Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   115 / 380
(#) Jackass válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Milyen tulajdonságokon javít az impregnálás?
(#) pucuka válasza Jackass hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

A környezetállóságon. Szennyeződés, pára, sóspára, nedvesség, vegyszeres környezet, úgyhogy amatőr szinten nem biztos, hogy szükséges.
(#) gaben62 válasza Jackass hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Odahaza nem szükséges impregnálni, drága lenne és felesleges.
Elegendő a dupla szigetelésű jó minőségű Cu-Z huzal.
(#) _JANI_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Kellően felhígított lakk minden kis rést megtalál. S kicsepegtetés után is marad annyi a tekercsben amennyi kell. Lásd villanymotorok tekercsére még a mai napig lakkot használnak a tekercsek rögzítésére és vízmentesítésére.
A vákumos impregnálással és a műgyantás kiöntéssel kapcsolatban igazad van. Az házilag nehezebben kivitelezhető. Persze nem lehetetlen. Csak drágább.
(#) dobo válasza erbe hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Köszönöm nagyon sokat segítettél.
Ha elkészül a méretezés felrakom ide oktatóanyagnak.
(#) mex válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Idézet:
„Kellően felhígított lakk minden kis rést megtalál.”

Javítottam már sok többezer menetből álló tekercset, ami a lakk egyenőtlen kitöltése miatt lett menetzárlatos, pedig feltételezhetően ezek vákuumimpregnálással készültek gyárilag. Tipkusan a felső sorok, és a két tekercsszél tökéletesen telítve volt lakkal, a középső részeket viszont már nem érte el. Újrakészítéskor a legbiztosabb, (egyben a legmacerásabb) megoldást alkalmaztam, soronként lakkoztam egy alkalmas kis ecsettel, majd az elkészülte után kemencében szárítottam. Alacsonyabb menetszámoknál, pláne kézi tekercselésnél is jót tesz a lakkozás,mert nem engedi a huzalt rezegni, ami előbb utóbb menetzárlatot eredményezhet.
(#) JackONeil hozzászólása Jún 29, 2011 /

Sziasztok!
Egy mikrosütő transzformátorát szeretném átalakítani úgy, hogy egy erősítőt hajthassak róla. Aprimer meneteket megtartom, a szekunder oldalt eltávolítom, és a helyére újat tekercselek. Ha veszek 1mm d-ű egyeres, műanyaggal szigetelt rézhuzalt az kibírja a tr. működése közben keletkező hőt és a saját melegedését, ha az áram csúcsértéke nem haladja meg a 4,5A-t??

Ha a megoldás kuka+, akkor szeretném, ha javasolnátok valami alternatívát különös tekintettel arra, hogy a szükséges huzalt/kábelt, egyéb kelléket hol érdemes keresni. Köszönöm szépen!
(#) mex válasza JackONeil hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

A mikrótrafó nem jó ötlet huzamosabb használatra. Eredetileg is túl van gerjesztve a vasmag, és így üresjárásban is nagy áramot vesz fel- ebből adódóan melegszik a vasmag, nem kicsit. Ezért a pvc szigetelésű huzal nem alkalmas, a szilikon bírná, de az meg drága. Természetesen a zománchuzal alkalmas erre a célra, de ennek a szabályos betekercselése eléggé nehéz, mert gondolom a vasmagot nem tudod sérülésmentesen szétszedni-összerakni.
Szóval a helyedben letennék a dologról.
(#) JackONeil válasza mex hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Köszi!
Kár. A zománchuzalt nem lehet bontatlan állapotban feltekerni? Mert elég nagy űr lesz a régi secunder helyén, aztán oda be lehetne "férni" bontás nélkül is, pláne, hogy nem kell nagy sec. feszültség, menetszám. Ha valami hülyeség , akkor bocs, első alkalommal tekernék.
(#) mex válasza JackONeil hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Nem azt írtam, hogy nem lehet, hanem azt, hogy nehézkes... Az előzőleg kiszámolt huzalmennyiséget fel kell tekerni egy "vetélőre" és a tekercselési téren átbújtatva felcsévélhető a szükséges menetszám. Gyakorlat nélkül nehéz, első tekerésnek nem ajánlom.
Üzembiztos, érintésvédelmi szempontból megfelelő transzformátor gyártása, átalakítása nem merül ki csak a huzal feltekerésében, sok más szempontnak is meg kell felelni.
(#) Jackass válasza mex hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Köszönöm a sok hasznos információt. Még egy olyan kérdésem lenne hogy hol lehet beszerezni csövet a kivezetéseknek? Ill. hol érdemes?
(#) mex válasza Jackass hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

(#) Jackass válasza mex hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Köszönöm
(#) gabe76 válasza ludus hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Üdv, sikerült megoldani a problémát? Ha nem, szólj, talán tudok segíteni, vannak trafóim, és tudok tekercselni is.
Majd akkor kellene kép róla, ill. méretek.
(#) ludus válasza gabe76 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Szia!
Egyenlőre még nem volt időm foglalkozni vele, szabin vagyok most két hétig amint odakerülök írok!
Köszönöm!
(#) havranarpi hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!
A minap találtam egy 24v~100A-os trafót.
Nem az ,hogy értetlenkedni akarok de mire lehet
használni egy ekkora trafót???
Most ajtónehezékként üzemel és be is tölti a szerepét
Alig lehet mozdítani.
(#) ujfalusi válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Például érintés védelmi szempontból világitásra.
(#) mandor válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Anno pincében világításra használták mivel oda nem nagyon volt biztonságos a 230V-os levinni. Így törpefeszültséggel volt megoldva a dolog.
(#) GsprMáté hozzászólása Júl 4, 2011 /

Sziasztok!

A kérdés könnyű: miért nem működik? De a válasz nem annyira.
1.Van egy modellvasút trafó.
-Egyenáramot szolgáltat a mozdonynak(1.2-12V 1.6A elvileg, de mértem 19V körül is miután nem működött /előtte nem mértem/), a lámpáknak és a reléknek váltót (16v, 1.6A).
-Hiba: a mozdonynak mindig a maximális teljesítményt adja le, a potméter nem csinál semmit, mintha ott se lenne. --> potmétert cseréltem, de semmi nem változott.
Akkor most hol lehet a hiba?

/Ha valami információt kihagytam ami fontos lehet és nem látszik a képeken akkor szóljatok és pótlom./

Mellékeltem a képeket, azok többet tudnak mondani, mint én. (bocsánat a minőségért, de csak telefon volt fotózni)
(#) pucuka válasza GsprMáté hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Ottan valami rendesen megégett, a hűtőbordán. Arról kellene több információ, meg a potméter körüli gubancról egy közelebbi fotó.
(#) GsprMáté válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Köszönöm a gyors választ, a megégett dolog egy triak lehet szerintem. A gubanc lényege pedig az, hogy a piros vezeték két lábára is rá van kötve a potinak, és még egy kondi is rajta van.
(Nem én készítettem, boltba vettem, de próbáltam visszaállítani az eredeti állapotot a csere után, a forrasztás "nem szép")
(#) pucuka válasza GsprMáté hozzászólására (») Júl 4, 2011 / 1

Triak biztos hogy nem. Vagy egy áteresztő tranzisztor, vagy egy feszültség szabályozó áramkör mint pl egy LM317
(#) GsprMáté válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Annyit tudok, hogy biztos csak három lába van, nem annyi mint amit belinkeltél. Szóval akkor keresek egy olyat és akkor hátha életre kel.
(Ilyen van rajta:Ez a az)

Lehet jobban járok ha veszek 10-db-ot?
(#) GsprMáté válasza GsprMáté hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

A Hestore-on találtam kb 100 Ft-ért úgyhogy meg is rendelem.

Köszönettel: Máté
(#) pucuka válasza GsprMáté hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

A baj az volt, hogy én nem linkeltem semmit, hanem csak beírtam a típusszámot, kiegészítő betűk nélkül, de ugyanott volt másik kivitelben ugyanez az IC. Egészségedre.
(#) Kari55 hozzászólása Júl 6, 2011 /

Sziasztok!
Mellékeltem két trafó képét és azt szeretném megtudni, hogy mely kivezetések lehetnek a primer tekercsé?
Mint olvastam a korábbi hozzászólásokban, a nagyobb Ohm értéknek kellene lennie, de a 40 ohm nem sok egy kicsit? A másikon sok nagyobb érték közül melyik lehet a primer?
Köszönöm.
(#) kadarist válasza Kari55 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szia!
Ezek hálózati biztonsági trafók? Mert ha nem, akkor nem biztonságosak és ne foglalkozz velük.
(#) erbe válasza Kari55 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

A pontosabb becsléshez nem ártana a trafók méretét is tudni. 40 Ohm primernek nem sok. Kicsi trafónál.
~35-50 VA.
A másodikkal ne foglalkozz. A tekercsadatok alapján nem hálózati trafó. Ritka az, ahol kis trafón ennyi megcsapolás lenne a primer oldalon, pl. 240-230-220-210-190.
Ezért is adna sok információt a méret, mert ilyen ellenállásértékek 230V-nál 60-100 VA trafónál elfogadhatóak, de a trafó a képen kicsinek látszik.
(#) Kari55 válasza erbe hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Csak az egész trafót tudom lemérni, a vasmag keresztmetszetét nem tudom, csak nagyjából.
A nagyobb: kb. 11.2 négyzet cm.
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

A kisebb trafó valami orosz csoda, ez van ráírva: "kisebb.jpg"

kisebb.jpg

Következő: »»   115 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem