve.
A "nagyokosok" akik felszerelték a tartókonzolt amiben a PVC cső mozog, nincs síkban a harangnak avval a részével ahová a drót van kötve. Szóval kicsit keresztben van. Így hogy keresztben van a cucc a cső a folytonos érzékelőhöz való hozzádörzsölődéstől kikopott, most télen szerintem vizet kapott (lyukasra kopott) és tönkrement.

Feltúrtam a netet, de nemtalálok sehol ilyen fémérzékelőt. Esetleg nemtudnátok megmondani hogy hol tudnák hozzá beszerezni.

Illetve fémérzékelő működése? Valaki elmondhatná hogyműködik, mert nem sikerül megfejtenem a működési elvét.

Egy fekete doboz ez az érzékelő, hátulját levettem. és ilyen pisztolyos ragasztópatronszerűvel telenyomva és benne van az áramkör. Két vezeték jön ki belőle... barna + kék... olyan 230-as vezetékek 1,5 mm átmérő... ezért nem tudom eldönteni hogy 230-as e a cucmó vagy vmi törpefeszültségről megy-e...

Nincs semmi ráírva, ezért nemtudok rákeresni.

Elvileg ez szabályozza az elektromágnest hogy ne húzza le teljesen a pvc csövet (harang át ne forduljon?!)...
Elgondolásom ez a dolog lényegéről...

Szóval egy fémérzékelő kéne, mongyuk 230V feszültségre. Ilyet holtudnák szerezni, és milyen árban?
Illetve aki még tud, légyszíves válaszoljon a kérdésemre

Légyszíves hamar válaszoljatok, mert elég problémás így a temetéskor harangozni stb...stb...

Képet is raktam fel...
(#) bladzser2 hozzászólása Jan 5, 2010 /

tényleg és azt elfelejtettem írni, hogy kb a távolság amiről érzékelnie kellene a fémet az olyan 3-4 cm..
(#) baloghzoli1 válasza bladzser2 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez amit lefényképeztél nem lehet hogy valamilyen mozgás érzékelö, mert egy induktiv kapcsoló(igy hivják amit te leirtál)nem igy néz ki,ha csak nem valami házilag barkácsolt nézd meg eztBővebben: Link
(#) bladzser2 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Nem ez tutira fémérzékelő, mert amikor a fogó fémes részét vittem hozzá közelebb, akkor kigyult rajta a led és ha eltávolítottím akkor pedig kialudt.

Mérgembe szétkaptam az egészet és a belselyében egyetlen ICt látok ami olyan forrasztással van mint például a telefonba.. ezek a piciellenállások diódák stb.. a forrasztás is az az extrakicsi..

Ez az IC ami benne van egy 8 lábú cucc.
Az van ráírva hogy
355G
G0509

az ic körül van még 5 kis fekete alkatrész azokon van még szám (ellenállás lehet sztem)
-272
-272
-105
-394 ez citromsárgával van ráírva
-103

A panel mindössze 8mm X 27mm

Belenéztem ezeket találtam...

Olyan cucc kéne másik amibe ilyen ic van... meg az icből sztem kiderülne hogy hány volt feszre tervezték... meg valójába micsoda is ez...

Esetleg te is rátudnál nézni hogy mivel tudnám helyettesíteni a tönkrement cuccot. Előre is megköszönöm válaszod!
(#) baloghzoli1 válasza bladzser2 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Valami közelebbi kellene,az a baj hogy ezekre a tipus számokra a google sem dob ki semmit Mérjél rajta tápot,kimenö áramot, hány lába van a ketyerének?Hátha lehet helyette mást berakni,kapacitiv érzékelöben létezik olyan ami 20-30 mm-röl már müködik.Az induktivok ennek a távolságnak a felét tudják.Ezt lehet jobb volna annál keresni aki ezt felszerelte
(#) bladzser2 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

8 lába van az IC-nek.
vaterán nézelődök, mert ez az induktiv érzékelő, hát elég borsós ára van, meg vaterán azért olcsóbb is kicsivel, na jó nem is kicsivel.... 20 ezer helyett csak 2-3 ezer.
A tápfeszültséget megkell mérni, holnap meg is mérem. Kiváncsivagyok hány Voltot fogok mérni, nagyon remélem hogy nem 230 és nem AC.
Köszi az eddigi segítséget mejd írok, hogyha lemértem a feszültséget.
Az érzékelő nevére magamtól nem jöttem volna rá ^^
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 10, 2010 /

Sziasztok mesterek!

Ha jól értelmezem akkor evvel az érzékelővel 10-15 centis távolságból lehet figyelni az fém tárgyakat?
Mert ha igen akkor engem is nagyon érdekelne ilyen!
Mi lehet benne? Egy nyitott vasmagú, nagy menetszámú tekercs?
(#) baloghzoli1 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szia,mint irtam,20-30mm de egy nyitott tekercs van bennük jól gondolod
(#) Rumcájsz válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Köszönöm a válaszodat!
Nos, valami megoldást keresek 1 nagymérető fémtárgy és a rajta lévő szintén fém tárgy figyelésére. A fém hordozótól kb 5 ventire tudnék valami eszközt felszerelni, de a figyelendő másik tárgy 10 centire lenne.
Milyen megoldások lennének? Egyáltalán meg lehet oldani?
(#) baloghzoli1 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Mindent meg lehet oldani Bővebben: Link.Ami neked kell mondjuk egy ilyennel
(#) Rumcájsz válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Sajnos az optikai érzékelők nem jók ugyanis a figyelendő fémtárgy ki van téve a környezeti hatásoknak sár, jég.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem