Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   72 / 198
(#) EcoPityu válasza PPetya hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!
Mégis, milyen típusú? Lehet, hogy van helyettesítője!
Pityu
(#) EcoPityu válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!
Idézet:
„hanem több rétegű. Kössz.”

Akkor jól érzem , hogy te most be...tad?
Amúgy bocs, együttérzek veled, sajnos még nem járt nálam...
(utoljára a saját alpinám volt az asztalon, ami alpina gyártmány, de az még csak 1 rétegű, azaz oldalas...

Pityu
(#) PPetya válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!

KIA4558S típusú egészen pontosan.

Üdv.: Petya
(#) Inhouse válasza PPetya hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Ahha, az S az egysor lábas...
A HQ-s NJM-esnél ez az L jelű lenne, de nem lábkompatibilis...
Jobban jársz, ha veszel simát és csinálsz kis segédpanelt hozzá...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Nem is kell módosítani, csak az eredeti IC 1-es lábának a helye kimarad és kész.

Üdv
Inhouse
(#) Honda130 hozzászólása Máj 30, 2011 /

Jaj uraim! De megszívtam a vasárnapi bolhapiaci látogatásom alkalmával. Ugye kérdeztem múltkor tőletek, hogy az autó erősítőkben lévő +-30 voltot lehetne-e más célra is használni, ha pl. ehy 24 voltos műszert akarnék meghajtani vele. Persze megkaptam a pozitív választ és én kezdtem is számolni a dologgal. Múltkor kimentem és nézegettem a használt erősítőket és találtam 2500 forintért két készüléket. Végül is nem vettem meg, mert akkaor nem volt olyan kedvem, de a mostani alkalommal találtam két másikat is. Az egyik egy pici 60+60W-os Voice erősítőcske, amit egyáltalán nem lehet állítani és 1000 forintért kínálták. Kérdeztem a srácot, hogy 500-ért megkaphatom-e? Válasza elutasító volt, de nem agresszív. Volt a másik, ami nagyobb készülék volt. 200w teljesítmény és itt már a hangerőt is lehetett állítani. Kérdeztem az árát 2000forint. Mondtam neki, hogy Na ezt megvenném 1000 forintért. Erre a srác gondolkodott és ezt felelte: Nem bánom, de úgy, hogy akkor legyen a két készülék 1500ft. Beleegyeztem, és megvettem, mondván lesz két készülékem. ...... Már az is jó vicc volt, hogy a srác egyikből sem akart engedni és végül mindkettőt odaadta féláron, de mikor hazavittem és megnéztem, akkor láttam, hogy nincs is benne 30 volt. Valószínű, hogy picit túllőtem a célon, azzal, hogy túl egyszerű erősítőben gondolkodtam. Nem akartam elpazarplni egy jobb erősítőt és helyet is szerettem volna takarítani. Csak arra nem gondoltam, hogy egy pici erősítőnek valószínűleg még elég a 12 volt. Hát megettem... Nem baj, visszaviszem a srácnak és megmondom neki, hogy visszahoztam, adja el mégegyszer valakinek. Én nem tudom használni semmire. A pénzt nem hiszem hogy visszakérem tőle, mert ez nem az ő hibája.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Rakj már fel róluk (belső) képeket!
Mire is akartad akkor használni? Csak annyi a lényeg, hogy 24V kell 12V-ról? Ezért vettél erősítőt?

Üdv
Inhouse
(#) PPetya válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szia!

Ezt tettem egy RC4558P jelűvel, " ...eredeti IC 1-es lábának a helye kimarad... " és nem hajlandó megszólalni.
Sőt ami nekem fura, hogy az IC csere után ahol eddig megvolt a +-15V ott mostmár nincs csak 4 - 6 V.

(#) Inhouse válasza PPetya hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Pedig ennek mennie kellene...biztos az 1-est hagytad ki? Ha nincs benne az IC, akkor megvan a +-15V?

Üdv
Inhouse
(#) Sándor0025 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy kis problémám és arra gondoltam hátha tudtok segíteni.
Van egy MAC audio ZX4000 erősítőm és a végfok zárlatos lett. A gond hogy a boltban sem tudtak segíteni, (új alkatrészt vagy helyettesítőt). A végfok típusa KB778, a párja KD998. Tudna valaki javasolni valamit. Előre is köszönöm.
(#) lacek29 válasza Sándor0025 hozzászólására (») Máj 31, 2011 / 1

KD998=KTD998 KB778=KTB778 Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) lacek29 válasza Sándor0025 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Vagy 2SD998,2SB778
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szia!
Megmondom őszintén, hogy bedobtam a kocsim csomagtartójába és nem feltétlenül akartam megint szétszedni hogy lefényképezgessem. Szerintem nem ér annyit az egész.
Igen, 12 voltról kell 24 volt, vagy akár több is. Eredetileg 220 voltos a hőfokszabályzó, amit rá akarok kötni, de megmértük labortáppal, vagyis inkább kipróbáltuk. 23 voltról elindul, de stabil 24 voltról már a reléi is stabilan tudnak kapcsolgatni. És igen, ezért akarok erősítőt. Nem tudom hogy kell olyan tápot csinálni.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Nem tudom, hogy mekkora áramra kell, de elképzelhető, hogy egy szivargyújtós telefontöltőből is tudsz csinálni ilyet. 34063 van bennük általában, és ugyan ez ott lefelé dolgozik, de könnyen átalakítható, hogy 12V-ból 24V-ot csináljon. Olcsó, kicsi, egyszerű...
Emiatt venni egy erősítőt és szétbarmolni...hát...

Üdv
Inhouse
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Nem olyan erősítőt akarok beépíteni a kocsimba, amit sajnálni kell! Ezért vettem 1500 forintért két darabot. Bekötöttem és olyan szarul szól mindkettő, hogy gyalázatos. Ha lenne benne 30 volt, akkor nincs mit sajnálni benne. Ha pedig mégis muszáj normálisabb erősítőben gondolkodnom, mert csak abban lesz 30 volt, akkor sem barmolom szét, mert bekötöm a rádióra is és csak egyszerűen meg akarom csapolni a tápját, hogy a hőfokszabályozót is meghajtsa párhuzamosan. Egyébként csináltam egy olyan áramkört, ami 24-et csinál, sőt volt az 28 volt is. Jelen esetben majdnem jobb is a 28 volt, csak az a baj, hogy nem bírt 1 hónapot sem. Elfüstölt benne az IRF. Ez a megoldás sem jobb egy kocsiban, mint megcsapolni egy kész tápot, mert ha váratlanul elfüstöl akkor nem biztonságos. Szerintem. Ha azt az áramkört meg lehetne úgy combosítani, hogy ne füstöljön el és stabilan működjön, akkor nekem az is jó lenne, csak az a baj, hogy nem tudom hogy csináljam meg stabilra. Ha az általam készített áramkört lefényképezem és felteszem a rajzát, tudsz segíteni kijavítani?
(#) Sándor0025 válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia!
Köszönöm szépen a segítséget. Megoldódott a probléma és már folyamatban van a rendelés.
MAC Audio ZX-4000

Még mindig nem tudom mekkora áramot vesz fel az a "hőfokszabályzó", ami egyébként "220V"-os volt és megy 24V-ról is...el sem tudom képzelni, mi is lehet az tulajdonképpen...
Ha egy erősítő tartalmaz kapcsolóüzemű tápot (és van benne pl. +-30V), akkor az már nem szólhat olyan rosszul, és nem is lesz olyan olcsó...nem beszélve arról, hogy mit is fog szólni az asszimetrikus terheléshez, mi lesz a földhurokkal, ha kivezeted a tápot, meg egyáltalán mi a fenét kapcsol ez a hőfokszabályzó?
1,5A-t alapból tud a 34063...

Üdv
Inhouse

Szia! Amit 220-nál mérek multiméter segítségével, az 6,35 mA. 24 volton nem tudom mérni, mert pillanatnyilag nem vagyok labortáp közelben. Viszont ezt a hőfokszabályozó használatijából másoltam ide:

Tápfeszültség Nem F modell száma: 100 240 VAC, 50/60 Hz
F modell száma: 24 VAC, 50/60 Hz, 24 VDC
Üzemi feszültségtartomány 85% -110%-a névleges hálózati feszültség
Teljesítmény
fogyasztás E5CN 100-240 VAC: 7.5 VA (max.) (E5CN-R2T 100 VAC: 3,0 VA)
24 V AC / DC: 5 VA / 3 W (max.) (E5CN-R2TD, 24 VAC: 2,7 VA)
E5CN-U 100-240 VAC: 6 VA (max.)
24 V AC / DC: 3 VA / 2 W (max.) (modellek kimeneti áram: 4 VA / 2 W)

Láthatod, hogy nem nagy teljesítményről van szó. ezért sem bántana, ha egy erősítőt csapolnék meg a tápellátás érdekében. Ettől szerintem ugyanúgy működhetne az erősítő.
Olvasva a hsz-ed: Nem értem, mit is nem tudsz elképzelni? Egy ipari hőfokszabályozó. Egészen pontosan Omron E5CN. És hidd el, olyan emberek sem hittek a szemüknek, mikor elindítottam 24 voltról, akik elektronikus szakemberek. Szerintem pedig ez nem olyan nagy csoda, mert ennek a készüléknek létezik 24 voltos változata is. Ugyanaz a készülék, csak 24 a tápja. Csakhogy én megnéztem a belsejét ennek a lecserélt, hivatalosan kidobott készüléknek és a tápcsatlakozója mögött a panelen van egy 15*20mm-es táglalap alakú alkatrész(nem tudom mi az, ilyen van a fúrógépek markolatában is) bele még 220 volt megy, de utána már csak 24 volt van. Ennyi. Én pedig megpróbáltam egy az egyben rákapcsolni a 24 voltot és működik. Ugyanez történik az ipari légkondik Jumo itron 08-as paneljában is, csak ott ha tönkremegy a 220-as tápfeszültség, akkor otthon még szeretettel használható 6 voltról. Azért be kell tenni egy diódát, hogy ne lehessen felcserélni a polaritást, mert akkor tönkremegy.
Amit a +-30 voltos erősítők minimális minőségéről írtál, én is rájöttem. Mármint, hogy a +-30 volt önmagában is magával hoz egy minőségi szinvonalat. Lehet pár hete nem olvastad az alap kérdésemet, amire más válaszolt is. Kérdeztem, hogy a régebbi kisebb erősítőkben is +-30 volt van-e? A választ megkaptam, miszerint igen, ott is +-30 volt van, úgyhogy barmolás, vagy nem, elvileg működhet a dolog. Nyilván, aki a választ adta és akkor még én sem gondoltuk hogy olyan régi és olyan pici erősítőt fogok találni, amiben csak 8db alkatrész van és 12 voltos lesz.
Az asszimetrikus terhelésről: Nem tudom, hogy gond lesz-e? Ki kéne próbálni, de szerintem nincs nagy terhelés. Földhurok? Nem tudom.
Beszereltem az asszonykám Civic-jébe a klímát és nem tetszik, hogy mikor bekapcsolom állandóan megy. A manuális klímák sajnos így működnek. Ha nem akarok olyan hideget, akkor rá kell húzzam a fűtést. Én erre azt találtam ki, hogy minek menjen a kompresszor feleslegesen és fűtsem utána vissza a levegőt, ha időben ki is kapcsolhatom. Mondjuk 20,5 foknál. Tehát egy 12voltos relét fog nyitogatni a szabályozó.
Az a szám, amit írtál,(34063) fogalmam sincs mi. az 1,5A jó lenne.

MC34063, egy 8 lábú IC direkt ilyen célra, írtam, hogy szivargyújtós telefontöltőkben van.
Még mindig nem értem, mert nem egyértelműen írtad le, hogy a hálózati feszültség helyére adtál 24V-ot, vagy megkerülve a hálózati részt, közvetlenül a 24V-os részre, azért ez nem mindegy...

Üdv
Inhouse

Ahova kell eredetileg kötni a fázist és a nullát, oda kötöm a 24volt egyenáramot. Így már tiszta?

Az igen, hogy mit is csináltál, de, hogy miért működik, az nem...

Üdv
Inhouse
(#) PPetya válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia!

Igen akkor megvan a +-15V, biztos, hogy az 1-es maradt ki.

(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

IMI!
Az én rádiós termosztátomban is úgy csinálnak trafó nélkül 16-20V-ot az elektronika számára, hogy 330nF-on keresztül kapja a 230-at, néhány ellenállás, majd diódahíd és puffer...
Így a cucc igazából 20V-ról megy, ha azt adnék neki a graetz-re, működne onnan is!
Honda is ugyanezt csinálta...

..szátok meg, ez már megint nem autóserősítős...
Ki leszünk hajítva!
(#) EcoPityu válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia!
Amúgy .aterán keress rá autós laptop töltőre, azok némelyike még 24V-ot is tud, de biztosan hekkelhető, és azok bírnak 2-3A-ig is... Szerény 1500-2000HUF-ért...

Pityu
(#) Inhouse válasza PPetya hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Gondolom nem fordítva van...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Szia Pityu!

Láttam már trafó nélküli tápegységet...de azt te is elmagyarázhatnád, hogy egy ilyet 24VDC-vel megtáplálva, mi is történik a soros kondi miatt...hogyan is működhet ugyanúgy?

Üdv
Inhouse
(#) Honda130 hozzászólása Jún 2, 2011 /

Sziasztok!
Lassan megértem, hogy vannak etikusabb dolgok is mint egy autóerősítőből invertert csinálni. Köszönöm, hogy finoman rávezettek!
Témakör ide, témakör oda, picit úgy érzem tartozom nektek ezzel a pár képpel, mivel láthatóan nagy port kavart a 220-as hőfokszabályozóm 24 voltról való működése. Tehát a csodálkozás tárgya az, hogy mindenféle átalakítás nélkül stabilan működik a készülék 24 voltról. Annyit tennék hozzá, hogy 23 voltról kezd életjelet adni, 24-ről stabilizálódik a működése, de szerintem jobb, ha picit többet kap, mert vannak benne a vezérléshez szükséges relék (2db) amik működésekor azért jobb, ha picit stabilabb a feszültség.
Hogy segítséget adjak azoknak, akik nem tudják láttatlanban eldönteni, hogy egyáltalán hogy lehetséges ez a dolog, készítettem pár képet magáról a panelről. Igyekeztem jól láthatóvá tenni az alkatrészeket, amik ott vannak, és a túloldali nyák kialakítását is. Ami látszik rajta: Az a kék kerek alkatrész, ami biztos valami kondi. Párhuzamosan van a két pólus között, és látszik rajta a felirat. Ezért hajlítottam félre galád módon.. Van a kicsi kocka, ami szintén párhuzamosan van kapcsolva, és még az a pici rtafó is. Ez utóbbi között nem látszik, de el van fektetve szintén párhuzamosan egy ellenállás. Utána jön a túloldali 4 lábú smd alkatrész. Tehát a lényeg az, hogy bármi is van itt, az nem sorba, hanem párhuzamosan van kötve.
Az infót én igyekeztem leközölni, a rejtélyt oldjátok meg ti. Innen már szakma.
Sziasztok!

Ja? Ha esetleg sötétek lennének a képek, akkor légyszi játszatok a fényerővel. Kipróbáltam, minden nagyon jól látszik.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Hát nagyon úgy néz ki, hogy ez nem soros kondis trafó nélküli táppal van, hanem kapcsolóüzeművel. Ott a trafója az a sárga. Ami előtte van, az zavarszűrő, fojtó...alul látszik a graetz, optokapu és a kapcsoló fet.
Az, hogy tizedakkora feszültségről is elketyeg azért szép. Meg az is érdekes, mintha azt írtad volna, hogy 230VAC-ról nem ment...

Üdv
Inhouse
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Szia!
Hogy érted azt hogy 230-ról nem ment?
Ment az és most is megy. Mind a kétféle tápról elindul. Ez a készülék azért volt kidobva, mert vagy folyton riasztott a hőfokra, vagy nem kapcsolgatott rendesen. Bár ezt is megkérdőjelezem, mert nekem jól működik. rohadt bonyolult a beállítása, úgyhogy lehet hogy csak nem tudták beállítani.
Következő: »»   72 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem