Fórum témák
» Több friss téma |
Esetleg ha tennél fel képet róla nem kellene találgatásokba bocsátkozni, ha egy kondi elfüstöl akkor egyértelműen látszik. Mellesleg én még nem láttam olyan multimétert, amely 200µF-nál nagyobb kapacitást is tudna mérni.
Sziasztok!
A csatolt képen egy MM kondi látható. Az lenne a kérdésem, hogy miként kell polaritáshelyesen bekötni? A három külső forrfül azonos potenciálon van (ez alkotja az egyik fegyverzet kivezetését), míg a kicsit beljebb lévő (alul középen) forrfül a másik kivezetés. Nagyon hálás lennék, ha meg tudnátok mondani, hogy akkor most melyik a melyik!
Régen használtam ilyen kondikat, és ha jól emlékszem akkor a belső egyedülálló a pozitív, a másik három a negatív.
Szintén nagyon köszönöm a választ! Sajnos ezen a kondin semmiféle, polaritásra utaló jelölés nincsen - viszont a szintén cserére szoruló szomszédja, ami ugyanilyen ,,tokozású", és ugyanígy zárlatos volt, már rendelkezik a kis piros pöttyel a megfelelő lábnál. Így amikor azt is kiforrasztottam, már tudtam, hogy a másik kolléga is jól mondta a pozitív láb helyzetét.
(Tudom, visszakövethető lett volna a kapcsolás alapján is, de nincs hozzá rajzom, visszafejteni pedig csak emiatt fölöslegesnek ítéltetett).
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem.az érdekelne hogy hogyan tudnám hallható, vagy látható módon kimutatni, azt hogy megváltozik egy kondenzátor kapacitása? Pl. Kondenzátorként működhet 2 kerítés is ugye? és pl. ha besétál oda valaki akkor megváltozik a kapacitás. Ezt szeretném valamilyen formába meghallani, vagy meglátni.
Helló !
Szeretnék építeni egy kondenzátor formázó kis kütyüt. Egy kisebb trafó, a szekundere meg mondjuk 50-100-150-200-250 voltonként megcsapolva. Az lenne a kérdés hogy mekkora áram folyik a trafó vezetékén ? Szóval mekkora áramra kellene méretezni , hogy a kondenzátor töltésénél ne melegedjen. Kösz !
És mire lenne jó ez a kütyü? Minek kell formázógépet csinálni elkóhoz?
Marhaság. Egy 350-400V-os kondenzátort tölts fel egy pár kiloohmos 5W-os ellenálláson keresztül 1-200V-ra és készen is van a formázód. Kisebb feszültségűhöz értelemszerűen kisebb feszültséget használj, de kisebb feszültségen persze lassabb lesz a töltési idő. Párszor kisütöd-feltöltöd és már használható is a régi kondi.
Szóval akkor a voltokkal nem kell edzeni ?
Csak a kapacitásra kell gyúrni ? Mert 18 volttal már feltöltöttem őket sokszor, percekig rajt voltak. Az akkor elég jó úgy ?
Csak ismételni tudom magam: Egy 350-400V-os kondenzátort tölts fel egy pár kiloohmos 5W-os ellenálláson keresztül 1-200V-ra és készen is van a formázód. Nem kell percekig rajta tartani, csak tölteni-sütni...
Lehet, hogy nem volt érthető, ez a 350-400V-os kondi jelen esetben a formázandó alany.
Most már van rajtuk kisütőellenállás.
Na mindegy, majd rajtahagyom a töltőn sokáig.
És hány év használaton kívüli kondi az amit már formázni kell ?
Vagy ez gyártófüggő ?
Na most itt az lenne a lényeg, hogy áramkorláttal töltsük fel azt a nyomorult kondit. Ha ezek után még jó lesz, akkor be lehet építeni. A többit meg majd az áramkörben megkapja, ha igényli.
sziasztok!
segítsetek egy laikusnak egy fagor mosógép kondenzátorát mármint az indito kondenzátort hogyan tudnám ellenőrizni ,hogy jó vagy rossz. van egy ohm mérő műszerem. vagy amotort leellenőrizni. tisztelettel dávid
Rákötöd az Ohm-mérőt a kisütött kondi kivezetéseire és ha jó, akkor mutatni fog valamennyit egy pillanatra majd beáll nullára.
Ohm mérővel csak a zárlatot és a szakadást tudod kizárni. Ha az érték pontosságát is akarod mérni, ahhoz C-mérő kell, vagy olyan multiméter ami tudja ezt is.
Hello!
Amennyiben van 12V vagy 24V váltó feszültséged,akkor kösd a kondenzátort rá és közben mérd meg az átfolyó áramot. Képletből visszaszámolva megkapod a "C" értékét. példaként: 12V 50Hz-el mérve 4µF-os kondenzátoron 15mA váltó áram folyik át. A 2µF-os kondenzátoron pl. 7,54mA váltó áram folyik át. Természetesen 230V-on is el lehetne végezni a mérést,de életvédelmi okokból célszerű a "törpefeszültség" alkalmazása. Amennyiben megmérted a kondenzátoron átfolyó áramot és természetesen a pontosság miatt a kapcsain lévő feszültséget is,akkor szívesen kiszámolom Neked a kondenzátor értékét. Üdv. Ottó
Hello!
Lenne egy Radeon 9250-es VGA kártyám és pár kondi púpos. Az egyiknél barnás folt is látszik. Mindegyik ugyanolyan: 820µF és 6,3V Chemi-Con KZG Nem volt 820µF ezért nagyobbat adtak 1000µF 6,3V Samwha RD Az lenne a kérdésem hogy jó lesz-e ez a samwha, mert amikor még vettem nem tudtam hogy létezik olyan hogy low esr kondi és nem láttam sehol se hogy a samwha az lenne.
Ha már így alakult kipróbálhatod, de ha annyira melegszik hogy nem tudod megfogni akkor ne remélj túl hosszú élettartamot....
A Nippon KZG-k helyett ne használd a Shamwa RD-ket.
Tudom ajánlani helyettük a Hitano EXR kondikat, melyek itt-ott talán beszerezhetők.
Nem tudsz valami régi rossz alaplapból bontani? Azokban akadnak ilyenek...
A lomex-nél van Yageo 820u/10V direkt alaplapi elkó 20Ft-ért, Szerintem az lenne a legjobb a VGA kariba.
A bontás eszembe se jutott, még eddig nem találtam megfellőt de még keresgélek egy kicsit. Sajnos nem tudok venni a lomex-től mert Vajdasági vagyok. Tudnál még mondani pár gyártót akik megbizható kondikat csinálnak és hogy tőlük melyek a megfelelő szériák? Meg még arra lennék kiváncsi mekkora a legnagyobb kondi amit belerakhatok.
Ez az első kérdésem itt, úgyhogy mindenkit nagy tisztelettel üdvözlök!
Egy kényes MOTU külső hangkártyában kell puffereket cserélnem, mert a benne levő Meritek 4700/10-esek közül az egyik púpos és a cucc folyton lefagy. Azt írják egyesek, hogy a tápja rosszul van méretezve, úgyhogy próbálok fölé lőni a kondikkal. A kérdésem az lenne, hogy ezek közül melyiket tartjátok a legjobb választásnak: 1.: Samwha 6800/63 új 2.: ROE 4700/25 használt 3.: ROE 4700/16 új, bár a 'W-Germany' jelölés alapján nem mai gyártmány Minden tanácsot előre is köszönök, ha megmondjátok hogyan mérjek rájuk az is segítség!
Én ezek közül egyiket sem tenném be, ha púposodnak a kondik annak meg van az oka, ha most beteszel egy nagyobb feszültség tűrésűt lehet, hogy még nagyobb bajt csinál. Én max. 16 V-osat tennék a helyére, és inkább a panelről leszedett kondival megegyező méretű kondit vennék hozzá, nem pedig olyat, amit éppen találok a fiókba.
Köszönöm a tanácsot!
Ezek nem a fiókban voltak, az újakat most vettem, a régi ROE meg el volt rakva mint viszonylag becses darab. De én is hasonló következtetésekre jutottam, meg a nagyon nagydarab be se fér a dobozba, úgyhogy 4700/25 ment most bele, kipróbálom, figyelgetem, ha stabil a gép akkor marad, ha nem, megy bele a kis 4700/16. Az a baj hogy a boltokban nem egyszerű jó minőségű és éppen megfelelő kondikat találni, a rendelés meg nekem aktuálisan kicsit drága. |
Bejelentkezés
Hirdetés |