Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   111 / 1210
(#) szitko válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Köszi a válaszokat. Az optokkal kapcsolaban a feltételek teljesülnek, (a tárcsa úgy van kialakítva, hogy a furat 0,7mm,a furattáv is 0,7mm, az optorés 0,5mm.Ez a tárcsa egy satun lesz, és a mérés 2 százados potosságú, tehát 75 furat.) Lehet, hogy egyszerűbb lenne berakni egy kapcsolót, de megpróbálom megvalósítani programból.
Mégegyszer köszönöm.
(#) El_Pinyo válasza janikukac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Akkor elsődlegesen tegyük fel, hogy a PICKit2 és a Debug Express panel is működőképes.
Csatlakoztasd a programozót az USB porthoz, majd a panelhez. Indítsd el a PICKit saját kezelőprogramját (ne az MPLAB-ot). Ekkor a kezelő programnak fel kell ismernie, hogy milyen PIC-et csatlakozattál hozzá, valamint, hogy a tápot a programozónak kell adnia. Ezután az alábbi pdf 2.6-os fejezete (Importing a Hex File) alapján kell eljárnod a programozás során. Bővebben: Link
(#) watt válasza szitko hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Akkor még sem teljesülnek a feltételek, ha a furattávok egyformák a furatok átmárőjével...
Egy takarási periódus után jön egy olyan szakasz, ahol mindkét opto fényt kap?
(#) janikukac válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Igen, fel is ismeri. A programozást meg úgy csináltam, mint mikor a 12F629-em programoztam, 5V, hexet betöltöttem, write, succseful.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Na, már rájöttem. Most ki kell találnom, hogyan lehet futófényt írni rá..
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Kigyújtod az első ledet
vársz
kioltod az első ledet
vársz
Kigyújtod a második ledet
vársz
kioltod a második ledet
vársz
...
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Már ezt is megoldottam, sőt !

Állítható a sebessége..

Nem. Az egyik opto fényt kap a másik nem.Tehát, az egyik furaton van a másik takarásban, ha elindul a tárcsa cserélődik a helyzet, és így tovább.
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Gratula! Amugy ilyen kapcsolasok is vannak a HE-n, erdemes ezeket bongeszni es megnezni mas hogyan csinalta meg...
(#) janikukac hozzászólása Jún 7, 2011 /

Sziasztok! Támadt egy ötletem.
Elkészült már 1 hónapja a labortápegységem, ám nem tudta még dobozolni. Arra gondoltam, hogy csak egy modult építenék bele az Alkotós műszerből.
Egy PIC12F683-al kéne megcsinálni azt, hogy legyen neki 3 funkciója:
a) Csak Voltot mutat
b) Csak Ampert mutat
c) Ampert és Voltot mutat 2 s-os váltakozással.

Lenne egy buborékgomb, és annak nyomogatásával lehetne a kijelzés módját változtatni.

Lényeg a lényeg, keresek ráérős embereket ,akik tudnának nekem segíteni a program megírásában, és egy kapcsolási rajzot készíteni, ami alapján NYÁK-ot tervezhetek.

Előre is köszönöm, és remélem nem volt nagyon buta kérés.
(#) watt válasza szitko hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

És akkor mit látnak az optok, ha ide oda mozgatsz egy lyukat előttük? Honnan tudja merre forog? Mert az ugyanaz, mintha egyirányba mozgatnád...
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Azt hittem az éretségidre készülsz! Arról volt szó, hogy hagyagolod a témát a vizsgák utánra, amíkor már ráérsz PIC-et tanulni! Így csak tele lesz a hócipője veled mindenkinek!
Ja és ismét leírom, itt nem kéréseket lehet feltenni, hanem kérdéseket!
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ja, tanulok, de közben mással nem is foglalkozhatok?

Értem már, leesett végre. Akkor keresek valami más megoldást, csak az a baj ,hogy minden adott. (tárcsa, opto......)
(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Köszönöm az infót.Ilyen melegben "kicsit" lassú a felfogásom. A régigolyós egerek is ezen az elven működnek. Megnézem majd, hogy tudom azt a fototranyót illeszteni a PIC-hez és megodódik minden.(remélem).Még van ithhon nyomtatóból bontott fej állás figyelő optó, ami ugyanezen az elven megy, csak nincs rajta típus, így nehéz az azonosítás.
Köszi mégegyszer.
(#) watt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ez egy másik jó megoldás, csak nehezebb házilag kivitelezni.
(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Mégegyszer hálás köszönet . A nyomtatóból kiszerelt "optical encoder"-el szépen működik a számlálóm, oda-vissza. Még egy változót kellett berakni a progiba, ahogy "vicsys" leírta (köszönöm neki is),és minden jó . Ahogy "watt" írta a mechanikai részt nagyon pontossan kell megcsináljam, mert ha 1-2 tized mm elmozdul, már hü***et ír az lcd-re.
(#) szeles válasza gabor128 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Nem tudom, megoldódott-e már a problémád.
Amikor először használtam LCD panelt, egy hétig szívtam azzal, hogy az LCD szigorúan követelte az 5 voltot, nem volt jó neki az 5 voltnál kicsit kevesebb táp.
Talán egy próbát megér.
MENNIE KELL, ha minden OK.
Ha nem sikerül, akkor próbáld meg LCD-t kezelő rendszerben.
Jó leírásokat találsz ELTE, BME órai segédletekben.
(#) tib12 hozzászólása Jún 10, 2011 /

Üdv mindenki, esetleg tudna valaki egy PIC égető kapcsolást? Meg bármit ami az alapokhoz kellhet.
(#) Hp41C válasza tib12 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Aki keres az talál a kapcsolások között és a a topikok között és a topikok között is...
(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

75/1-es, azaz egy teljes fodulat 75 H vagy L szint, ami egy 35mm sugaru körön van rajta. Én is gondolkodtam a Hall elemen, de nehéz kivitelezni.

Tárcsa_1.pdf

(#) szeles válasza tib12 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

"Meg bármit ami az alapokhoz kellhet."

Itt egy BME-s tárgy linkje. Ott a felhasználható segédanyag alatt találsz linket egy pdf fájlra, ami teljesen kezdőknek szól.
http://kkft.bme.hu/~johnny/Szamitastechnika-III-BMEVEKIU305.htm
Bővebben: Link
(#) Balagemann2031 hozzászólása Jún 11, 2011 /

Üdv Mindenkinek!

Építettem egy pic fejlesztőkörnyezetet, direkt moduláris felépítéssel, tehát van egy főpanel, amiben a pic van és ki vannak vezetve a portok tüskékre, amire szalagkábellel lehet kötni pl ledet kapcsolót stb... Az lenne a problémám, hogy a pic16F627A fel van programozva (3 ledes futófény (csak a teszt miatt)), nem akarnak villogni a ledek... Mi lehet a probléma? Ami biztos : a pic tuti jól van felprogizva mert mikor visszaolvasom, és szimulálom, akkor az van benne aminek kell lennie, és a szimulátorban megy rendesen... Az is tuti hogy megkapja a stabil 5 voltot... Az lehetséges hogy írni olvasni tudom, de a portok nem működnek? feltettem a főáramkör és a ledsor nyákrajzát...
(#) bbalazs_ válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Sok baja lehet, de elsokent a konfig biteket nezd meg, hogy az oszcillator jol van-e beallitva.
Aztan a watchdog legyen kikapcsolva.
Aztan a programot nem mellekelted, de ott a port adatirany regiszterek (TRIS?) fontosak, ha H vagy L lehet a portlabon.

En eloszor irnek egy pofonegyszeru kis progit, ami annyi, hogy
mov TRISA, 0
mov porta,0ff
cim:
jmp cim

Aztan talan mondani sem kell, de az org 0000
cimen ott a jmp start?
Es tavolabbi ORG-on ott a start cimke, ugye?

Ha csak valami hexet toltottel bele, akkor mar csak a konfig bitek lehetnek ludasak.
(#) potyo válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Nem ártana egy szűrőkondenzátor a pic tápjára.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Ja meg az a hosszú útvonal ott a kvarc kondenzátorainak gnd oldala és a pic gnd lába között sem túl egészséges. De mondjuk első körben belső oszcillátorral próbáld működtetni, akkor ezen nem múlik a működés. De a tápszűrő kondenzátort mindenképpen tedd oda, amíg az nincs ott, ne is próbálkozz mással.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Jún 11, 2011 /

Köszi a tippeket, amúgy valószínű, hogy a progival volt baj, mert egy másik futófény progival, világítottak a ledek csak gyorsan, most itt van a probléma... 8 ledes futófény programban hiába íróm árt a várakozást kb már tízszeres várakozásra írtam át mint eredetileg de még így sem lassul... ha mozgatom a szemeimet látom hogy ide oda fut a fény... amúgy a táprésznél stabilizálva van, azért felteszem... csináltam egy gyenge minőségű fotót a szerkezetről... a programról a képet painttal raktam össze szal hiányzik a közepéről pár sor de az lényegtelen...
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Bocs eltoltam a progiképet...

asm.txt

(#) zenetom válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 11, 2011 / 1

Idézet:
  1. MOVLW           d'5000'
  2.         MOVWF           VAR1

Maximum 255-öt (1 byte-ot) lehet mozgatni egyszerre!
Ha többször akarod végrehajtani, akkor még egy NOP-os ciklust kell belerakni, meg esetleg több NOP-ot.
Pl. így:
  1. DELAY            
  2.         MOVLW d'100'
  3.         MOVWF VAR
  4. DEL
  5.         MOVLW d'50'
  6.         MOVWF VAR2
  7. DEL2
  8.         NOP
  9.         NOP
  10.         NOP
  11.         NOP
  12.         NOP
  13.         DECFSZ VAR2,F
  14.         GOTO DEL2
  15.         DECFSZ VAR,F
  16.         GOTO DEL
  17.         RETURN

Tanulmányozd át a kódot!
(#) potyo válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Idézet:
„amúgy a táprésznél stabilizálva van, azért felteszem”

Csak tudnám miért kell mindenkinek egyesével elmagyarázni, hogy az a kondenzátor nem véletlenül kell oda a pic mellé...
Következő: »»   111 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem