Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Tudom, hidegebb időben szoktam is alakalmazni, igaz hőlégfúvóval. De vigyázni kell, hogy a lakk ne égjen rá. De jobb szeretem, ha magától szárad meg 1 nap alatt. Csak, ha nagyon sűrgős akkor segíttem be a száradást. Ilyen időben elég, ha a sötét dobozomban kiteszem a 35 fokos melegben a napra. Olyankor a napon van 50 fok.
Sziasztok, bocsi egy nagyon alap kérdés, hogy hívják azt a fehér dugogasgatós panelt amibe csak beleszúrod az alkatrészeket és nem kell beforrasztani? és milyen árban van, hol lehet kapni?
A neve Breadboard , és minden elektronikai üzletben kapható!
Próbapanelnek hívják, és például itt is kapható.
Sziasztok
Megoldás érdekel a következő problémára: Vasalós nyákot akarok csinálni, először. De nem tudom, hogyan juttassam el nekik a fájlt. Layoutot használok, ami ugye .lay fájlt ad befejezésül. layouttal lehet kezelni ezt a típust, és nyomtatni is. Ha én ezt viszem el nekik nem ér semmit. Ha telepítőfájllal viszem el nekik, elküldenek a búsba. Ha csinálok belőle egy .jpg-t, akkor az meg zöld lesz és négyzethálós. Erre kinek mi a módszere? Köszi Kris
A megoldás a layoutview nevű progi amivel nem lehet szerkeszteni csak nyomtatni, és az egész nincs 2,5mb. belehúzod a tervet, majd kinyomtatod. Ha kell, adj egy e-mail címet, és elküldöm.
Ha te akarod csinálni vasalással, akkor kinek is akarsz nyáktervet küldeni? Tegyél fel egy PDFCreator programot a gépedre, azzal tudsz pdf-be menteni, azt meg szerintem mindenhol elfogadják.
Igen, azt elfelejtettem, hogy bérnyomtatok egy nyomdaipari cégnél. Ők nem preferálják, ha egy oldal miatt egy pendrive-ot viszek nekik egy programmal, amin egy központi gépre feltelepítendő program van...
Pdf-nek utána nézek, hogy is működik. Köszi addig is. Kris
Én most ezt használom " PdfFactory Pro v4.0" PDF-hez virtuális PDF nyomtatót hoz létre a Windowsba és Srint Layout-ból vagy bármiről amit a gépen használsz PDF-be is tudsz menteni tökéletes minőségben.
Tegnap elvittem már a kész pdf fájlt a nyomdásoknak. Ott a srác megszaporítá nékem a rajzokat, két félét vittem, mindkettőből csinált össz. 4-et, így ha nem sikerülne a vasalás, akkor van még hova próbálkozni. A/3-as műnyomóra nyomatták ki. Mire hazaértem, a szél nem kicsit meggyűrte a rajzot (pedig akartam mappát vinni, affene...), de baja nem lett. Viszont a nyomtatás árát soknak tartom (600 pénz...ájj)
A vasalással kicsit töketlenkedtem ugyan eleinte, de szépen sikerült végül. Sőt, a papírral is hatalmas mázlim volt, megvasaltam, bele egy tál vízbe, és mire eltakarítottam magam után (~kb fél perc) és visszamentem megnézni a dolgot, már magától szépen leázott a papír, a festékről kelett csak ledörzsiznem. Biztos ami zicher alapon áthúztam még alkoholos filccel, és rajta is hagytam. Most áll a lötyiben, csak kicsit lassan teszi a dolgát a Na2S2O8, mert eléggé spórolok vele. Időm az van, pénzem meg egy kicsit kevesebb most maratóanyagra. Majd teszek fel képeket a ki mit készítettbe. Kris
Túl bonyolítjátok az egészet! Kb 100 féle képpen lehet nyákot készíteni, és ki a pénz miatt sír ki a lemez miatt.....
Tudni kell hogy mit akarok-miből-mennyiért... Ennyi! Lehet elég egy csőszegecses bakelit is, de lehet hogy 2...vagy több réteges nyák kell! Amúgy már egy két réteges nyákot is elég nehéz beültetni ha nem furatgalvanizált! De sok sikert!
Mivel diák vagyok, és nem rendelkezem saját keresettel, szerintem érthető, miért sír a szám a pénz miatt. Ha neked is meg lenne szabva egy igen szűkös keret, ott spórolnál ahol lehet.
Kris
[OFF] Nekem is sokszor ez a bajom, de éngem sem értenek meg... Egy diáknak spórolni kell..
Sracok, ha megnezitek, vannak, akik vallalnak kis szerias nyakgyartast amatorok reszere, es dolgoznak mindenfele allomanybol, eleg, ha e-mailban elkuldod nekik, postazzak is a kesz eredmenyt akarhova. Szerintem fajlagosan (vagyis ha osszeszamolod a nyomtatas koltseget, utazas, lottyok ara, bohockodas, anyukasirhogybudosafurdoszoba, stb) szerintem egalban van a ketto. Es keszitenek akar 1db-ot is.
A filmet is megorzi, ha kered, igy a kovetkezo rendeles gyorsabb es olcsobb lesz.
Én inkább maradok a házi nyák készítésnél, mert sokkal nagyobb öröm az, ha az ember saját maga készíti a dolgait elejétől a végéig.
Szivembol szolsz. Csak akartam egy alternativat mutatni.
Nalam, levilagitos modszerrel a pausz kinyomtatasa utan 15 percen belul ott a kezemben a kesz NYAK. Mikor elindtom a levilagitast, bekapcsolom a rezsot a vaskloriddal, Aztan mire az elohivashoz er 7 perc mulva, mar kellemesen meleg, az elohivas 1 perc, a maratas 5 perc, mozgatom, figyelem vegig. Utana az acetonozas meg a gyantaval leontes 1 perc. En nagyon sok szigetet alkalmazok a tervezesnel es csak SMD-t csinalok (utalok furni), igy a maratas gyors, a vasklorid is kimeletesen kerul felhasznalasra. A kezdeti par ezres befektetes utan csak a gyari fenyerzekeny NYAK es a pausz koltsegei terhelnek. Viszont az SMD sokkal kisebb lehet, mint a furatos, igy az esetleges dragabb gyari NYAK ara visszajon a kisebb mereten. A vaskloridom het eves kb. Mar csak fel uveggel van meg, szoktam neha kis vizzel utanapotolni.
Sziasztok!
Elég sokáig kerültem a vasalásos technikát. Igazából nem volt hozzá semmim. De mint szerintem egyszer mindenki, én is meguntam a filces rajzolgatást. Sokat lamentáltam, végül bementem egy kinyomtatott nyáktervvel az egri Mill írószerbe (közel van) 90 Huf-ért másolnak egy A/4-es fóliára. Felvasaltam, áztatni nem kellett, kimarattam, és tökéletes lett. Ezután mindig így csinálom a nyákokat, és nem is értem mért nem kezdtem előbb vasalni. Szóval aki megunta a filcezést, annak ajánlom. Egrieknek pedig ezt az írószert
Ügyes vagy ! Mutatsz képet a kész nyákról, és , hogy milyen papírra csináltad?
Köszi Holnap lövök róluk képet, most nincs itthon a fotóapparát
Okés, szép délután!
Alátámasztom az alábbi 2 képpel !
Annyit tennék hozzá ,hogy én már a vasalást is unom Ezért készült egy lamináló ..... Ennek hosszú a históriája ,tacskóssal kezdtem ,majd mikor elolvadt ,lett helyette fénymásoló fixáló hengerpár. Már rég feladtam volna ,de hála lidi -nek elkészült ,sőt többször átíródott a szoftvere és működik ! Nem semmi türelem kellett hozzá ! És nem utolsó sorban köszönet illeti kaqkk is ,aki szintén önzetlen a témában ! Felfűtés kb. 3-4 perc ,laminálás kb ugyanannyi.
A gyári marató azért biztonságosabb, nem mar alá és nem kell 30-40perc mert az sem jó ha hosszú ideig maratjuk az is növeli az alámarás esélyét. Én TN150 -et használok enyhén melegítem forró vízbe teszem amíg le laminálom a nyákot kb. 2-3perc mert 6-szor átküldöm a nem buherált átlagos laminálómon és ennyi, aztán maratás. Ha gyengül a használattól akkor kicsit több melegítés így még mindig jól dolgozik a vas-klorid, összesen laminálással 15-20perc alatt elkészül a panel.
Értem én. Jó is lenne, ha csak a maratás 30-40 perc alatt meglenne nekem, de ez a fránya na-peroxoszulfát órák(!) alatt képes csak lemarni egy nagyobb panelt. Kicsit kevesebbet teszek bele, nade akkor is... kénytelen leszek FeCl3-at használni, azért kezdtem na-peroxoszulfáttal, mert kertünk nincs, és az nem büdősít, de inkább legyen büdös, minthogy alámarjon.
Tegyél bele több perszulfátot , és melegítsd fel 40 fokra !
Akár még bubis maratóedényt is érdemes készíteni hozzá .
Melegíteni melegítem, de nem merem nagyon, mert nincs mivel megmérnem, holnap veszek egy lázmérőt erre a célra.
Kicsit fentebb írtam, hogy miért nem teszek bele többet. Úgymond takarékosság, mert iszonyú drága 10 dkg cucc... és a dealer is messze lakik : DD Az a bubis edény mire való?
Ha még nem süt akkor jó (kár lázmérőzni)
És nyugodtan tehetsz bele többet mert nagyon sokáig jó az oldat ! A bubis edény arra való hogy a marató oldatot a nyák körül folyamatosan mozgatja és oxigénnel dúsítja (egy pici akváriumi levegőztető és egy kilugatott cső az edény aljában ) Itt a témában szerintem több képet is találsz ebben a témában.
50 fok környékén elbomlik. Túlmelegíteni nem érdemes.
Sziasztok!
Életem első SMD forrasztása. Mentségemre szóljon, hogy nincs flux-om, vékony ónom és hegyem. Itt 1mm ónt használtam. Majd veszek vékonyabbat. Az SMD 0805 méretű. Nekem nagyító kell hozzá. Kezd tele lenni a hócipőm a vasalással. Sebaj már készül a levilágítóm.
Nem is gáz!!! Nekem sincs smd-s cuccom, igaz van 0,6-os ónom, de nem sokat tesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |