Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PMR rádió

Témaindító: pet, idő: Júl 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Kera_Will válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Rf modul minek ?!?!?
Pont erre való a PMR rádió 1 szet ára kb 5000-7000 Ft töltő 2 rádió 1 1 headset .... és máris kész a olcsó egyszerű nagyszerű és jól használható komunikációs eszköz park ...

446 MHzen megy van 8 csatorna + a jobbakban hangvezérelt zajzár mondják ezt alcsatornának is.

De fizikailag csak 8 különböző nagyfrekvenicás csatorna létezik 446-446.1 MHz között.

De lehet hozzájuk fix stabil tápot is rakni egyszerűen .

Kerressél rá ezekre a rádiókra.

Sok sikert !
(#) gergelyaki válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Akár lehet 2 rf mindkét oldalon egy adó meg egy vevő sávszélesség lehet gagyi minőség is csak lehessen érteni mit mond/mondok.

Lehetne doboz nélkül úgyis csak 1 asztalon lenne de alapnak az is jó lenne hogy én megnyomok itthon egy gombot ott egy piezó elkezd sípolni és akkor jön a házelé az alkalmazott. am 1 telken van csak 1 kerítés a kutya miatt meg am is...
(#) gergelyaki válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Eléggé szeretke ilyen dolgokat csinálni azért lenne jó az rf mert nem olyan drága és ez meg az én területem.
(#) abcdabcd válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Hát te tudod... de ha értessz hozzá akkor minek a segítség? mindennel együtt szerintem olcsó se lenne, legalábbis egy ilyen olcsó kész cucc árával nem versenyez, és lényegében a PMR rádiót találnád fel újra ahogy az Amerikaiak mondanák "Why keep reinventing the wheel" (mért találjuk fel újra és újra a kereket)

Ráadásul a kész készüléket valószínűleg hamarabb megtanulja egy egyszerű bolti alkalmazott is kezelni és nem tör le róla semmit, akkor se törik szét talán ha leesik...
(#) gergelyaki hozzászólása Jún 12, 2011 /

De értek de mégsem értek hozzá ezért kéne a segítség
ezzel: http://www.hestore.hu/prod_10027958.html
meg ezzel: http://www.hestore.hu/prod_10027955.html
mrgoldható a dolog valaki küldene egy kapcsolási bekötési rajzot mit hova kössek mikrofont szimpláén vagy valami erősítővel hangszórót is erősítővel?

Valaki?

Vagy talán kondenzátor mikivel megoldható meg egy egyszerő kis erősítővel a hangszóró?

Ezek a modulok SPI interfészen várnak digitális jelet, analóg átvivő modul kell neked, ha mindenáron ragaszkodsz hozzá...

Ez így valahogy nem megoldható elég ha csak én adok valami hangot vagy egy sípoló hangot vagy a piezó bekapcsol és akkor tudják h jönni kell.

Névtelen.png

Arra gondoltam nem lenne jobb építeni egy fm adó-vevőt 2 darabot és azzal is lehetne beszélni.

Az FM adás engedélyköteles...

Még erre a 7 méterre is pl van a kazettás magnós kocsikban ilyen szivargyújtóba dugható pendriveről mp3 szémpt fm-en adó kütyü arra se kell engedély. és ha 88 mhz alatt adnék akkor nem zavarok semmit max nilyen magán hálózatokat. de senkit nem ismerek 1 km-es körzetben akinek ilyen lenne nekem meg a hatótáv max 10 m

És AM?

Vagy más frekitartomány? nem tudom milyenek vannak fm, am, ....

Van itt valaki?
(#) abcdabcd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

És hozzá az angol nyelvű használati utasítás:
Bővebben: Link

Bár érdekes, hogy a Conrad magyar honlapján mért nem elérhető az angol se, attól még mert magyar nincs... és nem csak ennél a cuccnál tapasztaltam már ezt

Hát én azért akarnék sajátot mert ha valami baja van akkor nem kuka és tudom hogy működik és javíthatólenne szerintem fm lenne a legjobb tudom h tönyköteles de m1rvé
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

A 94. oldaltól van benne magyar is... már tényleg nem értem a magyar Conrad-ot mért nem rak ki linket a leíráshoz a honlapján...

Ha a gyári kész modulon romlik el valami azzal se nagyon lehet esetenként mit csinálni...
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Azokkal a modulokkal, amit linkeltél nem lehet megcsinálni, túl lassúak hozzá. Ráadásul ezek is gyári termékek, javítani nem igazán lehet. Ráadásul készíthetsz hozzá digitalizáló áramköröket mind a négy oldalra. Ha csak átjelzés a problémád, használhatsz egy vezetéknélküli kapucsengőt. Ezt is megúszhatod 1 - 2 ezer forintból. Ha beszélni is akarsz, egy pár PMR -el megoldhatod, (mint már többen ajánlották), már 5 ezer forintból. És engedély sem kell hozzá.
Ha építeni akarsz, az nem egyszerű feladat ráadásul engedélyköteles. Ilyen berendezést egyszem multiméterrel építeni nem lehet. Abból, hogy rendesen kevered a dolgokat látszik, hogy inkább nem értesz hozzá. Ha FM transmittert, akarsz építeni, az sem egyszerű dolog, és csak egyirányú. Nem hiszem, hogy örülnél neki, ha egész nap sisteregne a füledbe, várva, hogy mikor szólnak bele a túloldalon.
Mivel a távolság nem nagy építhetsz egy vezetékes kaputelefont is, nem túl bonyolult. Két nyomógomb (két váltóérinkezővel), egy erősítő LM386 -al, és két kisméretű hangszóró.

Értem hát megoldódott, veszek egy PMR -t .
(#) Pujc hozzászólása Jún 19, 2011 /

Szevasztok! Láttam egy PMR-hez galvanikussan nem illeszett yagi antennát, ez így nem illegális gondolom. A készülék nincs megbontva, ez csak induktív csatolás.
Kérdésem hogy volt valaki aki használ vagy próbált hasonlót?! Érdekelne a méretezés illetve hogy ezzel így tönkre lehet e tenni a készüléket , esetlegessen rossz méretezési okokból. Nézzétek meg az első képet.
Illetve találtam egy méretezett antennát 446MHz-ra ( második képen) , csak itt egy dipól van aminek helyére kerülne a PMR készülék. Lehet nem okés, talán akkor változnak a méretek nem tudom. Segítséget előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Elég vicces megoldás, de működhet.
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Megépítettem, nagyon pontossan és maximális eltéréseim 1mm-en belül voltak, mégis semmi nemű javulást nem produkált még a tető tetjén sem. Méghogy 10dB... Nem ajánlom senkinek hogy ezzel a yagival szenvedjen .

PMR Yagi.png

(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Mondtam, hogy vicces megoldás. Ha a PMR párján van S mérő, vagy kijelző, akkor azt tedd le kb. 3 m -nél messzebbre, és ott figyelje valaki a térerősség változásait, és úgy próbálkozzál a legoptimálisabb hely megkeresésének. két hiba a képeden is látszik. Az antenna talppontjának a yagi középvonalába kell esnie, és a készüléket úgy forgasd, hogy oldalazva álljon, a mostanihoz képest 90 fokkal elforgatva. Ez sem garancia, hogy jó legyen, de próba cseresznye. Az antennakészítés egyébként sem egyszerű mutatvány, de ennek ellenére többeknek sikerült, ne add fel. megpróbálkozhatsz rendes dipóllal is megkeresni a helyét, de ez megint más problémákat vet fel.
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Igen ezt én is észleltem , hogy a készülék a saját maga vastagságából adódoan nem fekszik bele a direktorok síkjába Próbálom még azért pozicionálni, ide oda , maximum csinálok egy másik boom-ot . Nem hagy nyugodni, hogy mi van ha mégiscsak működik, Én is kiméreteztem egy 8 elemes Yagit hála a jó öreg Televizó antennás könyvnek ( Nozdroviczky László) Jó alapossan utána kellettem olvasni számolni. Nekem eltérő értékek jöttek ki , pár centiméter, jól tudom ez akár lehet döntő fontosságú is.
Barátommal próbáltuk PMR párjával (S mérő sajna nincs ), és egyértelműen hallani lehetett vétel minőségen mikor állok a yagival feléje illetve háttal, de ez idáig érzékenységét nem növelte. Ugyanazt a távot tudtuk teljesíteni.
A képen az látszik ahogyan próbák alatt volt az elrendezés, ezen még változtatni fogok, ha végleg nem jutok semmire , jöhet a következő antenna.
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

A képen látható megoldás sem jó, mert a készülék tetejének, az antenna talppontjának kell a yagi középvonalába esnie. A pozíció is inkább oldalt legyen, hogy a készülék oldalát lássuk. A drótokat meg a készülék házához kellene rögzíteni. Az S mérőnek a készülék kijelzőjén látható 3, vagy 5 pucuka is megtenné ha lenne. Szokott lenni a töltöttség jelző mellett egy elég durva felbontású térerő kijelző. Ha ez nincs, akkor el kell vinni odáig a térerősség indikálására használt készüléket, amíg a vétel zajos nem lesz, ekkor füllel zajminimumra lehet hangolni.
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Ez még az elöző kísérletem volt , még mielőtt adtad volna az infót, de szóval már korigáltam a PMR helyzetét. Nem tudom igaziból a talppont honnantól számít. Az ahol az antenna a nyák ba van forrasztva, vagy feljebbről ahonnan a feltekercselt spirál antenna kezdődik. Mert van egy kicsi egyenes átmeneti szakasz a PMR és az antennea spirál között.
Illetve egy 5/8-os körsugárzót is hajtogattam , 4 méteres botra "nyársalva" szintén induktív csatolással (tekercs a PMR antenna köré)
sajnos nincs mérő készülékem , illetve a PMR-en nincs indikátor sajna
De el tudom képzelni lehgetne egy "egy tranyós" egyszerű kis indikátort összehozni, bár lehet ez csak egy naív gondolatom , akkor nem szóltam.
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Az antenna talppontja a ház felső síkja, ha fém házban van a szerkezet. Ha műanyag, akkor a panel csatlakozási pontja. Az antennának mindíg két része van, (dipól!) akkor is ha nem látszik. Vagy szimmetrikusan, egy ugyanolyan mint a sugárzó, vagy egy ellensúly (tükör) ami vagy egy megfelelő nagyságú fém fellület, vagy egy vezetőkből felépített rácsszerű szerkezet, vagy maga a föld, vagy a készülék háza. (ebben a sorrendben romlik a sugárzás hatásfoka is) Az egyik képeden egy 450 MHz -es antenna sugárzója látszik, de ennek van egy csonkja is az antenna másik felének, az ellensúlynak (néhány hullámhossznyi fém felület) a csatlakoztatásához. A készülékben az "antenna" csak a sugárzó, a dipól másik része az ellensúly maga a ház.
Lehet készíteni egyszerű térerősség jelzőt, egy diódás egyenirányítóból egy alapműszerből, de ide jó egy multiméter is, ha nem elég érzékeny akkor egy előerősítő fokozattal. pl: egy szélessávú TV antenna erősítő. A vételi helynek legalább 3 m -re kell lennie az adó antennájától. (ezen a frekvencián)
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Látszik hogy rádiótechnikában van mit tanulnom .
Értem a dolgokat , csak nem vagyok jártas ilyen téren.
Akkor még fogok igazítgatni a PMR helyzetén
Arra gondoltam mivel van még egy PMR készülékem nevezetessen a párja, szóval az lesz a kontroll készülék, megnézem a két készülék vételi eltéréseit, abból már tudok következtetni jó vagy nem az antenna.Elég paraszt megoldás de kézenfekvő .

Van egy másik elképzelésem is : hogy a PMR 5/8-os körsugárzóhoz csatolva csak a belső eret használnám a koaxból, (tekercs a PMR antennájára) a külsőt pedig vagy egy telep negatív részére kötném , vagy leföldelném. Oké lehet ez buta ötlet, vagy lehet járható út tényleg nem tudom.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem