Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PMR rádió

Témaindító: pet, idő: Júl 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) Medve válasza zoka hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

A PMR szabvány kb 3kHz sávszélességet enged meg csupán, azt is csak "beszélgetésre" illik használni, nem műsorszórásra. Igy is kevés az a 8 csatorna...A veznélküli füleseket nem ismerem, de egy szabvány műsorszóró adó lehet bennük, az ártól függő minőségben. (szerintem egy ilyet szerezz be, ha nem akarsz százezreket költeni egy profi "URH mikire"). Igen olyan kalózadóra gondoltam
(#) zoka válasza Medve hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Akkor elég tragikus hangminőség lenne
Tehát a PMR és a CD minőségű hang két eltérő fogalom . Na, ezt nem tudtam. Már pedig ezekben a komolyabb fülesekben elég jó hangminőség uralkodik. De akkor az valami más szabvány lehet.
Akkor vagy beszerzek egy használtat, és kibelezem
Vagy marad az FM adó.
Nem feltétlenül kell sztereó, mivel egy kupacba lennének a hangfalak.
Ennek az FM adónak még előnye lehet, hogy pl.: hogy vevőt nem kell külön építeni, azt egy hifi megoldja
Szóval most kutatok egy kicsit hátha rájövök, mitől működnek ezek a fülesek, aztán ha nem tudok árban is elfogadható megoldást találni, marad az FM adó.
(#) Medve válasza zoka hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Összefoglaltad, ahogy kell! (vezeték nem lenne jó?)
(#) zoka válasza Medve hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Jó a vezeték, de nem elég mobil
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Üdv!
A PMR beszédátvitelre való, viszont oda - vissza.
Nem egészen világos, hogy mit szeretnél, CD lejátszóval futkosva, kihangosítani szabad térben?
lehetőségek:
FM adó (fm transmitter)
előnye, hogy vevőnek normál FM vevőt használhatsz, sztereo hangfrekvenciás átvitel viszonylag jó, jel/zaj viszony nem annyira
Rádiós fülhallgató kissé átalakítva
sztereo hangfrekvenciás átvitel, és a jel/zaj viszony is jó
Vezetéknélküli mikrofon.
Mono (esetleg sztereo) hangátvitel, és jel/zaj viszony kiváló, hangosításra tervezték, a jó minőség drága is. (pl. Sennheiser)
(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Hello!

Oké, értem, PMR kilőve.

"Nem egészen világos, hogy mit szeretnél, CD lejátszóval futkosva, kihangosítani szabad térben?"

Pontosan ezt, csak mp3 lejátszóval

Nálam a legutolsó lehetőség kilőve, mert drága.

Előző kettő:

- FM transmitter
- Rádiós fejhallgató

Mindkettő szóba jöhet.

Mivel ez egy PMR-es téma, így nincs is itt keresni valóm. Köszönöm az útbaigazítást!

Üdv! zoka
(#) Ktulu hozzászólása Okt 3, 2009 /

A napokban kaptam egy Cobra microTALK MT200 PMR radiot.
A kerdesem az lenne, hogy valaki akinek ugyanilyenjei vannak, lenne szives megmerni a tolto dugaszan a feszultseget, es leirja a labkiosztast is.
Annyit tudok, hogy 2.5mm-es sztereo jack-et hasznal.
Koszonom.
Bővebben: Link

(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Üdv!
Ez ugyan nem az általad bemutatotté, de eléggé szabványos. A hozzá kapott dugasztápon ellenőrizheted.
Nem bemásolni kellett volna a képet, hanem csatolni
(#) Ktulu válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

A helyzet az, hogy csak egy radiot vettem. Tolto, akku, stb. nelkul. Leegetni viszont nem szeretnem. Sajnos a dugasztap feszultseget sem ismerem.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

A három darab AAA NIMH akkut (600 - 1000 mAó) 60 - 100 mA -rel töltheted 4,2 V -ig.
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Utanamertem, es nem talal!
Kulso hangszoronak a szelso labat hasznalja, nem a kozepsot.
A kozepsot ugyanis testre huzva, adasba megy. (gondolom ez lesz a mikrofon bemenet is)
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Akkor nem tudom, mert a "közönséges" fejhallgató mikrofont bedugva is működni kellene, ilyenkor VOX -ot használva. Ezt már több típusnál láttam
Akkor nincs más hátra, mint előre, szétszedni, megnézni hogy mi hova megy.
(#) HA3GX hozzászólása Okt 25, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy papagáj átjátszót, és hozzá keresnék egy hangrögzítős kapcsolást. Köszönöm!
(#) kope20 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok! Van egy (pár) Brondi FX-100 PMR készülékem. Szeretném kicsit tuningolni. A saját antennája 0,8 as huzalból kb 4,8-as középátmérőn 22 menet ami kb 332 mm-es hosszúságnak felel meg, ez inkább fél, mint negyedhullámhossz. Kérdésem, hogy, akkor most, ha én egy egyenes (magam készítette) antennát tennék rá akkor az is ilyen hosszúságú legyen vagy negyedhullám?Ezen kívül a NYÁK-ján két poti van az egyik RX a másik TX felitrattal. Ezek szerint az RX lehet a zajzár a TX a moduláció?
(#) Georgee hozzászólása Máj 31, 2010 /

Üdv mindenkinek! Van egy TECHNIKA PMR-em, amibe beépítettem egy headsetet, a hangszórója működik, illetve a PTT gombot rákötöttem a headsetre, ez is működik, de a mikrofont nem tudtam letesztelni, hogy működik-e. Az lenne a kérdésem, hogy van valami módszer arra, hogy leteszteljem? A párját eladtam, így ez a megoldás már ki van húzva. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Georgee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Mennyi a hatótáv? Ha elég nagy akkor tesztelhetnénk
(#) (Felhasználó 4577) válasza Georgee hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Max 3km sík terepen.
(#) dealer hozzászólása Jún 5, 2010 /

Üdv!
A kérdésem a következő lenne. Ha veszek egy gyári pmr vevőt, akkor tudom hallgatni a ti adásaitokat, ill. mondjuk a biztonsági őrökét? Van esetleg védelem, vagy lehet hozzá csinálni? Kössz a válaszokat.
(#) dealer hozzászólása Jún 9, 2010 /

senki?
(#) Laguna3 hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok!
Ebben a témában nem vagyok új.Kb. több,mint 3 éve nyomom a PMR rádió frekvencián......
Kezdésnek az alapoktól kezdtem,rádió megismerése,frekvencia "kultúra" stb. stb stb........
Én vettem anno egy haverommal a tesco-ban egy pár PMR sávon működő rádiót kemény 3000 ft-ért,merrt akciós volt és ki akartuk már próbálni,hogy mennyire hatásos ez a ketyere......
Aránylag jó volt semmi gond csak a városban nagyobb távolságnál már elég kevés volt,de nyilt terepen elbeszéltem vele 10km-t is nem teljesen tisztán,de értettük egymást.Amikor már jobban belelendültem csináltam egy coax collinear antennát hozzá és a rádióra forrasztottam egy BNC aljzatot.Az összekötés az antenna és a rádió között RG 58 kábellel csináltam nagyából 3 méterest,mert ez a kábel kb. 10 m-ig jó utána már sokat veszít a nyereségéből,de 5 méter az igazi "maximum".Ez tapasztalat.Rengeteget foglalkoztam a témával,kísérleteztem,építgettem......
A rekordom ezzel a cuccal 195 km volt,persze igazából árnyékolás nem nagyon volt,de teljesen tisztán tudtunk beszélgetni.Simán átalakítás nélkül sehogy sem ment volna. Aztán eljött a váltás ideje.Vettem egy Puxing Px 888 rádiót,aminek a teljesítménye alacsony állásban 1 W,Felső állásban,ami a max-ot nyomja ki a rádióból pedig 4,8 W.Ezt anno az egyik srác mérte be nekem kimondottan gyári műszerrrel,ami erre a célra készült és tized pontossággal dolgozik.Ezzel nem csak a PMR sávban lehet beszélgetni hanem ki lehet lépni belőle és 400 Mhz-tól 480 Mhz-ig terjed a skála,természetesen 6.25 -ös lépésközzel........
Ehhez vettem egy maszek antennát és a 150-200 km-es távolságok nem jelentettek gondot,mondjuk itt a terepviszonytól is függött az összeköttetés minősége,de általában mindig tisztán tudtam beszélgetni alacsony állásban......
Ebből azt akarom kihozni,hogy egy rádió mindegy,hogy mekkora,ha jó az antenna,akkor nyert ügy ugyan úgy,mint egy nagy rádióval.
Építgetni nincs értelme teljes rádiót építeni.Ezt,ahogy csináltam így volt nekem a legegyszerűbb megoldás.....mindegy melyiket nézzük,mert mindkettőnél mindenképpen lesz siker élmény az biztos.Bár az utóbbi kölcségesebb dolog,de megéri
Ha valakinek valami kérdése van vesse fel nyugodtan segítek még,ha kell.
Ja és vannak képek is a cuccokról,ha kell rakok fel.
(#) pucuka válasza Laguna3 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Nagyotmondásból jeles. Meglehet, rossz helyre került a tizedesvessző. A 400 MHz sávban elég ritka, az ekkora távolságú összeköttetés. (nem három, negyven éves tapasztalat) Az RG 58 kábel csillapítása a frekvenciával arányos, nincs benne semmi törés, változás 10 m hossznál, de valószínűleg illesztetlenség miatt kialakuló állóhullámok miatt volt ilyen tapasztalatod. (tán mégsem volt tökéletes a koax collin antenna)
A frekvenciák között meg nem igazán kellene garázdálkodni, mindennek meg van a helye. 470 MHz -től már 21 -es TV csatorna, a PMR engedély pedig csak arra a 8 csatornára vonatkozik 446.000 -tól 446.100 között 500 mW adóteljesítménnyel, beépített saját antennával. A többi illegális.
Úgyhogy jobb lenne ha nem adnál tanácsot.
(#) Kori27 hozzászólása Júl 29, 2010 /

Hát nem tudom itt mennyire térhetek ki az illegalitás terén, mivel a két-háromszáz kilóméter már egy kicsit túlzás,( ) de nincs legális tuning, ez az oldal pedig mégiscsak eről szól...

Itt is, mint mindenhol, külső antennák szerelésénél egyből BNC-t vagy vmi szabványos csatlakozót emlegetnek...
De én nem akartam alapjában véve átalakítani az eszközt, és egy kis gondolkodás után olyan megoldást találtam, amiről senki meg nem mondaná, hogy oda én egy 5/8-os antennát szoktam illeszteni, méghozzá ellensúllyal!!!

A gyári antenna egy egyszerű, frekinek megfelelő hosszúságú rugó, ami egy gumicsőben van elhelyezve.
Ha a gumicső tetejére fúrunk egy lyukat, a rugó belsejébe kis tekergetés mellett bedúghatjuk az antenna egyenes szárát, aminek a rugó így a részét képezi, nem különálló antennaként viselkedik. Nem egy precízen illesztett megoldás, de a minőség javulása megdöbbentő!!!
MINDENKINEK MELEGEN AJÁNLOM!!! Link: 5/8-os antenna

Az aljáról persze lehagytam az anyákat. Hangolást nem igényel, csak pontos, precíz munkát. Én festékesvödör fogantyújából szadiztam vonalzó mellet, 1-2 mm-es pontossággal. Ellensúlynak pl konzervdoboz tetejét középen kilukasztjuk, ráhúzzuk az antennára a !!!tövéig!!! , és egy dróttal a telep testre kötjük, egy vékonyabb drót pedig simán kifér az elemfedél mellett.
Amire figyelni kell, hogz miutáb megépítettük remekművünket, mérjük hozzá a gyári antenna hosszához, és ragasszunk rá egy műanyagdarabot, mert ha mélyebben dúgjuk a cuccba, mint az eredeti antenna, károsíthatjuk az áramkört!!!

Most oda beszélek simán, zaj nélkül, erős beszédhanggal, ahova eddig még el sem adtam, és a másikat is csak zajzár nélkül, darabosan, érthetetlenül hallottam (az a funkció, amikor mindent vesz, és egyfolytában sistereg). A hatótávot még nem mértem fel, de a környező dombok majdnem mindegyikének tetejére adtam-vettem tisztán, gond nélkül (5-8 km gond nélkül!, 3km-re kiírt tesco-s gagyival)

Aki nem akarja darabokra szedni a walkie-talkie-ját, annak ez a megoldás a legmegfelelőbb, mindenképpen megéri megépíteni, hisz az alkatrészek pillanatok alatt eltávolíthatók.
(#) pucuka válasza Kori27 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Szerintem, az illegalitás terén nyilvánosan tévelyegni, háát. . .
Az az apróka probléma a "tuningal" hogy minden beavatkozás ami az engedélyezéskori (gyári) állapotot megváltoztatja, illegális.
Ezeknek a rádióberendezéseknek a műszaki (sávhasználati) paraméterei úgy lettek megállapítva, hogy ebben a rendelkezésre álló szűk sávban a lehető legtöbb felhasználó használhassa a készülékét egymás, és más rádiószolgálatok zavarása nélkül. Ennek megfelelően SRD (kishatótávolságú) berendezéseket engedélyeztek, könnyített, EU harmonizált formában, ami azt jelenti, hogy az engedélyeztetési eljárást a gyártónak kell lefolytatnia, egyszer az EU területén, ezt bizonyítania kell, műbizonylattal, EC matricával. Az ilyen bizonylattal rendelkező berendezést az EU területén szabadon lehet forgalmazni, és használni. Ezután a rádióberendezésen minden átalakítás törvényellenes, mert megváltoznak a sugárzási jellemzői, pl. a kisugárzott teljesítmény, mely értendő a nemkívánatos mellékhullámú sugárzásokra is, melyek más rádiószolgálatoknak zavarást okozhatnak.
A Te "tunig" megoldásod is ilyen hatásokat kelt, nem elég hogy sokkal nagyobb körben teszi lehetetlenné másoknak a PMR használatát, hanem mivel a végfok, és az antenna között nincs szűrés, a berendezés nem teljesíti a zavarvédelmi követelményeket, ezáltal zavarást okoz ugyanebben a sávban, de más frekvencián működő biztonsági rádiószolgálatoknak. Az antennát a lehető legpontosabban le kell hangolni, mert ez is a káros zavarsugárzásokat növeli. Mivel ilyen lehetőség nincs beépítve a készülékbe gyárilag, (nem véletlenül) ezt nem is tudod elvégezni, házi körülmények között. A leírt "egyszerű, és gyorsan eltávolítható" antennacsatolásod további terhelést jelent a végfok számára, ami az antenna és a végfok illesztését biztos rontja, ami káros a végfok egészségére is.
A topikban pedig inkább a használatról, esetleges javításokról kéne inkább beszélgetni, mint a "tuningról", ami komoly műszerezettség és gyakorlat nélkül nem nagyon megy.
(#) kovacspista hozzászólása Nov 16, 2010 /

Sziasztok. A motorola radius P-110 UHF változatának, hogyan van az antenna meleg pontja kicsatolva közvetlenül az antennára?
(#) kovacspista válasza kovacspista hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Van egy további kérdésem is. Hogyan lehet megállapítani ebből -motorola radius P110 P43QLC20A2AA - hogy
UHF vagy VHF a készülék. A neten mind kettőre van
találat.
(#) gergelyaki hozzászólása Jún 12, 2011 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy bolt és egy ház között (köztes távolság 7 méter 2 fal. hogyan tudnék rf modulokkal kapcsolatot teremteni beszélni lehessen az alkalmazottakkal mert ez a mi boltunk és ha valami van/vagy ha valami kell itthonra ne kelljen mindig telefonálni. A válaszokat előre is köszönöm:Ákos
(#) abcdabcd válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ha van számítógép a boltban is, akkor wifi és skype...
Sőt sima dect telefon, olyan amivel az egy bázisállomáson lévő kézibeszélők egymást is hívhatják, így nem kell vonal...

Valamilyen "csupasz" rf modulhoz meg ugye még a hangot valahogy illeszteni is kéne, mind a két oldalon mikrofon meg hangszóró...
(#) abcdabcd válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Azóta szerkesztettem a hozzászólást, és szerintem lett egy jó ötletem...

Vagy amúgy milyen rf modulod van a célra? Milyen hang sávszélesség? Van 2 csatorna benne külön adásra meg vételre, vagy valahogy CB rádió szerűen kéne megoldani?

Sőt mégjobb ötlet több belvárosi boltban láttam már: Mini CB rádió kis kézi kici óccó!
(#) gergelyaki válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Idézet:
„Ha van számítógép a boltban is, akkor wifi és skype...”
Nincs gép a boltban.
Idézet:
„Sőt sima dect telefon, olyan amivel az egy bázisállomáson lévő kézibeszélők egymást is hívhatják, így nem kell vonal...”
Ez vezetékes megoldás a vezeték nélküli meg drága és én meg szeretek elektronikázni.
Idézet:
„Valamilyen "csupasz" rf modulhoz meg ugye még a hangot valahogy illeszteni is kéne, mind a két oldalon mikrofon meg hangszóró...”
Pont erre keresek megoldást.
(#) abcdabcd hozzászólása Jún 12, 2011 /

Szerintem amennyiből kijönne neked, hogy vennél két rf modult, ahhoz hangszóró mikrofon, úgy megcsinálva hogy böszme se legyen, szóval újra feltalálnád a kis kézi cb rádiót és valószínű, hogy olcsóbban se jönnél ki... mert mibe dobozolnád be, asztali készülék lenne? Vagy kézi? Utóbbinál pl tudnál építkezni bolhapiaci vagy árveréses hibás kézi cb dobozába akkor meg már vedd meg a boltban szerintem... tudom ez építős fórum de gondolj bele...
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem